Denne lederen stod på trykk i forrige utgave av United-Supporteren.
United-Supporteren @Unitedno i trykken, og hvilken kanonutgave! Stort, eksklusivt intervju med Solskjær, 18 sider Sancho inkl intervju med den norske lagkompisen i Watford, Vilde Bøe Risa ++. Og ikke minst: Den populære sesongkalenderen er tilbake. Gled dere! pic.twitter.com/KZo9QoiyCP
Nei, vi tenker ikke på værkartet, badetemperatur eller meteoren som viste seg i all sin prakt over store deler av Norge og Sverige.
Det handler om United, Solskjær, Sancho og Varane.
Det viktigste er at klubben med den nye kontrakten viser et tydelig signal om at prosjekt Solskjær har full og bred støtte.
Den nye, forlengede kontrakten til Ole Gunnar Solskjær var en fantastisk god nyhet. Særlig overraskende var det ikke. Det lå i kortene etter den tydelige progresjonen det har vært under nordmannens ledelse. Dersom Old Trafford-ledelsen plutselig hadde gått for en annen løsning nå, ja da hadde vi ikke skjønt noen ting.
Mange spådde at Solskjær ville få ny kontrakt på tampen av fjorårssesongen, men at det drøyde et par måneder spiller ingen rolle. Det viktigste er at klubben med den nye kontrakten viser et tydelig signal om at «prosjekt Solskjær» har full og bred støtte.
Solskjærs opprinnelige kontrakt, som han skrev i mars 2019, løp til juni 2022. Nå ble partene enige om en avtale som ikke går ut før 30. juni 2024, med opsjon på ytterligere tolv måneder. Dersom Solskjær virkelig sitter så lenge, noe det er et godt håp om, blir han Manchester Uniteds lengstsittende manager etter managerlegendene Sir Matt Busby og Sir Alex Ferguson siden andre verdenskrig. (Ron Atkinson satt fem sesonger og tre måneder).
Den nye kontrakten til Solskjær er på ingen måte noen gave fra en klubb som føler den står i takknemlighetsgjeld for alt nordmannen utrettet som spiller i United. Det er en kontrakt som Solskjær selv har gjort seg fortjent til gjennom knallhardt arbeid som har gitt resultater. Han er hundre prosent dedikert til jobben.
Det var kanskje José Mourinho, Louis van Gaal og David Moyes også, men Solskjær har utvilsomt et fortrinn ved at han er genuint glad i Manchester United.
Med sitt positive vesen og naturlige, ærlige opptreden har hatt fått både spillere, støtteapparat og øvrige ansatte med seg. Det ser unektelig ut til at alle i United drar i samme retning nå, enten det er rengjøringspersonell eller styrelederen, noe som er ABC i læren om å få suksess med en fotballklubb.
Annonse
Som Ferguson brukte å gjøre hver gang United hadde vunnet et trofé: Han satt pokalen i felleskantinen så alle skulle føle at de hadde vært med å vinne trofeet. Snilt gjort? Sikkert, men også smart psykologi som gjorde at samtlige syntes det var gøy å gjøre jobben sin.
Undervurder heller ikke Solskjærs betydning når det gjelder å hente inn spillere som Harry Maguire, Bruno Fernandes, Jadon Sancho og Varane. Spillerne ønsker å spille for United og de ønsker å spille under Solskjær.
Det ser unektelig ut til at alle drar i riktig retning nå, enten det er rengjøringspersonell eller styrelederen, noe som er ABC i læren om å få suksess med en fotballklubb.
Mens forrige sesong endte med opptøyer, demonstrasjoner og finaletap på verst tenkelige måte i Europa League, er det to, tre måneder senere plutselig veldig mye å glede seg over.
Det stemmer at kvinnelagets meget dyktige manager Casey Stoney gikk av i frustrasjon, at Glazer-familien fortsatt eier Manchester United og at det er en klubb i bunnløs gjeld, men det er likevel mye positivt som skjer.
I det bladet gikk i trykken kom nyheten om at Real Madrid-stopper Raphaël Varane blir United-spiller, en glimrende defensiv forsterkning.
Nesten to og et halvt år etter at Solskjær først ble interessert i Jadon Sancho, skrev Borussia Dortmund-spilleren i slutten av juli endelig under. Også her er det snakk om en langtidskontrakt.
Sanchos avtale med United løper til juni 2026 med opsjon på ett år til. Nok et tegn på at United bygger for fremtiden.
Sancho er bare 21 år gammel, og en type spiller og person som ikke har til hensikt å spille statistrollen på Old Traffords mektige scene. Solskjær ville veldig gjerne ha Sancho allerede i fjor sommer. Det var gjensidig fordi Sancho skal angivelig ha sagt til sin gode venn Marcus Rashford: «Kan du ikke be Ed (Woodward) om å betale», da forhandlingene varte og rakk. Det var sagt på spøk, men det forteller også at den tidligere Manchester City-juniorspilleren virkelig har ønsket å komme til United en god stund.
Annonse
Resultatet av jobben er at United nå, i sann Busby og Ferguson-ånd, har en rekke, meget spennende unge spillere som banker på A-lagsdøra.
Sancho, som fikk overraskende lite spilletid i EM, var en svært effektiv spiller for Borussia Dortmund. 50 mål og 64 assists på 137 kamper (9 900 minutter) er de tørre tall. Bak tallene skjuler det seg fortellinger som en offensiv og kreativ spiller som elsker å utfordre. Med andre ord: Resepten for en Manchester United-spiller.
I fjorårssesongen scoret United hele 121 mål, det meste under en sesong siden 2006/07. Er det lov å håpe på enda flere nå?
Med Sancho inn er i hvert fall United solid utrustet offensivt, der det borger for skarp og god intern konkurranse om plasser på laget.
En av dem det gjelder er Mason Greenwood, som fyller 20 år 1. oktober. Sin unge alder til tross, har han allerede kommet opp i tresifret antall førstelagskamper for United. Tidligere i år skrev Greenwood kontrakt som løper til juni 2025 med opsjon på enda tolv måneder.
Marcus Rashford på 23 blir nesten veteran i forhold, i hvert fall når man tenker på at han er 29 kamper unna sin 300. for United.
Forhåpentligvis blir Rashford kvitt sine skadeproblemer fordi det høres appetittvekkende ut å bygge offensiven rundt disse tre England-spillerne med evigunge Edinson Cavani på topp (i hvert fall for denne sesongen).
Det er mye bra med laget nå. Bruno Fernandes ble fortjent nok kåret til årets spiller andre året på rad, mens både Harry Maguire og Luke Shaw har hatt imponerende progresjon det siste året. Og nå får Maguire altså Varane som ny makker.
En fase av spillet der United langt fra var best i 20/21 var imidlertid på dødballer. Også der har United tatt grep og hentet Eric Ramsey, som tidligere jobbet med Chelseas U23-lag. Ramsey, som Solskjær beskriver som «ung og innovativ», får ansvaret for dødballtreningene og skal også jobbe individuelt med spillerne.
United har gjort flere kloke valg de siste månedene i tillegg til Solskjærs kontrakt.
Ansettelsene av John Murtough og Darren Fletcher som henholdsvis fotballdirektør og teknisk direktør hører inn under den nytenkende filosofien som klubben må ha i en moderne fotballhverdag anno 2021. Solskjær samarbeidet med Murtough allerede før sistnevnte fikk stillingen i mars, mens Fletcher er naturligvis en mann Solskjær kjenner meget godt etter mange år sammen på laget.
Murtough er sentral ved signeringer av nye spillere, men gis også mye av æren for at akademiet kom på fote igjen. Altfor lenge ble akademiet ignorert og forsømt der trenerne og staben, etter sigende, hadde «knapper og glansbilder» som ressurser å jobbe med. Det straffet seg fordi det ble nærmest masseflukt av gode talenter til Manchester City, men det har heldigvis rettet seg betraktelig.
Annonse
I 2019 ble Nick Cox ansatt som akademisjef etter å ha hatt samme stilling i Watford. I sommer ble Justin Cochrane hentet inn som ny utviklingssjef i akademiet, pluss at det også har kommet til flere trenere og speidernettverket er blitt utvidet. Resultatet av jobben er at United nå, i sann Busby og Ferguson-ånd, har en rekke, meget spennende unge spillere som banker på A-lagsdøra.
På to og et halvt år som manager har Solskjær gitt offisiell førstelagsdebut til 16 akademispillere og ingenting tyder på at han har tenkt å stoppe der.
Kombinasjonen unge, egenutviklede spillere og vellykkede storsigneringer er ekte Manchester United-tradisjon.
Busby betalte for eksempel dyrt for Tommy Taylor og Denis Law, mens han samtidig slapp til unge spillere fra egen stall. Ferguson gjorde det samme. Roy Keane, Wayne Rooney og Rio Ferdinand kostet flesk, men det betalte seg godt og Ferguson lot heller ikke det gå på bekostning av å la ungguttene få sjansen på laget.
Nå kjører Solskjær etter samme prinsipp, gledelig nok. Og nordmannen ser ut til å treffe mye bedre på spillerkjøpene enn Mourinho og Van Gaal gjorde. (Faktisk er det kun Luke Shaw og Anthony Martial igjen av Van Gaals 13 spillersigneringer).
En overgang som definitivt traff godt, var fritransferen Cavani. 34-åringen vet ennå ikke hvordan det er å spille med over 70 000 hjemmefans i ryggen og score mot Stretford End. Solskjær skal ha brukt det som et av sine fremste argumenter for å få spissen til å ta en sesong til.
Snart vet Cavani hva Solskjær snakker om. Vi gleder oss!