Det er ikke til å stikke under stol at Louis van Gaal har fått en skuffende start på sin Manchester United-karrière. Etter en lovende sesongoppkjøringen, har United kun tatt to poeng på de første tre seriekampene.
Nederlenderen er imidlertid ikke alene om å få en dårlig start i Premier League. Flere av hans nåværende kolleger i de øvrige toppklubbene har opplevd en vanskelig start på sine Premier League-karrièrer.
Det bestemte eksempelet er Brendan Rodgers. Den nordirske manageren fikk et tøft møte med Premier League, både som Swansea- og Liverpool-manager. Etter å ha rykket opp med Swansea i mai 2011, fikk han et knalltøft møte i sesongåpningen borte mot Manchester City. Et 0-4-tap ble etterfulgt av tre kamper uten nettkjenning, mot henholdsvis Sunderland (0-0), Swansea (0-0) og Arsenal (0-1).
Annonse
I den femte kampen løsnet det for Swansea-manageren, som kunne juble for en 3-0-seier hjemme mot West Bromwich. Til slutt endte det godt for Rodgers og co, som endte på en imponerende 11. plass i den første sesongen etter opprykket.
Om møtet med Premier League var tøft som Swansea-manager, var resultatene betydelig mer skuffende i hans første sesong i Liverpool. West Bromwich smadret Liverpool hele 3-0, før det ble to uavgjort og to tap i de fire påfølgende kampene. I den sjette serierunden fikk han sin første ligaseier som Liverpool-manager. På de første 14 kampene vant Liverpool kun tre kamper: En borteseier mot Norwich på Carrow Road, samt to hjemmeseirer mot henholdsvis Reading og Wigan.
Også en annen manager bosatt i Liverpool har fått smake på den tøffe hverdagen i Premier League. Roberto Martínez fikk en god start med 2-0 borte mot Aston Villa i åpningskampen i 2009/10-sesongen, men deretter tapte laget hans 0-1, 0-5 og 1-2 mot Wolverhampton, Manchester United og Everton.
Hans første sesong var preget av varierende resultater: Blant annet slo de Chelsea 3-1 på eget gress, før de fikk rundjuling i returoppgjøret, hvor de tapte hele 8-0. Dette var også sesongen hvor de tapte hele 9-1 mot Tottenham, men Martínez og co holdt seg over streken.
Etter imponerende resultater – de begrensede ressursene tatt i betraktning – fikk Martínez muligheten i Everton. Med spanjolen ved roret tapte Everton kun to ganger på de første 22 seriekampene, men også Martínez opplevde en vanskelig start. Blåtrøyene klarte verken å overliste Norwich, West Bromwich eller Cardiff, og stod med tre poeng på de første tre kampene før de løsnet for alvor med seier mot Chelsea.
Litt lenger øst var det en annen manager som var fersk i en engelsk toppklubb. Manuel Pellegrini hadde tatt over sjefsstolen etter Roberto Mancini, og åpnet med en imponerende 4-0-seier hjemme mot Newcastle. Chilenerens lag dominerte voldsomt på eget gress hele sesongen gjennom, og gikk kun på to poengtap i løpet av de 19 kampene – tap mot Chelsea og uavgjort mot Sunderland.
På bortebane gikk det imidlertid tyngre: Tap mot Cardiff ble etterfulgt av et målløst oppgjør på Britannia, før Aston Villa kom tilbake fra både 0-1 og 1-2, og vant 3-2 på Villa Park. Først på fjerde forsøk klarte Pellegrini å vinne borte, da West Ham ble beseiret 3-1 på Boleyn Ground. Problemene stoppet imidlertid ikke der, og på de fire neste bortekampene ble det tap mot både Chelsea og Sunderland, en knepen seier mot West Bromwich og uavgjort mot Southampton. Bortekomplekset til tross: Det var Pellegrini og co som kunne juble for ligagull i mai.
En annen søramerikansk manager, Mauricio Pochettino, fikk i høyeste grad merke det tøffe møtet med Premier League. 0-0 i den første kampen mot Everton 30. januar 2013 ble etterfulgt av kun én seier, to uavgjort og tre tap på de neste seks kampene. Southampton ble hardt kritiserte for å ha erstattet Nigel Adkins, men Pochettino fikk arbeidsro etter tre seirer på rad. Etter det var resten av sesongen bekmørk for Pochettinos del, som kun tok fire poeng på de siste seks kampene. I Tottenham har han fått en bedre start med Eric Diers overtidsscoring mot West Ham, samt en meget komfortabel seier hjemme mot QPR. I den tredje serierunde ble Liverpool for sterke, men den argentinske manageren har likevel fått en brukbar start på sin Tottenham-karrière.
Annonse
Arsène Wengers tok først over roret 30. september i sin første sesong som Arsenal-manager. Franskmannen kunne juble for en 2-0-seier borte mot Blackburn i sin første kamp, før laget hans ikke klarte å få hull på byllen i 0-0-kampen hjemme mot Coventry. Leeds ble slått 3-0 hjemme, men deretter ble det henholdsvis 2-2 og 0-1-tap mot Wimbledon og Manchester United. Wenger ledet Arsenal til tredjeplass i sin første sesong, med dårlige målforskjell enn Newcastle, men bedre enn Liverpool – alle med 68 poeng.
Én mann er imidlertid i en klasse for seg selv: José Mourinho har fått en fantastisk start på årets sesong. Portugiserens lag har blitt kåret til sommerens soleklare overgangsvinnere, og har åpnet med tre seirer av tre mulige i serien. Det var også tilfellet i hans første sesong som Chelsea manager i 2004/05. Riktignok vant han stort sett knepent i kjent Mourinho-stil, men «The Special One» rodde i land fire seirer på de første fire kampene, og tapte kun én kamp i løpet av hele sesongen. Det var nok til å vinne serien med hele 12 poeng foran Arsenal, «The Invincibles», som hadde vunnet serien suverent sesongen tidligere.
José Mourinho måtte gå av som Chelsea-manager etter uavgjort hjemme mot Rosenborg, men forrige sesong vendte han tilbake til Stamford Bridge. Portugiseren omtalte seg selv som «The Happy One», og i løpet av de første kampene fikk han ekstra god grunn til å smile. Etter to oppskriftsmessige seirer mot Hull og Aston Villa, fikk han det som han ville i 0-0-kampen på Old Trafford. Chelsea gikk riktignok på en smell på Goodison Park, men deretter tok London-klubben 13 av 15 mulige poeng på de fem neste kampene.
Med de ovennevnte tallene friskt i minne, kan en trygt konkludere med at flere av de andre toppmanagerne har opplevd suksess på tross av tøffe sesongstarter i sine respektive klubber. Louis van Gaal har vært klar på at han ikke er overrasket over de svake resultatene, og det allmenne inntrykket er at et soleklart flertall av United-supporterne har tålmodighet.
Premier League-sesongen 2014/15 er bare tre serierunder gammel, og det er fremdeles 105 poeng å spille om. Manchester United har åpnet langt under pari, men det er fortsatt mye tid igjen til å få den akterutseilte skuta på rett kjøl.