MERK: Dette er lederen i sesongens femte utgave av medlemsbladet United-Supporteren, skrevet av redaktør Lars Morten Olsen.
«You only need the light when it’s burning low. Only miss the sun when it starts to snow. Only know you love her when you let her go».
Låtskriveren fra Brighton som kalles Passenger kunne tatt med en ting til i den ellers så fine teksten i «Let her go»; nemlig fotball.
Coronaviruset har skapt uvirkelige, surrealistiske tider. Tider der liv og helse uten tvil er det viktigste, men det er blitt påstått av et klokt hode at av alt det uviktige her i verden, er fotball viktigst. Og det er først når fotballen blir tatt fra oss, at vi virkelig kjenner hvor mye dette snodige, gamle spillet betyr.
Annonse
Før det ble bråstopp var Manchester United midt inne i en meget hektisk periode. Da faenskapet, unnskyld uttrykket, bryskt og brutalt satte en plutselig stans for all fotball i England (og flere andre land), hadde United nettopp spilt fem kamper på 15 dager.
Ikke bare det, men United var inne i sin beste periode for hele sesongen. United cruiset! Elleve strake kamper uten tap; åtte seirer og tre uavgjorte. Ingen andre lag i Premier League kunne matche det.
Ikke siden Ole Gunnar Solskjærs fantastiske start på managerkarrieren på Old Trafford i 2018/2019, hadde United klart elleve kamper på rad uten nederlag.
Etter overbevisende seirer mot Wayne Rooney og Derby i FA-cupen, Pep Guardiolas Manchester City i Premier League og LASK Linz i Europa League, ventet José Mourinho og Tottenham i London. Vi gned oss i hendene og gledet oss! Det var en match United skulle vinne!
Det kan selvsagt fortsatt skje, men det er ingen tvil om at fotballstoppen kom på et særdeles ugunstig tidspunkt for United sammenlignet med mange andre lag.
United var i kanonform, hadde bygd opp et momentum, for å låne et engelsk ord, var på stø kurs mot topp fire-plassering og var samtidig klare for kvartfinale i Europa League så vel som i FA-cupen.
I skrivende stund ultimo mars er alt i det blå.
Det er først når fotballen blir tatt fra oss, at vi virkelig kjenner hvor mye dette snodige, gamle spillet betyr.
Fotballen ruller i beste fall igjen fra 1. mai. De engelske fotballmyndighetene har som ønske og intensjon å fullføre sesongen. Man er innstilt på å ta den tiden som trengs for å få spilt kampene som er igjen.
Annonse
Samtidig vet alle at «vinduet», som det forhåpentligvis kan spilles ligafotball i, er tidsbegrenset.
Euro 2020 er blitt til Euro 2021, og det gir større muligheter for at alle lag skal få spilt sine resterende ligakamper denne sesongen. Likevel: Neste Premier League-sesong sparkes i gang rekordtidlig, ironisk nok når man skulle behøvd mer tid. 8. august er det avspark for den nye sesongen (to ganger tidligere har United startet 8. august, men aldri før) og innen det skal spillerne ha både ferie og sesongoppkjøring samt at det er satt av datoer for landskamper i slutten av mai.
12. juli er blitt nevnt som mulig siste ligarunde i England. Dersom det skulle gå så lang tid, er det blitt diskutert å la neste sesongs ligacup bli en ren U23-turnering mens omkamper i FA-cupen skrotes.
Det er blitt spekulert i mange scenarioer. Her er noen:
1) Spille ferdig samtlige kamper.
2) Annullere årets sesong fullstendig med ingen ligavinner og ingen nedrykk.
3) «Fryse» tabellen slik den er nå med Liverpool som ligamester, United på femteplass og Bournemouth, Aston Villa og Norwich på nedrykk.
4) Et playoff der bare lagene som har Champions League-plass eller nedrykk å spille for deltar.
Annonse
5) Fullføre sesongen uansett om det blir august, september, oktober eller enda senere, og heller i verste fall droppe 2020/21.
Punkt 2 vil bety jubel i stua hos Bournemouth, Aston Villa og Norwich, men er et mareritt for suverene ligaleder Liverpool. Det er også en vond drøm for Leeds og West Bromwich som ligger best an i Championship, selv om det er blitt drøftet å utvide Premier League til 22 lag for neste sesong inkludert de to topplagene i divisjonen under.
Supporterne er selve livsnerven til fotballen, og tar du bort den er fotballen død.
Det er ikke helt sammenlignbart, men det har skjedd før. At sesongen er blitt annullert altså. Det skjedde høsten 1939 da 2. verdenskrig brøt ut. Riktignok etter bare tre ligarunder da Blackpool toppet ligaen med Middlesbrough og Leeds sist. United lå som nummer ti etter 4-0 over Grimsby, 1-1 mot Chelsea og 0-2-tap for Charlton.
Det mindre heldige med alternativ nummer 3 er at ikke alle lag har like mange kamper.
Med seier i sin hengekamp vil for eksempel Sheffield U. klatre forbi United og ta den viktige femteplassen som gir Champions League (hvis City blir utestengt). Aston Villa har også en kamp til gode og vil med seier der skyve Watford til nedrykksplass.
Et mulig utfall hvis man går for denne modellen, er at Premier League-klubbene faktisk kan stemme om Liverpool skal bli ligamester eller ei, noe det ifølge Daily Telegraph skal være en viss aksept for å gjøre.
Punkt 4 høres minst trolig ut og vil utvilsomt skape diskusjoner. Hvor skal man sette grensen? Det er mange lag som har teoretisk mulighet for Champions League. Det samme gjelder nedrykk og da kan det brått bli flere kamper enn å spille resterende ligaoppgjør.
Nummer 5 vil bare forskyve problemet, og hva skal klubbene og spillerne gjøre de neste månedene hvis for eksempel det ble sesongavslutning i oktober? Et lite sannsynlig alternativ.
Da er vi tilbake til scenario 1, sakens kjerne, nemlig å spille ferdig samtlige kamper innen primo juli. Ingenting hadde vært bedre enn det. Vel og merke på én betingelse, og den er til gjengjeld viktig. Nemlig at kampene spilles med publikum på tribunen.
Fordi det har kommet opp som (et dårlig) forslag at kampene, hvis nødvendig, spilles uten publikum.
Vi så det på TV, kampen mellom LASK Linz og United. Før det hadde vi sett PSG mot Borussia Dortmund og Juventus – Inter. Det var, for å si det rett ut, stusselige greier. Det hjelper ikke hvor fin fotball som ble servert. Til tross for at United vant 5-0 var det vanskelig å la seg rive med. Helt fra fotballens vugge har det møtt opp mennesker for å se på de to x elleve spillerne og en ball. Ikke bare se på, men for å støtte og heie på laget sitt i fellesskap med likesinnede.
Annonse
Fotball og publikum er vevd så tett sammen at det er synonymt. «Football without fans is nothing.» Sir Matt Busby skal ha sagt det. Først til å si de bevingede ord offentlig var (trolig) den tidligere Glasgow Celtic-manageren Jock Stein.
Stein, som døde på sin post som Skottland-manager under en VM-kvalifiseringskamp mot Wales i 1985 med en ung Alex Ferguson som assistent ved sin side, talte for millioner da han sa: «Football without the fans is nothing. It could be the greatest game in the world but if there are no people there to watch it, it becomes nothing. The fans are the lifeblood of the game.»
Så sant som det er sagt. Supporterne er selve livsnerven til fotballen, og tar du bort den så er fotballen død.
Det har vært snakket om at Premier League, dersom ikke sesongen fullføres, kan bli stevnet for milliarder av TV-selskapene som har kjøpt rettighetene til å vise kampene.
Det kan så være, men TV-selskapene har ikke bare betalt for den rent sportslige utførelsen av en fotballkamp. De har også betalt for å vise et fullstappet Old Trafford, Stamford Bridge og Goodison Park. De har punget ut for å vise supporterne og stemningen på tribunene. Uten publikum vil sannsynligvis sponsorer flykte. Hvem gidder å ha reklame på et stadion uten tilskuere?
Spillerne, TV-selskapene, sponsorene har én ting til felles. De er avhengige av fansen.
Da vi for lenge, lenge siden forelsket oss i engelsk fotball var det jo ikke fordi fotballen var så eventyrlig bra. Det var hele pakken vi ble glade i. Spillet, personlighetene, arenaene, atmosfæren, supporterne, sangene … alt det tiltrakk oss og formet oss til den supporter vi er i dag.
Derfor gjør Premier League et gigantisk selvmål hvis de beslutter å fullføre sesongen uten publikum. Det gjelder også FA med FA-cupen der United som nevnt er i kvartfinalen. Ja, dette er helt spesielle og ekstreme tider, og derfor tar også fotballmyndighetene uvanlige tiltak som for eksempel å utsette EM med tolv måneder, som igjen åpner mulighetene for at de nasjonale ligaene kan utsettes med mange uker.
Fotballmyndighetene bør forsøke å utsette ligaavslutningen så langt det overhodet er mulig.
Hvis det blir gjort, men det viser seg at det fortsatt ikke er tilrådelig med sammenstimling av mennesker på tribuner, tog, busser, puber etc., ja, da vil det beste faktisk være å annullere hele sesongen uansett hvem måtte blø for det og hvem som kan juble.
Skal det være fotball så skal det være med supportere. Football without fans is nothing!