– Gå ut der og gjør en god jobb, vær godt forberedt, men kos dere og ha det gøy. Dette er ufarlig, dette er fotball, det er artig å spille fotball og det er artig å score mål.
Ingressen er hva Øystein Neerland tror er essensen i pep-talken til Ole Gunnar Solskjær når han sender United-spillerne utpå. Moldes administrerende direktør forteller i dette intervjuet med United-Supporteren om Molde FK sine motiver da de lot manageren gå til United, hvordan Solskjær satte sitt avtrykk på klubben, og ikke minst på hvilken måte han tror Solskjær håndterer Paul Pogba & Co.
– Jeg synes det var modig av ham å gå inn i en sånn rolle. Det er en gedigen jobb og enorm oppmerksomhet rundt jobben hans, sier Øystein Neerland og snakker om managerjobben i United.
Ville ikke stå i veien
United-Supporteren er på besøk på Aker stadion der jubelen sto i taket en sen høstdag i 2011. Klubben hadde ventet i 100 år, men i selveste jubileumsåret tok de sitt første seriemesterskap. Det var Solskjærs første managerjobb i Norge og dermed suksess på første forsøk. Han og Molde gjentok bedriften året etter og fulgte deretter opp med NM-pokal i 2013. Siden fulgte floppen i Cardiff i 2014, returen til Molde i 2015, og nå altså Manchester United.
Annonse
– Jeg tipper han så at det var noen gode fotballspillere i United. Sånn er fotball. Det er å få gode spillere til å prestere sammen som lag kan gi store utslag. Ole er offensiv i tankesettet når det gjelder å spille fotball. Stå høyt, dominere, attraktiv fotball. Han vil heller vinne 4-2 enn 1-0. Det er den fotballen Molde har spilt noen år. Jeg synes United under Ole begynner å ligne mer og mer på Molde i måten å spille på, sier Neerland med et smil.
Den gamle skihopperen spilte selv 120 kamper for Molde inkludert cupfinalen 1989, og to år senere ble han Moldes toppscorer noen få sesonger før Solskjær overtok den arven. De to har kjent hverandre lenge, og Neerland var fullt klar over Solskjærs drøm om en dag å returnere til Manchester United som manager.
– Vi har snakket om det innimellom, Ole og jeg. Vi ønsket rett og slett ikke å stå i veien for den muligheten han fikk.
Moldes administrerende direktør er likevel ærlig på at Solskjær som manager i Manchester United kan være en vinn-vinn situasjon for alle parter.
– Ole kommer tilbake med enda mer ballast til å trene Molde. Sannsynligvis vil han stå som et enda sterkere navn som er viktig for Molde, et navn som kan tiltrekke seg spillere og positiv oppmerksomhet.
– Så dere mener at Molde kan høste av den erfaringen som Ole Gunnar nå får med å få jobbe med gode spillere, gode trenere i både Premier League og Champions League?
– Ja, jeg er sikker på at dette gjør Ole Gunnar til en enda mer kompetent trener. Samtidig er det voldsom oppmerksomhet rundt manageren i verdens største fotballklubb, og den oppmerksomheten tror vi at vi kan nyte godt av. Vi har da en attraktiv trener som beviselig er god som kan tiltrekke seg unge spillere som ønsker å bli bedre. I Norge er vi litt flatere i struktur og væremåte og dyrker kanskje ikke heltene våre på samme måte som i England. Det så vi da vi var i Edinburgh og spilte Europa League mot Hibernian. Vi så hvilket navn han har i Storbritannia da vi kom med bussen og skulle inn på hotellet. Lange køer med folk som ville ha autograf og bilde av Ole. Vi ser hvor enorm oppmerksomhet han får i utlandet. Han er stor i Norge, men enda større på De britiske øyer og resten av verden.
Dersom United ikke kommer til finalen i Champions League, er hjemmemøtet med eksklubben Cardiff 12. mai siste arbeidsdag på Old Trafford for Solskjær. Det betyr at Molde FK går glipp av sin manager i syv seriekamper før Solskjær ironisk nok i utgangspunktet er tilbake til 16. mai-kampen i sin hjemby Kristiansund mot KBK. Neerland ser ikke de syv kampene uten Solskjær som noe stort problem.
Annonse
– Vi har opparbeidet en fin kontinuitet i det øvrige trenerapparatet med Erling Moe som har jobbet tett med Ole i mange år. Vi tror dette blir bra for begge parter. Jeg synes ikke det var en vanskelig beslutning, men vi måtte stoppe opp og tenke hvilke konsekvenser dette ville få for Molde fotballklubb og hvilke muligheter dette var for Ole Gunnar.
– Sky News har meldt at det allerede er på plass en utkjøpsklausul mellom Manchester United og Molde fotballklubb dersom United ønsker å beholde Ole Gunnar. Stemmer det?
– Det er nesten litt artig å se hvor mye media spekulerer og hva slags påstander de kommer med. Vi har en enighet om at Ole skal være i United ut den engelske sesongen, og vi har ingen annen avtale, slår Neerland fast og ønsker ikke å kommentere om Solskjær hadde en klausul i sin kontrakt som ga ham mulighet til å gå dersom det kom tilbud fra United.
Løft for hele klubben
Da Solskjær og familien byttet ut Manchester med Kristiansund julen 2010 var det et halvår etter at han hadde ledet Uniteds reservelag til engelsk mesterskap. Han hadde kommet inn i Uniteds trenerteam omtrent på dagen da han la opp som spiller i august 2007. Den første sesongen som trener for spissene, og deretter to og en halv sesong som trener for Uniteds reservelag. Molde FK nølte ikke med å gi ham trenerjobben.
– Hans fantastiske erfaring som spiller og deretter erfaring som trener for et opplagt veldig godt andrelag mente vi kunne være interessant. Vi ser også på det som en fordel å ha en trener som er fra området her. Det gir oss muligheten til å beholde treneren lenger enn om vi henter en ekstern trener fra et annet land som kommer for to eller tre år. Han kjente klubben fra før, hadde link hit og var født og oppvokst i Kristiansund, en times kjøretur herfra. Det var et ønske om å gripe den muligheten vi trodde skulle bli bra. I tillegg tok han med seg et bra team i Richard Hartis og Mark Dempsey, og det ble en god match.
Molde FK hadde tatt seriesølv i 2009, men i den siste sesongen før Solskjærs ankomst havnet klubben helt nede som nummer elleve, 28 poeng etter vinnerne Rosenborg.
– Vi trengte litt mer krydder og motivasjon i hele organisasjonen for å ta det neste steget. Det Ole, Hartis og Dempsey hadde med seg i bagasjen som trenere og kultur ble veldig bra. Det ble et løft for hele klubben. Det ble utvikling internt her og det ble høyere tempo fra dag en på trening. Listen ble lagt opp noen hakk og der skulle den ligge.
Annonse
Nesten 15 år i Manchester United hadde lært Solskjær mye. Ikke bare i form av suksess på banen, men at verdier som respekt for klubbmerket og at alle, uansett hvor man befinner seg i hierarkiet, jobber for at laget og klubben skal lykkes. Det merket også Molde FK da Solskjær tok med seg den erfaringen dit.
– Fotballkulturen står veldig sterkt i England. Stoltheten, hjertet og følelsene man har for sin klubb. Det var opplagt at han tok med seg en del av Manchester United-kulturen hit. Han begynte med slogans i garderoben. Han ville skape et fort her og en kultur der listen skulle ligge høyt. Den treningskulturen og profesjonaliteten fra hans side var veldig tydelig, beretter Neerland.
Etter at Solskjær ankom Aker stadion ble logistikken mer effektiv og samlende med felles trenerkontor for akademi og A-lag. Det ble enda mer fokus på ernæring og riktig kosthold. Klubben ansatte den kjente kokken Torbjørg Haugen, som hadde jobbet for skilandslaget.
– Det er nokså selvfølgelig, men det er viktig at alle skal vite hvordan vi skal få laget best mulig og det er derfor vi er her alle sammen, enten du lager mat eller vasker gulv eller er regnskapsfører så handler det om hva kan jeg bidra med i dag så Molde fotballklubb blir enda bedre.
Manchester United-blazeren er legendarisk etter at spillerne helt siden Busby Babes-tiden har hatt på seg den i forbindelse med kamp. Det skled litt ut under Louis van Gaal og José Mourinho, men noe av det første Solskjær gjorde etter at han ble United-manager var å gjeninnføre dresskoden (i dag er blazeren byttet ut med dress) på matchdager. Også i Molde ville Solskjær at spillerne skulle gå med klubbdress.
– Dresskode på kampdag har det vært siden jeg selv spilte, men det ble enda mer fokus på klubbemblem og en type klubbdress som var overført fra United. Da Ole kom laget vi et emblem på dressen som fortsatt er der.
Selv om det var Solskjær som sto bak flere av ideene til endringene, presiserer Neerland at det aldri var noe enmannsshow, og det var nye regler som ble tatt godt imot av spillerne.
– Jeg tror vi alle har en god forståelse av hvordan en klubb skal drives. Det er et lagspill på kontor og stadion. Jeg føler at Ole er veldig flink til å være en del av laget. I stedet for regler vil jeg kalle dem forventninger. Profesjonalitet, trening, treningskultur, gjøre sitt aller beste på alle nivåer. Enhver som ønsker å nå langt i sin idrett er glad for at det stilles krav, og er glad for at det stilles forventninger.
Var tidlig på ballen
Etter at Solskjær hadde ført Molde til triumf 4-2 i cupfinalen mot rivalen Rosenborg høsten 2013, lot han seg lokke av et tilbud om å bli manager for Premier League-klubben Cardiff. Under den omstridte klubbeieren Vincent Tan ble det bare åtte måneder i Cardiff for Solskjær. Neerland nølte ikke med å hente Solskjær tilbake i 2015.
– Jeg var veldig tidlig på ballen da.
Annonse
Etter Neerlands oppfatning var det ikke en såret Solskjær som kom tilbake etter den mislykkede tiden i Cardiff.
Annonse
– Jeg opplevde at Ole Gunnar var den samme positive personen som før, men det er nå slik med oss alle at årene går og man får mer faring som brukes konstruktivt i fotball.
– Hva vil du si er hans beste lederegenskaper?
– Han er seg sjøl og det holder på mange måter veldig langt. Det er nok fordi som person har han en positiv innstilling. Han har en voldsom interesse for fotball. Det med å utvikle spillere og å gi unge spillere sjansen er noe han er god på. Han ser folk og han gir mange rundt seg oppmerksomhet. Dessuten har han en klar filosofi om hvordan han ønsker å spille fotball.
Molde Fotballklubb sin administrative toppsjef har sett Solskjær nok i aksjon i møte med spillere til at han ikke er i tvil om at dagens United-manager får den nødvendige respekten.
– Hvis laget eller spillere ikke presterer så må de få en klar beskjed om det. Beskjeden må komme der og da! Da kan du ikke pakke det inn, det er bare å si det som det er. Og det gjør Ole. Man trenger ikke å være sint for å gi en beskjed, men man kan bli sint når man er frustrert. Jeg synes det blir for mye fokus på hårføneren. Han sier fra når han føler det er riktig og gir klapp på skulderen når han synes det er riktig. Jeg synes Ole Gunnar har en veldig god balanse mellom å smile og å være litt streng.
Nettopp den egenskapen tipper Neerland at kan være alfa og omega i Solskjærs arbeid med store personligheter i garderoben, som for eksempel Paul Pogba.
– Det er mange måter å nå inn til mennesker på. Hvis du klarer å nå inn til en person på en måte som motiverer dem til å yte mer vil det være den beste måten å lede på. Det å true folk til å prestere er en dårlig løsning. Ole Gunnar må ha den tilnærmingen til spillerne som er naturlig for han. Han må bare være seg sjøl fordi det er så mye bra i Ole Gunnar at han kan fortsette med det og utvikle seg ytterligere. Jeg tror at nettopp det har skjedd i tilfellet med Pogba. Det virker som om Ole har nådd inn til Pogba på en god måte.
Den franske verdensmesteren vil, ifølge Neerland, bli nyttig for Solskjær og United på flere måter enn én.
– Som trener er du nødt til å ha noen spillere som du snakker mer med for å få ut informasjon i kampens hete. Derfor har han noen spillere som han diskuterer med og utfordrer spillere som kan ta rollen ute på banen. Du trenger noen små ledere ute på banen.
Topp fire en enorm prestasjon
Da intervjuet ble gjort, hadde Solskjær fortsatt vunnet alle kampene sine, og Neerland advarte om at det vil komme noen smeller.
– Det er et veldig høyt nivå på de beste lagene der. Topp seks er virkelig gode lag. Ikke bare gode enkeltspillere, men de spiller godt som lag også. Ingen skal forvente at det blir bare seirer, men at laget skal klare å hevde seg oppe i topp seks må være godkjent. Skulle han klare topp fire vil det være en enorm prestasjon, avslutter Øystein Neerland, adm. dir. i Molde Fotballklubb.