Sent lørdag kveld kom den hardtslående beskjeden. Sir Alex Ferguson ble hasteoperert for hjerneblødning.
Det var tidlig lørdag at en ambulanse ble tilkalt Fergusons hus, før han ble kjørt til Macclesfield District Hospital. Deretter ble han fraktet videre til Salford Royal, hvor han ble operert.
Reaksjonene lot, naturligvis, ikke vente på seg.
Men hva er en hjerneblødning, hvor alvorlig er det, og hvorfor skjer det?
Les også: Ferguson hasteoperert lørdag
– Veldig alvorlig
– Dette kan være veldig alvorlig. Det er veldig vanskelig å stille diagnoser på avstand, og det er mange faktorer som spiller inn når man vurderer forløpet til en pasient med hjerneblødning, men generelt er hjerneblødninger alvorlige saker. Spesielt i hans alder.
Det sier Øyvind Stople Sivertsen. Han er, i tillegg til nestleder i styret i MUSCS, under spesialisering i allmennmedisin og jobber for tiden som medisinsk redaktør i Tidsskriftet for Den norske legeforening.
– Urolig
Ble du urolig da beskjeden kom?
– Ja, jeg er veldig urolig. Dette kan være veldig alvorlig. Han ble hentet med ambulanse i hjemmet, fraktet til et sykehus, deretter fraktet til et annet. Det vil si at de ikke hadde kompetanse for å gjennomføre prosedyren de mente han burde gjennom ved det første sykehuset. Og da har det allerede tatt ganske lang tid fra han ble hentet av ambulansen. Tidsaspektet er svært viktig her – man må stille diagnosen tidlig og gjennomføre prosedyren raskt, sier Stople Sivertsen videre.
Han presiserer igjen at en skal være forsiktig med å stille diagnoser fra avstand.
To mulige årsaker
– Hjernen har sin egen blodforsyning, som alle andre deler av kroppen. Men i motsetning til leggen eller underarmen, så blir det oftere verre enn bare blåmerker når det blør inne i hjernen. Noe av grunnen er at hjernevevet er så sårbart og lett å skade, en annen grunn er at hjernen ligger inne i en lukket beholder, og dersom det kommer noe inn i denne beholderen som ikke var der fra før, så øker trykket. Når trykket øker, blir det ofte skade.
– Så noe av skaden man får etter hjerneblødning kan skyldes at det blodet som faktisk har blødd ut i skallen, det blodet skulle et sted, men dit kom det da ikke. Og det hjernevevet som skulle ha fått det blodet får skade fordi det ikke får det blodet det skulle ha.
– I tillegg kan noe av skaden man får etter hjerneblødning skyldes endringer i trykkforholdene inne i hjernen, som forskyver hjernen og «moser» hjernevevet slik at det blir ødelagt.
Stople Sivertsen sier videre at det er to årsaker som fører til en hjerneblødning:
Enten at noe går galt med blodårene, eller at en slår hodet.
Dette skjer videre
Mens lykkeønskene sendes skottens vei, er det mange som lurer på hva som skjer videre med den legendariske Manchester United-manageren.
Vi vet han ble akuttinnlagt og operert – men hvordan jobbes det videre?
– Da tenker jeg at han har vært gjennom en CT-scanning, muligens også MR, og man har fått oversikt over blødningen. Man har tenkt at man kan gjøre noe. Det er jo på en måte fint – noen ganger kan man ikke gjøre noe som gjør pasienten bedre, og da lar man være.
– Det som gjøres er enten å bore et hull for å tappe ut blod, slik at trykket senkes. Dette skjer under kontrollerte former, men man bruker drill og bor.
– Eller, dersom skaden skyldes at en aneurisme (utposning) har sprukket, så kan man gå inn og tette denne. Dette gjøres i en prosedyre som går via pasientens egne blodårer.