Det meste tyder foreløpig på at nederlandske Louis van Gaal blir Manchester Uniteds neste manager. Kanskje presenteres han også som det i løpet av uka – siden Nederland starter sine VM-forberedelser for fullt allerede onsdag.
I den forbindelse har united.no sett på alle hans sesonger som hovedmanager hittil i karrieren.
Her er oversikten.
Ajax 1991/92 – 2. plass:
Annonse
Van Gaal overtok et Ajax som hadde kommet på 2. plass, etter å ha tapt gullkampen mot PSV Eindhoven på målforskjell (to plussmål dårligere) i 1990/91.
Han klarte ikke å gjøre noe med det på første forsøk, da PSV stakk av med gullet igjen – tre poeng foran Ajax. Van Gaals lag scoret imidlertid mest i divisjonen – 83 mål på 34 kamper.
Ajax vant uansett sine 11 siste seriekamper og stakk også av med UEFA-cupen etter bortemålseier mot Torino i finalen.
Spillerne:
Dennis Bergkamp var allerede en nøkkelspiller i Ajax sammen med kjente navn som Frank de Boer, Aaron Winter, Danny Blind og Richard Witschge.
Witschge forsvant til Barcelona samtidig med at Van Gaal startet i jobben. Ronald de Boer forsvant til Twente, mens Jan Wouters dro til Bayern. Ingen kjente spillere ble kjøpt inn denne sommeren.
Van Gaal slapp i stedet til en 18 år gammel Edgar Davids i 1991/92, lot Wim Jonk og Bryan Roy få mer spilletid, og slapp til svenske Stefan Pettersson i større grad på topp sammen med Bergkamp.
Det ble heller ikke seriegull på andre forsøk for Van Gaal, men det ble nok et trofé.
Ajax scoret fortsatt mest i Eresdivisie, 87 mål på 34 kamper, men Feyenoord tok tittelen foran PSV og med Ajax fire poeng bak. Gullet røk da Van Gaals mannskap tapte borte mot Willem II og Twente henholdsvis fire og seks serierunder før slutt.
I Uefa-cupen ble det bråstopp etter kvartfinale-tap mot franske Auxerre, men jubel ble det igjen. Denne gangen i cupen, hvor et lekent Ajax-lag knuste Heerenveen 6-2 i finalen og seriemester Feyenoord med 5-0 i semifinalen.
Spillerne:
Van Gaal slapp en ung Michael Reizinger, som senere fikk en fin karriere i Barcelona, til Volendam på lån for hele sesongen, mens Aaron Winter forsvant til Lazio for en pen sum penger.
Van Gaal så imidlertid gull i en ung Marc Overmars, og hentet ham fra Willem II. Han så også gull i Mypäs Jari Litmanen, og hentet etter hvert tilbake Ronald de Boer fra Twente igjen.
Edwin van der Sar, som var blitt 22 år, begynte også å få en del spilletid mellom stengene, på bekostning av Stanley Menzo.
Annonse
Han slapp også til en pur ung Clarence Seedorf en del i løpet av sesongen
Serien: 3. plass
Cupen: Seier
Europa: Kvartfinale i UEFA-cupen
Ajax 1993/94 – Seriegull
Endelig for Ajax og Van Gaal. Og nok et trofé. Ajax vant tilbake seriegullet etter nok en herlig offensiv sesong. Laget scoret 86 mål på 34 kamper, noe som var 23 mål mer enn Vitesse som scoret nest mest. Seriegullet ble sikret med tre poengs avstand ned til Feyenoord, og det selv om det ble tap i de to siste seriekampene.
Spillerne:
Dennis Bergkamp forsvant til Inter for store penger før sesongstart. Det gjorde også Wim Jonk, mens Michael Reiziger ble sendt ut på nytt utlån, denne gangen til Groningen
Van Gaal fant imidlertid gull i Nigeria og hentet Nwankwo Kanu fra Heartland og Finidi George fra Sharks. Frank Rijkaard kom fra AC Milan. Ellers var nøkkelspillerne som før.
Serien: Seriegull
Cupen: Semifinale
Annonse
Europa: Kvartfinale i Cupvinnercupen
Ajax 1994/95 – Seriegull
Overtaket i hjemlig liga vokste, og seriegullet ble sikret med sju poengs margin, og i ligaen scoret Ajax vanvittige 106 mål på 34 kamper. Ikke så verst da antall baklengsmål bare var 28. Laget gikk gjennom serien med 27 seirer, sju uavgjorte og ingen tap.
I cupen ble det kvartfinale-tap mot Feyenoord, men det var kanskje ikke så rart. Det var nemlig viktigere ting å tenke på – Champions League, for eksempel.
Van Gaal ledet faktisk Ajax gjennom turneringen uten et eneste tap. De slo ut AC Milan, Salzburg og AEK Athen i gruppespillet, vant greit mot Hajduk Split i kvartfinalen, slo Bayern München med 5-2 på hjemmebane i returkampen i semifinalen før Milan til slutt ble slått igjen i finalen.
Spillerne:
Stefan Pettersson dro hjem, Menzo gikk til PSV og André Ooijer, som senere blir kjent for sitt spill i Blackburn, forsvant til Volendam
Reiziger ble nå vurdert som god nok , og fikk en sentral rolle i laget. Winston Bogarde, som senere ble kjent i andre klubber kom også, selv om han fikk en treg start på Ajax-oppholdet.
En veldig ung Kiki Musampa debuterte på A-laget i løpet av sesongen, men enda viktigere ble Patrick Kluivert – som fikk 25 kamper bare som 18-åring.
Serien: Seriegull
Cupen: Kvartfinale
Europa: Champions League-vinnere
Annonse
Ajax 1995/96 – Seriegull
PSV utfordret Ajax sterkere enn på et par år, men selv om begge lag scoret 97 mål så stakk Ajax av med seriegullet – seks poeng foran PSV.
Ajax forsvant ut av cupen allerede i 8. delsfinalen, men gjorde seg igjen sterkt bemerket i Europa.
Real Zaragoza ble slått i den europeiske Supercup-finalen, mens det ble ny finale i Champions League.
Real Madrid ble blant annet slått to ganger i gruppespillet, Dortmund og Panathinakos ble slått i knockout-spillet før de måtte gi tapt på straffer mot Juventus i Champions League-finalen. Så nær var de altså to strake Champions League-seirer – noe som fortsatt ingen lag har klart.
I Interkontinental-cupen ble søramerikanske Gremio slått etter straffer.
Spillerne:
Seedorf forsvant til Sampdoria for en fin sum, men stammen var som før.
Bogarde, van der Sar, de Boer-brødrene, Blind, George, Davids, Kanu, Kluivert, Litmanen og Reiziger spilte flest kamper.
Serien: Seriegull
Cupen: 8. delsfinalen
Europa: Tapende Champions League-finalist og seier i Supercupen
Verden: Interkontinentalcup-seier
Ajax 1996/97 – 4. plass:
Nedturen kom med stor kraft. Ajax scoret bare 55 mål, falt til 4. plass i serien og var ikke i nærheten av PSV og Feyenoord som kjempet om seriegullet.
Nedturen ble også synlig i andre turneringer.
I cupen ble det exit allerede i første kamp, og selv om det ble en semifinale i Champions League så var nedturen synlig også der. To tap i gruppespillet var uvanlig kost for Van Gaal. Det måtte så ekstraomganger til for å avansere fra kvartfinalene mot Atletico Madrid, før Juventus satte Ajax på plass med hele 6-2 i semifinalen.
Det var altså Van Gaals første troféløse sesong som trener.
Spillerne:
Davids og Reiziger forsvant til Milan før sesongen. Nigerianerne Davids, George og Kanu dro også til nye klubber, mens Witschge, som nå var i Bordeaux, ble hentet hjem. Tijjani Babangida ble hentet fra Roda, Dani fra West Ham og Van Gaal dro til Argentina for å hente Ivan Gabrich og Mariano Juan, selv om ingen av de to sistnevnte lyktes.
Van der Sar, de Boer-brødrene, Nordin Wooter, Arnold Scholten, Babangida, Overmars, Musampa og Mario Melchiot spilte nøkkelroller.
Takket være de nigerianske salgene endte det med nok et år på plussiden med kjøp satt opp mot salg.
Serien: 4. plass
Cupen: 1. runde
Europa: Semifinale Champions League
Kontrakten med Ajax gikk ut etter sesongen, og han dro dermed videre til Barcelona, 46 år gammel.
Barcelona 1997/98 – Seriegull
Van Gaal kom til et Barcelona som hadde blitt slått på målstreken av Real Madrid sesongen før (to poeng), og som ikke hadde vunnet serien siden 1994.
I en sesong hvor «alle slo alle» vant Barcelona med hele ni poeng selv om det ble tap i de tre siste seriekampene. Som i Ajax scoret Barcelona også mest mål i hele divisjonen, med 78 scoringer. Det var 15 mer enn Real Madrid som scoret nest mest. Rivaldo scoret 19 mål og Luis Enrique 18 for Van Gaal.
Det ble imidlertid også triumf i den spanske cupen og den europeiske supercupen.
I den spanske cupen ble Mallorca slått i finalen, selv om det ikke var voldsomt imponerende at Barcelona trengte straffer for å slå et lag som etter hvert ble redusert til ni mann.
Barcelona var regjerende mestere i Cupvinnercupen, og møtte dermed Borussia Dortmund i den europeiske Supercupen. Det ble nok en tittel, etter 2-0 hjemme og 1-1 borte mot tyskerne.
Champions League, som Barcelona måtte kvalifisere seg til, ble imidlertid ingen stor opplevelse. Det ble bare én seier etter i et gruppespill mot Newcastle, Dinamo Kiev og hans gamle rival fra Nederland, PSV Eindhoven.
Spillerne:
Ronaldo forsvant fra Barcelona, noen dager før Van Gaal kom. Gheorghe Popescu dro også, mens den franske duoen Laurent Blanc og Chritophe Dugarry (først hentet, så solgt) begge ble solgt til Marseille i løpet av sesongen. Hristo Stochkov dro også hjem for å avslutte karrieren i CSKA Sofia.
Van Gaal hentet i stedet Rivalo fra Deportivo La Coruna, sin gamle elev Reiziger og Bogarde fra Milan, keeper Ruud Hesp fra Roda, mens Christophe Dugarry ble hentet inn om sommeren, men forsvant altså ut etter bare noen måneder. I tillegg kom Anderson fra Monaco.
Nøkkelspiller Pep Guardiola var ute med skade i så godt som hele sesongen, men Van Gaal ga sweeper-rollen til Albert Celades, stolte på Hesp mellom stengene og lot Luis Figo, Luis Enrique og Rivaldo gjøre det offensive.
Totalt penger brukt netto: Kjøpte for drøyt 60 millioner euro. Solgte for om lag halvparten.
Serien: Seriegull
Cupen: Seier
Europa: Gruppespillet i Champions League og seier i Supercupen
Barcelona 1998/99 – Seriegull
Van Gaal og Barcelona beholdt jerngrepet om La Liga, og vant til slutt med hele 11 poengs margin til Real Madrid. Nok en gang scoret de også mest, med 87 mål på 38 kamper. Rivaldo scoret 24 ganger, mens Patrick Kluivert nettet 15 mål.
Mer suksess ble det imidlertid ikke.
Barcelona røk ut med hele 5-7 over to kamper mot Valencia i cupkvartfinalen, mens det nok en gang ble exit etter gruppespillet i Champions League. I sesongen, som endte med the Treble for United, spilte de 2 x 3-3 mot United i gruppespillet, men tapte to ganger for Bayern München. Dermed ble det en exit, mens United og Bayern altså gikk hele veien til finalen.
Spillerne:
Veteraner som Albert Ferrer, Fernando Couto, Juan Pizzi og Vitor Baia forsvant, mens Van Gaal fortsatte med nederlandsifiseringen av katalanerne.
Bogarde, Reizinger og Hesp var hentet sesongen før. Nå fulgte Frank og Ronald de Boer og Patrick Kluivert etter fra Ajax, sammen med Phillip Cocu og Boudewijn Zenden fra PSV.
Rivaldo og Luis Figo ble nøkkelspillerne, men en ung og uhyre lovende Xavi slapp også til i hele 17 kamper denne sesongen.
Totalt penger brukt: Kjøpte for 40 millioner pund. Solgte for cirka 25 millioner.
Serien: Seriegull
Cupen: Kvartfinalen
Barcelona 1999/2000 – 2. plass
Etter to strake seriegull rotet Barcelona bort gullet våren år 2000. De klarte bare to poeng på de tre siste kampene mot Rayo Vallecano, Real Sociedad og Celta Vigo, og endte dermed fem poeng bak Deportivo La Coruna i gullkampen.
Van Gaals lag scoret fortsatt mest, men denne gangen uten at det hjalp.
I cupen forsvant de ut i semifinalen etter en kontrovers med det spanske fotballforbundet. Kampen krasjet med en landslagsdato, noe som førte til at katalanerne kun hadde ti spillere å bruke til returkampen. Dermed nektet de å spille den andre kampen mot Atletico Madrid.
Noe skuffende ble det imidlertid den spanske rivalen Valencia som ødela det som lenge var en stor opptur i Champions League.
Van Gaals mannskap satte Arsenal, Fiorentina og AIK på plass i det første gruppespillet, fortsatte med å imponere mot Porto, Sparta Praha og Hertha Berlin i mellomspillet, før 1-3 borte ble 6-4 sammenlagt etter returkampen hjemme mot Chelsea i kvartfinalen.
En grusom bortekamp mot Valencia (1-4-tap) ble imidlertid ødeleggende i semifinalen.
Van Gaal forsvant ut av jobben så fort sesongen var over.
Spillerne:
Anderson (Lyon), Celades (Celta Vigo) og Giovanni (Olympiakos) forsvant før sesongstart, og Van Gaal fortsatte med å hente gamle kjente.
Denne gangen kom Jari Litmanen fra Ajax, men det er like verdt å merke seg at han hentet opp en ung Carles Puyol fra andrelaget.
Simao (Sporting) og Dani (Mallorca) ble kjøpt, men totalt sett solgte Barcelona for mer enn de kjøpte for.
Serien: 2. plass
Cupen: Semifinalen
Europa: Champions League-semifinalen
Nederland 2000-2002 – ikke til VM
Frank Rijkaard trakk seg som nederlandsk landslagssjef etter semifinaletapet i EM på hjemmebane i 2000, og Van Gaal kom inn for å lede laget til et suksessrikt VM.
Slik skulle det ikke gå, da nederlenderne ikke klarte å vinne verken hjemme eller borte mot Portugal eller Irland i VM-kvalifiseringen.
Nederland vant enkelt både hjemme og borte mot de svake lagene i gruppa, Estland, Kypros og Andorra, og scoret i løpet av seks seirer mot dem hele 26 mål.
VM-drømmen var over – og Van Gaal sluttet i januar 2002. Like etter ble han koblet til managerjobben i United, men Sir Alex Ferguson valgte til slutt ikke å slutte. Dermed endte det med en retur til Barcelona.
Barcelona 2002/03 – fikk sparken
Etter en dårlig VM-kvalifisering med Nederland var det ikke dette han trengte. Det gikk nemlig helt galt i Barcelona-comebacket.
Etter seks seirer, fem uavgjorte og hele ni tap på de første 20 kampene var det bare noen få poeng som skilte Barcelona fra nedrykksstreken i La Liga. Da fikk styret nok, og sendte Van Gaal på dør.
Da hadde de også dummet seg ut med tap mot Novelda i 1. runde av cupen.
Det hjalp ikke at laget stod med 10 strake seirer i Champions League (inkludert kvalifiseringen), og hadde stø kurs for knockout-spillet der.
Spillerne:
Rivaldo forsvant før sesongstart. Det gjorde også brasilianske Geovanni, spanske Sergi og Pepe Reina.
Inn kom argentinerne Juan Roman Riquelme og Juan Pablo Sorin, samt den tyske keeperen Robert Enke og spanjolen Gaizka Mendieta fra Lazio.
Nederlenderne Kluivert, Frank de Boer, Overmars og Cocu var fremdeles sentrale. Det var også Javier Saviola, Puyol, Xavi og Gabri. En ung Andres Iniesta slapp også til litt på førstelaget i løpet av sesongen, mens Van Gaal lot en ung Mikel Arteta gå til Glasgow Rangers.
Kjøp og salg: Begge deler omtrent 10 millioner pund.
Uten trenerjobb 2003-2005
AZ Alkmaar 2005/06 – 2. plass
Van Gaal returnerte til treneryrket med AZ Alkmaar, en klubb som ikke hadde vært i nærheten av gullkampen i Nederland på mange, mange år.
Det skulle bli en vellykket kobling.
Van Gaal ledet AZ til en sterk 2. plass i sin første sesong i klubben, og med 78 mål var det bare Feyenoord (79) som scoret flere i divisjonen. De endte 10 poeng bak PSV, men la både Feyenoord og Ajax bak seg i serien.
Det ble imidlertid ikke en plass i Champions League året etter, siden Nederland har en spesiell play off mellom lagene som endte mellom 2. og 5. plass, og AZ røk der for Groningen i semifinalen.
Dermed måtte Van Gaal nøye seg med å være kvalifisert til UEFA-cupen året etter.
AZ fikk imidlertid litt europacupmoro allerede den sesongen, da de gikk videre fra gruppespillet i UEFA-cupen, og først ble slått ut av Real Betis i 16. delsfinalen.
I cupen ble det exit etter ekstraomganger i semifinalen mot PSV Eindhoven.
Spillerne:
Van Gaal brukte sommeren til å hente spillere som Shota Arveladze, Danny Koevermans, Danny Mathijssen, Gretar Steinsson, Demy de Zeeuw og Stijn Schaars, spillere som skulle bli sentrale under året i AZ.
Salget av Jan Kromkamp til Villarreal ga penger i kassa, mens nesten ingenting ble brukt på de spillerne som kom inn.
Serien: 2. plass
Cupen: Semifinalen
Europa: 16. delsfinale UEFA-cupen.
AZ Alkmaar 2006/07 – 3. plass
Det ble én plass ned på tabellen fra sesongen før, men likevel var seriespillet enda mer oppløftende. Denne gangen kjempet nemlig Van Gaals menn om seriegullet helt ut.
Foran siste serierunde lå AZ, Ajax og PSV Eindhoven med 72 poeng hver, men Van Gaals menn var i førersetet takket være bedre målforskjell.
Det ble imidlertid for tøft mentalt, og AZ tapte borte mot bunnlaget Excelsior i siste runde. Dermed stakk PSV av med seieren foran Ajax. Igjen imponerte laget offensivt, med 83 mål på 34 kamper – noe som bare var ett mål mindre enn mestscorende Ajax.
Det ble en ny nedtur uka etter, da Van Gaals menn tapte cupfinalen mot Ajax på straffer, og i play off-spillet om en Champions League-plass endte det med finaletap mot Ajax – etter at 2-1 hjemme i den første kampen endte med 0-3-tap borte i returen.
I Europa slo Van Gaals menn blant annet ut Newcastle i UEFA-cupen, men forsvant ut etter kvartfinale-tap mot Werder Bremen.
Spillerne:
Van Gaal fant gull i Willem II i en ung Moussa Dembele som nå herjer i Tottenham. Han betalte riktignok noe for ham, men det var greit så lenge Joris Mathijsen ble solgt for gode penger til Hamburg. Denny Landzaat forsvant også til Wigan for en hyggelig sum, mens Kenneth Perez dro til Ajax.
Serien: 3. plass
Cupen: Finaletap
Europa: Kvartfinale i UEFA-cupen
AZ Alkmaar 2007/08 – 11. plass
Om det var skuffelsene som hang i etter den triste slutten på forrige sesong, vites ikke, men 2007/08-sesongen ble et antiklimaks etter alle tittel-sjansene sesongen før.
AZ falt til 11. plass på tabellen, scoret bare 48 mål på 34 kamper og var ikke i nærheten noen steder.
De røk ut for Cambuur i 2. runde av cupen, og forsvant ut av Europa etter kamper mot David Moyes’ Everton, Nürnberg, Larisa og Zenit St. Petersburg i gruppespillet i UEFA-cupen.
Spillerne:
Mounir El Hamdaoui ble hentet fra Willem II, Simon Poulsen fra Midtjylland, Ari fra Kalmar og Graziano Pellé fra Leecce – i sommerens dyreste overgang. Den gamle Ajax-kjenningen Kiki Musampa kom gratis fra Tyrkia. Totalt brukte han 26 millioner pund på overganger, men det kunne forsvares da salg av Koevermans til PSV og Steinsson til Bolton ga over 10 millioner pund inn.
Serien: 11. plass
Cupen: 2. runde
Europa: Gruppespillet i UEFA-cupen
AZ Alkmaar 2008/09 – Seriegull
Van Gaal hadde annonsert at han ville gi seg etter den skuffende 07/08-sesongen, men gjorde en helomvending da flere sentrale spillere ba han om å tenke seg om.
Det ble en gullkantet avgjørelse.
AZ startet riktignok 08/09-sesongen med to tap, men deretter tapte de ikke på 29 kamper. De spilte 10 kamper på rad uten baklengs midt i sesongen, og slapp faktisk bare inn tre seriemål på 17 kamper i den perioden. AZs Mounir El Hamdaoui, Robin van Persies venn, ble toppscorer i divisjonen med 23 mål – ett mer enn Luis Suarez.
Til slutt ble det et overlegent seriegull. Twente, på 2. plass, endte hele 11 poeng bak. De scoret nest mest i ligaen, og slapp bare inn 22 mål på 34 kamper.
De fikk også skalpen til PSV i cupen, men måtte gi tapt for NAC Breda i kvartfinalen.
Spillerne:
Det var ingen store forandringer på stjerner i stallen før sesongen. Spillerne ønsket Van Gaal, og han ga dem tillit. Brett Holman ble hentet fra NEC Nijmegen, Ryan Donk forsvant til WBA, men ellers var det lite å snakke om, noe som bare gjøre seriegullet enda mer imponerende.
Serien: Seriegull
Cupen: Kvartfinale
Bayern München 2009/10 – Seriegull:
Det klarte han også.
Etter en svak start, med bare én seier på de fire første kampene, begynte maskinen å rulle, og til slutt tok Bayern et greit seriegull – fem poeng foran Schalke.
Som så ofte før scoret Van Gaals lag også mest mål i divisjonen – 72 på 34 kamper. Sesongen ble ikke noe dårligere av at han ledet Bayern til cuptriumf, etter 4-0 mot Werder Bremen i finalen.
Det gikk nesten hele veien i Champions League også.
Til tross for to tap mot Bordeaux i gruppespillet kom laget seg videre. Der gikk de så først videre på bortemål mot Fiorentina i 8. delsfinalen. Så slo de ut United på bortemål i kvartfinalen, før franske Lyon ble satt på plass med 4-0 i semifinalen.
Det var bare et problem. I finalen ventet Jose Mourinhos Inter, og de slo Van Gaals lag med 2-0 i Champions League-finalen.
Spillerne:
Lukas Podolski ble solgt til Köln for 10 millioner euro, mens den brasilianske veteranen Lucio ble sendt til Inter for 7 millioner euro. Veteranene Ze Roberto og Massimo Oddo forsvant også ut.
Van Gaal hadde imidlertid midler til disposisjon for å få Bayern tilbake på toppen, og brukte disse. Mario Gomez ble hentet fra Stuttgart for 30 millioner euro, og Arjen Robben ble hentet for 24 millioner euro fra Real Madrid. I tillegg ble Anatoliy Tymoschuk hentet for 11 millioner euro fra Zenit, mens han hentet en meget god Danijel Pranjic fra Heerenveen.
Totalt brukt: 75 millioner ero på spillerkjøp. Fikk inn cirka 22 millioner euro på spillersalg.
Serien: Seriegull
Cupen: Cuptriumf
Europa: Tapte Champions League-finalen
Bayern München 2010/11 – 3. plass
Én sesong i himmelen ble alt han fikk i Bayern.
Det som gikk på skinner sesongen før, gikk ikke like lett i sesong to og i februar og mars gikk det helt galt. Da ble det to kjappe tap i serien, hjemme for Borussia Dortmund og borte for Hannover. Samtidig røk de ut for Schalke i cupen og en 1-0-seier borte mot Inter i 8. delsfinalen i Champions League, endte til slutt med exit etter 2-3 på hjemmebane.
Da hjalp det lite at gutta hans hadde dunket inn klart mest mål i serien, 81 på 34 kamper.
Van Gaal ble sparket noen serierunder før slutt.
Spillere:
Luiz Gustavo var det eneste store kjøpet, da han ble hentet for 17 millioner euro fra Wolfsburg. Samtidig ble Toni Kroos, som hadde vært på utlån i Leverkusen, hentet tilbake og gitt en sentral rolle i Van Gaals lag.
Martin Demichelis, Luca Toni og Mark van Bommel ble sendt videre til nye klubber, mens unge David Alaba ble sendt til Hoffenheim for å få erfaring midtveis i sesongen.
Serien: 3. plass
Cupen: Semifinale
Europa: 8. delsfinale i Champions League
Nederland 2012 – 2014 – til VM
Det ble ikke vellykket første gang (i 2000-02), men på andre forsøk lyktes Van Gaal med hjemlandet i VM-kvalifiseringen.
De stormet gjennom kvalifiseringen med 28 av 30 mulige poeng, og den eneste miniflausen kom borte mot Estland da størsteparten av jobben allerede var gjort.
Målforskjellen på de ti kampene viste 34-5, etter blant annet en vill 8-1-seier hjemme mot Ungarn. Robin van Persie scoret 11 av de 34 målene. I den europeiske kvalifiseringen var det bare Tyskland som scoret mer (36), men ingen hadde så stor positiv målforskjell som nederlenderne.
Nå venter et knalltøft fotball-VM for Van Gaal og Van Persie, da nederlenderne møter Spania, Chile og Australia i Brasil.