1. Vi er dessverre definitivt preget av den kompliserte sesongoppkjøringen
Vi lurte fælt på det før sesongen – hvilke konsekvenser ville det få at Uniteds sesongoppkjøring ble helt annerledes enn ellers, og etter å ha spilt gjennom en hel sommer?
Uniteds sesongoppkjøring ble mye kortere enn mange andres lag oppkjøring, og trolig var vel også Solskjær mer bekymret enn han ga uttrykk for.
2019/20-sesongen var over 26. juli for Crystal Palace, Brighton og Tottenham, Uniteds motstandere i sesonginnledningen. Uniteds sesong var over 16. august, og attpåtil spilte vi fem flere kamper i sommer en disse lagene. Vi fikk en uke ekstra fri før vår sesong startet, men det er uansett en vesentlig annerledes sesongoppkjøring. Det har dessverre vært helt tydelig i seriestarten.
Annonse
Wolverhampton og Manchester City, som også spilte videre i Europa etter at Premier League-sesongen var over, har også skuffet litt i sesongstarten.
Forhåpentligvis blir forskjellene visket ut etter hvert, heller enn at United blir litt på etterskudd over lang tid.
Kunne noe vært gjort annerledes av United?
Det kunne det sikkert. Laguttakene kunne vært annerledes nå som et forsøk på å motvirke denne effekten – det er jo åpenbart ikke alle som har vært like avskrudd – og en kan jo selvsagt lure på om en burde nedprioritert satsingen på Europa League så snart Champions League-plassen var sikret. Det ligger kanskje ikke i Uniteds DNA, og det er lett å forstå hvorfor det ble satset mot å vinne en tittel siden det hadde gjort laget godt, men spesielle tider krever noen ganger andre valg enn hva en ellers ville tatt.
2. Pogba er snart ute av førsteelleveren om det fortsetter slik
Ole Gunnar Solskjær er enn så lenge ganske lojal til Paul Pogba, men det sier seg selv at franskmannen ikke kan fortsette som dette så veldig lenge før han er ute av førsteelleveren.
Donny van de Beek har kanskje ikke tatt frem storspillet i United-drakta ennå selv om han har gjort det OK i sine første kamper, men det ropes nå mer og mer på nederlenderen etter Pogbas svake start på sesongen.
23-åringen skal selv være tilfreds med Solskjærs plan om en gradvis innfasing, og det beste hadde vært om han med sine prestasjoner som innbytter (og i cupkampene) sørget for at det ble umulig å vrake ham fra startelleveren, men om det ikke blir forandring i Pogbas prestasjoner fremover så tvinger det seg uansett frem et bytte, uavhengig av om det er Van de Beek eller noen andre som kommer inn.
Annonse
Kanskje trenger Pogba kampene for å komme seg i gang nå, og i så fall forstår vi at han får litt mer tillit enn han egentlig gjør seg fortjent til. Akkurat nå savner vi den versjonen av Paul Pogba som kom inn mot Tottenham i sommer, og skapte kaos i Spurs-forsvaret, og så også skaffet straffesparket som ga oss poeng i den kampen.
3. Spørsmålene om forsvaret tårner seg opp
United slapp i fjorårssesongen inn 0,8 mål per kamp vi spilte, og slapp i ligaen (36 baklengsmål, 0,9 per kamp) inn bare ett mål mer enn Manchester City, og tre mål flere enn Liverpool. Vi slapp inn 18 mål færre enn Chelsea, 11 mål færre enn Tottenham og 12 mål færre enn Arsenal. Og 39 mål færre enn Norwich, uten at det er relevant på noe som helst vis.
Denne sesongen har vi allerede sluppet inn 11 ligamål. Hvis det fortsetter slik, noe det naturligvis neppe gjør, så kommer vi til å bruke bare 10 eller 11 kamper på å slippe inn like mange mål som i fjorårssesongen.
Etter en tøff seriestart ble Victor Lindelöf erstattet av Eric Bailly mot Spurs, og det gikk bare enda verre, selvsagt uten at Bailly skal få all skylda for det. Stopperkollega Maguire har ikke vært i nærheten av fjorårsnivået, og Wan-Bissaka og Luke Shaw har vært skremmende svake hittil denne sesongen. Etter seriestarten sitter vi rett og slett igjen med en rekke spørsmål om det defensive:
Blir forsvaret godt nok beskyttet av spillerne lenger fremme på banen?
Er Alex Telles som forsterkning nok, eller burde United gått for en midtstopper allerede denne sesongen?
Victor Lindelöf eller Eric Bailly?
Kan Axel Tuanzebe holde seg skadefri, og da utfordre Lindelöf og Bailly?
Harry Maguire har startet sesongen svakt – hvor lang tid kommer det til å ta før han er i gang igjen?
Når er Aaron Wan-Bissaka tilbake på det nivået han var på tidligere i 2020?
Bør United vurdere en formasjonsendring? Luke Shaw har gjort det bra til venstre i en stoppertrio tidligere, og med Alex Telles inne er United bedre tilpasset en slik formasjon enn tidligere.
4. Er Henderson i ferd med å få De Gea til å våkne?
Sergio Romero har vært en god andrekeeper for Manchester United, det er det liten tvil om.
Annonse
Samtidig har han egentlig ikke vært noen stor trussel for David de Gea heller, og det har aldri vært ventet at han skulle danke ut spanjolen.
Derfor er det også spennende at Dean Henderson er tilbake i klubben som andrekeeper.
Ole Gunnar Solskjær har gitt uttrykk for at Henderson er en fremtidig førstekeeper for United, og både nordmannen og De Gea er fullt klar over at Henderson ikke er en veldig tålmodig type.
Siden De Gea har hatt noen litt tøffere sesonger nå, mens Henderson har blitt stadig bedre, så var nok håpet at Henderson skulle få De Gea til å heve seg, og Henderson har klart seg fint i sine to første opptredener i Uniteds keeperdrakt. Det vil nok overraske mange om Henderson blir førstekeeper allerede denne sesongen, å ta over slik er ikke akkurat ukomplisert på keeperplass, men Henderson har uansett vist at han ikke er redd for å heve stemmen for å styre United-forsvaret foran seg, og akkurat det kan kanskje være en viktig egenskap for dette United-laget.
Ser vi allerede nå at De Gea har hevet seg? Tja, spesielt med en keeper er nok det noe vi må se over tid heller enn å konkludere for hardt etter få kamper. Men De Gea skal i det minste ikke ha skylda for tapene våre innledningsvis, og han har levert noen meget gode redninger mot både Crystal Palace og Brighton (selv om stolpene hadde noen enda bedre redninger i sistnevnte kamp), og mot Palace reddet han også et straffespark, dessverre på ulovlig vis. Om vi ikke kan konkludere ennå, så kan vi i det minste si at han er en av de som har kommet greit fra en tøff sesongstart, og at det kanskje – kanskje – er noen antydninger til at han er i ferd med å våkne, uansett hvor trist det er å skrive det i etterkant av et 1-6-tap på hjemmebane.
Det er i alle fall lov til å håpe på at ting skal bli bedre helt bakerst på banen.
5. Ja, Solskjær er under press
La det først være sagt: Ole Gunnar Solskjær skal ha tillit fra både spillerne og styret.
Det er det viktigste. Han kan leve med at noen avisskribenter mener at Mauricio Pochettino heller bør ta over, eller at noen supportere mener det.
Sannsynligvis er Solskjær glad for at Spurs-tapet skjedde uten tilskuere, i det minste, selv om han nok gjerne ellers skulle hatt United-supporterne på plass.
Uansett er Solskjær under press, og det må en bare leve med som United-manager. Omstendighetene med sesongoppkjøringen er formildende, og ting kunne kanskje vært annerledes med litt andre dommeravgjørelser i begge tapene, men uansett har sesongstarten i ligaen vært helt fryktelig.
Annonse
Spørsmålet nå er jo hvor lenge denne dårlige perioden vil vare. Hvis det blir mange lignende kamper som de vi har sett i ligaen hittil, så kommer selvsagt presset på Solskjær til å øke – og både spillere og styret kommer til å begynne å tvile. Slik er jo fotballen, uansett hvor mye en planlegger å holde seg til en langsiktig plan.
Akkurat nå kan uansett Solskjær være veldig glad for at United var best av alle lag i ligaen etter kjøpet av Bruno Fernandes, og det hjelper på at det på grunn av fotballpausen skjedde over en periode på sju måneder, slik at det ikke var bare snakk om noe som skjedde i en kort periode.
Så får vi bare håpe på at vi kan se lignende form etter hvert denne sesongen, siden verken vi eller Solskjær har råd til å holde på slik altfor lenge.