«Nå har han besørget en komplett PR-katastrofe for fotballen»
PFA-sjef Gordon Taylor kan ha besørget et historisk selvmål. Hans motvilje til å ta ansvar i en ekstremt vanskelig situasjon vil bli stående som en skamplett i historien.
Kjære leser:Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt kun ville vært for medlemmer. Enjoy!
Flere Premier League-klubber skal ha gått sammen i et forsøk på å få til en solidarisk modell for lønnskutt til sine spillere på tvers av klubbene.
Prisverdig ja, men dette initiativet skulle i stedet ha kommet fra spillerforeningsens mektige leder Gordon Taylor.
Særlig etter at den britiske helseministeren Matt Hancock innstendig ba PFA om at Premier League-spillerne måtte vise et solidarisk ansvar.
Annonse
Kan forvente kaos og mulig mytteri
Den omstridte PFA-sjefen hadde en gylden mulighet som han har skuslet bort. Kall det gjerne en lissepasning om vi skal holde oss til fotballterminologi. Alt han trengte å gjøre var å sette ballen i åpent mål.
Nå har han i stedet trolig scoret et historisk selvmål.
PFA sin motvilje mot å innføre et solidarisk lønnskutt blant medlemmene gjør at det nå er opp til klubbene selv å fremforhandle løsninger med spillerne sine.
Det er derimot en løsning som Gordon Taylor advarte mot for bare noen dager siden.
– Som spillernes fagforening er det vår forpliktelse overfor våre medlemmer og råde dem til ikke å skrive under på noen endringer i kontraktene, særlig ikke når man blir satt under betydelig press uten at man blir skikkelig informert, skrev Taylor i en pressmelding torsdag kveld.
Resultatet er at han nå skyver ansvaret tilbake på klubbene og overlater til hver enkelt av dem til å finne løsninger på den ekstremt vanskelige situasjonen som har oppstått etter utbruddet av coronaviruset.
Flere Premier League-klubber skal ha tatt initiativet til å prøve å fremforhandle solidariske lønnskutt for hele ligaen, men om enkelte klubber ikke blir med på den modellen kan det skape mytteri blant klubbene.
Annonse
Alt som trengs er at et lite mindretall bryter med flertallet og kaoset kan bli komplett.
– Dette er intet mindre enn en PR-katastrofe
To ting kan en imidlertid ikke bruke mot PFA-sjef Gordon Taylor.
Han er ekstremt lojal mot spillerne i organisasjonen sin og gjør alt for å beskytte deres interesser.
Fair Enough under vanlige omstendigheter.
Dessuten har han et poeng når han kritiserer Premier League-klubber for å ta i mot myndighetenes krisepakke for å kunne permittere ansatte i administrative stillinger, mens spillerne mottar full lønn.
Men nå handler det om å se et større bilde.
2 977 mennesker i Storbritannia har nå mistet livet etter å ha blitt smittet av coronaviruset.
Annonse
Bare det siste døgnet er dødstallet 569.
Og det vil fortsette å stige i ukene som kommer.
Millioner av arbeidstakere har blitt permitterte og arbeidsledighetstallene stiger faretruende raskt, om enn ikke i et like alarmerende tempo som antall døde som følge av utbruddet av COVID-19.
Derfor rokker det ved følelsene, ved rettferdighetsprinsippene og med oppfattelsen av hva som er sunn fornuft, når fagforeningen til dem som trolig er Storbritannias best betale bransje, nemlig Premier League-spillerne, ikke vil binde spillerne sine til lønnskutt.
Dette var en gylden mulighet til å ta ansvar, i stedet utvises en historisk ansvarsløshet, uten at spillerne selv kan bebreides i denne omgang.
Fotballsjef Jason Burt i Telegraph var i harnisk torsdag kveld.
– Om du er en Premier League-spiller, og spesielt om du er medlem av PFA og har noen form for samvittighet så ignorerer du Gordon Taylor og går med på en avtale med klubben din om en utsettelse av lønnen i første omgang og et lønnskutt i neste om ikke fotballen snart er oppe og går igjen, tordnet han på Twitter.
Det er ikke vanskelig å være enig med Burt.
Men dette legger også et press på spillerne og kan således virke mot sin hensikt når Gordon Taylor beskrev nettopp det som et stort problem.
Dette var en floke som enkelt kunne vært adressert og løst etter møtet torsdag ettermiddag, men som han i stedet har dyttet videre over på andre parter.
I en tid der hele samfunnet står på hodet og myndighetene i Storbritannia har ettergitt en gjeld til helsevesenet på over 13 milliarder pund, har Taylor og PFA kun valgt en ullen og vag tilnærming der de ber spillerne vise fleksibilitet og være sitt ansvar bevisst i tiden som kommer.
Annonse
Det er det garantert mange som også kommer til å være.
Annonse
Men spørsmålet nå vil først og fremst bli hvorfor Gordon Taylor og PFA selv ikke var nettopp det.