En falsk nier, altså en spiss som dropper ned i mellomrommet, har fungert for ulike lag siden Johan Cruyff introduserte dette på 80-tallet. Selvfølgelig kan det fungere for United også. Og med denne oppstillingen så lå det tilrette for at det ville bli to spillere i mellomrom; Pogba og Fernandes.
Så hvordan gikk det?
Styrker ved falsk nier
Annonse
Dette er et godt bilde på hva som kan være fordelene med en falsk nier.
Fernandes ligger i mellomrommet, og midtstopperne får en utfordring; skal de stå opp på Fernandes eller falle av når løpene går i bakrom?
Sancho og Elanga truer inn i rommet bak midtstopperne, og det gir plass til Fernandes. Det kan føre til at backleddet til motstander blir stående høyt.
Dette er et bilde hvor Pogba ligger i denne falske nierposisjonen. Legg merke til hvordan midtstopperen til Leicester blir stående alene rundt 11 meter. Selv så lavt i banen blir forsvaret møtt med utfordringen; skal jeg stå? Eller gå frem? Det gjør at det kan bli vanskelig å plukke opp Pogba når han først bestemmer seg for å komme inn i 16-meteren.
Pogba kommer da alene på bakre, men headingen kommer fra for langt ut i banen, så det blir ikke farlig nok. Elanga gjorde som på det forrige bildet; truer inn bak midtstopperen. Selv så nærme mål så er det et potensiale med dette.
Det kan bli rom til falsk nier, om bevegelsene sitter.
Og dette med bevegelsene er ikke gjort i en fei. Derfor fikk heller ikke United det helt store ut av denne løsningen. Det samme så Rangnick, som byttet Rashford inn som spiss tidlig i den andre omgangen.
Før vi ser på det, så skal vi først se på hva som er noen av utfordringene med falsk nier.
Annonse
Utfordringer med falsk nier
Her har United spilt seg ut av høyt press, og Fernandes har ballen. Han er spissen til laget, og er øverste spiller, midt på egen halvdel.
Dette kan ofte skje når medspillere ikke rekker å komme i sine posisjoner tidlig nok. Da vil ballfører være øverste spiller for tidlig i angrepsfasen.
Normalt ønsker man at det til enhver tid er spillere foran ballfører som en kan nå med pasninger. Her er dette umulig, og Leicester har full kontroll.
Her er det Pogba som er falsk nier, men nok en gang så mangler det alternativer foran ballfører.
De øverste spillerne står på linje med ballfører, sju-åtte meter foran backleddet til Leicester. Her vil det nærmest være umulig å bryte gjennom backleddet, fordi det ikke finnes spillere foran ballfører.
En siste utfordring kan være at bakromsløpet kan fanges opp lett.
Siden det stort sett er kantspilleren som gjør denne bevegelsen, så er den forutsigbar. Backen kan følge løpet, og så kan midtstopperen konsentrere seg om å bryte pasningen.
Annonse
Det er dette som skjer her. Evans, som midtstopper, bryter dette forsøket.
United med spiss
Med Rashford sitt innhopp så fikk vi se eksempler på hvordan det fungerer med en vanlig spiss i stedet for falsk nier.
Utenfor bildet til venstre har Rashford tatt med midtstopperne på løpetur.
Da kan de ikke velge om de vil stå eller falle av lenger. De må falle av med løpet til Rashford.
Legg merke til det store rommet Fernandes nå har i mellomrommet. Skulle han få ballen der så vil det være minst en spiller foran ballfører; Rashford.
I tillegg til at det vil være enklere å spille seg gjennom backleddet når det er minst én spiller foran ballfører, så vil det være en gevinst som dette, hvor midtstopperne må ut på løpeturer.
Dette var oppgaven til kantene i første omgang, men de var ikke ofte nok i posisjon.
Da vil United får mer igjen for å spille med spiss, slik jeg ser det.
Nok et bilde her; Rashford strekker laget og åpner mellomrom.
Problemet her er at det er Fernandes som slår pasningen, og ingen kommer seg inn i mellomrommet.
Annonse
Sånn er det ofte når Fernandes er såpass sentral i spillet som han er. Da må andre spillere være flinkere til å ta plassen hans, så de kan bygge spillet på samme måte.
Her ser vi et godt bilde på hvordan de kan utnytte spissen på en annen måte. Leicester har stengt rommet opp til Fred, som nå er i mellomrom. En løsning på slikt forsvarsspill er nettopp det vi ser her: De slår hardt opp i kroppen på spissen Rashford, som kan legge en støttepasning til Fred. Så er United rettvendt i mellomrom, med Rashford foran ballfører. Fred misser i mottaket og blir løpt opp av en Leicester-spiller i dette tilfellet.
Konklusjon
Kan United spille med falsk nier? Selvfølgelig kan de det. Som jeg skrev innledningsvis så har dette fungert for lag siden 80-tallet. Og kanskje før det også. Men det krever tid, og de må bygge relasjoner for dette.
Jeg tror imidlertid ikke United er rigget for å spille slik nå.
Jeg tror ikke United har spillerne på midten til å ofte nok kunne finne spillerne i mellomrom. Ei heller om de har spillere som til enhver tid greier timingen for når de skal gå i bakrom.
Min mening er at United ville vært bedre tjent med å starte med Rashford som spiss. Det vil ta for lang tid for laget å bygge disse relasjonene som kreves for å spille med falsk nier.
Mulig for fremtiden derimot? Absolutt. Men laget er ikke der nå.