– Vi spiller ikke på lag

Martin skriver om viktigheten av at alle drar i samme retning i vanskelige tider.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.


Av: Martin Wien (26)

Om å spille på lag

Lag.

Defineres som en gruppe mennesker som driver mot det samme. Samvær, fellesskap, samarbeid, hjelpe, støtte.

Tapet mot Brighton ga et tydelig signal om at Manchester United ikke er noe lag. Vi så en gruppe som virket redde, usikre og utrygge på selv de enkleste oppgaver en fotballspiller blir gitt. Vi snakker om verdensklassespillere, spillere som vinner verdensmesterskapet i fotball, spiller semifinaler, scorer mål og jobber på lag med andre. Hvorfor er det ikke slik i vår klubb?

I utgangspunktet er jeg lei av å trekke frem Ferguson i alt som blir sagt til enhver tid, men sannheten er at han var en mester på å bygge lag.

Det å få en gruppe mennesker til å jobbe mot det samme målet. Ikke hver for seg, ikke basert på frykt for å mislykkes, men et ønske om å lykkes. Sammen.

FLERE LESERBREV:

Det snakkes om at spillerne ikke er gode nok. Virkelig? Vi har en tropp som oser av kvalitet. Et «lag» de fleste managere drømmer om å overta. Jeg kan være enig i at vi kanskje ikke har de riktige spillerne, eventuelt det riktige systemet, men kvaliteten spiller for spiller er det ingenting å si på.

Ta for eksempel Manchester City, jeg er sikker på at du kunne satt inn en 3. divisjonsspiller på midtbanen der, og de ville fremdeles ha vunnet «midtbanekampen». Grunnen til dette er at City er et lag, et velfungerende lag, som har et system som fungerer. En gruppe mennesker som driver mot det samme. Trygge på hva som skal skje, hva de skal gjøre, og hvordan de skal uttrykke seg. Selve definisjonen på et lag. En klokke som bare går og går.

Fergusons klokke stoppet 19. mai 2013. Den klokka har hverken Moyes, Van Gaal eller Mourinho klart å sette i gang igjen. Hvorfor er det slik? Velger vi feil managere hver eneste gang? Jeg nekter å tro at dette er tilfellet.

Moyes var åpenbart for spe og liten for en klubb som United, men hva med Mourinho? En av tidenes mestvinnende managere. Greit nok, han spiller kynisk fotball, men han står ofte igjen som den manageren som løfter pokalene. Sånn sett har det vært lett å forsvare Mourinho.

Men etter en fjorårssesong hvor vi ikke vinner noen verdens ting, taper mot bunnlag og spiller negativ fotball, før vi fortsetter inn i den nye sesongen med juling borte mot Brighton, ja da blir det litt vanskeligere å forsvare han.

Brighton er et lag vi skal presse inn i eget mål, ut av stadion og langt ut på landsbygda. Hva er egentlig galt? Er alt managerens feil? Det er han som har det sportslige ansvaret, så hvorfor ikke bare skylde på han? Hvorfor ikke bare finne en ny manager, og sette i gang «klokka» igjen?

FLERE LESERBREV:

Det er nok ikke så enkelt.

Tilbake definisjonen av ordet «lag». En gruppe mennesker som driver mot det samme. I mitt hode gjelder dette hele klubben. Spillerne, manageren, trenerne, styret, eierne, kokkene på treningsfeltet, vaskehjelpen og så videre.

Fra utsiden får jeg absolutt ikke en følelse av at Manchester United er en klubb hvor alle er på lag. Det er mulig alle ønsker det samme, at klubben skal få suksess, men jeg er usikker på om alle er enige i hvordan dette burde gjøres. Jeg savner en tydelig sportslig satsing i klubben. En enighet om hvem vi er, slik gjør vi det, slik ønsker vi å spille, dette er oss, «the United way».

Dette gikk ut døra i det sekundet Ferguson ga seg. Hvorfor? Hvordan kan en så stor og ressurssterk klubb møte fremtiden på en så naiv måte? Vi leser om inntektsrekorder, sponsoravtaler, overgangsrekorder o gså videre. Dette er for meg totalt uinteressant. Det er ikke dette supporterne vil ha.

Fra utsiden kan det virke som alle managere som kommer til vår klubb arver et rot uten like. En uryddig klubb uten en tydelig sportslig satsning. Til nå er det Mourinho som har vært nærmest  å lykkes med å «sette i gang» klokka, men det virker uansett for langt unna. For fjernt. Som om det er for store hinder i veien til at en manager skal klare det. I hvert fall så lenge klubben ikke er et lag.

En må ikke være en journalist i Manchester Evening News, tettpakket med kontakter innad i klubben, for å se at Mourinho ikke spiller på samme lag som for eksempel Woodward, styret eller eierne. Hva er egentlig vitsen da?

Jeg er i utgangspunktet veldig lite fan av å sparke managere med en gang ting går dårlig, men faktum er at det har gått dårlig med United helt siden 2013. Med få unntak.

Mourinho har stått for de unntakene, og han er åpenbart en svært dyktig manager. Om han er riktig for klubben, slik som den er nå, det er jeg litt mer usikker på. Jeg tror det er for mye rot. For mye uenighet. For liten fotballfaglig kompetanse på eiersiden. For dårlig struktur.

Men hjelper det egentlig å bare bytte manager? For meg blir det som et lite plaster på et betent sår. Hva skulle for eksempel Zidane kommet inn og gjort annerledes? Jeg kan ikke se for meg at han plutselig skulle løftet hele klubben opp på City nivå over natta. Disse problemene stikker dypere enn som så, og sakte men sikkert mister United litt «sjel».

Slik det har blitt nå er jeg usikker på om klubben gjør lurt i å fortsette med det samme gamle, fortsette å svømme motstrøms.

Hva med å ansette en fotballdirektør, legge langsiktige planer i forhold til spillermateriell og måten vi ønsker å spille på? En langsiktig sportslig satsning. Slik Liverpool har gjort de siste årene. Steg for steg.

I dette scenarioet passer kanskje ikke Mourinho inn. Det er greit. Jeg må ikke på død og liv ha Mourinho som manager. Med det sagt, mener jeg det kun er en person som burde ta over Manchester United, og det er Ryan Giggs. Gi han en sportsdirektør i ryggen som backer han 100 prosent, en tydelig plan, en strategi, la Woodward styre pengene.

La det være en fotballfaglig gruppe som styrer United tilbake på rett spor.

Sette i gang klokka.

«The United way».

FLERE LESERBREV:

Powered by Labrador CMS