– United er en ydmyk klubb
Ken Ramsden ser tilbake på sine 50 år i Manchester United.
Klubbsekretær Ken Ramsden har jobbet i Manchester United i 50 år, men nå er det slutt. Klubben har forandret seg voldsomt i løpet av de 50 årene, og det har også Ramsdens arbeidsoppgaver.
– Jeg husker i min første sesong spilte vi kveldskamp mot Everton og vi manglet en mann som til å arbeide ved en av inngangene. Som 15-åring fikk jeg da ansvaret for inngangen. Jeg hadde gått gjennom de mange ganger, men aldri hatt ansvaret for en, sier Ramsden til Manchester Evening News.
På tross av sin unge alder hadde han mye ansvar. Han leverte ut lønningene i konvolutter til spillerne, samtidig som han passet på budsjettet. Han lærte tidlig en viktig lekse av daværende klubbsekretær Les Olive:
– Han sa til meg at han aldri ville høre meg si at noe ikke var min jobb, fordi uansett hva man blir spurt om så er det jobben din, sier han.
– Les gikk selv rundt på kampdager og sjekket at det var toalettpapir på doene og at lyspærene virket.
Ramsden forteller videre at han setter pris på forskjellene fra da til nå, og mener det er viktig å huske på at klubben ikke alltid har vært slik den er nå. Han tenker blant annet tilbake på tiden da personer hjalp til på billettkontoret for en kopp te.
– Busby var fantastisk
Ken Ramsden startet i klubben da den legendariske manageren Sir Matt Busby hadde ansvaret. Mannen som nå pensjonerer seg har bare positive ord å si om manageren som bygde opp igjen klubben etter München-ulykken.
– Sir Matt var fantastisk. Jeg var bare en gutt på den tiden og han ringte bare og ba meg ta med billettene til kontoret mitt. Jeg var livredd for ham siden han var den han var, men han var en mann som passet på damene som vasket klær og serverte te. Han gjorde så alle følte seg viktige.
– Han hadde en ferdighet som gjorde at han kunne prate med personer han ikke hadde møtt på 20 år og få dem til å tro at han husket dem. Det fikk dem til å føle seg tre meter store og han fikk alle på sin side, sier Ramsden.
Klubbsekretæren har naturligvis også fått oppleve Sir Alex Ferguson sin storhetstid, og han sier det er mange likheter mellom de to skottene.
– Fergie og Busby er begge ydmyke mennesker. Jeg synes virkelig at United er en ydmyk klubb, selv om mange utenfor klubben mener det er en viss arroganse.
– Det jeg likte best med Sir Alex da han kom var at han alltid planla langt frem i tid. Selv om de ikke ville være aktuelle for førstelaget før om sju-åtte år, fulgte han med på unggutter fra 12-årsalderen og oppover. Der og da virket det lite sannsynlig, men han hadde et sterkt ønske om å fortsatt være i klubben den dagen de var ferdig utviklete fotballspillere. Det faktum at han planla til andres fordel fikk en enorm innvirkning på meg. Det handlet ikke om han, men om klubben, sier Ramsden.
Høydepunktene
Som supporter er Champions League-finalen i 1999 høydepunktet for Ramsden, men som ansatt har han andre høydepunkter:
– Jeg var sterkt delaktig i arbeidet rundt Champions League-finalen her på Old Trafford i 2003. Det var helt fantastisk, og noe vi er veldig stolte over.
– Så var det kampen mot Everton etter Sir Matts død. Vi diskuterte mye for å finne ut hva vi skulle gjøre, for det finnes ingen manual som kan fortelle deg hva som er riktig. På den tiden hadde vi DJ Keith Fane på Old Trafford, og han ringte meg fredagen før kampen og sa vi burde la en sekkepipe-spiller lede lagene ut på banen. Jeg sa vi ikke kunne gjøre det, men han insisterte på at det ville funke. Jeg stolte på han, og det funket virkelig. Vi var veldig fornøyde.
– Det samme gjaldt 50-årsmarkeringen for München-ulykken i 2008. Jeg var så glad for at jeg var klubbsekretær den gangen. Det var mye jobb, men det var en livslang kjærlighet for meg å prøve og gjøre det beste for klubben og familiene. Det var utfordrende, men jeg synes vi klarte det bra. Det var et veldig stolt øyeblikk, spesielt siden min mor og tante hadde kontakter i klubben da ulykken skjedde.