Manchester United v Leicester City - Premier League

Børsverdien av United stuper, men hva betyr det egentlig for klubben?

Markedet har reagert nådeløst på de siste dagenes usikkerhet knyttet til et salg av Manchester United. Men hvilke konsekvenser får det egentlig at børsverdien av United har falt med nesten syv milliarder kroner?

Publisert Sist oppdatert

Nyheten virker unektelig ganske dramatisk når man ser hvilke summer det er snakk om, men det er samtidig viktig å se på hva som faktisk har skjedd.

LES OGSÅ: Kampen om eierskapet

Vi gir det svarene på noen av spørsmålene du trolig brenner inne med akkurat nå.

Børsverdien av United har falt med nesten syv milliarder kroner på få dager. Hvordan påvirker det Uniteds økonomi?

I veldig liten grad. I alle fall i denne omgang. Nøkkelen her ligger i begrepet «børsverdi». Når børsverdien går ned er det aksjonærene som taper penger, eller mer presist, de aksjonærene som selger til en lavere aksjepris enn de kjøpte for/kunne fått tidligere, som taper penger.

På samme måte vil ikke Manchester United som klubb nyte godt av en oppgang i aksjeprisen. Den gevisten er det aksjonærene som velger å selge til en høyere pris som nyter godt av.

En fallende aksjepris kan imidlertid ha en indirekte effekt på Uniteds økonomi. Fallende aksjepris vil skape negative overskrifter, fornyet fokus på Uniteds upopulære eiere og en generell negativitet rundt klubben. Det kan påvirke Uniteds evne til å selge kommersielle avtaler til den prisen klubben ønsker.

4. Rashy, Casemiro, Martinez
GOD BUTIKK: Lanseringen av United-draktene er alltid populære. Her er det Casemiro, Lisandro Martínez og Marcus Rashford som viser frem denne sesongens hjemmedrakt.

Det er umulig å måle konkret om støyen rundt eierskapet påvirker Uniteds kommersielle tiltrekningskraft.

United sikret seg nylig en ny utstyrsavtale med adidas på ti år til en verdi av 90 millioner pund i året. Den gamle var på 75 millioner pund. Avtalen med Tezos som sponser treningstøyet til United ligger omtrent på samme nivå som den gamle avtalen med AON, men en må ta høyde for at disse avtalene er inngått i et post Covid-marked. United leter fremdeles etter en ny draktsponsor til å erstatte TeamViewer.

Hvorfor faller verdien av United-aksjen?

Fordi markedet reagerer negativt på nyheten fra Daily Mail om at Glazer-familien vurderer å ta klubben av markedet (NB! Det er ikke det samme som å ta klubben av børs).

United-aksjen har først og fremst steget i verdi når det har blitt rapportert at Sjeik Jassim Bin Hamad al-Thani fra Qatar og hans Nine Two-Foundation ligger best an til å få kjøpe klubben. Dette er fordi Sjeik Jassim vil kjøpe 100 prosent av klubben.

Manchester United v Sheriff Tiraspol: Group E - UEFA Europa League
USIKKERHET: Manchester United er trolig fremdeles til salgs, men til hvilken pris? Foreløpig virker det som Sir Jim Ratcliffe og Sjeik Jassim er uvitende om hva Glazer-familien neste trekk er.

I første omgang vil ha kjøpe Glazer-familiens aksjer til en pris som er betydelig høyere enn reell markedspris, og når han så skal utløse de andre aksjonærene vil det også bli til en pris som er betydelig høyere enn dagens markedspris. 

Slike nyheter gjør United-aksjen mer interessant for investorer, og særlig spekulanter som er ute etter en kortsiktig gevinst. Når det kommer nyheter om at klubben kanskje ikke skal selges før om to år, påvirker det derfor prisen negativt.

Styres aksjeprisen rett og slett av spekulasjoner i media?

Ja, si stor grad. Noe av det første vi skal være klare over er at ekstremt lite konkret informasjon lekker ut fra partene i denne prosessen. Det er ikke lenge siden aksjeprisen steg betydelig etter at en nettavis i Qatar laget en spekulativ sak om at Sjeik Jassim lå best an til å sikre seg United. Artikkelen var basert på et gammelt rykte fra en nettside i England med få følgere, men ble gjengitt av flere medier, noe som skapte en reaksjon på børsen.

Vi har sett lignende kortsiktige hopp og fall i prisen i tråd med ting som tidligere har vært rapportert.

1. september altså før artikkelen i Daily Mail, ble United-aksjen omsatt for 23,66 USD på det høyeste. Tirsdag falt den til 18.50 USD på det laveste. Det mest interessante er imidlertid at omsetningen av United-aksjen var ca ti ganger høyere da kursen var på det laveste denne uken sammenlignet med da den var på det høyeste. Det understreker bare den tvilen som råder hos investorene, og tvil skaper usikkerhet, som igjen gjør at mange velger å selge.

Da ser vi aksjemarkedets enkle prinsipp i fri utfoldelse: Dersom det er flere som ønsker å selge enn det er investorer som ønsker å kjøpe, blir aksjen mindre attraktiv og dermed faller naturligvis prisen.

Hvor mange av aksjene kontrolleres av Glazer-familien?

Manchester United er registrert på New York-børsen og Glazer-familien kontrollerer ca 69 prosent av aksjene i klubben.

Glazer-familien eier samtlige av de lukrative B-aksjene som gir ti stemmer per aksje, men blant de seks Glazer-søsknene er det flere som har et mindre antall A-aksjer også. Det er kun A-aksjene som er tilgjengelige for investorer på New York-børsen. Dersom medlemmer av Glazer-familien velger å selge B-aksjer, må disse først konverteres til A-aksjer før de kan selges.

Her er oversikten fra det siste tilgjengelige årsregnskapet som viser de største aksjonærene i Manchester United: 

aksjene i UNited
DE STØRSTE AKSJONÆRENE: Legg merke til at Ariel Investments og Lindsell Train hver kun har i underkant av 1 prosent av stemmene i United til tross for at de eier over 40 prosent av A-aksjene. I tillegg eide den tidligere toppsjefen i United Ed Woodward 551 486 A-aksjer for ett år siden. Et salg med dagens pris vill gitt Woodward i overkant av ti millioner dollar, men om Woodward fremdeles har disse aksjene vet vi ikke per dags dato.

Er det noen som har tapt stort eller vunnet stort på United-aksjene?

Definitivt. Ser vi bort fra Glazer-familien, så er det interessant å se hvordan to av de største investorene, historisk sett, har forvaltet sine United-aksjer.

I august 2012, omtrent samtidig som Sir Alex Ferguson tok fatt på sin siste sesong som Manchester United-manager, ble klubben lansert på New York-børsen.

Et av firmaene som kjøpte en betydelig aksjepost i United relativt tidlig var Baron Capital. I 2014 hadde selskapet en eierandel på hele 37,76 av alle A-aksjene i United. Året etter var andelen økt til 40,48.

Mens andre investorer kom og gikk, hadde Baron Capital, som er kjent for å tenke langsiktig, lenge is i magen og ventet tålmodig på at aksjeposten skulle øke i verdi.

I februar 2020 opplyste Manchester United at Baron Group hadde drøye 12,5 millioner aksjer i United. Det ga dem kun 0,98 prosent av stemmene, men langt viktigere var det at selskapet ville innkassert en betydelig gevinst om United-aksjen skjøt fart.

Året etter solgte selskapet seg noe ned, men den store endringen kom i 2022. 

Da hadde selskapet åpenbart mistet troen på United-aksjen. I februar 2022 hadde selskapet 9,76 millioner United-aksjer. Allerede i april var tallet redusert til 5,58 millioner og i juli 2022 satt selskapet kun på 1,55 millioner aksjer.

Selskapet har, etter det united.no forstår, solgt seg helt ut av klubben siden.

Det amerikanske finansnettstedet Forbes anslår at Baron Capital tapte 10,52 prosent av sine investeringer i United siden 2012.

Ille, men det verste av alt for Baron Capital?

Selskapet kunne i stedet tjent store penger. Timiningen for salget var, mildt sagt, elendig.

Etter å ha sittet tålmodig med aksjeposten i rundt ti år, valgte selskapet å selge seg ned og ut av United noen måneder før Glazer-familien la klubben ut for salg og dermed sendte aksjeprisen opp på et rekordhøyt nivå.

Baron Capital ville ikke kommentere bakgrunnen for salget da united.no kontaktet dem i vår.

Den nest største aksjonæren av A-aksjene Lindsell Train Limited, kjøpte seg opp da aksjeprisen var lav og har hatt is i magen og ikke solgt seg ned eller ut. Det vil selskapet tjene fett på om United blir solgt. 

Det er også verdt å huske på at aksjekursen var lavere i midten av juni enn den er nå, og historiens bunnotering 11,15 USD kom for bare litt over et år siden i juli 2022.

Hvordan er Uniteds økonomi i dag?

Det får vi faktisk svar på ganske snart. United legger tradisjonelt sett ut sitt årsregnskap i midten/siste halvdel av september, og vil trolig bekrefte hvilken dato det vil skje i år i løpet av neste uke.

Sannsynligvis vil omsetningen bli rekordhøy, men en stor gjeldsbyrde vil også prege tallene.

Powered by Labrador CMS