I fremtiden vil disse to ha en avgjørende stemme i Uniteds spillerlogistikk
Manchester United har midler til å forsterke laget i januar, men i regnskapene finner vi også grunn til bekymring om ikke de sportslige resultatene bedres kraftig og Champions League-spill sikres også neste sesong.
Nå begynner jakten på den viktige Champions League-plassen. Vil Ralf Rangnick be ledelsen om midler til å hente forsterkninger i januar, eller vil klubben foretrekke å gjennomføre spillerkjøp i sommerens overgangsvindu?
Som alltid er også Champions League-spill svært viktig for Manchester United.
Uten Champions League-fotball den kommende sesongen, vil United gå glipp av betydelige inntekter og få en lavere klubbrangering hos UEFA.
Det vil selvsagt skape utfordringer før sommervinduet om det skulle skje, men United er konkurransedyktige på lønn og klubben har stor tiltrekningskraft.
United har ikke tradisjoner for å være veldig aktive i januarvinduet, men kan den svake formen til laget gjøre at dette vinduet blir et unntak?
Akkurat nå virker det som uro, misnøye og en potensiell gjeldsbombe har lagt føringer for et krevende januarvindu.
Dette bør du være klar over de neste knappe fire ukene.
1. Når stenger overgangsvinduet i vinter?
Overgangsvinduet er allerede åpent og er i praksis like langt som kalendermåneden januar.
Annonse
I Storbritannia stenger vinduet i all hovedsak den 31. januar, men legg merke til at overgangsvinduet i Women’s Super League stenger allerede den 27. januar.
Overgangsvinduene i Serie A og Bundesliga i Tyskland stenger tidligere på dagen enn i Storbritannia.
Deadline for overganger i vinterens overgangsvindu:
Storbritannia:
Premier League: Mandag 31. januar kl. 23.00 GMT (midnatt norsk tid)
Football League: Mandag 31. januar kl. 23.00 GMT (midnatt norsk tid)
Skottland: Mandag 31. januar ved midnatt GMT (01.00 1. februar norsk tid)
WSL: Fredag 28. januar kl. 23.00 GMT (midnatt norsk tid)
De største ligaene i Europa:
Bundesliga (Tyskland): Mandag 31. januar kl. 17.00 GMT (18.00 norsk tid)
Serie A (Italia): Mandag 31. januar kl. 19.00 GMT (20.00 norsk tid)
La Liga (Spania): Mandag 31. januar kl. 23.00 GMT (midnatt norsk tid)
Ligue 1 (Frankrike): Mandag 31. januar kl. 23.00 GMT (midnatt norsk tid)
2. Hvem bestemmer hvilke spillere United eventuelt vil kjøpe og/eller selge?
Annonse
De fem som frem til nå har styrt United i et overordnet perspektiv, er brødrene Joel og Avram Glazer på vegne av eierne, og Ed Woodward, Richard Arnold (markedsdirektør) og Cliff Baty (finanssjef).
Men Ed Woodward har allerede overlatt mange oppgaver til Richard Arnold. Arnold, som overtar som Uniteds øverste administrative sjef den 1. februar, har tradisjonelt sett ikke vært direkte involvert i overganger og kommer høyst trolig til å ha en relativt beskjeden rolle på overgangsmarkedet også i fremtiden.
Manchester United-fansen ønsket lenge en fotballdirektør og den rollen er det John Murtough som innehar. Det har vært en klar dreining av makt hva fotballrelaterte avgjørelser angår, der Murtough og teknisk direktør Darren Fletcher naturligvis har fått en betydelig innflytelse.
Ralf Rangnicks synspunkter vil også veie tungt. Selv om han bare skal være manager ut sesongen, skal han inn i en konsulentrolle når manager-engasjementet er over og etter planen være med å hjelpe United til å ta de rette valgene fremover.
Det er flere år siden finansmannen Matt Judge overtok forhandlingene av spillerkontrakter på vegne av klubben, men det er grunn til å tro at de mest lukrative kontraktene har, og vil ha, Joel Glazers, Ed Woodwards (eller Richard Arnolds når han overtar) velsignelse ettersom de skaper presedens for fremtidige kontrakter.
Glazer-brødrene blander seg sjelden inn i detaljstyringen av klubben, men hadde en sentral rolle da Uniteds sponsorstrategi ble utformet, og det er de som til slutt sitter på pengesekken og har det siste ordet i store overgangssaker.
3. Må United kutte lønnskostnader uten Champions League-fotball?
Det er to måter å svare på det spørsmålet. Kortsiktig og langsiktig.
På kort sikt er svaret nei, selv om det i realiteten er det som skjer.
Å stå utenfor Champions League fører faktisk automatisk til et kraftig lønsskutt i seg selv for de aller fleste spillerne i førstelagstroppen. For mange av dem på opp mot 25 prosent.
På lang sikt vil det smerte United å stå utenfor Champions League. Ikke bare er de enorme kommersielle inntektene truet, men to sesonger uten Champions League-deltakelse førertil at United vil miste 30 prosent av den årlige avtalesummen på 75 millioner pund fra adidas, og jakten på de beste spillerne i Europa vil bli langt mer krevende.
Annonse
Uniteds lønninger har vært stabile til tross for COVID-pandemien.
I regnskapsåret 2020/21 var de totale lønnsutgiftene på 322,6 millioner pund. Det inkluderer alle ansatte i United, både de knappe 1 000 fast ansatte, men også deltidsansatte som jobber på kampdager.
Spillerlønninger utgjør imidlertid det aller meste av dette beløpet og ved årsregnskapets slutt (30. juni) var lønnskostnadene på 66 prosent av Uniteds totale omsetning.
Det er en god del høyere enn styringsmålet på 50 prosent, og i 1. kvartal i inneværende regnskapsår økte lønnsutgiftene til 70 prosent av de totale inntektene.
Dette tallet er imidlertid kunstig høyt og vil bli betydelig redusert på neste årsregnskap når klubbens inntekter igjen vil stige.
4. Hvor mye kan United bruke i januar?
Det handler egentlig om hvor mye United er villige til å satse og, i noens øyne, gamble.
Manchester United har, i likhet med klubber flest, vært gjennom en vanskelig tid på grunn av COVID, men situasjonen begynner å normalisere seg noe rent regnskapsmessig.
Ikke minst takket være deltakelsen i Champions League.
I 1. kvartal i inneværende regnskapsår (1. juli til 30. september) hadde United en kontantbeholdning på 98,67 millioner pund. Det er litt lavere enn det den var etter 4. kvartal i sist regnskapsår (110,66), men det er 1. kvartal i 2020/21-regnskapet det er mest relevant å sammenligne med.
30. september 2020 hadde United en kontantbeholdning på 58,94 millioner pund, så kontantbeholdningen har økt med nesten 40 millioner pund på ett år.
Her er det imidlertid viktig å understreke at den økte kontantbeholdningen har skjedd gjennom låneopptak. United har tatt ut 60 millioner pund fra en kredittordning som klubben har, og har tilgang til ytterligere 140 millioner pund om behovet melder seg.
Annonse
Fristen for å betale tilbake pengene som har blitt hentet ut fra denne ordningen utløper i 2025.
Ralf Rangnick skal ha fått signaler om at det er midler tilgjengelig om de rette spillerne blir tilgjengelige, men om klubben velger å forsterke spillerstallen i januar vil klubben høyst trolig prøve å få spre overgangssummen over flere år.
Grunnen var at det var viktig for United å få Dortmund med på en avbetalingsordning for den engelske landslagsvingen. Med lavere umiddelbare nettoutlegg, økte samtidig sjansen for at United ville ha midler til å hente flere stjerner.
Og det var nettopp det som skjedde da Raphaël Varane og Cristiano Ronaldo kom senere i sommervinduet.
Men overgangssummene skal betales på et senere tidspunkt og i regnskapene finner vi også en noe betenkelig utvikling som ledelsen garantert vil være oppmerksom på.
I 1. kvartal i det inneværende regnskapsåret bokførte Manchester United 208,25 millioner kroner på spillerkjøp.
Dette beløpet er en blanding av tidligere overganger som har hatt utsatt betalingsfrist, og nye overganger som kom i sommer (30. juni 2021: 136,31 mill. pund og 30. september 2020: £141,08 mill pund).
Det som er verdt å merke seg er at United i dag skylder 104,64 millioner pund til andre klubber i overgangssummer, mens de samme tallene var henholdsvis 66,78 (30. juni 2021) og 55,5 millioner pund (1.september 2020).
Ut fra disse tallene kan vi lese at en stor del av det totale utlegget United hadde for å sikre seg Jadon Sancho, Raphaël Varane og Cristiano Ronaldo vil bli betalt på et senere tidspunkt.
Siden summen er mer enn det dobbelte av hva den var i 1. kvartal i 2020, vil det legge noen begrensninger på hvor mye United kan bruke på overganger, både i vinter og i sommer ettersom United, i motsetning til sine rivaler i toppen av Premier League, sjelden innkasserer store beløp på salg av spillere.
I kontraktene med spillerne i klubben, både for herrenes seniorlag, kvinnelaget og aldersbestemte lag ligger det også en rekke klausuler om tilleggsutbetalinger som kan tre i kraft på ulike tidspunkter.
De potensielle tilleggsutbetalingene fordeler seg slik:
Potensielle utlegg
Herrer senior
Andre
Totalt
Prestasjoner*
66,87 mill pund
10,35 mill pund
77,22 mill pund
Landskamper
11,18 mill pund
0,045 mill pund
11,23 mill pund
Individuelle titler
31,69 mill pund
–
31,69 mill pund
Øvrige klausuler
6,46 mill pund
0,25 mill pund
6,71 mill pund
Sum:
116,2 mill pund
126,8 mill pund
* Oppnåelse av et bestemt antall kamper/titler/ny kontrakt
I juni var dette beløpet på snaue 92 millioner pund, mens det i utgangen av september 2020 var på 83,76 millioner pund.
Vi kan med andre ord lese ut av tallene at økningen av de potensielle ekstra utbetalingene betyr at Borussia Dortmund, Real Madrid og Juventus kan innkassere ytterligere summer for de prestasjonsbaserte klausulene i kontraktene til Jadon Sancho, Raphaël Varane og Cristiano Ronaldo dersom United skulle vinne troféer.
Denne økningen inkluderer også høyst trolig øvrige spillere som har signert nye kontrakter med Manchester United.
Det er viktig å påpeke at bildet ikke er ensidig negativt for dersom United skulle vinne troféer som utløser klausulene om tilleggsbetalinger, vil det også gi United økte inntekter.
6. Hvor stor er Uniteds gjeld?
Her er det to begreper som ikke må forveksles, nemlig bruttogjeld og nettogjeld.
Bruttogjeld er den samlede gjelden klubben har. Nettogjeld er kort forklart bruttogjeld minus de verdiene klubben besitter.
Uniteds bruttogjeld var etter 1. kvartal i inneværende regnskapsår på 538,4 millioner pund
Nettogjelden per 30. september 2021 var på 439,7 millioner pund. Det er en markant økning av nettogjelden fra 2018 da den var på 253,7 millioner pund.
Kostbare spillerkjøp, COVID og mangel på Champions League i 2019/20-sesongen bidrar til den økte nettogjelden. Det samme gjør selvsagt de tomme tribunene under pandemien.
I motsetning til bruttogjelden, som ligger relativt fast med små endringer, er nettogjelden i konstant endring ettersom den styres av endringer i Uniteds finansielle resultater samt forhold som er utenfor klubbens kontroll som for eksempel kursen på dollar og pund.
7. De store stjernene finansierer overgangen ved hjelp av draktsalg, eller…?
Du har garantert hørt den myten før, og du kommer helt sikkert til å høre den igjen, men vi kan avlive den først som sist.
Media får faktisk ta sin del av skylden for de mange misvisende sakene som har vært skrevet om dette tidligere.
Det er flere som skal ha sin del av kaken når en drakt selges, og selv om draktsalg med «Ronaldo 7» eller «Rashford 10» har vært populære, er ofte effekten at andre spillere vil selge færre drakter når enkelte spillere er ekstra populære.
Det totale volumet går ikke nødvendigvis går opp selv om enkeltspillere er populære.
Uniteds totale effektsalg har i flere år ligget på rundt 100 millioner pund, men det er inkludert alt som blir solgt av varer som bærer Uniteds logo og som er lisensiert av klubben.
Den største endringen som har skjedd her siden adidas erstattet Nike som Uniteds utstyrsleverandør er, foruten at den direkte summen på avtalen ble mer enn fordoblet, at United har tatt tilbake eierskapet av klubbens Megastore og lisensieringen av produkter som bærer Uniteds logo.
Disse inntektene tilfalt tidligere Nike, mens United bare fikk en andel.
Endringen viser også tydelig igjen i regnskapene.
Ved utgangen av 2014/15-sesongen, som var Nikes siste sesong som utstyrsleverandør, var Uniteds totale inntekter i denne kategorien 31,65 millioner pund.
I de tre årene som fulgte har de samme inntektene årlig vært på rundt 100 millioner pund, og disse inntektene har lagt stabilt på det nivået siden.
8. Skal det utbetales utbytte til aksjonærene?
Ja. Manchester United bekrefter at det vil bli utbetalt aksjeutbytte på 0,09 amerikanske doller per aksje for alle som hadde aksjer per 1. desember 2021. Utbetalingen skjer to ganger årlig og er totalt sett på i overkant av 20 millioner pund.
Den neste utbetalingen vil skje fredag 7. januar.
Det aller meste tilfaller medlemmene av Glazer-familien som sitter på flertallet av aksjene i klubben selv om familien har solgt seg noe ned.
9. Hvem kommer United til å kjøpe og/eller selge?
Det er det store spørsmålet som ingen akkurat nå har svaret på. Når det gjelder mulige spillere inn, er det lite annet å gjøre enn å henvise til ryktebørsen for å se hvilke spillere United linkes til kontinuerlig.
Hva spillersalg angår så er denne saken verdt å ta en titt på. Den inneholder oversikten over spillere på utgående kontrakter og spillere med lite spilletid.
10. Januar-kjøp som har blitt en suksess
Det meste av Uniteds aktivitet på overgangsmarkedet skjer på sommeren, men United har også funnet frem sjekkheftet på vinterstid og noen av kjøpene klubben har gjort har vært vellykkede.
Nemanja Vidic, Patrice Evra, Bruno Fernandes, Juan Mata er eksempler på spillere som har slått til.
Wilfried Zaha, Alexis Sanchez og Dong Fangzhuo er eksempler på det motsatte.
Mellom de to ytterpunktene er det en rekke spillere som kom til United med varierende hell.