Sammeligner Ferguson med Nils Arne Eggen

Nordmannen som ble kalt landets beste møtende spiss tror Romelu Lukaku trenger hjelp på topp. Det er imidlertid en annen nummer ni Gøran Sørloth vil holde øye med på Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

Alexander Sørloth fikk sin overgang til Premier League og Crystal Palace forrige sesong, og ble med det den fjerde norske representanten i den engelske toppdivisjonen nå.

Overgangen fra danske Midtjylland til Premier League har vist seg å være tøff, men det er tydelig at Roy Hodgson ser potensialet i den norske kraftspissen.

Anser United som megafavoritter

Sørloth var på banen da United slo kraftig tilbake mot Crystal Palace forrige sesong, og pappa Gøran Sørloth kan avsløre at det var en skuffet sønn som ringte hjem etter Matics kanonskudd fra 25 meter som avgjorde oppgjøret i Uniteds favør.

– Hehe, ja, han var nok litt skuffet da, ja, forteller Sørloth til united.no.

– Det er dessverre sånn fra mitt ståsted at United er megafavoritter før kampen på lørdag. Sånn må det være, det er tross alt 12 poeng mellom dem nå. Det er absolutt noe David mot Goliath over det hele.

Roy Hodgson kom inn portene forrige sesong og erstattet dermed Frank de Boer som bare fikk fire kamper i Premier League med London-laget. Hodgson klarte å berge sesongen til Palace, som avsluttet sesongen på en trygg 11. plass.

Det er samme plass Palace befinner seg før lørdagens oppgjør på Old Trafford, men heller ikke denne sesongen går det på skinner for Hodgsons mannskap. Laget står med kun to seiere i Premier League så langt, og har sanket beskjedne åtte poeng i Premier League. 

KONVERTERT: Gøran Sørloth har naturligvis fått et nært forhold til Crystal Palace etter sønnens overgang til London-klubben. Foto: privat.

Sørloth forteller at han forventer et Palace-lag som anser lørdagens oppgjør som læring. Det handler om å slå nedenfra og opp – og fotballegenden understreker at Palace må fokusere på å forbedre kvalitetene i lagspillet inn mot avspark.

– Det blir åpenbart tøft mot United, men man må jo ha troen i behold, slår Sørloth fast. 

Oppgjøret på Old Trafford hadde åpenbart fått en ekstra «piff» hvis en 22 år gammel nordmann med 193 centimetere på strømpelesten hadde fått tillit fra start på topp for gjestene.

Far Sørloth kan avsløre at sønnen ikke er United-supporter, slik tilfellet er for så mange andre nordmenn på hans alder, men at han selv nå har fått to favorittlag i Premier League.

– Han er dessverre ikke United-supporter, hehe. Jeg kan heller ikke skryte på meg at jeg har et spesielt favorittlag, men jeg har holdt med Liverpool i mange år. Det henger nok igjen fra da Keegan var fortsatt i støtet, og Liverpool var størst i Europa. Nå har jeg dog konvertert litt, som du kanskje skjønner er det nå Crystal Palace i tillegg!

Lukaku, Rashford, eller begge to?

Denne sesongen har United jobbet med å få ut det beste av sin angrepsrekke. Teoriene er mange, og svarene på hvorfor United sliter sånn foran mål er det kanskje bare Mourinho som har svaret på.

– Det er vanskelig å se et mønster hos United. Uansett hvor gode spillere er individuelt, så trenger man et mønster, en plan. Mourinho er helt sikkert en fantastisk trener, og jeg regner med at han har en plan, men det virker som det er noen av spillerne som ikke forstår det på banen, mener Sørloth.

– Jeg mener at når et så godt lag som United blir «redd for seg selv», eller defensive, så blir det et problem. Du har mange kreative gode spillere som kanskje binder seg litt. Det hele blir ofte veldig stakkato. I mitt hode så tror jeg de hadde vært bedre hvis United hadde sluppet seg mer løs, kjørt et høyere press på banen og knallhard gjenvinning. Det er jeg overbevist om.

STAKKATO? Gøran Sørloth mener det virker som det er noe som hindrer Uniteds angrepsrekke i å blomstre.

Kjent som «Norges beste møtende spiss», er det mer naturlig å sammenligne Gøran Sørloth med Romelu Lukaku, heller enn Marcus Rashford i United-angrepet.

56-åringen sier selv at han sjelden har stort fokus på enkeltspillere, men heller hvordan spillere fungerer i et bestemt system. Han fremmer også et forslag til hvordan José Mourinho kan få det beste ut av angrepsrekken sin.

– Lukaku er en ballhenter, et effektivt bindeverk mellom motstanderens stopperpar. Han får kanskje en utakknemlig jobb på topp der – og jeg minner om at i et fotballag er alle avhengige av hverandre for at det skal fungere. Det gjelder også for de største spillerne. Dette handler om at man finner gode løsninger på banen, at laget opprettholder en god rytme.

– Se bare på Crystal Palace, når er det de er på sitt beste? Jo, når de tør å gå i angrep sammen. Når de vinner ballen høyt i banen og virkelig satser, ja, da blomstrer laget. Det er så viktig for det mentale aspektet i et lag – at man ikke bare stanger, men er med på å bestemme kamprytmen.

Diskusjonen går stadig om hvem Mourinho bør starte med på topp for United.

Romelu Lukaku har slitt stort foran mål denne sesongen,  og hverken Marcus Rashford eller Alexis Sánchez har vist seg som åpenbaringer i midten av Uniteds angrep så langt. Hva om Mourinho våget å tenke litt annerledes? Det mener Sørloth kunne gitt gode arbeidsforhold.

– Når vi tenker på sammensetning og relasjon; kan ikke Lukaku og Rashford spille sammen på topp? Da har du automatisk det klassisk oppspillspunktet med Lukaku, og Rashford er tross alt mer en bakromsspiller. De bør ikke være konkurrenter, heller gode samarbeidspartnere, mener mannen med 74 mål i sitt navn for Rosenborg.

DUO: Kunne disse to fungert bra på topp for United?

– Paralleller mellom Nils Arne Eggen og Sir Alex Ferguson

Etter at fotballkarrieren ble lagt på hylla, har Sørloth blant annet jobbet som fotballekspert i flere år. I forbindelse med den rollen fikk han muligheten til å reise rundt for å dekke fotballen på balløya, og selv om TV2 hadde base i London, var det et sted som det alltid var spesielt å komme til.

– Old Trafford er en helt spesiell plass. Ja, dette må jeg faktisk skryte av. Jeg var så heldig at jeg jobbet i TV2 i mange år, og vi kommenterte Premier League-kamper. Old Trafford var alltid et godt sted å komme til, og det var utelukkende gode folk som jobbet der. Det må du gjerne skrive, det var virkelig helt spesielt.

I Rosenborg spilte Gøran Sørloth i mange sesonger under den legendariske treneren Nils Arne Eggen.

Eggen skapte et vinnerdynasti i Trondheim, og måten han arbeidet på bak kulissene får Sørloth til å trekke paralleller til en legendarisk skotte som hadde sjefsansvaret på Old Trafford i mange, mange sesonger.

– Nils Arne og Sir Alex Ferguson har faktisk ganske mange likhetstrekk. De var begge gode på å dyrke roller og identitet innad i lagene sine. Dette var utrolig morsomt for meg å observere i ettertid, hvor mye likt de to trenerne gjorde. Og at de har satt dype spor i klubbene sine – det er det liten tvil om.

VINNER: Nils Arne Eggen skapte noe helt spesielt i Rosemborg, og det er mange likhetstrekk mellom Eggen og Sir Alex Ferguson, mener Sørloth.

– Det handler om måten de prater på, måten de skaper relasjoner i laget. De hadde begge en herlig forståelse for ikke bare selve spillet – men det menneskelige aspektet, og slik ble det skapt «familier» i begge klubbene.

Vi kan vel også trekke likhetstrekk mellom Manchester United og Rosenborg i årene etter de to trenerne;

En stadig søken etter identitet, og erstatterne som har prøvd å fylle setene til de to har ofte funnet stillingen for utfordrende. Nå har dog Rosenborg igjen etablert seg på toppen i Norge, mens United fortsatt søker etter suksessformelen under José Mourinho.

– Vi må være edruelige

Det store gjennombruddet i Crystal Palace-drakten lar fortsatt vente på seg for Alexander Sørloth.

Etter januarovergangen forrige sesong ble det fire kamper før sesongslutt, og så langt denne sesongen har Sørloth ni innhopp i Premier League til sitt navn.

Til tross for at Christian Benteke er langtidsskadet, er det spillere som Andros Townsend og Jordan Ayew som har blitt valgt i belgierens fravær.

Det er tydelig at Alexander Sørloth sliter med selvtilliten foran mål, noe som igjen ble illustrert i landskampen mot Kypros på mandag. Innhoppet til Sørloth ga gode arbeidsforhold til lagkameratene rundt, men de to kjempesjansene spissen klarte han ikke å omsette til mål.

– Jeg prøver så godt jeg kan å glemme det, bare gå videre. Ser du bort fra sjansene, så gjør jeg jo et godt innhopp. Det er kun de jævla målene som skal inn. Men det er gjerne litt sånn som spiss at enten så sitter alt, eller så sitter ingenting, forklarte Sørloth til VG etter seieren i Nikosia. 

Dette er en selvanalyse far Sørloth langt på vei er enig i.

– Det er viktig å være edruelig her, han vil jo få spilletid snart. Fantastisk hvis han starter mot United, men hvis ikke må han komme inn å vise at han er kapabel til å kjempe om en plass i startelleveren. Jeg så i oppgjøret mot Kypros at det ikke er noe i veien med den fysiske formen til Alexander, men det har låst seg litt foran mål.

SKUFFET: Alexander Sørloth i duell med Paul Pogba forrige sesong, i kampen som best huskes for Nemanja Matics suser i kampens sluttminutter.

– Han må jobbe ekstra hardt, og hvem vet, det kan snu allerede til helgen!

Med mange års fartstid som kraftspiss på flere tittelvinnende lag, vet Gøran Sørloth veldig godt hvordan det er for en spiss å oppleve måltørke.

Gøran Sørloth var en viktig del av det tittelvinnende Rosenborg-laget på slutten av 80 – og starten av 90-tallet, og noterte seg for imponerende 74 mål på 174 kamper for Trondheim-laget. 

Sørloth fikk også prøve seg utenlands, i både tyske Borussia Mönchengladbach og tyrkiske Bursaspor, før karrieren ble avsluttet i Viking.

– Man må jobbe enda hardere på trening. Det handler om å være først på ball, være ekstra i innstillingen. Du må kjempe med et ekstra gir. Duellering og dødballer – du må gi alt, hele tiden. Plutselig er mekanismen på plass. Hardt arbeid er aldri undervurdert. Du får ingenting gratis i denne bransjen. Hardt arbeid gir resultater. Ingen hokus-pokus. Du må gjennom en fase – vise at du er villig til å gjøre det lille ekstra.

Du står selv med 55 landskamper og 15 mål, det er kanskje tall du forventer at sønnen din vil overgå?

– Jeg håper det! Kun tiden som vil vise, men forutsetningene er på plass. Jeg blir glad hver gang han nærmer seg en av mine milepæler, delmål han har satt seg hele veien. Kanskje kommer nok ett punkt allerede i helgen?

Avslutningsvis, jeg er nesten nødt til å be deg om en spådom før avspark på Old Trafford?

– Det blir en tett kamp, og jeg tror avgjørelsen kommer sent i kampen. Crystal Palace scorer kampens eneste mål, og det ender 0-1.

– Hvem som scorer? Vel, han blir i det minste populær, avslutter Sørloth og avslører med latteren akkurat hvem han håper avgjører oppgjøret for Palace.

Powered by Labrador CMS