Mourinho v Solskjær: Sjekk de store forskjellene

De tre første kampene med Ole Gunnar Solskjær har faktisk vært som natt og dag på de fleste områder – også ute på banen.

Publisert Sist oppdatert

De første ukene med Ole Gunnar Solskjær som United-manager har vært et eventyr, både på og utenfor banen.

Og Optas tall understreker at det faktisk har vært som natt og dag.

Jo da, vi vet at det ikke er helt rettferdig å sammenlikne 17 kamper med José Mourinho ved roret med tre kamper med Ole Gunnar Solskjær på sidelinjen. Spesielt ikke når vi vet at fem av de 17 kampene var mot City, Tottenham, Liverpool, Arsenal og Chelsea.

Likevel er det interessant å se Uniteds utvikling under ny manager.

Dermed handler denne saken om nettopp det – hvordan Solskjærs United i snitt har sett ut mot Cardiff, Huddersfield og Bournemouth, sammenliknet med hvordan United i snitt så ut da José Mourinho ledet laget tidligere i sesongen.

Kilometer løpt

– Et United-lag skal aldri bli utkjempet.

Det sa Ole Gunnar Solskjær til spillerne sine før den første kampen, borte mot Cardiff, og det ser ut som om spillerne har lyttet.

FANTASTISK START: Det viser seg også på mange av tallene – selv om tre kamper er lite å sammenlikne med mot Mourinhos 17.

Selv om det er vanskelig å sammenlikne kamper, da ulike lag har ulik spillestil, så har United-spillerne uansett – i snitt – løpt atskillig mer under Solskjær enn de gjorde under Mourinho.

Med Mourinho ved roret løp spillerne i snitt 84 kilometer per kamp.

Med Solskjær på sidelinjen har de løpt 107,5 kilometer per kamp.

Det er altså 23,5 kilometer mer per kamp, eller bortimot det samme som at hver eneste utespiller løper banens lengde (tenkt 100 meter) 20 ganger mer i hver kamp enn de gjorde med Mourinho ved roret.

Det er en vanvittig forskjell.

Så blir det spennende å se hvordan dette tallet ser ut når man også får flere kamper å sammenlikne med. Under bortekampen mot Bournemouth tidligere i sesongen, under Mourinhos ledelse, både løp og sprintet nemlig United-spillerne flittig, akkurat som de gjorde under helgas hjemmekamp mot samme lag. Faktisk skal Mourinhos United ha det at de både løp og spurtet litt mer borte mot Bournemouth enn de gjorde under helgas 4-1-seier med Solskjær på sidelinjen.

Når det gjelder nettopp sprinter, så har United-spillerne gått fra 99,6 sprinter per kamp til 115,7 i de tre første kampene med Solskjær som manager.

Mål og expected goals

12 mål på tre kamper under Solskjær betyr at United allerede har scoret 29,2 prosent av sesongens ligamål under nordmannens ledelse.

Uttellingen har blitt atskillig bedre.

Med Mourinho ved roret hadde United 29-29 i målforskjell etter 17 kamper, og såkalte «expected goals» for og imot, statistikken som viser hva som er forventet av mål fremover og bakover, viste 25,29 for og 24,92 mot. Målforskjellen samsvarte altså med det som var forventet, selv om det både var scoret og sluppet inn noen mål mer enn forventet.

BRA UTTELLING: IFølge Expected goals skulle United hatt 7-3 i målforskjell under Solskjær.

Under Solskjær er målforskjellen så langt 12-3, mens expected goals er 7,28 for og 2,98 imot. United har altså sluppet inn som forventet, men scoret nesten fem mål mer enn det man egentlig har skapt sjanser for.

Spørsmålet er også her hvordan det over tid utvikler seg.

Avslutninger og treffsikkerhet

United har sendt av gårde 14,7 avslutninger per kamp med Solskjær som manager, mot 12,7 da José Mourinho var sjef.

I snitt har ni av de 14,7 avslutningene per kamp også truffet mellom stengene, mens det bare var seks med Mourinho som sjef.

Treffsikkerheten på avslutningene har gått voldsomt opp.

Med Mourinho ved roret traff United mellom stengene med 61,82 prosent av skuddene, men det tallet har økt til 81,82 prosent med Solskjær.

Og:

Mens United scoret på 17,58 prosent av avslutningene under Mourinhos ledelse så har det blitt mer enn dobbelt så bra under Solskjær. Tallene med nordmannen som sjef er nemlig at 36,36 prosent av alle avslutningene har endt med scoring.

MER TREFFSIKRE: Uniteds avslutninger ender atskillig oftere i mål nå sammenliknet med Mourinho-perioden tidligere i sesongen.

Det spesielle er at United også har sluppet til mye mindre imot.

United slapp i snitt til 13,9 skudd imot på de første 17 kampene denne sesongen, mens det har falt til 8,7 i Solskjær-æraen. Avslutninger på Uniteds mål har samtidig dalt fra 5,2 under Mourinho til 2,7 per kamp med Solskjær.

Det betyr at 31 prosent av skuddene imot under Solskjær har truffet mellom Uniteds stenger, mens det var 37,4 under Mourinho.

Ballbesittelse

– Vi kommer til å forsøke å dominere kamper.

Det sa Solskjær før 4-1-seieren mot Bournemouth, og så langt har det lyktes.

Igjen så må vi gjenta at det ikke er helt rettferdig å sammenlikne tre kamper mot Cardiff, Huddersfield og Bournemouth mot de 17 første denne sesongen, men United har i Solskjærs tre første kamper i snitt hatt ballen 67,6 prosent av tiden – altså i to tredeler av kampene.

Under Mourinho var samme tall 53,2 denne sesongen.

Treffsikkerheten på pasninger har også økt, fra 81,9 under Mourinho til 87 i de tre siste kampene.

MER BALLSIKRE: Flere offensive bevegelser er nok en av grunnene til at United nå treffer en medspiller oftere enn før i pasningsspillet.

Minst like viktig er pasningssikkerheten på motstanders halvdel: Den var 75 med Mourinho, men ligger foreløpig på 84 med Solskjær.

Det er også verdt å merke seg at drøyt 12 prosent av pasningene var såkalte langpasninger under Mourinho, mens med Solskjær har det tallet falt til 8-tallet.

Men noe er som før eller litt dårligere

Når det gjelder antall dueller, det å vinne tilbake pasninger fra motstanderen (interceptions), taklinger og driblinger per kamp så er det lite eller ingen forskjell så langt.

Spillerne gikk for eksempel i 103 dueller per kamp under Mourinho, mens det er 95 så langt med Solskjær. 53 av duellene med Mourinho ble vunnet, mens det samme tallet for nordmannen er 51. Ganske likt, altså.

Spillerne gikk også i litt flere taklinger under Mourinho (16 -14), mens antallet taklinger vunnet er likt (9). Likt der også.

Så har spillerne forsøkt seg med 19 driblinger så langt under Solskjær, mot 15 under Mourinho, altså litt bedre med Solskjær.

Så blir det spennende å se hvordan snittet holder seg etter flere kamper, blant annet borte mot Tottenham, hjemme mot Liverpool og i andre storkamper utover våren.

Powered by Labrador CMS