Etter gårsdagens Liverpool-tap i Hull (takk for den, Steve Bruce!) er det mer og mer sannsynlig at Manchester United skal spille Champions League-fotball neste sesong. Det er uansett ikke helt sikret ennå. Om Liverpool får full pott på de siste fire kampene, noe som United.nos offisielle kalkulator har regnet ut at vil si tolv poeng, så kan det fortsatt potensielt bli spennende.
Men United trenger jo bare seks poeng for å være helt sikre. Sannsynligvis er fem også nok selv om Liverpool skulle finne på å vinne alle sine siste fire, siden Uniteds målforskjell er såpass mye bedre at det ved samme poengsum nesten garantert ender med at United havner foran.
Vi har tatt en liten titt tilbake på de siste 20 sesongene, for å se hvordan poengfangsten har vært.
2013/14: Sju poeng.
2012/13: Fem poeng.
2011/12: Sju poeng.
2010/11: Sju poeng.
2009/10: Tolv poeng.
2008/09: Ti poeng.
2007/08: Sju poeng.
2006/07: Sju poeng.
2005/06: Sju poeng.
2004/05: Sju poeng.
2003/04: Fire poeng.
2002/03: Tolv poeng.
2001/02: Sju poeng.
2000/01: Tre poeng.
1999/00: Tolv poeng.
1998/99: Åtte poeng.
1997/98: Ti poeng.
1996/97: Seks poeng.
1995/96: Ni poeng.
1994/95: Ti poeng.
Annonse
Det er altså bare to sesonger der vi har tatt mindre enn fem poeng. I den ene av de sesongene, 2000/01-sesongen, var ligatittelen sikret, og United vant serien med ti poeng ned til Arsenal til tross for tap i de tre siste kampene. Spillere som Bojan Djordjic, Michael Stewart, Andy Goram og Ronnie Wallwork var blant spillerne som fikk spilletid i en sesonginnspurt der vi egentlig stilte med et sterkere mannskap da vi mellom de to siste kampene tok oss tid til en testimonialkamp for Tom Boyd i Glasgow.
I 2003/04 spilte vi mot både Liverpool og Chelsea i løpet av de fire siste kampene, uten at det skal være en unnskyldning. Felles for begge disse to sesongene er uansett at Liverpool ikke gjorde det godt nok til at de, om vi overfører dette til denne sesongens situasjon, ville gått forbi oss på slutten.
Hver sesong lever sitt eget liv, men dette viser uansett hvor oppsiktsvekkende det ville vært om Liverpool skulle ende foran United på tabellen. Kanskje spesielt siden Liverpool blant annet har igjen en bortekamp mot Chelsea.
Topp tre?
Det er derfor naturlig for oss å ha ambisjoner om mer enn bare topp fire. Vi har selvsagt fryktelig lyst til å havne fremfor Arsenal og City siden de er rivaler, men det er også andre grunner til at det hadde vært fint: Laget som kommer på fjerdeplass må ut i kvalifisering for å nå gruppespillet, og de siste årene har dette vært tøffere enn det var før.
Dette fordi kvalifiseringen nå er oppdelt, slik at lagene som ikke har vunnet ligaen sin er sortert for seg selv, og dette vil ofte være tøffere motstand siden en kan risikere å få en motstander fra en av de virkelig store ligaene. Foreløpig har ikke dette fått noen konsekvenser for engelske lag, men en gang vil jo være den første, og det hadde vært greit å slippe hele kvalifiseringsopplegget. I tillegg får en mer penger jo bedre en har gjort det i ligaen – både fra Premier League selv, men også av Champions League-inntekter.
Hvordan komme forbi Arsenal?
Når vi ser på Uniteds posisjon sammenlignet med Arsenal nå så er det slik at Arsenal må ha minst to poengtap på sine fem siste kamper (de har en hengekamp hjemme mot Sunderland) for at United skal gå forbi med full pott. To uavgjortresultat holder heller ikke for United, siden én av kampene er mot United, så om vi går ut fra at United vinner alle sine kamper så må Arsenal ha ytterligere ett poengtap, og United kan gå forbi.
Annonse
Her er Arsenals kampprogram:
Hull City (B)
Swansea City (H)
Manchester United (B)
Sunderland (H)
West Bromwich Albion (H)
Arsenal har altså tre hjemmekamper igjen, mot overkommelig motstand. Kanskje må vi håpe på mer hjelp fra Steve Bruce? I tillegg må vi etter alt å dømme altså slå Arsenal selv.
Hvordan komme forbi Manchester City?
Som med Arsenal, så er vi to poeng bak Manchester City. Det er uansett tre vesentlige forskjeller her. Den første taler til vår fordel, og de to andre er fordel City:
City har som oss bare fire kamper igjen, ikke fem. Vi er altså nærmere City.
Om vi skulle ende på samme poengsum, så er det sannsynlig at City havner fremfor United. De står på +34, vi står på +25.
Vi skal ikke møte City, og kan derfor ikke ordne lyseblått tap på samme måte som vi kan med Arsenal.
City må tape en kamp for at vi skal gå forbi (om vi får full pott) om ikke United gjør noe helt spektakulært, på grunn av målforskjellen.
Her er Citys kampprogram:
Annonse
Tottenham Hotspur (B)
Queens Park Rangers (H)
Swansea City (B)
Southampton (H)
Altså et kampprogram som i utgangspunktet ser tøffere ut enn Arsenal sitt.
Konklusjon
Det viktigste er uansett United gjør sin egen jobb skikkelig. United møter West Bromwich (H), Crystal Palace (B), Arsenal (H) og Hull City (B). Det er kanskje enklere enn den perioden vi nettopp har vært gjennom, men direkte enkelt er det jo heller ikke. To bortekamper, begge mot lag som nylig har tatt slått topplag på hjemmebane, i tillegg til denne hjemmekampen mot Arsenal. Hjemmekampen mot WBA kommende helg er det nærmeste vi kommer plankekjøring akkurat nå, men en vet jo aldri med et Tony Pulis-lag.
Tallene høyt oppe i saken viser at United har fått full pott tre ganger de siste 20 årene, og at vi vanligvis ender på rundt sju poeng. Det vil neppe være nok nå.
Selv om fjerdeplass altså ser mest sannsynlig ut er det uansett ingen grunn til å si seg fornøyd med det, for håpet om en topp tre-plassering er fortsatt absolutt til stede. Vi må bare gjøre jobben vår, i tillegg til å håpe på litt hjelp.