Manchester United var den eneste klubben i Premier League som ikke benyttet seg av GPS-målinger på spillerne sine. Det forandrer seg etter alle solemerker når Solskjær nå har kommet hjem igjen.
Ole Gunnar Solskjær har akkurat avholdt sin første pressekonferanse som Manchester United-manager, og det var en overbevisende seanse vi fikk servert fra nordmannen.
Solskjær har allerede hatt et par treningsøkter med United, og slik det alltid er når en ny trener kommer inn, så blir det forandringer på feltet.
– Mourinho mente det var unødvendig
Annonse
Én av tingene som nå endres, er bruken av GPS-system i klubben. José Mourinho var faktisk den eneste treneren som ikke følte behov for teknologien, selv om Sir Alex Ferguson, David Moyes og Louis van Gaal alle tok det i bruk.
– Det er ikke veldig vanlig i det hele tatt, forteller Cieran Carroll, content manager i STATSsport til united.no.
– En av hovedgrunnene til at Mourinho ikke implementerte teknologien, var fordi han var kjent for å benytte seg av konseptet «tactical periodization», et konsept utviklet av Vitor Frade, et portugisisk geni som jobber på universitetet i Porto. Mourinho var nok så erfaren med dette at han følte selv at han ikke trengte GPS-systemet. Når det er sagt, så tok Mourinho systemet i bruk mot slutten av United-oppholdet sitt.
Bruken i Manchester United under Mourinho var dog i stor grad reservert for akademiet og reservelaget.
«Tactical periodization» er veldig enkelt forklart et system som skal sørge for at spillerne er minst mulig utsatt for skader. Det handler om å få inn et fast mønster over en uke, med forskjellige variasjoner av trening, hvile og rehabilitering – uten bruk av øvrige tall.
I Manchester United var det Rui Faria som hadde hovedansvaret for at dette systemet, og at det i det hele tatt ble opplegget Mourinho lente seg på skal ha vært mye opp til hans tidligere assistent.
Annonse
Fotballen er i stadig utvikling, og sjefen for sportsvitenskap i Brighton uttalte i 2017 at bruken av målesystemer i fotballen er blitt like essensielt for spillerne som leggskinn og fotballsko.
– Vårt system gir deg rett og slett et fantastisk psykisk overblikk over hvor hardt spillerne dine jobber, ned til millimeteren. Når du har tilgang til alle disse tallene, blir det langt enklere å se formen til hver enkelt spiller på banen. Det er også svært gunstig for å identifisere spillere som er mer utsatt for muskelskader. Det er ingen tvil om at klubbene som har tatt dette i bruk, har et overtak på de som velger det bort.
SLIK SER DET UT: Dette er trolig modellen United-spillerne vil bruke fremover. Skjermdump fra Irish Times.
Kan minimere faren for skader
Flere United-spillere har denne høsten blitt kritisert av både media, såvel som José Mourinho, for å ikke gi absolutt alt på banen. Det skal i så fall bli langt enklere å identifisere for Ole Gunnar Solskjær, som nå vil få full oversikt over hva spillerne foretar seg på banen.
– Vårt GPS-system er plassert i en liten lomme på en vest mellom skulderbladene, og det måler avstanden du løper, toppfarten, spurter og mye mer, det er faktisk hundrevis av forskjellige ting du kan måle. For eksempel har vi «Dynamic Stress Load og Step Balance» som hjelper deg å identifisere om spilleren leverer opp mot toppnivået sitt, og kan også se om du nærmer deg en skade. Det er også effektivt når du er på vei tilbake fra skade.
Carroll nevner klubber som Manchester City, Liverpool, Arsenal, Juventus, Roma, og landslagene til England, Brasil og USA på spørsmål om hvilke klubber som er brukere av systemet.
– Ole Gunnar Solskjær tok i bruk teknologien i Molde allerede i 2016. Han er også kjent for å være svært detaljorientert, så det var ingen overraskelse for oss. Vi ønsker han selvfølgelig lykke til i sin nye rolle på Old Trafford!
Her kan dere selv se Ole Gunnar Solskjær snakke om teknologien som Molde-sjef: