Britiske velgere har talt. Et knapt flertall på 51,9 prosent ønsker at Storbritannia vil ut av EU. Det vil få konsekvenser både for Storbritannia og Europa, men hva vil det bety for United?
Og ikke minst, hva vil det bety for deg som United-fan?
Smått kaotisk er kanskje den beste beskrivelsen på det samfunnet britene våkner opp til i dag, og mens det er altfor tidlig å trekke alt for mange bastante konklusjoner, er det en del ting det kan være greit å vite om. Vi har forsøkt å samle informasjon om de spørsmålene som mange av dere sikkert stiller i dag.
Kan United fremdeles kjøpe de spillerne de ønsker?
Annonse
Både ja og nei. Om man ser på spillerne fra øverste hylle, de store stjernene, så vil Brexit ha få konsekvenser. Men det kan, og la oss understreke ordet kan, få store konsekvenser når det gjelder å hente yngre talenter.
Dette er imidlertid komplisert og åpent for skjønn.
Storbritannia har, i likhet med andre medlemsland av EU, hatt en lov som sikrer at alle arbeidstakere med statsborgerskap i EU-land, fotballspillere inkludert, kan jobbe i et annet medlemsland uten visum eller særskilt arbeidstillatelse.
Denne regelen vil nå trolig forsvinne for Storbritannias del. Det betyr at spillere som kjøpes fra utenlandske klubber i fremtiden må få arbeidstillatelse for å kunne spille i England, på samme måte som spillere som kommer fra land utenfor EU. Men ekspertene mener det kan ta mellom 12 og 24 måneder for Storbritannia å avvikle medlemsskapet i EU og en rekke avtaler skal reforhandles.
Hva kreves for å få arbeidstillatelse?
En spiller måtte tidligere, i utgangspunktet ha spilt 75 % av A-landskampene for sitt hjemland de to årene før søknaden om arbeidstillatelse blir sendt. Slik er det imidlertid ikke lenger etter en lovendring i FA fra 2015.Nå må spillerne i stedet har spilt landskamper for de 50 beste FIFA-nasjonene fordelt etter følgende nøkkel:
FIFA-ranking: 1-10: 30% av kampene eller mer FIFA-ranking: 11-20: 45% av kampene eller mer FIFA-ranking: 21-30: 60% av kampene eller mer FIFA-ranking: 31-50: 75% av kampene eller mer
Dette virker i utgangspunktet strengt og veldig hemmende på muligheten til å hente spillere fra kontinentet.
Anthony Martial, Ander Herrera, Adnan Januzaj, David de Gea, Morgan Schneiderlin og Timothy Fosu-Mensah er eksempler på spillere som IKKE ville oppfylt disse kriteriene og som derfor ikke ville fått automatisk arbeidstillatelse i England.
MEN, det finnes unntak fra regelen og det er her det blir en smule komplisert.
Arbeidstillatelse skal i utgangspunktet gis til spillere som kan gi et betydelig bidrag til utviklingen av fotball i Storbritannia.
Men, dersom en spiller har et helt spesielt potensial/talent eller har vært skadet og under normale omstendigheter ville spilt 75 % av landskampene, vil dette bli vurdert av en dommer som avgjør søknaden. En spiller som David de Gea, som hadde vunnet Europa League og Supercupen med Atletico Madrid og hadde spilt en rekke aldersbestemte landskamper, ville høyst trolig fått innvilget en slik søknad. Det samme ville trolig Anthony Martial gjort dersom United hadde klart å sannsynliggjøre hans potensial. En rekke aldersbestemte landskamper ville talt i Martials favør.
Spillere som Adnan Januzaj og Timothy Fosu-Mensah ville derimot neppe hatt muligheten til å komme til Uniteds akademi. De kunne i sin tid begge flytte til England på grunn av en særskilt lov som tillater at spillere kan flytte fritt mellom to EU-land når de er fylt 16 år. Denne loven vil trolig forsvinne nå for britiske klubber i følge en rekke eksperter.
Fordi en søknad om arbeidstillatelse blir skjønnsmessig vurdert, er det vanskelig å komme med noen annen klonklusjon enn av Brexit vil gjøre det mer komplisert for engelske lag å hente utenlandske spillere, men det er på ingen måte umulig. Tidligere fikk klubbene medhold i nærmere 80 prosent av ankesakene der arbeidstittalelse ikke ble gitt i første instans. FAs nye regel som trådte i kraft i 2015 var for å redusere antallet spillere som kom til Storbritannia fra land som ikke er medlem av EU for å gi bedre muligheter til engelske talenter.
En arbeidstillatelse gis for det tidsrommet en spiller er kontraktsfestet til klubben.
Et ganske sannsynlig utfall er at kampen om engelske spillere vil bli enda hardere og derfor driver prisen på disse opp. Samtidig kan det føre til at flere unge engelskmenn vil få muligheten. Alt avhenger av hvilken avtale, om noen, Storbritannia vil få på plass med EU på dette området.
Blir utenlandske spillerne dyrere etter Brexit?
Annonse
Svaret på det er ubetinget ja. I alle fall på kort sikt. Ettersom pundet har svekket seg kraftig tyder alt på at engelske klubber må betale mer for utenlandske spillere.
– Overgangssummer og lønninger kan gå opp, sier Simon Chadwick som er professor innen sportsøkonomi ved universitetet i Salford til BBC
Chadwick har en rekke ganger tidligere uttalt seg til United.no og United-Supporteren om fotball-økonomi og United sin sponsorstrategi. Han mener Brexit kan gjøre det vanskeligere for engelske toppklubber å hente de beste spillerne fra kontinentet.
– Klubbene vil merke at spillerne blir dyrere når verdien av pundet går ned. Samtidig kan spillere vegre seg mot å gå til Premier League-klubber om ikke lønningene til nye spillere blir så lukrative, sier Chadwick.
Han mener andre endringer også kan komme.
– Vår sport har vært kontrollert av EU-lover i flere tiår. Nå må vi utforme nye lover og finne nye måter å gjøre ting på i en periode med stor usikkerhet som kan vare i fem, kanskje ti år, sier Chadwick.
En talsmann for Premier League sier fredag ettermiddag at det er lite hensiktsmessig å spekulere ettersom det politiske landskapet er så usikkert, men at Premier League som merkevare er så sterk at den vil stå stødig uavhengig av resultatet i folkeavstemningen.
Hva betyr Brexit for deg som reiser til Manchester?
Den største umiddelbare effekten av Brexit har vært uro på børsen og en fallende pundkurs. Foreløpig ser det ut til at det svekkede britiske pundet har, delvis, tatt med seg både euro og den norske krona i fallet, men det meste tyder på at kronen vil styrke seg i forhold til pundet på sikt.
Du vil, med andre ord, få mer kjøpekraft i England.
Turansvarlig i Supporterklubben Jørgen Rangnes utdyper.
Annonse
– Det er for tidlig å si noe konkret om hva dette betyr for oss, men alt tyder på at pundet vil svekke seg mot kronen på sikt. For våre reisende vil det bety mer for pengene når de er i Manchester. Om det vil bli såpass svekkelse at turprisene endres er for tidlig å si. For sesongen 2016/17 er prisene fastsatt, forklarer Rangnes.
Hva med aksjene til Manchester United?
Børsen i London og ellers i Europa har fått hard medfart etter Brexit. I det New York-børsen åpnet falt United-aksjen fra 16,72 doller til 16,05 dollar. Kort tid etter hadde den igjen økt til rundt 16,40.
All den tid det bare er et begrenset antall aksjer i omløp som ikke kontrolleres av Glazer-familien, vil Brexit neppe ha noen stor kortsiktig innvirkning på den reelle verdien av Manchester United.