Etihad Stadium, 7. januar 2024, general view.

THE TIMES:

– City går til rettslige skritt mot Premier League – kan få store konsekvenser

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag skriver The Times om splid i toppen av engelsk fotball, hvor City nå går til rettslige skritt mot Premier League. 

Avisa beskriver det som en «borgerkrig» i Premier League, og disputten skal avgjøres etter en toukers privat voldgiftshøring som starter på mandag.

Det City prøver på er å få endret Premier Leagues APT-regler (Associated Party Transaction), som de mener er ulovlige, og de vil ha erstatning fra ligaen. 

Reglene ble introdusert i desember 2021 i lys av Saudi-overtakelsen av Newcastle, og er skapt for å holde ligaen konkurransedyktig ved å hindre klubber fra å blåse opp verdien av kommersielle avtaler med firmaer koblet til eierne, ved at slike avtaler må bli uavhengig vurdert etter om de er etter rettferdig markedsverdi.

Saudi/UAE. Newcastle co-owner Co-Owner of Newcastle United, Mehrdad Ghodoussi og Chairman of Manchester City, Khaldoon Al Mubarak, 19. august 2023.
Newcastle og City – her representert ved Newcastle-medeier Mehrdad Ghodoussi og Citys Khaldoon Al Mubarak – er nok fort klubbene som vil dra mest nytte av en regelendring.

City mener at de er ofre for diskriminering, og skriver i et 165 sider langt juridisk dokument at reglene har blitt godkjent av sine rivaler for å kvele Citys suksess gjennom et «majoritetstyranni».

En rekke engelske journalister og supportere har som en reaksjon på dette påpekt at det høres ut som om det er demokratikonseptet City-ledelsen har et problem med.

Hvis City lykkes med kravet sitt (noe enkelte av rivalene frykter at de vil) kan det gjøre det mulig for rikeste klubbene å verdsette sponsoravtalene sine uten uavhengig vurdering, noe som vil gi en betydelig økning i inntekter, og langt større summer de kan bruke på spillere. I tillegg frykter klubber også at Citys rettslige skritt mot ligaen også kan påvirke utfallet av høringen mot de 115 anklagene mot City (hvor sponsoravtaler med Abu Dhabi-koblede firmaer står sentralt).

Ligaens 19 andre klubber har blitt invitert til å bidra i saken, og ifølge The Times har 10-12 klubber kommet med vitneutsagn eller skriftlige og detaljerte bevis som støtter Premier Leagues forsvar mot Citys krav.

Mange Premier League-klubber håper nok nå på at City går på et like surt nederlag utenfor banen som de gjorde på banen mot United i FA-cupfinalen.
Powered by Labrador CMS