LESERBREV: – Forgubbing på OT

Jan-Erik skriver om atmosfæren på Old Trafford i sitt leserbrev.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no å teste ut leserbrev som en ny del av nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav om at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt.

Leserbev kan sendes til [email protected], og du må også fortelle hvor lenge du har vært fan, hvorfor du ble fan, ha fullt navn og fortelle alderen din. De som kommer på trykk vil få beskjed om det før ting publiseres, og vær oppmerksom på at vi nok kun vil publisere ett leserbrev per dag. Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder også. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.

Atmosfæren på Old Trafford og forgubbingen på tribunen

Av: Jan-Erik Hopland (42)

United-supporter siden ’77 og er fullstendig klar over at jeg med dette leserinnlegget kanskje lemper stein i glasshus.

I en tid nå har jeg samlet på gamle utgaver av United Review – litt «anorakk», der altså. Her om dagen satt jeg og flikket gjennom utgaver fra tidlig 80 tall og kom over et par leserinnlegg som jeg bet meg merke i. Det ene innlegget fant jeg i programmet fra kampen mellom United og Bolton i januar 1980 og var ført i pennen av Andrew Whiteside. Det andre innlegget var fra en kar ved navn Colin Livesey og er å finne i programmet fra kampen mellom United og Leicester den 13 september 1980. Med andre ord ikke akkurat ferske nyheter.

Kjernen i disse leserinnleggene er at de begge klager på atmosfæren på Old Trafford, og begge går langt i å skylde den «dårlige atmosfæren» på de blant tilskuerne som er innehavere av League Match Ticket Book (LMTB) og Season ticket. Begge skylder mangel på atmosfære på at disse LMTB og season ticket eierne rett og slett ikke møter opp på kamp?!? Mr Livesey skriver blant annet; «the lack of support which was evident in the seating sections.» og «people who don’t turn up are the one’s in the seating sections with season tickets

otutenfor

Mye er sagt og skrevet om den angivelige manglende atmosfæren på Old Trafford, og mange av våre rivaler liker å ta frem dette «gullkortet» når det butter mot for dem i sammenligning med United. En annen «etablert sannhet» er også at Old Trafford utelukkende fylles av en gjeng turister fra fjerne himmelstrøk – og selvsagt fra Skandinavia.

Når det gjelder «turistmyten» så er det jo åpenbart at den klubben med størst universalsupport og størst kapasitet også får den største kontingenten av «turister» – enkel matematikk skulle jo tilsi det. Men med den største stadion kapasiteten så er det også lettest å absorbere «turistene». Relativt sett så tror jeg derfor ikke at den prosentvise andelen av «turister» er større på Old Trafford enn på f.eks. Anfield. Det var i hvert fall ikke langt mellom norsk, eller annen fremmedspråklig, lovprising av Scouse klubbens fortreffelighet da jeg bivånte Liverpool og City spille 1-1 i 2011.

Spørsmålet blir da heller er våre «turister» dårligere enn Liverpool sine turister? I should think not! De av oss som frekventerer Bishops Blaize så snart sjansen byr seg kan vel være enige med meg i det. Jeg har også snakket med «turister» fra andre land og det som slår meg er at de utviser en kjærlighet til klubben og et kunnskapsnivå om kulturen, som er helt på høyde med dem jeg har snakket med som bor et steinkast fra drømmenes teater. Jeg «kjøper» derfor ikke «turistmyten». Jeg tror ikke de av oss som er så heldige at vi fra tid til annen får oppleve Old Trafford har en negativ effekt på atmosfæren – snarere tvert om.

Jeg tror at den atmosfæren som skapes på et stadion er avhengig av fem vesentlige ting. «Summen av atmosfære» er en kombinasjon av alderssammensetningen av supporterskaren, kostnaden ved å følge en klubb, motstanderen, kampens viktighet og sist men ikke minst posisjonen klubben er i.

Alderssammensetningen

I løpet av de 20+ årene som har gått siden førstedivisjonsklubbene gikk sammen og dannet The Premier League så har den gjennomsnittlige alderen på de som ser kamper live på Old Trafford økt jevnt og trutt. Undersøkelser Premier League har gjort antyder at den gjennomsnittlige match going supporter nå er rundt 41 år(?!?). Ikke rart da at billetter til North Stand Tier 3 kommer med påtrykt helseadvarsler! Nå er ikke United i særstilling her. Den samme trenden er å finne igjen i de fleste klubbene i England.

Jeg tror det da, til en viss grad, er naturlig at en 40-50 åring fra Salford som har hatt Old Trafford som oppvekstmiljø og sunget «his heart out for the lads» i tiår muligens nå tar det litt mer piano i sitt sete på Old Trafford. Det gjør sannsynligvis også hans rivaler i Liverpool, London eller i det blå mindretallet i Manchester.

Det er også sagt mye om den fantastiske atmosfæren United skaper på bortebane. Årsaken til dette tror jeg, basert på egen erfaring, kan tilskrives at den gjennomsnittlige bortesupporteren er yngre enn gjennomsnittet som møter opp på Old Trafford til hjemmekamp. Min tese er dermed at jo yngre gjennomsnittsalderen er jo mer «livat» blir atmosfæren. Dette er universalt så det er ingenting som skulle tilsi at atmosfæren på OT, relativt sett, er dårligere enn på andre stadion i England. Det kan imidlertid langt på vei forklare den reduksjonen i støynivået vi har opplevd de senere år.

Kostnaden knyttet til å følge laget

Den geriatriske alderen har ikke bare sammenheng med at United sine season ticket holders tviholder på sesongbillettene sine og dermed ikke slipper den unge garde til. Tvert i mot, det er ikke lenger noe problem å få kjøpt en season ticket på Old Trafford. I den stadig økende pengegaloppen som Premier League har blitt, så har klubbene ikke evnet å tenke lengre enn neste utbetaling fra Sky, Nike eller Chevrolet. I 1989-90 sesongen kostet et adgangstegn på Stretford End mot andre toppklubber £3.50. I dagens penger skulle den samme inngangsbilletten, justert for inflasjon, koste omtrent £6,50! For £6,50 får du knapt et program og en pils på Old Trafford i dag.

unitedvilla3

Det rimeligste og dyreste sesongkortet for 2013/14 sesongen på OT er henholdsvis £532 og £950 før cupkamper som man er forpliktet til å kjøpe. I tillegg kommer da reise og billetter til bortekamper.  Det er dermed åpenbart at en rekke unge ikke har finansielle muskler til å følge klubben live. Når det så er begrenset med ressurser tror jeg mange av den yngre garde da prioriterer å dra på bortekamper sammen med kompiser. Dette er heller ikke unikt for United. For en tid tilbake var jeg og så Preston North End spille mot Watford på Deepdale, og jeg ble ganske overrasket over å være en av «ungdommene» på tribunen den ettermiddagen. Et hav av grått hår og dempet stemning var det vi ble møtt med.

Motstanderen og kampens viktighet

Man kan ikke undervurdere betydningen av hvem som står på andre siden av banen har på atmosfæren på match day. Det er åpenbart at stemningen er litt høyere om Liverpool, City eller Real Madrid er motstander enn om det er Stoke, Norwich eller Swansea som skal til pers. Jeg har tilfeldigvis sett United mot alle de nevnte motstanderne og kan skrive under på at en kvartfinale i CL får det til å sitre adskillig mer enn et «ubetydelig» oppgjør mot Stoke i oktober.

Her tror jeg noe av myten om at atmosfæren er så mye dårligere på Old Trafford enn andre arena stammer fra. Nesten hvert eneste spark på ballen som skjer på Old Trafford blir sendt live på tv og United er i særstilling det mest tv sendte laget. Da sier det seg selv at det blir sendt en og annen «non starter», mens de mindre klubbene gjerne bare vises i storkampene. Da vil atmosfæren fra de andre arenaene virke bedre enn på Old Trafford. Jeg vil derfor påstå at atmosfæren totalt sett ikke er dårligere på Old Trafford enn den er på andre arena i PL.

Posisjonen klubben er i

Hvor i terrenget klubben befinner seg i tror jeg, bortsett fra alder og kostnad, er den viktigste faktoren som har størst innvirkning på atmosfæren. Siden 1991 har United vasset i trofeer og forventningene om at trofeene «kommer av seg selv» har nok gjort oss blaserte og mindre skjerpet. Dette manifesterte seg ved at vi ikke var like edgy, fokuserte og verbale når vi så oppgjør mot Stoke og dets like. Det som slår meg nå, når ikke alt kommer rekende på en fjøl, er at støtten om laget virker å øke i intensitet. Dette har vært mest evident på bortekamper, men jeg synes også at den verbale støtten er blitt bedre hjemme ettersom resultatene har uteblitt. Det kan dermed virke som at en liten «gevinst» med den dalende formen er at vi som har sittet i tiår og blitt fet av suksess, nå faktisk begynner å jobbe for føden.

Hva kan gjøres?

Det er åpenbart at noe av «the match going experience» er å delta i og oppleve atmosfæren under en kamp, og kremmerne i M16 har skjønt dette. Klubben har derfor sett på muligheter for å forbedre atmosfæren. Singing section er testet ut med adekvat suksess, men møter motbør fra folk som under ordningen vil bli tvangsflyttet. Jeg er i tillegg redd for at en del da tror at det er de som sitter i singing section som skal «underholde» alle andre. Jeg tror det vil være bedre om en klarer å få spredt de som står fram rund på stadion i mindre klynger for å dra med seg flere deler av stadion.

I min erfaring så kreves det noen foregangsfigurer som drar med seg de andre. Det vil også være vanskeligere og sitte i ro og la seg underholdes dersom alle rundt deg synger av full hals.

fans

På tross av alle problemene på 80 tallet så var det å gå på fotballkamper en del av det å vokse opp for mange i England, spesielt gutter. Det begynte gjerne med at far eller bestefar tok dem med for så å gå alene og knytte sterke bånd til klubben. Dette var mulig fordi kostnaden knyttet til det å følge en fotballklubb var rimelig. I dag er det ikke slik. De økte prisene på å se live fotball i England har medført at mange unge i dag ikke får sådd det første frøet som siden vokser til et livslangt forhold til en klubb. Økningen i gjennomsnittsalderen kan i stor grad tilskrives dette faktum. Etterveksten står med andre ord i fare. Det virkelige paradokset her er at de fleste klubbene har ordninger som “United in the community”. Med disse søker klubber å inkludere større deler av lokalsamfunnet – samtidig som prisen for adgangstegn ekskluderer de samme personene fra å se dem spille live. Klubber som West Ham og Fulham har allerede ordninger som «a kid for a quid» på plass og Arsenal har for utvalgte kamper et område på 1.000 plasser som er øremerket for ungdom.

Til sist tror jeg tiden for å gjeninnføre ståplasser har kommet. Verden er annerledes nå enn da Taylor rapporten medførte at det ble påbudt i PL å innføre all seater stadiums. Dette initiativet bidro til at prisene økte mye, selv om Taylor i sin rapport noe naivt skrev; “Clubs may well wish to charge somewhat more for seats than for standing but it should be possible to plan a price structure which suits the cheapest seats to the pockets of those presently paying to stand.” For meg er det åpenbart at det å tvinge alle til å sitte har en direkte effekt på atmosfæren. Added bonus vil også være at en større andel av befolkningen kanskje får råd til å delta på Old Trafford.

Hva er realistisk?

Så lenge Glazer er ute etter en “quick buck” så tror jeg vi kan skyte en hvit pil etter voldsomme prisavslag, men jeg håper og tror at folk med flere vinkler på skuldrene enn meg åpner opp for muligheten for å tillate ståplasser. Det som er helt klart for meg er at dersom det ikke noe gjøres for å få ned gjennomsnittsalderen på OT så vil vi på lengre sikt stadig oppleve at forgubbingen vil ha en negativ effekt på atmosfæren.

fansen_jubler_for_champ20ns_artikkel_storOppsummering

Jeg opplever at atmosfæren på Old Trafford går i feil retning, men relativt sett mot andre klubber så tror jeg ikke den er noe dårligere. Vi har en utfordring med forgubbing og høye kostander for å «være med». For å stoppe denne trenden må vi få etterfyll av yngre tilskuere, på samme måte som spillerstallen også trenger fornyelse fra tid til annen.

Sing your hearts out for the lads, and keep the red flag flying high!

Powered by Labrador CMS