LESERBREV: Tre alternativer

Ole Stian skriver om ståa og veien videre.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Hvor ble United av

Av: Ole Stian Søyseth

Jeg er en United-supporter som har rukket å bli 33 år gammel og har vært United-fan siden slutten av 1980-tallet. Min tilhørighet startet som en følge av en målrettet hjernevasking fra storebror. Etterhvert kom FA-cupen i 1990 og cupvinnercupen i 1991 og den første virkelig store nedturen med tittelen som glapp i 1992… Så kom storhetstiden og min interesse ble tydeligere fundamentert. Mitt hittil største øyeblikk som United-supporter tror jeg må være å stå midt blant Arsenal-fansen når O’Shea lobber inn 4-2 på Highbury.

Jeg skrev i 2014 et leserinnlegg hvor jeg stilte spørsmålet «har vi kjøpt gull og solgt sjela vår». Nå 1 ½ år etter har jeg lyst til å trekke tråden litt fra det og si klart og tydelig…

Vi kjøpte på ingen måte gull, men sjela vår solgte vi.
Hva sitter vi så igjen med?

GettyImages-514670954

Vi sitter igjen med en 4-plass i serien fra i fjor, et ganske mislykket prøvespill i Champions League og en utvikling av årets sesong som ikke lover veldig bra.

Vi sitter igjen med et lag som har blitt ganske gode på å trille ball men som mangler den entusiasmen som trengs for å vinne flere kamper på rad. Et lag som mangler den offensive glød og viljen til å kaste seg fremover som United skal ha.

Vi sitter med et lag som kan hevde seg i enkeltoppgjør, men som ikke viser seg å konkurrere med andre lag over tid. Et lag som for øyeblikket ser Leicester, Tottenham, Arsenal, City og West Ham over seg på tabellen og har flere lag halsende bakfra.

Det eneste som har lyktes i år… Vi har mange unggutter som har fått prøvd seg. Ja det er på grunn av skader, men det er mange av de som har grepet muligheten og tatt steget opp.

Hvor vil jeg så med dette?

Jo, jeg deler for så vidt oppfatningen om at LVG ikke er den riktige manageren for United over tid. Jeg er allikevel ikke helt enig i alle som nå roper ut om at LVG må ut og Mourinho inn. Den godeste Jose kan kanskje lage et lag på kort tid, men det vil i så fall skje på bekostning av det ene lyspunktet fra LVG-perioden, ungguttene vil ikke få sjansen, de vil stagnere i utvikling og forsvinne til mindre klubber som Arsenal og WBA…

Hva kan vi da faktisk gjøre fremover for å bygge opp laget til å bli den stormakten vi var for så kort tid siden?

Jeg ser tre alternativer:

  1. lvg6666666Vi kan sparke LVG nå eller ved sesongslutt og innsette Giggs (eller Scholes) med tanke på at han skal være manageren vår i overskuelig fremtid. Giggs må da få et klart oppdrag, med tanke på å satse på å blande ungdom med etablerte spillere, laget skal spille attraktiv fotball og vi skal bygge opp ungdomssatsningen vår til å bli den udiskutabelt beste i England, nei verden, igjen. Giggs må da få 3-4 år på seg for å etablere dette.
  2. Vi kan følge den opprinnelige planen med å la LVG få sitte ut neste sesong for så å la Giggs ta over. Giggs må få det samme oppdraget og samme tillit som i forrige scenario.
  3. Vi kan sparke LVG enten nå eller ved sesongslutt og rekruttere en ny manager utenfra. Da bør vi ikke gå etter den manageren som har størst navn – som Liverpool og City nå har gjort. Da bør vi gå etter den manageren som passer United-profilen best, en som er interessert i å bygge mer enn bare et lag, en som er interessert i å bygge et imperium. Jobben må gjøres fra ungdomssatsningen og opp til A-laget, det kan gjerne handles inn en stjerne eller tre, men filosofien bør være at to eller tre juniorer bør inn for hver stjerne som kjøpes. Jeg ser ikke så mange i England som passer helt til denne filosofien akkurat nå. Denne personen må i tillegg ha det lille ekstra ved sin egen personlighet som gjør at han takler presset det er på toppen i United (og ærefrykten som kommer ved å ha Sir Alex til stede under kampene). Kanskje Eddie Howe eller Mauricio Pochettino kan passe. Eller valget som ville gjort mest vondt for LVG, Ronald Koeman.

Statistikken tilsier vel at bytte av manager ikke har veldig stor effekt annet enn kanskje de første 2-3 kampene og derfor vil jeg personlig ønske at styret har litt is i magen og gjør en grundig evaluering ved sesongslutt og derifra jobber ut retningen for klubben fremover.

Men uavhengig av hva fremtiden bringer, vi fans har fortsatt et ansvar om å støtte opp om vår manager, våre spillere, vårt lag – frem til styret finner at de må bytte kurs. Og da blir jeg enormt skuffet over alle som snakker ned våre spillere og sier de er «søppel» eller verre… De er United-spillere og de kan gjøre feil i kamp – men den eneste dødssynd de kan begå i forhold til fotballivet er å signere for Liverpool eller City.

KEEP THE RED FLAG FLYING HIGH!

Powered by Labrador CMS