Det er nå nesten to år siden Manchester United sist tok sitt forrige trofé, og det er også et snaut år til Van Gaal og co har muligheten til å vinne noe igjen.
Den manglende troféfangsten har gjort at mange frykter at United skal bli det nye Liverpool. Uniteds erkerival vant den engelske toppdivisjonen hele elleve ganger på rad mellom 1972 og 1990, men har ikke klart å bli bedre enn nummer to siden de tok seriegullet i 1989/90-sesongen.
Etter alt snakket om topp fire, har flere begynt å sammenligne United med Arsenal, som måtte vente ni sesonger på et nytt trofé etter FA-cuptriumfen i 2004/05-sesongen. The Gunners’ mål var stort sett å bli nummer fire, og det klarte de i hvert fall støtt og stadig.
Men ser vi utenfor Storbritannias landegrenser, er det en rekke giganter som har hatt downperioder med dårligere plasseringer i ligaen.
Annonse
Troféløse Real Madrid
Hvem husker for eksempel at Real Madrid kun ble nummer fire i 2003/04-sesongen, etter å tapt de fem siste kampene i serien? Halvveis i sesongen toppet de tabellen og lå godt an, men så skjedde det en totalkollaps. Barcelona, Deportivo, Mallorca, Murcia og Real Sociedad klarte alle å slå Real Madrid, som dermed ble nummer fire bak Valencia, Barcelona og Deportivo La Coruña. Real Madrid plukket kun 70 poeng denne sesongen. Det gjorde de også to sesonger senere, men da holdt det utrolig nok til andreplass i serien.
Heller ikke de to neste sesongene klarte Real Madrid å reise seg og slå tilbake, og tre sesonger på rad uten seriegull var altfor svakt for hovedstadsklubben, som hentet inn en rekke stjerner for å bringe gullet hjem til Madrid.
Real Madrid slet også voldsomt i Champions League. Etter å ha vunnet Champions League i 2001/02-sesongen, sa det plutselig stopp for laget som hadde vunnet tre av de fem siste sesongene. Etter å ha klart semifinale i 2002/03 og kvartfinale i 2003/04, måtte Real Madrid ta til takke med å ryke ut av åttedelsfinalen hele seks sesonger på rad. Selv under David Moyes’ begredelige fjorårssesong, klarte Manchester United å kvalifisere seg for kvartfinalen i Champions League.
Fem tunge sesonger for Barcelona
Barcelona har ikke opplevd to strake sesonger uten seriegull siden 2006/07 og 2007/08. I Lionel Messis æra har de blå og røde vært det dominerende laget både i Spania og resten av Europa. Men det var en tid før både Ronaldinho og Lionel Messi. Fra 1999 til 2oo5 vant ikke Barcelona et eneste trofé. Barcelona vant Supercopa de España i 1999, men etter det måtte de vente helt til mai 2005 før de igjen kunne juble for et trofé, da de gikk til topps i La Liga.
Faretruende nok var det i denne perioden hvor Louis van Gaal sist var manager i Barcelona, at dagens La Liga-ledere gjorde sin foreløpig dårligste sesong i nyere tid. Med Van Gaal ved roret plukket Barcelona kun 56 poeng i 2002/03-sesongen. Van Gaal forlot Barcelona midtveis i sesongen, og halvannen sesong senere var Barcelona oppe på beina igjen.
Etter et tiår hvor Barcelona har dominert voldsomt, er det vanskelig å se for seg at Barcelona går fire sesonger på rad uten å vinne noe som helst. Vi kan vel også legge til en sesong til, hvor Barcelona kun vant Supercopaen, som er den spanske ekvivalenten til Community Shield.
Annonse
Juventus’ skandalesesonger
Ingen har vunnet den øverste serien i Italia, kjent som Serie A siden 1929, flere ganger enn Juventus. Hele 30 ganger har «den gamle damen» vunnet den italienske serien. Det er tolv titler mer enn både Internazionale og Milan. Nå er Juventus igjen på toppen av næringspyramiden i Italia, men vi trenger ikke å skru mange år tilbake for å finne en tid hvor tingenes tilstand var alt annet enn rosenrød i Torino.
Det så også lyst ut da Fabio Capello ledet Juventus til to nye ligatitler etter å ha tatt over sjefsstolen i 2004. Men så smalt den store bomben. Juventus ble koblet til den store Caliopoli-skandalen, og følgelig fratatt de to seriemesterskapene til Fabio Capello. Som om det ikke var nok, ble de også flyttet ned i Serie B.
Men kaptein Alessandro Del Piero nektet å forlate et synkende skip, og skjøt laget tilbake i toppdivisjonen med sine 21 mål i Serie B. Claudio Ranieri fikk oppgaven å lede Juventus i deres første sesong i Serie A etter Calciopoli. Den tidligere Chelsea-manageren kvalifiserte laget til Champions League gjennom tredjeplass i Serie A, men røk ut av åttedelsfinalen sesongen etter mot nettopp Chelsea.
Ranieri måtte ta sin hatt og gå, uten at dette hjalp nevneverdig på resultatene. For det var ikke før Antonio Conte ble ansatt i Juventus, at de svarte og hvite reiste igjen. Sjette- og syvendeplasser ble byttet ut med seriegull igjen. Juventus gikk ubeseiret gjennom hele 2011/12-sesongen.
Solskinnshistorien Bayern München
Bayern München er det siste laget som kan sammenligne seg med Manchester Uniteds dominans de siste årene. Å si at Bayern har opplevd noen særlige nedgangsperioder de siste sesongene, vil være en massiv overdrivelse. De tyske stormesterne har kun opplevd to troféløse sesonger på rad siden starten av 90-tallet.
Bayern klarte ikke å vinne noe som helst verken i 2010/11 eller 2011/12, uten at det kan sies å vært noen kjempekrise i klubben. Laget ble nummer tre i serien i Louis van Gaals siste sesong i klubben, i en sesong hvor de også bare nådde semifinalen av cupen og røk ut av åttedelsfinalen i Champions League.
Annonse
Det kan virke litt som om Van Gaal-avskjed betyr suksess, for det tok ikke lang tid før Bayern igjen kunne juble for suksess. Riktignok opplevde tyskerne en nestensesong i 2011/12, da de ble nummer to i både serien, cupen og Champions League, men sesongen etter var de suverene. Bayern vant like gjerne både Champions League og den tyske cupen, i tillegg til å vinne serien med smått utrolige 91 poeng på 34 kamper.