Det ble klart tirsdag, til stor entusiasme fra United-supportere verden rundt.
Spørsmålet er imidlertid hvem som vil og kan legge seks til åtte eller også ni milliarder pund i potten for å kjøpe United.
Uklarhet rundt Sir Jim
Annonse
Sir Jim Ratcliffe har hele veien blitt sett på som en optimal eier, ikke minst fordi han selv er United-supporter, født i Manchester-området, men det er foreløpig uklart om han er en høyaktuell kandidat ved denne korsveien.
Han må likevel sees på som et alternativ helt til det motsatte er bevist.
Mange drømmer om et supporterstyrt United, men det virker selvsagt vanskelig når vi snakker om disse kjøpesummene.
Så er det ingen tvil om at Glazers har hatt sugerøret sitt langt ned i Uniteds lommebok, men det er også klart at det ikke nødvendigvis er alle eiere som vil være bedre enn Glazers. I alle fall for supportere som bryr seg om menneskerettigheter.
Bahrain eller Kuwait?
Eierne bak Manchester City, Newcastle og Paris Saint-Germain, fra Midtøsten, er eksempler på eiere som regelmessig bryter mange grunnleggende menneskerettigheter, og er fra regimer som står bak lover og regler som få i Vesten ville akseptert.
De har store pengesekker, ja, men betyr penger mer enn menneskerettigher?
Det virker uansett usikkert om Qatar, Saudi-Arabia eller Emiratene vil gå inn i en ny klubb, men det kan komme rike interessenter fra noen av nabostatene, for eksempel Bahrain eller Kuwait.
Annonse
Bahrains Investcorp var for eksempel nylig med i kampen om kjøpe AC Milan, mens Kuwait-registrerte grupperinger forsøkte å kjøpe Roma.
Interessenter fra Midtøsten kan uansett ikke utelukkes.
Raine-gruppen som skal hjelpe Glazers og United med det mulige salget var også involvert i det nylige Chelsea-salget, og det er verdt å merke seg at de da, når de skulle tenke på hva som var mest riktig for Chelsea på lang sikt, ikke hadde med noen mulige Midtøsten-eiere i finaleheatet.
Nye amerikanere?
Budkampen om Chelsea viste imidlertid at det var en rekke amerikanske investorer som var med til siste slutt, sammen med Todd Boehly, amerikaneren som vant frem.
Det sier kanskje en del om at det er den mest sannsynlige veien også United kommer til å gå, spesielt siden Raine-gruppen som stod bak Chelsea-salget også er involvert her.
Noen av de amerikanske Chelsea-budene hadde allerede en Chelsea-kobling, mens for andre virket det som om utgangspunktet var et ønske om å komme seg inn på et nytt marked.
Det er også interessant å få frem at det virker som om det er en del investorer der ute som både har penger, mer langsiktige visjoner og en bakgrunn som gir håp om at de skal være klart bedre United-eiere enn Glazers har vært det.
Annonse
United.no har sett nærmere på de navnene som ble nevnt da Chelsea var til salgs tidligere dette året, men som til slutt ikke vant frem den gangen.
For ordens skyld, vi har ikke brukt tid på Elon Musk, Conor McGregor eller Michael Knighton, selv om spesielt de to sistnevnte fort nok kan nevnes i ulike saker de neste månedene.
Lenge med i kampen om å kjøpe Chelsea. Eier NBA-laget Boston Celtics, og har aksjemajoriteten i Serie A-klubben Atalanta. En liten fun fact er det at han også sitter i styret til Burger King.
Ifølge rapporter skal han selv sitte på verdier til tre milliarder dollar, men det er verdt å merke seg at selskapet hans, Bain Capital, skal sitte på 119 milliarder dollar i verdier.
Så er det alltid vanskelig å si hvor lidenskapelig eier han vil kunne bli, men Boston Celtics er et av de mest kjente amerikanske NBA-lagene. De kommer stort sett alltid til playoff, og da de vant alt i 2008 så satte det en stopper for en tørke på 22 år. Det overordnende inntrykket av Pagliuca virker, med amerikanske øyne, å være at han har gjort en god eller til dels strålende jobb som Boston Celtics-eier.
Da han ble koblet til Chelsea så lovet han å gjøre Chelsea til et lag som regelmesssig vinner eller kjemper om titler i Premier League, Champions League og i Womens Super League, men uten at det holdt helt frem der.
David Blitzer og Josh Harris:
Det var disse to amerikanerne som stilte seg bak budet til Sir Martin Broughton, et bud som også ble frontet av Lord Sebastian Coe.
Så er det vanskelig å si om Blizer og Harris er aktuelle også her, da Broughton og Coe er kjente Chelsea-supportere. De vil sannsynligvis derfor ikke være med på laget for et eventuelt United-bud.
Annonse
Det interessante med budet er likevel at Blitzer og Harris var hovedmennene i et bud som inkluderte sterke investorer fra fire-fem ulike kontinenter. At noe liknende kan skje med United virker ikke utenkelig.
Blitzer og Harris er sportsinvestorer, som har eierskap i Crystal Palace allerede. Det måtte de ha solgt seg ut av for å overta Chelsea (eller United), og de er også involvert i basketball, ishockey, esport og amerikansk fotball.
De er kanskje mest kjent for sin rolle i Phildalephia 76ers, en investering de skal ha gått inn i med en langsiktig visjon, som også inkluderer store investeringer.
Det er imidlertid et lite varsko på at de har fremstått utålmodige, og byttet ut sentrale personer hvis fremgangen ikke er som ønsket.
Harris selv skal være god for 5,8 milliarder dollar, men han er også en partner i investeringsselskapet Apollo, som skal ha kontroll over verdier til 470 milliarder dollar.
Blitzer skal være en fotballfan, men skal ha vært ekstra glad i Chelsea. Det er derfor usikkert på hvordan han ser på en United-investering.
Ricketts-familien
Eier allerede baseball-klubben Chicago Cubs, og så på et Chelsea-bud sammen med et par andre amerikanske milliardærer, og hadde Ken Griffin, en gründer og hedgefund-topp med en rapportert nettoformue på 27,3 milliarder dollar, med seg på laget.
De la til slutt likevel ikke inn bud på Chelsea, og i ettertid ble det også en masse negativ publisitet etter at det ble lekket emailer hvor Joe Ricketts, familiens overhode, visstnok skal ha kalt muslimer for «vår fiende».
Han beklaget senere dette, påstod hardnakket at det ikke reflekterte hans verdier, men det er vanskelig å få supportere med på laget med det som utgangspunkt. Chelsea-fansen reagerte knallhardt på dette, og mer enn tre av fire supportere skal ha vært mot dette budet etter at det ble kjent.
Nick Candy (49)
Britisk utvikler av luksuseiendommer, og skal sammen med broren sin sitte på verdier til minst 1,5 milliarder pund.
Annonse
Hadde imidlertid med seg en pengesterk sørkoreansk gruppering i forsøket på å kjøpe Chelsea.
Kom ikke med i det «siste heatet» i kampen om Chelsea, men var da tydelig på at han så på andre muligheter for å involvere seg, med noen av de andre investorene.
Spørsmålet er om det viste en interesse etter å komme inn på fotballmarkedet, eller om dette handlet mer om Chelsea, en klubb som er i London, til det som ville vært en mye rimeligere penge enn det United nå trolig er til salgs for.
Woody Johnson (75)
Var USAs ambassadør i Storbritannia mellom 2017 og 2021, og eier allerede NFL-klubben New York Jets, og han har lenge forsøkt å få innpass i England for merkevaren sin.
Johnson er arving til en formue skapt innen farmasi-bransjen, og sitter på en formue verdt 5,7 milliarder dollar.
Kom aldri med i den siste vurderingen om Chelsea, og sa etterpå at han er Chelsea-supporter, noe som vel gjør det vanskelig å se for seg at han skal gjøre et helhjertet forsøk på å kjøpe United.
Saudi Media Group
Ledes av Mohamed Alkhereiji, som også skal være Chelsea-fan. Dermed er igjen en eventuell United-kobling usikker.
Det skal ikke være en direkte kobling til den saudi-arabiske regjeringen, men statseide PIF, som eier Newcastle, har aksjer i Saudi Media Group. Det ble imidlertid nevnt at Premier League nok ville godtatt denne eieren.
Selskapet omsetter for cirka én milliard dollar i året, og i Chelsea-budet lå det også støtte fra flere andre rike saudiarabere.
De lovet å bygge ut både Stamford Bridge, treninganlegget, ruste opp kvinnelaget og sikre nye kontrakter til spillere som til slutt i stedet forlot Chelsea i sommer.
Menneskerettsorganisasjoner har imidlertid vært veldig klare på at Premier League ikke må godkjenne eiere som dette, men uten at ligaen foreløpig har tatt grep som garantert unngår et eierskap som dette i fremtiden.
Muhsin Bayrak
En tyrkisk milliardær med store interesser i London, så igjen må det stilles spørsmålstegn ved om United ville være interessante.
Bayrak leder AB Holding Group, som er store innen energi, byggbransjen, turisme, energi og etter hvert også kryptovaluta.
Ubekreftede rapporter nevner at han skal være god for 11 milliarder dollar.
Var ekstremt offensiv på egne vegne når det gjaldt Chelsea-kjøpet, uttalte at de snart hadde kontroll, men kom til slutt aldri videre til siste runde. Så får hver og en mene hva de vil om en eier som går så hardt ut i en sak som dette, men uten at dette hadde rot i virkeligheten.
Andre som er nevnt:
Mukesh Ambani
Indisk milliardær som leder Reliance Industries, og skal være verdt 95 milliarder dollar. Det betyr at han er inne på lista over verdens ti rikeste personer.
Er allerede blitt koblet til et kjøp av Liverpool, noe som tyder på en interesse for å ekspandere til Premier League.
Har allerede også betydelige investeringer i indisk idrett, og laget deres, Mumbai Indians, nevnes ofte som det best drevne og er også det mest suksessrike i India de siste årene. En opplysning som dukker opp igjen og igjen er at de har vært ekstremt flinke på å finne og utvikle talenter.