Kampene United aldri taper

Manchester Uniteds fremste styrke er Evertons store problem.

Publisert Sist oppdatert

Adventslysene er satt på bordet, hjemmet er dekorert i fargen lilla, og barna teller ned til julaften med sjokoladekalendere og julekalendere på TV. Mens unge og eldre gleder seg til å få noen dager fri fra skole og jobb, går Premier League-klubbene inn i årets travleste periode – desember måned.

EKSPERT: Sir Alex Ferguson kunne kunsten å rotere på laget.

Det har ofte blitt sagt at det er disse periodene som definerer en seriemester. Manchester United har i mange år dratt nytte av en bred stall. Mange vil hevde at Sir Alex Ferguson var den beste manageren til å holde spillerne i gang – både fysisk og mentalt – og skotten fikk samtidig med seg gode resultater når det var snakk om tette kampprogram. Den legendariske manageren sendte ofte utpå et helt annet lag kun dager etter den forrige kampen.

En rekke lag har ikke den samme muligheten som United når det gjelder å rullere på laget. Svakere økonomi og lavere kvalitet på stallspillerne fører til at lag ofte må kjøre med den samme elleveren kamp etter kamp. Onsdagens motstander, Everton, er et lag som faller innenfor denne kategorien, og det har ofte blitt sagt at laget ikke har en bred nok stall til å hevde seg i det gjeveste selskap.

Så hva sier tallene? United.no har tatt en nærmere titt.

I denne statistikken er er ikke dobbelkamper som inkluderer Capital One Cup, FA-cupen eller Champions League. Dette fordi Uniteds ligamotstandere ofte har hatt pause når United har spilt kamp tre-fire dager tidligere, og dermed er ikke utgangspunktet likt. Situasjonen blir derimot annerledes når begge lagene har spilt kamper samme uke, og det er det som blir tatt for seg i denne statistiske analysen.

Ved syv anledninger forrige sesong spilte Manchester United ligakamp under fire dager etter den forrige, med meget gode resultater. Den første gangen var rundt samme tid i fjor. Manchester United hadde nettopp inntatt tabelltoppen etter å ha beseiret QPR 3-1 hjemme, og nå ventet West Ham (H) og Reading (B) henholdsvis fire og syv dager senere. Sir Alex gjorde fem endringer fra laget som møtte QPR, og vant 1-0 etter en meget tidlig scoring av Robin van Persie. Mot Reading tre dager senere gjorde Uniteds manager tre nye endringer, og laget vant 4-3 etter en vanvittig førsteomgang på The Madejski Stadium.

PÅ SCORINGSLISTEN: Anderson vartet opp med noe så sjeldent som en scoring i den utrolige kampen mot Reading.
PÅ SCORINGSLISTEN: Anderson vartet opp med noe så sjeldent som en scoring i den utrolige kampen mot Reading.

I den travle romjulsperioden spilte United fire kamper på ti dager, og også denne gangen fullførte de med gode resultater. Tre dager etter å ha møtt Swansea på The Liberty, gjorde United fem utskiftninger mot Newcastle. Det ble en tett og jevn kamp, men Jávier Hernández ordnet seier på Boxing Day med en meget sen scoring. Tre dager senere var det igjen klart for kamp, og nok en gang ble det gjort fem endringer. Shinji Kagawa fikk blant annet sjansen i favorittrollen i 2-0-seieren mot West Bromwich. På første nyttårsdag, tre dager etter seieren mot West Brom, var Wigan motstander på DW Stadium. For tredje kamp på rad gjorde Ferguson fem endringer, og denne gangen vant United hele 4-0 etter to scoringer fra både Robin van Persie og Jávier Hernández.

30. januar ble Southampton slått 2-1 på Old Trafford, og hele seks spillere ble byttet ut til kampen mot Fulham på Craven Cottage. Wayne Rooney, en av de fem som også spilte mot Southampton, sikret seieren med sin scoring ti minutter før slutt.

20130105_westham_rvp_300x
REDNINGSMANN: Robin van Persie reddet i hvert fall ett poeng for United mot West Ham.

Da ligagullet skulle avgjøres i midten av april, gikk Manchester United på sitt eneste poengtap i en ligakamp kun fire dager etter den forrige. Stoke ble slått 2-0 på Britannia, før West Ham var motstander på Boleyn Ground tre dager senere. Denne gangen gjorde Sir Alex Ferguson kun én endring på laget, da Rafael kom inn for Jávier Hernández. Kanskje var dette skjebnesvangert, for United slet og tok kun ett poeng med seg hjem fra London.

Det kan også legges til at Manchester United avgjorde serien fem dager senere, da Robin van Persie senket Aston Villa med sitt hattrick i første omgang.

Så hva sier tallene? Manchester United står med seks seirer, én uavgjort og null tap i ligakamper hvor de har spilt ligakamp under fire dager tidligere.

United plukket altså 19 av 21 mulige poeng, noe som gir et gjennomsnitt på 2.71 poeng per kamp. Dette er en meget solid statistikk, og man kan sammenlikne med onsdagens motstander, Everton.

Everton v Liverpool - Premier League
NØKKEL: Romelu Lukaku blir veldig viktig for Everton i onsdagens kamp.

Forrige sesong spilte Everton åtte ligakamper hvor de hadde hatt maksimum fire dager pause siden forrige ligakamp, og dette endte med blandede resultater. Det endte med to seirer, fire uavgjorte kamper og to tap. Dette gir et poengsnitt på 1.25 per kamp, noe som er betydelig lavere enn deres vanlige poengsnitt forrige sesong, som var på 1.65 poeng.

Ser man bak statistikken hadde Everton vanskeligere motstand enn United, og møtte blant annet City, Chelsea og Arsenal (to ganger). Det endte med tre poeng på disse fire kampene, og i de fire andre kampene vant Everton mot Wigan og Newcastle, spilte uavgjort mot Aston Villa og tapte mot Sunderland.

Denne sesongen har Everton attpåtil en bredere stall en på lenge. Mens både Lukaku, Barry (var riktignok på lån fra før av), McCarthy, Deulofeu, Robles, Alcaraz og Koné er nye i troppen, er det kun Fellaini, Anichebe og Neville som er borte, av de som fikk spilletid i ny og ne.

Spørsmålet er: Er Everton-stallen god nok til å prestere når kampene kommer tett som hagl?

Det får vi den første indikasjonen på når laget kommer på besøk til Old Trafford onsdag kveld.

Powered by Labrador CMS