…vinne den nederlandske cupen, etter seier mot Utrecht i finalen. Det er imidlertid verdt å merke seg at de slo ut både Ajax og AZ Alkmaar på veien mot triumfen – noe som altså ga direkteplass i gruppespillet.
De ville uansett kvalifisert seg til Europa League, siden de tok 3. plassen i ligaen. Avstanden frem til ligavinner PSV og Ajax på 2. plass var imidlertid hele 21 og 19 poeng forrige sesong.
Mye Europa-erfaring?
Annonse
Ja. Egentlig for mye for å nevne, men de har vunnet serievinnercupen (1970) og UEFA-cupen to ganger (1974 og 2002).
Det er to sesonger siden de sist var med i Europa nå, men den gangen kom de seg videre fra et gruppespill med Sevilla, Standard Liege og kroatiske Rijeka, før Roma ble for sterke i knockout-spillet.
Ja, men vi kan vel begynne med å nevne treneren: Giovanni van Bronckhorst med lang fortid som spiller fra både Arsenal, Barcelona og selvsagt også Feyenoord.
Han kan velge blant kjente navn som Dirk Kuyt (ex-Liverpool), vingen Eljero Elia (ex-Werder Bremen) , keeper Brad Jones (ex-Liverpool, men kan vel knapt kalles noen stor profil) og Steven Berguis som spilte for Watford i Premier League så sent som forrige sesong. Berghuis var eneste Feyenoord-spiller i den nederlandske landslagstroppen nå i månedsskiftet august/september.
Det er også et par nordiske innslag, med den danske landslagsspilleren Nicolai Jørgensen på topp. Den unge nordmannen med fortid fra Brann, Emil Hansson, er også i troppen, i tillegg til svenskene Pär Hansson og Simon Gustafsson.
Annonse
Noe gode i år, da?
Vanskelig å si noe annet, i alle fall. Fem kamper spilt, fem seirer, 15 mål scoret og kun to baklengs. Det betyr ligaledelse så langt.
Etter landslagspausen banket de ADO Den Haag 3-1, og det er særlig Eljero Elia og Dirk Kuyt som har herjet så langt denne sesongen. Begge har en fortid i Premier League med varierende suksess, men tilbake i Nederland har de virkelig slått på stortromma så langt.
Elia og Kuyt har scoret tre mål hver, sistnevnte på kun to kamper. Det er forøvrig den offensive midtbanespilleren Jens Toornstra som forer de offensive spillerne.
Med sine to scoringer og tre assists deler han målpoeng-toppen med spiss Nicolai Jørgensen som har nettet tre og scoret to.
Nevnte Berghuis (ex-Watford) har også tegnet seg på scoringslista. Det samme har stortalentet Tonny Trinidade Vilhena, mens i de bakre rekker har Feyenoord stortalentet Terence Kongolo. Ifølge diverse tvilsomme kilder skal Swansea ha bydd hele 20 millioner euro for den unge stopper/venstrebacken på Deadline Day uten å lykkes.
Både Kongolo og Vilhena har forøvrig også vært knyttet til en United-overgang en gang i tiden, uten at det heller nødvendigvis på noe tidspunkt har vært sant.
Noe mer?
Annonse
United møtte sist Feyenoord høsten 1997, da Paul Scholes og Denis Irwin scoret i en 2-1-seier på Old Trafford, mens Andy Cole scoret alle tre i en 3-1-seier i Nederland.
Klubben er i likhet med de andre historiske toppklubbene i Nederland kjent for å produsere kvalitetsspillere på løpende bånd. Blant annet er mannen som skjøt United til deres forrige ligagull, Robin van Persie, en spiller som har vært innom Rotterdam-klubben.
Spillere som Salomon Kalou (om noen husker han..), Ruud Gullit, Henke Larsson og ikke minst Johan Cruyff har også vært innom klubben. De tre førstnevnte tidlig i karrieren, og sistnevnte i karrierens høst.
Og glem aldri:
Kampen mellom Feyenoord og United spilles for øvrig på De Kuip, med plass til 51.000 tilskuere – samme arena som hadde EM-finalen i år 2000. Enda viktigere i United-historien – det var på denne arenaen Mark Hughes scoret målene som ga United 2-1-seier mot Barcelona og cupvinnercup-trofeet i 1991.