– Pandemien setter oss kraftig på prøve. Når nye nedstegninger og smitteverntiltak kommer, øker henvendelsen på chatten vår kraftig, sier Line Toft, kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, til united.no.
Samlet inn nesten 180 000 kroner
I 2020 utfordret United alle sine Supporterklubber: Finn et lokalt tiltak der dere befinner dere som medlemmene kunne støtte. Da ville også Manchester United Foundation bidra.
Supporterklubben valgte Mental Helse Ungdom i Norge, og dere medlemmer samlet inn imponerende 140 000 kroner til organisasjonen. I tillegg kom cirka 10 000 kroner fra United Foundation – og 30 000 kroner for en signert Ole Gunnar Solskjær-trøye som United-manageren brukte i forbindelse med cupfinalen i 2005.
Annonse
Drakt med 17 autografer
Nå har Manchester United Foundation donert en drakt signert av dagens førstelagsstall, som vi også auksjonerer bort til inntekt for Mental Helse Ungdom.
Drakten er signert av 17 spillere i førstelagstroppen, deriblant Bruno Fernandes, Paul Pogba, Edinson Cavani, Mason Greenwood, Luke Shaw og David de Gea.
– Dette er helt fantastisk, sier Line Toft til United.no.
– I tillegg til det økonomiske bidraget så får vi satt søkelys på Mental Helse og via dere når vi ut til en gruppe som vi kanskje ellers ikke ville truffet.
– Vi er i en alvorlig situasjon (med pandemien) og ungdommen rammes veldig hardt. Ensomheten er en kraftig utfordring for mange unge, og det merkes spesielt når det kommer nye nedstengninger og tiltak, at mange får en knekk.
– Mange har bare behov for et lavterskeltilbud som det vi tilbyr. Å ha noen å snakke med, å få sortert litt i tankene sine, mens andre igjen trenger mer faglig hjelp enn hva vi kan gi dem.
– Vi setter stor pris på støtten vi har fått fra dere og fra klubben. Mesteparten av pengene som ble samlet inn før jul har gått med til å drive chatten vår, fortsetter hun.
Annonse
Nå er håpet altså at den signerte United-drakten kan gi flere penger til å hjelpe de som er utsatt. Med Bruno, Pogba, Shaw og ikke minst Edinson Cavani blant de som har signert drakten så kan den bli unik – det er jo usikkert nøyaktig hvor lenge for eksempel Cavani blir i klubben.
For Mental Helse Ungdom er det viktigste likevel at de som har utfordringer faktisk oppsøker hjelp.
– Det viktigste dere unge kan gjøre er å tørre å snakke om problemene deres. Vi tror mange går rundt med de samme tankene, men så er det dette med å stikke hull på byllen – ta den første praten. Spesielt gjelder dette gutter, hvor psykisk helse er et mer tabubelagt tema, enn det er hos jenter.
– Kun 30 prosent av henvendelsen til oss kommer fra gutter, sier Line Toft videre.
– Snakk med venner om hvordan du har det, snakk med helsesykepleier på skolen, med mor eller far, med en nabo eller tante, kjæreste eller bestemor. Men veien ut av problemene er alltid å starte å erkjenne at de er der.
– Trenger du ytterligere hjelp er veien å gå via fastlegen din, men dessverre så vet vi at du ofte da havner på en venteliste for å få profesjonell hjelp – og da kan det være for seint.
Annonse
Hun ber også venner om å legge merke til om andre i venneflokken endrer atferd eller kanskje trekker seg litt tilbake.
– Ta initiativ til en samtale, ta en biltur, tur i skogen eller en time gaming, og spør hvordan han eller hun har det – egentlig? Det er kanskje ikke mer som skal til for at denne personen åpner seg.
Hos Mental Helse Ungdom kan du også få hjelp på flere måter.
– Først og fremst har vi chatten vår. Der kan du helt anonymt få hjelp av en av våre chatverter. Vi vet at mange synes at den første samtalen er den vanskeligste, og muligheten du har til å chatte anonymt med oss vet vi har hjulpet mange videre.
– På hjemmesiden vår finner du også en oversikt over lokallagene våre. Her må du bare ta kontakt. Selv om alle lokallag lever under strenge restriksjoner, så holdes aktiviteten oppe rundt om i landet.
Hjelper ikke alltid der for de som trenger den
– Hvordan synes du myndighetene behandler ungdommen i denne krisen?
– Det blir ofte flotte ord fra talerstolen, men når det kommer til stykke så er ikke hjelpen der til de som trenger den.
– Politikerne oppfordrer ungdommen til å be om hjelp. Mange går tøffe runder med seg selv før en tør å be om dette. Når de først gjør det, møtes de ofte av en venteliste. Veien er via fastlegen og så på venteliste til psykolog. Det burde absolutt vært et tilbud mellom der, hvor du kom raskt fikk hjelp.
– I tillegg burde deler av tiltakspakkene vært øremerket mental helse. Det kom en slik pakke like før jul, hvor vi også fikk støtte til chatten vår. Det var vi veldig glade for, men ofte er det kommunene som får støtten og så lenge ikke Regjeringen øremerker at noe av dette skal går til mental helse, så er det sjelden at så skjer, sier Toft.