– United må treffe på det meste de neste to-tre overgangsvinduene
LESERBREV: Stian Urestad Nilsen vil at United skal skynde seg langsomt tilbake til toppen – han mener en av hovedgrunnene til problemene er en sportslig ledelse uten nok kompetanse til å lede en klubb som United.
Av: Stian Urestad Nilsen – medlem av Supporterklubben siden 1991
3-0 mot Barcelona. 4-0 sammenlagt. Kanskje ikke så altfor overraskende, selv om vi selvsagt levde i håpet. Så man lagene på papiret, ante man hvor det bar. Men fotball er drømmer og av og til slår de til – som i Torino og i Paris. Over tid så trenger man selvsagt stabil kvalitet for å kjempe med de beste. Selv om resultatet kanskje ikke var overraskende, så viste kampene med tydelighet at mye må gjøres fremover, på flere områder i klubben. Kampen mot Everton var helt katastrofe og viste en spillergruppe som var helt skrudd av. Solskjær kom inn med positivitet og «kjente verdier» og sørget for en vanvittig oppsving. Den siste tiden har vist at, uavhengig av manager ved roret, så har kvaliteten i stallen ført til plasseringer som 7., 4., 5., 6., 2. plass og denne sesongen et sted mellom 3. og 6. plass. Ikke en eneste gang siden Fergusons avgang har klubben vært med i noe tittelrace, til tross for å ha brukt ufattelig med penger.
Dette er ikke tilfeldig, og viser til en sportslig ledelse uten nok kompetanse til å lede en storklubb som Manchester United er, tilbake til høyden fra glansdagene. Stallen er med unntak av enkeltspillere langt i fra god nok og i tillegg er lønnsnivået på de samme spillerne nest høyest i Premier League. Vi har spillere i stallen vår, som vi har forgjeves prøvd å selge i 4 vinduer, på lønninger godt over f.eks. Christian Eriksen i Spurs. I tillegg til at spillergruppen kvalitetsmessig ikke er bedre enn de siste sesonger tilsier, så er kanskje de mentale egenskapene til denne gruppen det mest urovekkende. At man må lete med lys og lykter etter kapteinsemner forklarer kanskje hvorfor de samme spillerne etter en lang seiersrekke og gode prestasjoner kan falle sammen som en kortstokk. Skal man kalle en spade for en spade så står man egentlig igjen med en gruppe av spillere hvor de med kvalitet ikke vet hva som skal til og de som vet hva som skal til, har ikke nok kvalitet. Kampen mot City viste nettopp dette; mindre talentfulle spillere virket som de løp mer og hadde større innsats, men kvalitetene er langt i fra gode nok til å hamle opp med City. I tillegg til dette spriket mellom oss og de beste, er som nevnt lønningene i troppen «dårlig fordelt», dersom man ser lønn opp mot bidrag til laget og klubben.
Annonse
Sanchez ble hentet som et prestisjeprosjekt av Woodward, med en ukelønning ca 200 000 pund over den nestbest betalte i klubben. For en totalbom! Samme om Solskjær gjør alt i sin makt for å få han til å fungere; skal klubben gå i riktig retning og tiltrekke seg spillere grunnet et prosjekt folk tror på, så må spillere med slike lønninger bli sendt på dør.
Siden Ferguson sin avgang har Woodward og de rundt han, hentet middelmådigheter på skyhøye lønninger til 3 managere med totalt ulike stiler. Med skyhøye lønninger og «sikker plass» i troppen og på laget, er det blitt en aksept for middelmådighet. Det var flere artikler om Derek Langley (tidligere speider i United) som hadde gitt Woodward og co utallige anbefalinger og speiderrapporter på både De Jong og De Ligt. Til tross for dette ble ikke unge talentfulle spillere prioritert, men heller etablerte stjerner som kunne bidra til mediesirkuset. Det kan sies at det er tilfeldig at disse 2 spillerne slo så til, men poenget er at klubbens fokus ikke har vært på langsiktig tenkning, og det er heller ikke tilfeldig at det ikke har tiltrådd en høyst etterlengtet person i den mye omtalte sportsdirektørstillingen. Rykter går om Mike Phelan som teknisk direktør, men hva innebærer den stillingen? Får Woodward fortsatt makt over sportslige avgjørelser? Mike Phelan har kun administrativ bakgrunn fra en klubb i A-league og har han da, til tross for å ha United-dna, kjennskap nok til markedet av spennende spillere? Hadde det vært tryggere å valgt et navn som tross alt har vært med på dette en stund og har resultater å vise til, som f.eks. en Manchester-født Paul Mitchell? Alt dette oppsummert er altså hvor klubben er, men hva må da gjøres?
Filosofi, prosjekt og skynde seg langsomt
Ledelsen må nå stikke fingeren i jorden og erkjenne at jobben de siste 5-6 årene har vært for dårlig. De må legge til side egne ego og delegere den sportslige biten til folk med sportslig kompetanse. 2 av 4 semifinalister er av Cruyff-skolen. City (med Pep fra samme bakgrunn) kunne og burde vel blitt den 3. Til grunn her ligger egenskaper som mot, ballbehandling og råskap, og er bilde på den moderne fotballen. I dagens stall er det kun et fåtall av spillerne som er komfortable nok med ball. I tillegg til å handle inn en del spillere med slike ferdigheter, så må det også bli etablert en kultur for å verne om ball. Er spillerne vant til å ha ball i trange situasjoner og «leve med» høyt press, så er man også da mer komfortabel i kampene på høyt nivå. Solskjær prater om hva som kreves hver dag og at standarden som settes må være verdensklasse. Det har han selvsagt helt rett i, men klubben har idag en lang vei å gå. I hans tid med laget har de i perioder vært gode i presspill og til å ta kontringer. Men mot lag de skal styre mot, har stallen vist de klare manglene av pasningsspillere. I oppbyggende spill mot lag som står høyt likeså.
Vekk må tiden med å kaste penger etter etablerte stjerner. Dersom klubben ikke når topp 4 og står uten CL-fotball neste sesong, blir et poeng kanskje enda viktigere enn noen gang. Klubben må selges inn ved å ha et klart prosjekt og en visjon for hvor klubben vil være om 3-4 år. United er en prestisjeklubb med en stadion folk drømmer om å spille på. Troen på hvor klubben vil og klubbens historie må være det som legges frem. På listen over aktuelle spillere bør det være unge fremadstormede, som er tøffe mentalt og er klare for et slikt prosjekt; eksempelvis Sancho, Neves, De Ligt, Joao Felix og lignende. Det er slett ikke sikkert at United kan få alle disse, men det er i disse baner flesteparten av innkjøpene bør være fra. Ingen av de nevnte vil kreve en ukelønn på 300 000 pund, og vil tiltross for dyre kjøpesummer være bidragsytere i en årrekke. I enkelte posisjoner trenger man noen på 26-27 år som kanskje er de som tjener mest, eller mer enn de yngre. Meunier ville vært en kjempeforsterkning på høyreback og heller ikke han tror jeg ville krevd topplønn. For meg hadde De Ligt vært den perfekte å hente på stopperplass, ettersom han da ville vært der i lang tid og kunne vært med å forme laget over tid.
For noen år siden tok Guardiola over City og etter en sesong så han kjapt hva klubben manglet. På lik linje som i City må Solskjær nå bli backet opp. De blå byttet ut 4 backer og en nyinnkjøpt keeper, og kjøpte inn 3 backer og Ederson, slik at de kunne spille seg ut bakfra og samtidig kunne pøse på fremover med offensive backer.
Skal man være dønn ærlig er det kanskje så mye som 8-10 spillere som burde vært solgt fra klubben. Å flytte så mange spillere ut i et sommervindu og samtidig hente en del inn er muligens for mye å kreve. Men i løpet av de 2-3 neste overgangsvinduene må United treffe på det meste, både når det gjelder kjøp og salg.
Mange maser om rutine, men rutine kan man ha selv i yngre alder. Nevnte De Ligt opptrer for meg mye mer modent enn mange av de «rutinerte» klubben har i stallen idag. Derfor ville han glatt gått inn som en av lederne i gruppa og satt en standard. Flere av dagens spillerne er ikke mentalt tøffe nok og gjør kanskje ikke nok for å få ut sitt potensial. Skal man i lengden akseptere det? Rett etter Solskjærs midlertidige ansettelse, pratet han om de offensive spillernes ferdigheter, men også utfordringer. Martials bevegelse uten ball og villighet til å stikke i bakrom var noe Solskjær tok opp. Siden Martial kom til klubben (til tross for hans utvilsomme talent) har jeg tilgode å huske et løp han har tatt i bakrom. Hvor lenge skal man akseptere at han kun skal ha ball på fot og loffer rundt uten ball? Han er en av spillerne laget skal kunne bygges rundt, men man må kunne stille spørsmålstegn ved om han og en del andre «talenter» i klubben vil nok. Dette er bare et eksempel på å forklare hvor vanvittig stor jobb Solskjær og co står ovenfor. Dersom ikke de som er «bankers» på laget er til å stole på, hvor begynner man oppryddingen da? Det samme kan sies om Pogba (mye rykter og ustabilt spill) og De Gea (ikke skrevet kontrakt).
Annonse
Man må selvsagt ta utgangspunkt i at de nevnte 3 over og også en del andre «nøkkelspillere» blir og jobbe ut i fra å styrke laget rundt disse. Tottenham er en klubb som, til tross for at de ikke har vunnet trofeer, er med å kjempe med de beste i PL og i Europa ved å gått i pluss på transfers de siste årene. Jobben som er gjort der er helt enorm og de har idag en bedre stall enn den United har. Dette er gjort ved en nøye gjennomtenkt visjon og filosofi, der man henter nettopp de unge fremadstormende spillerne som passer inn i klubbens tråd og managerens tanker for hvordan fotballen skal spilles. Det er der United er, bare at de har mer å kjøpe for enn Tottenham. Det betyr at de kan være med å kjempe om talenter som i utgangspunktet er på enda en hylle over der Spurs ser. Men det må være en rød tråd. Slik at spillerne som kommer inn de neste par årene, er spillere klubben skriver nye 5års-kontrakter med grunnet gode prestasjoner og ikke fordi de sportslige ansvarlige kvier seg for nødvendige endringer og investeringer. At 4 av 5 av de bak som spilte mot Basel i CL for mange år siden spilte mot Barcelona nå, er et perfekt bilde på hvordan klubben har stått stille, eller regresjonen kan man vel egentlig si.
Det blir en spennende sommer. At en teknisk direktør eller sportsdirektør er på plass før sommeren, tror jeg ikke før jeg ser det. Hendene foldes for at de sportslige ansvarlige uansett ser hva som kreves og sørger for å gjøre det de kan for å opptre mer samlet og visjonære enn de tidligere år, slik at klubben kan komme tilbake der den skal være. Det er nå gått 6 år siden Ferguson gav seg. For mange år uten suksess vil føre klubben ut i mørket. Tiltross for tidsknipen som alltid preger fotball, så tror jeg vi gjør det best ved å skynde oss langsomt.
Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.