Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og alder, og fortell når, hvordan eller hvorfor du ble fan.
Dagens leserbrev er innsendt av Jan-Erik Hopland, United-supporter siden 1977.
The unmentionable abbreviation
Annonse
Så langt tilbake som jeg kan huske har jeg blitt fortalt – og etterlevd – at vi United supportere ikke kan/skal benytte forkortelsen «ManU» når vi omtaler klubben i våre hjerter. Ikke bare har jeg etterlevd det, jeg har også aktivt irettesatt andre «misinformerte» røde som har tatt «the unmentionable» i sin munn. Og jeg har fortalt «in no uncertain terms» andre lags supportere hvor mye de fornærmer oss ved å bruke den. Supporterklubben, ved Dag Langerød, understreket riktigheten av denne «sannheten» nylig i en egen sak på United.no.
I det siste har jeg imidlertid stilt spørsmålstegn ved hvorvidt min egen «barnelærdom» faktisk er historisk korrekt.
Jeg er en aktiv samler av kampprogrammer, og et av «gullkornene» i samlingen min er programmet fra bortemøtet mellom Arsenal og United den 1. februar 1958. Den siste kampen Busby Babes spilte før de satt seg på flyet som tok dem til Beograd. United vant kampen 5-4 og rapportene fra kampen forteller at Duncan Edwards dominerte.
Busby Babes’ siste kamp i England
Dette var altså FØR München ulykken. På side 13 i dette programmet er det presentert en oversikt over toppscorere i 1 divisjon. Uniteds bidrag på denne listen er Taylor med 15 og Viollet med 14 nettkjenninger. Det er i og for seg interessant nok, men det som vekket min interesse var hvordan typografen av programmet hadde valgt å typesette Manchester United på. Der på den famlede gule siden står det – MANU – TO ganger.
The unmentionable abbreviation i bruk før München ulykken
Jeg har lest dette programmet mange ganger, men signifikansen av nettopp disse 4 bokstavene hadde ikke gått opp for meg før Dag postet sin artikkel for en tid tilbake. Dette fikk meg til å stille spørsmålet;
Annonse
«Om det er slik at den originale bruken av «ManU» IKKE stammer fra tiden etter München, hvorfor er da bruken fortsatt så tabubelagt?»
Stammer IKKE fra «Brummie bastards»
Det faktum at bruken beviselig ikke oppstod post-München gjorde at jeg uten ugrunnet opphold kastet meg over verdensveven for å sjekke om min oppdagelse var en inkurie, eller om det faktisk var innafor og akseptert å bruke «ManU» før München.
Jeg kom over en artikkel skrevet av Giles Oakley publisert på The Republik of Mancunia. Mr Oakley har funnet eksempler på at «ManU» har blitt brukt i presse og blader så langt tilbake som til 1951. Ergo kan vi dermed konkludere at bruken av «ManU» ikke ble «oppfunnet» av noen ondskapsfulle Brummie bastards som likte å synge om gjødsel.
Ingen ondsinnet opprinnelse
Videre fant jeg støtte for min tese hos Tom Clare. For de uinnvidde er Tom Clare forfatter av bøker som «Forever a Babe» og «The men who were the Busby Babes». Han har også skrevet «The United Tour of Manchester» sammen med Iain McCartney. Jeg vil hevde at Mr Clare er det vi kan kalle en autoritet på området United og The Busby Babes.
I en artikkel kalt «Man U or Man Utd – where did it originate from?» publisert i Red News skriver Mr Clare om bakgrunnen for forkortelsene. Han hevder med styrke at «Man U», og for den saks skyld «Man Utd», aldri har vært en nedsettende forkortelse i sin opprinnelse, ei heller har de noe med München å gjøre. Han sier;
“There is certainly nothing sinister, nor derogatory in either term, and neither reflect anything whatsoever to do with the Munich Air Disaster.”
Annonse
Han fortsetter med å forklare at opprinnelsen kan spores helt tilbake til starten på 1900-tallet, og sannsynligvis enda tidligere. Bakgrunnen er helt enkelt en praktisk tilnærming til et vanlig problem. Han hevder at opprinnelsen er fra pressen som den gang ringte, eller telegraferte kampreferater til typesetterne som basert på kommunikasjonen satte avissidene. Av praktiske hensyn ble da navn forkortet. Noen ganger til Man Utd og noen ganger til Man U. Bredden på tabellene var fast, så flere klubbnavn måtte forkortes for å få tabellen rett.
I følge Mr Clare så fortsatte TV og radiokommentatorer å si hele navnet på klubben fram til ca midten av 60 tallet, herfra ble det mer og mer vanlig å bruke forkortelsene, så da ble det Man Utd, United eller Man U.
For meg virker denne forklaringen på opprinnelsen logisk og sannsynlig, og jeg tror nok den er historisk korrekt. En fun fact i denne sammenheng er at vår tidligere manager Big Ron visst nok konsekvent omtalte United som «Man U» i sin regjeringstid……..
Geoff Bent, Man.U.
Nå skal jeg være litt kildekritisk og understreke at jeg ikke har evnet å finne annet enn en påstand i ett nettforum (RedCafe) for at denne Pin’en faktisk er solgt fra OT, men jeg finner påstanden interessant.
Fint, jeg er overbevist om at opprinnelsen ikke er nedsettende, selv om noen skrotinger velger å bruke den nedsettende i en chant. Hva nå? Personlig ville jeg likt å se at vi gjenerobret bruken av «Man U». Vi er United og burde ikke la andre klubbers supportere diktere hvordan vi skal navngi vår klubb. Om vi fortsetter å sensurere oss selv og unnlater å bruke Man U lar vi de som faktisk bruker den nedsettende i f.eks en chant om München ulykken vinne.
Vi har gjort noe lignende før; med «Who the Fuck are Man United», så jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan gjøre det igjen……………..