Kommentar: FA en inkonsekvent vits!
Godt pisket opp av den engelske pressen, tok de engelske fotball-myndighetene nok en kontroversiell avgjørelse imot Manchester United.
Heksejakten er over for denne gang. Om FA trengte dette som agn skal være usagt, men de tok nok en sjokkerende beslutning imot United. Ved å ilegge Wayne Rooney to kampers karantene for i kampens hete å ha skreket et banneord, indikerer FA at de ønsker et spill med roboter. Deler av den britiske pressen (definitivt Daily Mail) håpet nok på en sånn straff. Det verste med byråkratene på Soho Square er inkonsekvensen.
Selvsagt er banning en uting, men et eller annet sted underveis har pampene i FA trolig glemt at fotball er en arbeiderklassesport og i arbeiderklassen (og mange andre klasser for den saks skyld) er banning faktisk en del av sjargongen. Rio Ferdinand spør på twitter om all banning nå er forbudt i fotballkamper? Og FA må også glemt at fotball er et spill av mennesker. Mennesker med ulik bakgrunn, forskjellige forutsetninger og at det er et spill med sterke følelser involvert.
Uten å på noen som helst måte å blande kortene, registrerer vi at FA åpenbart synes det er ok å skyte med luftgevær innenfor treningsfeltets fire vegger (Ashley Cole). Det er ok å kaste dartpiler mot egne lagkamerater (Mario Balotelli). Det er ok å utføre karriereødeleggende taklinger (Carracher mot Nani og Essien mot Pennant). Ferske episoder fra årets sesong. Men det er IKKE ok å si et stygt ord under kampens hete. Noe av det første Rooney gjorde var å be om unnskyldning for banningen. Der og da burde saken vært glemt. Men ikke for FA.
Hva banning angår har virkelig FA en jobb å gjøre. Det er for mange eksempler til å nevne her. Vi – Manchester United – er heller ikke uten svin på skogen. Så hvorfor plutselig velge ut et «tilfeldig» offer nå? Vel, det regelrett stinker av at FA var forarget over at deres hender var bakbundet da de ikke fikk straffet Rooney for albuen mot Wigans McCarthy, fordi dommeren allerede hadde vurdert hendelsen til bare et gult kort
Plutselig fikk FA en gylden mulighet til å «rette opp». Selvsagt vil FA hevde at det dreier seg om to separate saker, men enhver kan gjøre seg opp sin egen mening så lenge de to episodene skjer så tett etter hverandre. Men det engelske fotballforbundet utleverer seg også som utrolig hyklerske i denne saken. Det var greit å bruke Rooney da man promoterte England før VM i fjor. Hvor romantisk hørtes det ikke ut at arbeiderklassegutten fra Croxteth skulle føre England til topps i verdensmesterskapet? Men nå hander det ikke om England, og langt mindre et VM. Nå handler det om Manchester United. Og at arbeiderklassegutten skulle bruke et ord i kampens hete som ikke er det peneste i det engelske ordforrådet – nei det passet ikke så fint for kontorrottene i FA.
Undertegnede var på Upton Park og sto ikke langt fra Rooney og kameramannen-situasjonen. Av det jeg – og mange andre kunne forstå – ønsket Rooney å storme til United-fansen og juble med dem. Både kameramannen og veggen med vakter på Upton Park så ut til å gjøre sitt ytterste for å hindre Rooney. Muligens var Rooneys frusterasjon rettet mot disse? Kanskje skrek han fordi Carrick angivelig i ren gledesrus skal ha grepet Rooney på et veldig strategisk sted? Kanskje var banningen rettet mot hjemmefansen? Ingen unnskyldning, men kanskje en forklaring. For hva vi garantert fikk med oss denne ettermiddagen i øst-London var vulgær og grov hets mot én spiller. Langt over streken for hva vi vil gjenta i disse spalter. For av alle de 28 spillerne som spilte lørdagens kamp på Boleyn Ground, var det ingen som fikk så verbal juling som Rooney. Noe han sikkert har erfart et tresifret antall ganger før. Og noe han taklet fint. Holdt det under lokk – helt til hans hat trick var komplett. Da fløt følelsene og adrenalinet over. Noe alle som har deltatt i noen form for sport kan forstå. Men ikke byråkratene i FA, som sikkert aldri har spilt fotball på noe som helst nivå. Akkur
FA dekker seg kanskje bak det faktum at Rooney skrek banneord mot kameraet med mikrofon, men om det engelske fotballforbundet er blitt så ømtfiendtlig at de er livende redd for at en spiller sier et upassende ord, burde de også sørge for at mikrofoner holdes unna dem? Ikke alle fotballspillere»tar en Gerrard» og kysser linsen. Heldigvis reagerer folk forskjellig. Og selv om TV-selskapene pøser inn massevis med med penger, og derfor har en viss rett, er det vel fortsatt sånn at fotballspillerne er hovedaktørene i denne sporten?
Denne saken føyer seg inn i rekken der United er blitt straffet av de engelske fotballmyndighetene, med fem kampers karantenen til Fergie som den ferskeste. Nok et bevis på hvor inkonsevente fotballmyndighetene reagerer, og at de ikke forstår at ved å få en mikrofon opp i fjeset umiddelbart etter en kamp – eller under en kamp – risikerer man at ikke alle ord er veid på gullvekt. Egentlig er det bare trist, hele historien. Wayne Rooney ser ut til å bli utpekt som et tilfeldig offer. Og FA? Verdens eldste fotballforbund som en gang i tiden var banebrytende og som viste vei mister mer og mer troverdighet. Straffen her er intet mindre enn en vits. En vits blottet for humor.