– Kjøp for 10 milliarder og så få suksesser

Publisert Sist oppdatert

Hva har vi egentlig lært etter handler for 10 milliarder på 10 år?

Av: Magnus Fjeld

United har fra sommeren 2011 og frem til og med sommerens overgangsvindu brukt nøyaktig 930 millioner euro i netto forbruk på overganger.

Dette tilsvarer med dagens kurs ganske nøyaktig 10 milliarder norske kroner, på 10 år. Altså 1 milliard i snitt per sesong, med ca 500 millioner den sommeren vi brukte minst og over 1,6 milliarder sommeren vi brukte mest.

To av disse sesongene var de to siste til Ferguson. Etter vår legendariske manager, som er dypt savnet og ga seg sommeren 2013, har vi hatt fire forskjellige trenere. Vi har kjøpt og solgt titalls spillere i denne perioden.

Vi har mislyktes på overgangsmarkedet i veldig stor grad, og hatt få virkelig suksessfulle overganger.

Mange vil nok sånn rett opp fra hodet trekke frem David de Gea, Robin van Persie, Bruno Fernandes, Zlatan Ibrahimovic, Ander Herrera og Anthony Martial som de beste signeringene, men når man har signert 45 spillere til A-laget på disse 10 sesongene så burde det kanskje vært flere suksesshistorier?

EN SUKSESSHISTORIE: Robin van Persie skjøt United til ligagull nummer 20 og er dermed trygt inne som en suksess i Uniteds historie.

Dessverre har det vært så mange dårlige spillerkjøp at det er lettere å fokusere på dem om man tar et seriøst tilbakeblikk.

Det er enklere å huske at spillere som Zaha, Kagawa, Fellaini, Falcao, Blind, Rojo, Di Maria, Darmian, Schweinsteiger, Memphis, Schneiderlin, Mkhitaryan, Sanchez og Dalot som faktisk ikke har vært noen suksesser.

Disse 14 spillerne alene kostet over fire milliarder kroner.

I tillegg kan man legge til Lukaku som er solgt igjen, og Pogba som har vært en kilde til mye uro og frustrasjon på nesten to milliarder samle. Da er  man oppe i seks milliarder.

Ikke nok med det, i fjor brukte vi over 800 millioner på en engelsk midtstopper i Maguire, som det blir spennende å se hva leverer denne sesongen. Den første sesongen har vært variabel.

Enkelt forklart kan vi altså se at nesten sju milliarder kroner har blitt brukt på spillere som ikke har vært en veldig stor suksess for klubben. Hva skyldes egentlig dette?

Selvfølgelig har flere managerbytter mye av skylden. Forskjellige trenere som ønsker forskjellige spillere. Forskjellige filosofier, taktikker og valg av retninger klubben skal gå i. Fra litt forskjellig spillere, til verdensstjerner og til fremtiden.

Etter at Ole Gunnar Solskjær kom inn har det derimot sett bedre ut. Det skal sies, og mye av grunnen kan nok knyttes opp til at Solskjær vil ha spillere med fremtiden foran seg, spillere med rett mentalitet og spillere som virkelig ønsker å spille for de røde djevlene.

Men har egentlig klubben en rød nok tråd i bunnen?  Har egentlig Glazers, styret, Ed Woodward og Matt Judge lært all verden de siste 10 sesongene? Mye kan tyde på at de har lært en del, men usikkerheten er stor.

Hva vil skje hvis Solskjær nå går på en rekke med dårlige resultater, og enda en manager skal komme inn portene på Old Trafford?

Vil det da nok en gang bli opprydning, nye tanker, ny filosofi og en annen retning på spillerkjøpene?

Jeg har ingen fasit på hva som konkret har vært gjort feil, men jeg liker å sammenligne hva klubben vi alle elsker gjør sammenlignet med klubbene vi konkurrerer tettest med. La oss ta en liten titt på hva de ni klubbene med best resultater de siste to-tre sesongene i Premier League faktisk har brukt netto på overganger sammenlignet med United de siste 10 sesongene.

Denne oversikten viser sjokkerende nok at vi har brukt nesten like mye penger som Manchester City, som dessverre må sies å ha hatt en del mer sportslig suksess de siste årene enn vårt kjære United.

Samtidig kan man se at Chelsea har brukt rundt halvparten, og Liverpool enda mindre enn dette igjen.

Et lag som Leicester, som vi så vidt kom foran forrige sesong, og et lag som Tottenham, som har vært stabile på topp 6-7 i PL og hatt ganske like resultater som oss de siste 5-6 årene, har brukt enormt mye mindre.

Hva er egentlig grunnen til dette?

Jeg tror vi kan peke på mye som har gått galt, og jeg liker å poengtere fakta. Men i stedet for å dvele for mye på hva som har skjedd, liker jeg å prøve å lære av fortiden for å skape en bedre fremtid. Ta med seg lærdom og erfaringer, og så se fremover. Dette håper jeg virkelig United gjør.

I årene fremover håper jeg at uansett hvem som er manager, at vi får se en klubb som har en mye mer rød tråd i hva de gjør på overgangsmarkedet, har bedre planlegging, bedre oversikt, lytter mer til speiderne våre, gjør avtaler mye tidligere på sommeren og støtter managerne som er i klubben på en mye mer kontinuerlig måte enn hva som har vært gjort.

Det har vært veldig mye rykk og napp, mye avhengig av om vi har kvalifisert oss til Champions League i den foregående sesongen.

Denne sommeren var dessverre ikke noe unntak, og selv om vi har handlet litt unge talenter, selv om vi har fått inn en del bredde i troppen, så kan man oppsummere dette overgangsvinduet til å være mye mer fiasko enn suksess.

Vi misset på vårt største mål i Jadon Sancho, en spiller som visstnok sterkt ønsket å komme til klubben, og en spiller både klubben og Solskjær var forelsket i og ønsket sterkt.

Samtidig vitnet de fleste overganger om panikk og de kom på siste dagen i vinduet. Dette er ikke å legge forholdene til rette for suksess for Solskjær.

Hvis det nå viser seg at dette i løpet av høsten fører til at Solskjær må forlate klubben, vil det i mine øyne være like mye de som driver Manchester United sitt ansvar, som Solskjær sitt.


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Powered by Labrador CMS