«Angel Gomes kan fremdeles nå toppen, men han må innse at det var hans ansvar at det ikke ble flere sjanser i United»
Én ting som ikke kan brukes mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær er at unge spillere ikke har fått muligheter. Når sjansene til Angel Gomes på førstelaget har blitt både få og sporadiske, er det derfor en grunn til det.
Da Manchester United slo Brighton 3-1 10. november i 2019, benyttet Ole Gunnar Solskjær en førsteellever med den laveste snittalderen i Premier League denne sesongen.
Pussig nok er det nettopp Brighton som igjen er motstander når Manchester United etter alt å dømme tar farvel med spilleren som i flere år ble ansett som det største talentet i United-akademiet.
– Et glimt av en fremtiden vi aldri fikk se
Annonse
Mens Ole Gunnar Solskjær brukte ca. 16 sekunder av mandagens pressekonferanse før Brighton-kampen til å bekrefte at Angel Gomes sannsynligvis var ferdig i United, forberedte nemlig 19-åringen seg på å ta farvel med lagkameratene etter det som var hans siste treningsøkt på Carrington.
Det er unektelig trist i seg selv at en spiller som har vært i Uniteds akademi siden han var seks år gammel nå forlater klubben.
Ekstra leit er det når denne spilleren blant flere har blitt trukket frem som et av de største talentene i United-akademiet de siste ti årene.
På tampen av José Mourinhos første sesong i United ble Angel Gomes også den yngste spilleren på Uniteds førstelag siden legendariske Duncan Edwards da han erstattet Wayne Rooney, kun 16 år og 263 dager gammel, i den siste seriekampen i 2016/17-sesongen.
«Old Trafford fikk se et glimt av fremtiden», skrev journalisten James Ducker i Telegraph.
Ingen var i tvil om at U18 og reservelaget fremdeles var den rette utviklingsarenaen for unggutten en stund til. Samtidig var de fleste enige om at Gomes ville få sine sjanser.
Han var et stort talent som måtte foredles riktig, og gradvis innlemmes i førstelagstroppene, for så også å vokse seg inn i førstelagsdiskusjonen.
Har ikke tatt vare på sjansene
Annonse
I dag, drøye tre år senere, har Gomes sin siste arbeidsdag i United.
Kontrakten han skrev med United i 2017, en av de beste i Uniteds historie for en så ung spiller, utgår nemlig knappe to timer etter at United og Brighton har barket sammen i badebyen i Sør-England.
I flere måneder har United og Gomes forhandlet og selv om United la frem det som blir beskrevet som et «meget bra tilbud», valgte Gomes, og faren Gil, som har representert ham, å takke nei.
Det skal ikke ha handlet om penger, men mangel på spilletid.
På sett og vis er Gomes sin avgjørelse forståelig. Tallenes tale er nemlig ikke tilfeldig.
Tre Europa League-kamper fra start og ytterligere tre innhopp fra benken, der to kom i Premier League og ett i ligacupen, er langt unna det Gomes hadde sett for seg da Ole Gunnar Solskjær ungdomsrevolusjon for alvor skjøt fart denne sesongen.
Spørsmålet som må stilles er derfor ikke om Gomes fikk få kamper for United, men hvem som har ansvaret for at det ble slik.
Spør de ulike partene og du vil få ulike svar.
Annonse
Men alt tyder på at det er Gomes selv.
Kun en veldig liten gruppe med mennesker vet hva Gomes har utrettet på treningsfeltet på Carrington, men de gangene han fikk muligheten av Ole Gunnar Solskjær tok han rett og slett ikke vare på dem.
Gomes ville nok fått flere sjanser om han hadde signert ny kontrakt, men Solskjær har fokusert på spillerne som vil være med videre. Det er fullt forståelig.
Gomes er snart 20 år. Han er fremdeles ung, men kan ikke lenger bare beskrives som et talent. 20 år gammel var Marcus Rashford allerede etablert på førstelaget. Mason Greenwood, som ikke fyller 19 før i oktober og er den nest yngste United-debutanten i Premier League, er et fast innslag i A-troppen etter en solid sesong.
Og Brandon Williams, som tilsynelatende kom fra det store intet og etablerte seg i Solskjærs tropp, er tre dager yngre enn Gomes.
Dette er eksempler på noen av spillerne som har fått sine muligheter, grepet dem med begge armer og bein, og gjort det umulig for Uniteds managere å overse dem.
Angel Gomes har ikke gjort det.
Solskjær har hatt en god rådgiver i McKenna
Gomes var en spiller som hadde verden for sine føtter etter triumfen mot Spania i U17-VM i 2017, men som bare glimtvis viste hva som bor i ham på førstelaget, og da først og fremst i treningskampene på preseason-turene til United.
Han har vært direkte svak, og i beste fall høyst middelmådig, de gangene han har fått muligheten i obligatoriske kamper.
Det er ikke det samme som å si at talentet ikke er der hos 19-åringen, men det er verdt å merke seg at Ole Gunnar Solskjærs høyrehånd, førstelagstrener Kieran McKenna, kom til United som U18-trener etter å ha hatt den samme jobben i Tottenham.
Annonse
Han har trolig fulgt Gomes sin karriere tettere enn noen annen trener de siste årene og har garantert hatt et ord med i laget om hvilke kontraktsbetingelser United burde tilby unggutten og hvordan fremtidsutsiktene til Gomes har vært.
Annonse
Minner om Pogbas situasjon i 2012
Det er ikke første gang at man i United føler en skuffelse over mangel på tålmodighet hos en ungt talent som vil prøve lykken i en annen klubb.
Gomes sin situasjon kan minne mye om Paul Pogbas i 2012 da franskmannen dro til Juventus. Men den er heller ikke ulik den tredje yngste United-debutanten i Premier League-historien, Federico Macheda.
En spiller vi fra flere ulike kilder i United-systemet har fått den samme beskrivelsen av: Et enormt talent, men også en som ikke hadde de rette holdningene.
Hvilken vei Gomes sin karriere vil ta er det umulig å si, men alt tyder på at Manchester United har gjort det aller meste innenfor rimelighetens grenser for at Gomes skulle bli i klubben.
Til slutt var ikke motivasjonen der for 19-åringen til å fortsette i Manchester United.
Ole Gunnar Solskjær har gjort en formidabel jobb med å fornye United, og ikke minst få ned gjennomsnittsalderen i troppen. Ikke bare har Solskjær mønstret den yngste førsteelleveren i Premier League denne sesongen, hele fem av de ti yngste lagene som har blitt sendt på banen i en Premier League-kamp denne sesongen har vært et United-lag.
Borte mot Astana benyttet også Solskjær tidenes yngste førsteellever i Europacup-sammenheng for United. Det var også et av de ti yngste lagene i turneringens historie og bare ett av tre lag på listen som ikke var fra Nederland. Molde-laget som Solskjær sendte på banen mot Steaua Bucuresti i 2012 er også et av de tre ikke-nederlandske lagene på listen.
Solskjær bygger åpenbart for fremtiden, men dette er også en side av Solskjærs «Cultural Reboot». Han vil kun ha spillere som ønsker og brenner for å være i klubben.
Men han lever også av resultater, og spillere som ikke presterer lever farlig.
United-bussen venter ikke på noen, men Angel Gomes fikk nok av muligheter til å bli med på ferden videre. Nå venter han i stedet på den neste bussen, fordi han tror den destinasjonen er mer forlokkende.
Jeg har lenge ment at Gomes ville passe bedre i spansk fotball enn i fysiske Premier League, men uansett hvor Gomes havner er det fullt mulig at han slår ut i blomst. Om det skjer, vil Solskjær og hans team bli møtt med kritikk, selv om det er vanskelig å se at klubben har gjort noen direkte feil i dette tilfellet.
Gomes er en god spiller, men har ikke vist det de gangene han har fått sjansen.
Det er fullt mulig, men slett ikke noen garanti for at Gomes en dag vil nå toppen.
Og uansett hvilken klubb han nå velger, er den første oppgaven hans også den viktigste.
Han må ta bedre vare på sjansene og vise sulten etter å ta det neste steget på en måte han ikke gjorde i United.