– Vitner om kontroll over seg selv og situasjonen

Geir Jordet, kanskje verdens største ekspert på straffesparkspark, er imponert over hvordan Rashford takler press. Han synes ellers det virker mest fornuftig å ha én fast straffeskytter.

Publisert Sist oppdatert

Ingen har fått flere straffespark enn Manchester United denne sesongen – eller forrige.

Denne sesongen har vi scoret på to av fire straffespark, og det har blitt en del oppmerksomhet på det:

  • Først scoret Marcus Rashford mot Chelsea i serieåpningen.
  • Noe overraskende endte det med at Pogba tok straffen i serierunden etterpå, mot Wolves. Han bommet på straffesparket.
  • Neste gang United fikk straffespark, så var det Rashfords tur igjen. Han bommet.
  • Så scoret Rashford det avgjørende målet mot Leicester – på straffespark, selvsagt.

– Rashford imponerer meg

– Det har vært mye snakk [om straffespark], men det handler bare om å ikke tenke på det, og konsentrere seg om å gjøre de grunnleggende tingene [riktig], sa Marcus Rashford til MUTV etter kampen.

IMPONERT: Idrettspsykolog Geir Jordet. Foto: nih.no (bildet er brukt med tillatelse fra Jordet.)

Er det så enkelt at en bare kan blokkere ut ting som kan øke presset, som det at han nylig bommet?

– Rashford imponerer meg, sier Geir Jordet, professor i idretts- og prestasjonspsykologi ved Norges idrettshøgskole. 

Jordet forsker på de psykologiske mekanismene som er i spill når en person skal prestere under høyt press, og er regnet som kanskje verdens største ekspert på straffesparkkonkurranser (han var en av flere forskere som ble konsultert av det engelske fotballforbundet i håp om få kvittet seg med straffeproblemene).

– Rashfords rutine når han tar straffer vitner om kontroll over seg selv og situasjonen. Han gjør de samme tingene, venter, puster, samme type tilløp. Det fremstår bevisst, og med dette vil han øke sannsynligheten for scoring, og vi har da også sett ham levere når presset er sinnsykt høyt, som i Champions league kampen mot PSG i vår.

STRAFFET PSG: Marcus Rashford.

Bom øker sjansen for nye bomskudd

Det var jo også en del faktorer knyttet til Rashfords straffespark mot Leicester som kunne gjort det hele en del vanskeligere.

Jordet svarer kort og konsist på om Uniteds svake form, og stemningen rundt klubben, gjorde situasjonen vanskeligere for Rashford da han gikk frem for å ta straffen mot Leicester.

– Ja.

I tillegg var det jo også en risiko for at Rashford kunne bommet på sitt andre straffespark på rad, noe som også ville vært klubbens tredje straffebom på rad.

– Ja, dette øker presset. Flere bom på rad øker presset, og jeg tror det reduserer sjansen for scoring, sier Jordet.

DEN FØRSTE BOMMEN: Marcus Rashford har scoret i noen utrolig viktige kamper, både i VM og Champions League, men mot Palace hadde han ikke marginene med seg.

Lurt med én straffeskytter?

Det er ikke bare bommingen i seg selv som har skapt oppmerksomhet hittil denne sesongen, men også måten United har løst det hele på.

Da Rashford tok straffesparket mot Chelsea i serieåpningen, kunne det se ut som om han skulle være Uniteds straffetaker denne sesongen.

Med Rashford på banen var det dermed litt overraskende at Pogba plutselig skulle ta straffesparket mot Wolves.

– Vi har to som har fått ansvaret med å ta dem. På banen diskuterer de seg imellom. Noen ganger går det, andre ganger går det ikke, sa Ole Gunnar Solskjær til TV 2 etter kampen.

Samtidig meldte United-journalist Neil Custis at Solskjær var svært misfornøyd med at spillerne ikke hadde blitt enige før kampstart, og at han i garderoben ga beskjed om at Rashford nå har fått ansvaret for å ta straffesparkene. Dette er ikke bekreftet informasjon, og det siste vi hørte fra Solskjær er at de fortsatt deler ansvaret.

DET STRAFFET SEG Å BYTTE: Pogbas straffebom skapte mye oppmerksomhet etter Wolves-kampen.

Jordet synes det er lurt å ha én straffeskytter.

– Alt som tar opp press er dårlig, og alt som tar ned press er bra. Sånn sett er det bra med én skytter, fordi du med to alltid vil ha situasjonen der du må ta et ekstra ansvar der og da for å ta et spark, og til og med kanskje krangle deg til det. Det i seg selv vil jo ta opp presset litt – nå må du i alle fall score, liksom.

– Når det er sagt, så forstår jeg også hvorfor noen lag har to. Det er ofte slik med frispark at det er flere som kan ta dem, nettopp fordi situasjonen og følelsen for ulike spillere kan variere, og én spiller kan muligens føle seg litt bedre i en kamp, og den andre litt dårligere. Men for meg er dette best ved nettopp frispark, fordi presset der er annerledes og lavere, så jeg tenker det er lurt å ha bestemt seg ved straffespark.

Jordet åpner også opp for at det kan ha vært andre grunner som vi ikke kjenner til.

– Det kan også være andre forhold som spiller inn, ting Ole Gunnar selvsagt vet, men som ikke vi andre vet. Jeg kan for eksempel tenke meg at for både Pogba og Rashford er det viktig for deres generelle selvtillit inn mot en kamp å vite at en er aktuell – dog som en av to – inn mot et straffespark, og at dette rett og slett gjør dem mer påskrudd i kampen for øvrig.

Uansett får spillerne ofte øvd seg på å ta straffespark for tida – og gledelig nok mener Jordet at det er en fordel å få trent på straffespark i kampsituasjoner.

GA UNITED LEDELSEN MOT CHELSEA: Marcus Rashford.

Powered by Labrador CMS