I dag, torsdag, avgjør britene om Storbritannia skal forbli en del av EU. Utfallet kan få store konsekvenser for akademiene til flere av toppklubbene, deriblant Manchester United.
– Særegen lov kan forsvinne
Valgkampen har vært knallhard fra begge sider, og har i stor grad vært preget av en skittkasting man knapt har sett maken til i britisk politikk.
Drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox sjokkerte imidlertid hele det politiske miljøet i Storbritannia og begge EU-leire. Forståelig nok ble all valgkamp innstilt i et par dager, men det tok ikke lang tid før kamphanene igjen var i aksjon.
Annonse
Og torsdag er det altså folkeavstemning.
Og mens et eventuelt nei til EU og dets konsekvenser for høyt gasjerte fotballspillere stort sett har vært en ikke-sak så langt i valgkampen, mest trolig fordi det ikke har noen konsekvenser, er situasjonen ganske annerledes for storklubbenes akademier.
Om britene stemmer nei til EU kan det nemlig komplisere storklubbene, deriblant United, sin mulighet til å hente unge talenter fra Europa.
FIFAs regler slår fast at en klubb ikke kan kjøpe en spiller under 18 år fra et annet land.
Men Manchester United, Chelsea, Arsenal og byrivalen i lyseblått Manchester City, har alle vært flittige til å benytte seg av et smutthull i EUs regelverk som sier at unge spillere som har fylt 16 kan bytte klubber så lenge både moderklubben og kjøpende klubb hører hjemme i nasjoner som er EU-medlemmer.
Carol Couse, jobber for Manchester-kontoret til firmaet Mills and Reeve, sier til Manchester Evening News at konsekvensene vil bli betydelige for engelske klubber om Storbritannia velger å si nei til EU.
Artikkel 19, som gjør det mulig for klubber å hente talenter som har fylt 16 år, vil da ikke lenger gjelde for England.
– Unntaket med artikkel 19 er helt fundamentalt for hvordan britiske klubber henter unge talenter. Talentene er billige og det medfører lav risiko, men kan gi høy avkastning om de lykkes. Denne muligheten vil falle bort for engelske klubber ved et nei til EU, sier hun.
Annonse
Det var nettopp artikkel 19 som gjorde det mulig for United i sin tid å hente talenter som Paul Pogba, Adnan Januzaj og Timothy Fosu-Mensah for å nevne noen.
Engelske klubber, særlig Chelsea, har blitt kritisert for å hente svært mange talenter fra EU-land får så å låne dem ut igjen til moderklubben, eller andre lag. Hensikten er, som Couse nevner, å innkassere en betydelig gevinst på de få ungguttene som virkelig slår til.
I januar i år hadde Telegraph en oversikt over 28 Chelsea-spillere, det store flertallet ikke-briter, som var på lån til europeiske eller andre engelske klubber.
En særdeles god tv-avtale har gjort at Premier League-klubber har vært i stand til å lokke unggutter fra kontinentet til England med langt bedre betingelser enn de ville fått i sine respektive hjemland. Denne muligheten, slik den fremstår i dag, forsvinner om Storbritannia forlater EU.
Drakampen om de største talentene i europsisk fotball er tøff, og de store vinnerne av en eventuell Brexit kan fort bli de andre toppklubbene i Europa som Barcelona, Real Madrid og Bayern München. De vil nemlig fortsatt ha muligheten til å hente de samme ungguttene men nå uten konkurransen fra England.
– Maktesløse
Det er november 2013. På treningsanlegget til den belgiske toppklubben Anderlecht høljer regnet ned. Anderlecht sin akademisjef Jean Kindermans kommer ned i resepsjonen og ønsker undertegnede velkommen. Etter et kjapp omvisning på anlegget setter vi oss ned på kontoret til Kindermans.
Praten skal handle om Uniteds nye stjerneskudd under en hardt presset David Moyes, Adnan Januzaj.
Annonse
– Da det ble klart at United ville hente Adnan, var det lite eller ingenting vi kunne gjøre. Vi fikk en beskjeden kompensasjon for arbeidet vi hadde lagt ned ved å utvikle Adnan, men når vi ser hva han har prestert i United, er det klart vi tenker på hva vi har gått glipp av økonomisk, forklarte Kindermans til meg.
Så viste han en henvendelse fra Barcelona som hadde fulgt en av klubbens 13-åringer tett. Barcelona hadde ikke anledning til å hente talentet, men allerede nå, tre år før spilleren kunne gå, ønsket den katalanske storklubben å innlede samtaler og melde fra om sin interesse.
– 13 år! Det er galskap, sukket Kindermans.
Uniteds eneste offisielle speider i Belgia, Alex Alex Verveckken var mannen som tipset Uniteds daværende akademisjef Brian McClair om Januzaj.
Han mente Anderlecht langt på vei fikk smake sin egen medisin og at drabantbyklubben fra Brussel opererte på samme vi overfor andre belgiske klubber.
Verveckken er som nevnt Uniteds fast stasjonerte speider i Belgia. Til daglig er han sjef for ungdomsakademiet til Uniteds samarbeidsklubb Royal Antwerpen.
Det er Verveckkens jobb å finkjemme hele Belgia på jakt etter spillere som han mener kan være gode nok for United.
Da han i august 2010 overvar en ungdomsturnering i byen Mechelen, midt mellom Brussel og Antwerpen, fikk han øye på en ung tynn gutt som terroriserte motstanderne.
– Jeg så umiddelbart forskjellen på ham og resten av spillerne. Han var en annerledes spiller på alle måter. Ballen var limt til skoene hans. Èn omgang var alt jeg trengte å se av ham for å skjønne at han var god nok til å kunne bli United-spiller. Det i seg selv er unikt, fortalte Verveckken til US i 2013.
Talentspeideren ringte til Warren Joyce og meldingen kunne ikke misforstås:
Jeg har funnet gull til deg!
Annonse
– Warren Joyce kom for å se Adnan i aksjon. «Hvor er denne gutten du skryter sånn av», spurte han. Jeg sa ingenting. Absolutt ingenting. Etter at halve oppvarmingen var unnagjort, ikke kampen, men oppvarmingen, kom Warren bort til meg og sa: Det er nummer åtte på Anderlecht du snakker om, ikke sant?» En knapp uke senere, da Januzaj neste gang var i aksjon, var det med Jim Ryan og Brian McClair som tilskuere i tillegg til Warren Joyce, berettet Verveckken til US.
Negativt for småklubbene
At engelske klubber velger å benytte smutthull i regelverk er ikke noe nytt. Da mange afrikanske spillere slet med å få arbeids- og oppholdstillatelse i England, gikk de i stedet via farmerklubber i Belgia. Eller drøye tre måneder i multikulturelle Belgia kunne de så få statsborgerskap i Belgia og veien videre til England lå åpen.
Både United. og ikke minst Arsenal, benyttet seg av denne metoden.
Om Storbritannia nå velger å vende ryggen til EU, må Manchester United og andre storklubber i England trolig fokusere enda mer på de nye mulighetene som det mye omtalte EPPP-regelverket (Elite Player Performance Plan) gir.
Tidligere var det begrensede muligheter for storklubbene til å hente talenter fra et område med mer enn 90 minutters reisevei fra klubbenes treningsfelt.
Denne regelen er nå borte.
Dessuten er det fastsatte summer på hvor mye storklubbene må betale i kompensasjon til moderklubbene når de henter talenter. Ofte er dette bare en symbolsk sum som på ingen måte reflekterer spillerens reelle potensial.
– Frustrerende, innrømmet akademisjef i Exeter City, Simon Hayward til US i vinter.
Det var han som oppdaget og utviklet en ung Sean Goss som av mange spås til å bli en ny Michael Carrick på grunn av sitt eminente overblikk og stoiske ro på banen.
– EPPP ble utformet og innført etter press fra de beste Premier League-klubbene, fortalte Hayward til US.
Exeter er blant de minste klubbene i ligaen, men har et svært veldrevet akademi som har fått frem flere aldersbestemte landslagsspillere de senere årene.
Annonse
– Samtidig som jeg aksepterer at målet er å produsere bedre fotballspillere i England, har det nye regelverket definitivt bidratt til å gi storklubbene enda mer makt på bekostning av mindre klubber. Med det nye regleverket kan en storklubb hente en spiller som er ferdig med aldersgruppen 9-11 år, og er kun forpliktet til å betale en kompensasjon på 9.000 pund, 3.000 pund per år. Dette bidrar til at de store klubbene kan støvsuge de mindre klubbenes talenter, forklarte Hayward.
Trolig vil denne «støvsugingen» intensiveres om flertallet av britene går til valgurnene for å stemme for en løsrivelse fra EU.
En positiv trend for Manchester United er det imidlertid at få klubber er flinkere til å fange opp talenter i nærområdet enn det United er.
Marcus Rashford, Jesse Lingard, Tyler Blackett, Cameron Bortwick-Jackson og Will Keane er noen av eksemplene i dagens stall som er hentet fra Manchester eller byens umiddelbare nærhet. Bak dem lurer spillere som Joe Rothwell og Ro-Shaun Williams som er hentet fra samme område.
Tøyes strikken til nabobyene, er det en rekke unge talenter som utgjør en viktig del av klubbens akademi. United ser i så måte ut til å være bedre stilt enn mange andre toppklubber på en eventuell britisk utmelding av EU.
Og i en tid der mange mener man ikke bør blande politikk og fotball, virker en ting helt klart:
Å holde de to tingene adskilt blir vanskeligere enn noen gang.