Dette får vi med Bruno Fernandes

Publisert Sist oppdatert

(Headerbildet: Grafikken viser hvor han oftest er å se på en fotballbane.)

Onsdag ble det klart at United betaler 55 millioner euro for å sikre seg Bruno Fernandes nå. Totalt, hvis spilleren blir en suksess og United får suksess, kan United komme til å måtte betale portugiserne 80 millioner euro.

FERNANDES: – Jeg har jobbet hardt for dette øyeblikket
LES OGSÅ:
Bruno bekreftet – summen avslørt
LES OGSÅ: Dette er Brunos historie – en barnslig playmaker med «edge»

Samtidig, hvis United vinner Champions League og 25-åringen noen gang vinner Ballon d’Or så er nok United mer enn villig til å sende de pengene til den iberiske halvøy.

Men hva får United?

Navn: Bruno Miguel Borges Fernandes
Født: 8. september 1994
Fødested: Maia, Portugal
Tidligere klubber som junior: Infesta, Boavista, Pasteleira, Novara
Tidligere klubber som senior: Novara, Udinese, Sampdoria, Sporting Club de Portugal
Kamper og mål for Sporting: 137 kamper, 64 mål
Landskamper: 19 A-landskamper, 2 mål. Totalt 28 aldersbestemte landskamper fra U19-U23-nivå.
Verdt å merke seg:
* Årets spiller i portugisisk liga de to siste sesongene
* Selvsagt da også med på årets lag i begge sesongene
* Har vunnet fire titler i karrieren, den portugisiske ligacupen to ganger og den portugisiske FA-cupen én gang. Vant også Nations League med Portugal i sommer.

– Må få en offensiv rolle i United

United.no har gått i dybden på Bruno Fernandes i Wyscout-systemet, der alt Bruno Fernandes har gjort som fotballspiller kan sees på video – hvert eneste skudd, mål, takling, pasning, dribling eller balltap. Kort sagt: Alle involveringer i alle kamper kan sees.

Og united.no har sett mye.

Fernandes er en spiller som kan gjøre en jobb som indreløper på midtbanen, det er som oftest der han blir brukt på det portugisiske landslaget, men la det være sagt med en gang: United får en spiller som er klart best offensivt.

De to rollene han er brukt mest i er enten 10er-rollen i en 4-2-3-1, som United spiller, eller som høyre indreløper i en 4-3-3-formasjon.

Skal man generalisere veldig så føles det i skrivende stund som om det vil være en skivebom ikke å la ham få en mest mulig offensiv rolle i laget. Med Uniteds nåværende stall i mente så virker 10er-rollen som en selvsagt rolle for portugiseren. Det andre alternativet kunne være en Mata-liknende rolle ute til høyre.

Det som umiddelbart slo meg var at Bruno Fernandes så godt som alltid søker et positivt valg med ball. Er det offensive alternativer, altså medspillere foran ham i banen i ok posisjon, så prøver han det, enten med en flikk eller pasning.

Han er ikke redd for å slå langt eller å være direkte.

Det er svært, svært sjelden at han for Sporting bruker unødvendige støttepasninger – i alle fall så lenge Sporting trenger mål.

Nærteknikken er god. En langpasning bakfra over 40 meter som er vanskelig å ta ned? Jo da, han kan legge den død.

1,5 SEKUND: Fernandes mot Porto tidligere i januar. Får et langt oppspill nesten rett bak seg, men tar ned perfekt, legger til rette, utfordrer og skaffer seg rom til skudd – alt i løpet av halvannet sekund.

Han er tofotet – akkurat som Mason Greenwood, noe som er en enorm styrke når det skal skaffes rom for avslutning. Han finter gjerne rom med den ene foten for så å avslutte med den andre – og han gjør det gjerne begge veier. Det er altså ikke alltid finte til høyre for å avslutte med venstre eller motsatt. Den variasjonen er også en styrke.

Han har ok fart, og et bra rykk.

Én annen veldig tydelig ingrediens i spillet hans: Han er en spiller som hele tiden søker rom.

Det betyr: Forsvinner motstanderens indreløper eller back fremover i banen og etterlater seg rom, så vil du fort se Bruno oppsøke dette rommet i overgangsspillet.

Går en stopper frem i duell med spiss og Bruno er i nærheten, så vil han gå i det rommet som stopperen gir fra seg bak duellen.

Er det helt stengt fremover i banen så trekker han gjerne tilbake mot midtstreken for å få ball, slik at han kan bidra med en forløsende pasning.

I Sporting har han kunnet gjøre dette fordi han har fått et klart offensivt ansvar, hvor han er fritatt for en del av den defensive jobben. Jeg håper virkelig at han som oftest får de samme mulighetene fra Ole Gunnar Solskjær.

Han tar straffer som Jorginho i Chelsea, altså med et lite hopp før skuddet går.

HEI OG HOPP: Bruno Fernandes tar ofte et hopp før straffene sine – akkurat som Chelseas Jorginho gjør det.

– Tar nesten bare offensive valg

Han skyter mye, men selv om du muligens har sett YouTube-videoer av alle scoringene hans så er det langt i fra alt som går inn.

Bruno Fernandes spiller nemlig på så høy risiko – eller så små marginer, om du heller vil – at det garantert vil være lengre sekvenser eller kamper hvor du rister på hodet av ham.

Samtidig som du forhåpentligvis i lengre sekvenser eller hele kamper også vil elske ham – fordi han er så direkte og offensiv i stilen, og faktisk lykkes.

For å ta et eksempel: Like før Nemanja Matic ble utvist mot City onsdag spilte United ballen frem og tilbake i 30-40 pasninger foran de lyseblås 16-meter, men uten at noen turte å gå på skudd eller ha selvtillit nok til å gå for gjennombruddet. Hadde Bruno Fernandes vært på banen i en slik sekvens ville det skjedd noe.

Ikke bare måtte City tatt hensyn til ham i sitt forsvarsarbeid, men hvis United mistet ballen så ville det vært fordi de hadde forsøkt, men mislyktes i stedet for bare å sparke ballen frem og tilbake helt uten gjennombruddskraft.

Han bruker gjerne sin gode nærteknikk og overstegsfinter for å skaffe seg rom til avslutningen, innlegget eller en pasning, men han er ikke en driblefant som kommer til å passere spillere med fart og flotte finter.

KLASSISK BRUNO: Har ballen ved sidelinjen, men i bilde 2 finter han innlegg og avanserer, i bilde 3 finter han skudd for å komme enda mer sentralt og i bilde 4 er han såpass sentralt at han brenner til.

Han er Sportings kaptein, det sier noe om typen og han fremstår for meg som en spiller med god arbeidsmoral.

Så har han en tendens til å si klart ifra når han er uenig med dommerne.

Han kan fremstå oppgitt, og også bli med på det som av andre kan karakteriseres som tøys og tull etter småklinsjer med motspillere. Fortsetter han med det i England så vil det ikke overraske om han raskt får en del kritikk.

Samtidig er han kanskje den aller største stjernen nå i Portugal, og det utgangspunktet har trolig betydd en del når han heller ikke har spilt på noen av de to beste lagene (Porto og Benfica).

En moderne Mata?

Jeg har sett ham i flere kamper for Portugals A-landslag, der han har et utgangspunkt som gjerne er mer som klassisk indreløper, men et halvt år etter at jeg skrev noen linjer om at jeg er noe skeptisk til taklingsstyrken hans så er jeg fortsatt det.

Dette er, i mine øyne, ikke en toveis midtbanespiller som om og om igjen vil vinne ballen på egen halvdel for United.

Han taper nemlig flere dueller enn han vinner.

Det er en styrke at han også kan bekle indreløper-rollen da ulike kamper krever ulik tilnærming, men jeg skjønner altså lite om United ikke gjør alt de kan for å frigjøre ham som en offensiv kraft.

Da tenker jeg mest som 10er eller også som en slags moderne Juan Mata – som søker rom med et utgangspunkt litt ut mot høyre fremover i banen.

Så var det en vanvittig prestasjon å score 33 mål for Sporting forrige sesong, og det er også strålende å følge den sesongen opp med totalt 15 mål for de grønnhvite frem til nå denne sesongen.

Sammenliknet med trusselen og målpoengene fra veldig mange United-spillere er han faktisk på en helt annen planet.

15 ligamål denne sesongen

Det er imidlertid riktig å gi dere litt innsikt på hvordan de målene har vært.

Fernandes-målene for Sporting i 201/20-sesongen:
(rangert etter siste mål først)

1: Straffe: Ala Jorginho (ordnet den selv)
2: Sporting-Brudd, sju mot tre, følger opp, går i rom, skriker etter ball, får den, alene med keeper, sikker på avtrekkeren.
3: Straffe: Ala Jorginho
4: Frispark: 17 meter. Rett i krysset
5: Får ball midt på banen, avanserer, skudd stolpe inn fra langt hold
6: Straffe: (halvveis som Jorginho)
7: Sporting-brudd høyt, tre mot to, ligger som høyre kant, finter seg rom med høyre, scorer med venstre.
8: Straffe: Ala Jorginho
9: Langt oppspill, andre går i duell,  han oppsøker plass bak back, får ball i rommet, glitrende avslutning med høyrebeinet.
10: Straffe: Vanlig.
11: Frispark: 25 meter, via en spiller, lurte keeper
12: Straffe: Vanlig
13: Frispark 31 meter, via spiller og inn
14: Retur etter innlegg fra siden, glitrende avslutning fra 10 meter.
15: Gjenvinning høyt av Bruno, finte, glitrende avslutning med venstre

Oppsummerer man de 15 målene så er altså seks av målene på straffer, og to frispark som går inn via touch på andre.

Det blir altså helt feil å tro på 20-30 kjappe mål fra Bruno Fernandes også i United-trøya. Det er selvsagt også meget lov til å være skeptisk til om han klarer å levere noe i nærheten av det han gjorde for Sporting også for United.

Det er jo forskjell på Premier League og portugisisk liga.

MEN:

Seks straffemål: Bare det å kunne få en enda sikrere straffeskytter vil være en bonus.

Det å få en spiller som er så komfortabel med begge bein, som er så fremoverrettet og tar med seg så stor selvtillit på avslutninger vil kunne bli en enorm bonus.

Og for ordens skyld: De 15 målene har kommet til tross for at han ifølge datamodellen expected goals egentlig kun skulle scoret 6,63 mål denne sesongen.

Han har altså scoret 15 mål på 28 kamper for Sporting, men han har også åtte målgivende så langt.

Åtte målgivende i ligaen denne sesongen

De har kommet på følgende måte:
(rangert etter siste målgivende øverst)

1: Kjapt frispark langs bakken til spiller i ledig rom i feltet som scorer alene med keeper.
2: Innlegg fra høyre som heades i hjørnet.
3: Overgang, får ball høyt til høyre, glimrende touch til medspiller som scorer alene
4: La corner som ble headet i mål
5: Får ball på høyresiden og spiller medspiller alene med keeper med deilig stikker
6: Pasning 50 meter i bakrom, ender i mål
7: Innlegg fra venstre bak backrekka.
8: Innlegg fra 20 meter, bak forsvarer, satt i mål

Dette leverte han foran Solskjær

Ifølge troverdige journalister skal Ole Gunnar Solskjær og Mike Phelan ha vært til stede da Fernandes og Sporting spilte hjemme mot Porto 5. januar.

Den kampen ble som en eneste stor oppsummering av alt det spilleren nå står for – unntatt målpoengene.

VAR SEG SELV: Bruno Fernandes viste bare enda mer av seg selv da Ole Gunnar Solskjær skal ha vært på tribunen i starten av januar.

Sporting tapte 1-2, og Fernandes bidro ikke med mål eller målgivende.

Han hadde seks avslutninger, men ingen på mål.

Først traff han bra på bakre stolpe, men skuddet ble stoppet av hånden til en Porto-forsvarer. Dommeren ga ikke medhold da han ropte på straffe.

Noe senere var han Sportings fremste mann, som spiss, fikk en langpasning, hadde et perfekt nedtak, men skuddet ble blokkert.

Deretter satte han fart ute til høyre på en overgang, skaffet seg rom med noen overstegsfinter, men det svake skuddet fra 25 meter ble blokkert. Han fintet så innlegg på 30 meters hold for å skaffe seg rom til skudd, men det ble blokkert til corner.

Litt senere lå han inne som spiss i feltet, rykket fri fra oppasser og avsluttet like utenfor. Til slutt prøvde han å lure et frispark fra 35 meter innenfor nærmeste stolpe, men mislyktes.

Pasningsspillet var igjen offensivt, men antall feil var også mange – fordi han forsøkte på vanskelige ting. Mot Porto forsøkte han flere ganger å nå spillere i bakrom eller i åpne rom.

Eller overført til United: Hvis Daniel James løper inn i åpent rom på venstresiden når ballen er hos Fernandes på høyre, så vil han nok være klar over dette i forkant – og gjerne gjøre alt han kan for å nå James i dette rommet.

Bare det er jo en kvalitet United har manglet.

Han var veldig komfortabel med å spille på entouch mot Porto.

Han søkte, som nevnt, rom hele veien. Altså, hvordan kunne han utgjøre en forskjell? Var det bakrom, mellomrom eller som mot Porto mot slutten – måtte han trekke dypere ned i banen for å bli involvert.

Konklusjon:

Jeg var selv skeptisk til Bruno Fernandes i sommer, men da hadde jeg kun sett ham i to-tre kamper for Sporting samt Nations League-kampene for Portugal. Nå har jeg fulgt ham nøyere gjennom hele sesongen.

Nå er jeg mer overbevist om at dette er rett.

Så er det ikke mulig å være sikker på at han tar overgangen fra Portugal til Premier League, til en ny liga, et nytt land, en ny kultur, et nytt treningsregime, nye lagkamerater, en ny stil og helt andre forventninger.

For selv om han var Sportings og ligaens store stjerne i Portugal så er det noe helt annet å spille for Manchester United. Hvert spark vil analyseres, og hvis han får en vanskelig start vil kritikken hagle før han har gått av banen mot Wolverhampton lørdag kveld.

Likevel er det, i mine øyne, ikke tvil om at han tar med seg en masse kvaliteter til United – og mye av det er også kvaliteter United har manglet. Det handler spesielt om å være en offensiv trussel, nærteknikken, den offensiv viljen i enhver involvering, gjennombruddskraft og faktisk også lederskap – selv om det er for mye å forvente at han automatisk tar den rollen også på Old Trafford.

Helt personlig så har jeg latt meg frustrere over hvor mange løp United-spillerne faktisk går på, men uten at de er blitt brukt. Jeg har faktisk et stort håp om at Bruno blir løsningen på noe av dette.

Klarer han bare å få ut noe av det han har vist for Sporting så kommer dette til å være en klar forsterkning.

Får han ut mye så vil han raskt få karakteristikken topp Europa-klasse.

Powered by Labrador CMS