Gladnyhet? Nja…

Bak tallene: United har refinansieringsplanen klar.

Publisert Sist oppdatert

Mandag publiserte United to interessante økonomiske nyheter. I to pressemeldinger fra klubben og Red Football Ltd får vi omsider litt klarhet i klubbens økonomi og økonomiske fremtid.

(1) Red Football Ltd. med overskudd

Uniteds holdingsselskap, Red Football Ltd, kunne ved slutten av finansåret 2008-2009, bokføre et overskudd før skatt på 48,2 millioner pund. Dette må karakteriseres som en gledelig nyhet. Tilsvarende tall for finansåret 2007-2008 var et underskudd på 21.4 millioner pund. Tallene inkluderer blant annet 41,9 millioner pund i rentekostnader på mammutlånet klubben har i amerikanske banker.

Tilsvarende er det gledelig at klubbens profitt før avskrivninger og betaling av anleggsmidler har økt fra 80,4 millioner pund i 2008 til 91,3 millioner pund i 2009. Rent økonomisk kan det at United går med overskudd etter at renteforpliktelsene er dekket virke positivt. Ser man bak tallene er situasjonen likevel bekymringsfull. Overskuddet skyldes i hovedsak to ting: (1) en formidabel sportslig suksess og (2) inntektene fra salget av Cristiano Ronaldo.

Eksempelvis viser et simpelt regnestykke at overskuddet på 48,2 millioner pund ville vært snudd til et underskudd på 31,8 millioner pund uten de 80 millioner pundene som United fikk for Ronaldo. I praksis innebærer det at United gikk med overskudd fordi klubben solgte sin beste spiller. Dette skaper med andre ord ingen bærekraftig klubbøkonomi. Hvis United skal fortsette å være en toppklubb kan ikke eiersselskapets regnskapstall avhenge av at klubben hvert eneste år har en kjøp-salg-balanse som gir inntekter i størrelsesorden 40-50 millioner pund.

Tilsvarende er det svært uheldig at klubbens økonomisk drift står og faller på klubbens sportslige suksess. Uavhengig av hvor lite ønskelig det er, så må klubbens økonomi på sikt tåle at laget ryker ut i FA-cupen i tredje runde (som mot Leeds) eller ryker ut av Champions League i åttendelsfinalen eller gruppespillet. I dag begrenses underskuddet av hver eneste ekstra hjemmekamp klubben spiller – i alle turneringer. I finansåret som ble avsluttet juni 2009 kunne United bokføre Premier League-tittel, Carling Cup-triumf, Champions League-finale og seier i VM for klubblag. Med andre ord haddde United svært mange inntektsgivende kamper på Old Trafford.

Til sammen ble det avholdt 34 større arrangementer på Old Trafford i finansåret 2009. De 34 arrangementene inkluderer 19 Premier League-kamper, seks kamper i Champions League, fem kamper i nasjonale cuper, en vennskapskamp, testimonialkampen til Ole Gunnar Solskjær, Super League-finalen (rugby) og en internasjonal rugbykamp mellom England og Argentina.

Se for deg at United ryker ut av Champions League i gruppespillet, ikke spiller noen cupkamper på hjemmebane og ikke får noen andre arrangementer som rugbykamper og testimonials. Da er tallet plutselig barbert ned til 22-23 større arrangementer pr. år, og inntektsgrunnlaget kuttet med en tredjedel. Her må det påpekes at også spillerlønningene vil justeres ned hvis den sportslige suksessen uteblir. Bonusbaserte kontrakter innebærer at tidlig exit i Champions League og fravær av titler kutter disse utgiftene ganske mye.

En positiv kommersiell utvikling er det stadig økende antallet avtaler United har med selskaper og partnere som vanligvis ikke er spesielt opptatt av fotball. I forrige finansår inngikk klubben avtaler med 3 Indonesia (mobilselskap), Bharti Airtel (indisk telekommunikasjonsselskap), Hublot (sveitsisk klokkeselskap) og Audi. På sikt er det positivt at klubben inngår kommersielle avtaler som øker de årlige sponsorinntektene. Den nye sponsoravtalen med Aon Corp., som overgår avtalen med AIG vil også øke inntektene fra de kommersielle markedene på sikt.Samtidig må det påpekes at United allerede har mottatt en stor utbetaling fra AON på rundt 36 millioner pund. Dette innebærer at de årlige inntektene fra selskapet vil ligge på rundt 11,4 millioner pund. Tidligere er det beregnet at disse inntektene ville være på omkring 20 millioner pund hvert år, men regnskapet viser altså at en solid porsjon allerede er utbetalt.

(2) Refinansieringsplanen er klar

Som meldt i forrige uke har United nå kommet opp med en løsning for hvordan klubben skal klare å refinansere deler av klubbens gjeld. Gjennom MU Finance plc. vil klubben utstede obligasjoner verdt rundt 500 millioner pund med innløsningstid i 2017. Obligasjonene, såkalte ”senior secured notes”, vil ha førsteprioritet hvis United, i et worst case scenario, skulle gå konkurs. Det innebærer at det er de nye investorene som vil få dekket sine investeringer først.

Den ferske kapitalen som hentes inn skal i første omgang brukes til å nedbetale hovedlånet på 519 millioner pund (størrelsen ved siste offentliggjøring av regnskapstall i 2008). I følge Manchester Evening News vil pengene øremerkes denne gjelda, ikke de 175 millioner pundene som Glazer-familien har i amerikanske hedgefonds. I følge unitedrant.co.uk vil den ferske kapitalen også brukes til å betale denne gjelda, men så langt vi har kunnet bekrefte er dette ikke tilfelle.

I praksis innebærer den foreslåtte løsningen at United har fått en utsettelse på deler av gjeldsproblemet frem til 2017, mens Glazer-familiens trøblete PiK-lån (Payment in Kind) med årlig rente på 14,25 prosent fremdeles vil skape usikkerhet om klubbens økonomi.

Ser en dagens skisserte løsning i sammenheng med offentliggjøringen av regnskapstallene for finansåret 2008-2009 er det åpenbart at klubben må få på plass en økonomisk strategi der klubben, etter at rentekostnader er dekket og uten å måtte selge de beste spillerne, går med overskudd. Innen 2017 vil United måtte betale avdrag på lånene eller innløse obligasjonene som nå utstedes, noe som vil gjøre den økonomiske hverdagen trangere enn den er i dag. Samlet gjør dette at det mer enn noen gang tidligere virker sannsynlig at nye eiere er den eneste reelle løsningen for United.

Kilder: Manchester Evening News, Manutd.com, United.no, Unitedrant.co.uk

Powered by Labrador CMS