Det mangler ikke på gode råd, hypoteser og varsko-rop.
United-Supporteren har snakket med ikke mindre enn ti personer som følger Manchester United tett. Profesjonelt, emosjonelt eller begge deler.
Det er bred enighet om at det vil ta tid å få United tilbake i toppen. Jobben til Ole Gunnar Solskjær er enorm! Sommeren er ekstremt viktig. United må kjøpe og selge riktig, og Solskjær må raskt drille spillerne inn i spillestilen som han ønsker.
Samtidig; Solskjær må også få tid til å bygge nytt, forme et lag der supporterne ser en rød tråd. Ikke alle er like sikre på om Solskjær virkelig får tiden han trenger …
Annonse
Råd for sommeren
Paul McGuinness, som kjenner Solskjær godt etter mange år sammen på Carrington, råder Old Traffords nye manager til å satse på unge spillere. Sønnen til Busby Babe Wilf McGuinness trekker fram Tommy Dochertys lag på 1970-tallet som tok toppdivisjonen med storm etter opprykket.
– Bortsett fra Alex Stepney og Jimmy Greenhoff var det unge, sultne spillere. Mitt råd til Ole er å bruke sommeren til å starte jobben med å bygge et nytt lag. United har prøvd på Gareth Bale og de har tidligere prøvd å hente tilbake Cristiano Ronaldo uten å lykkes.
– Etter min mening trenger United en erfaren midtstopper, men utover det bør Ole hente unge, hardtarbeidende, dynamiske spillere som er så vidt under radaren. Spillere han kan begynne å forme inn i sitt lag.
Den tidligere Brann og Norge-spilleren Erik Huseklepp, som selv er United-supporter, har et konkret navn på ønskelisten.
– United må hente spillere som passer til den spillestilen som Solskjær har lagt opp til. Fotball med mye løpskraft på midtbanen. Midtbanespillere som er lette og bevegelige og som kan løpe veldig mye.
– Videre må United ha spillere som er gode med ballen i det bakre leddet. Spesielt en midtstopper som er flink i oppspillfasen. United har nå egentlig bare Lindelöf som er god til det.
– United trenger også flere kantspillere og backer som er flinke til å komme til innlegg og gode til å slå dem. Jeg tror Youri Tielemans ville vært en fornuftig signering. Han er ung og han har fått prøvd seg i Premier League med Leicester.
Annonse
Jan-Henrik Børslid, mangeårig programleder og anker i TV 2 sine Premier League-sendinger kaster fram et annet forslag.
– Daniel James virker spennende. Han har stor fart og er en spiller med mer overblikk enn for eksempel Martial, som jeg synes spiller med skylapper noen ganger. James er et talent United kan videreutvikle. Jeg har hørt at Solskjær vil satse ungt. Jeg liker tanken på å ikke hente etablerte stjerner. Van Persie var en spesiell greie, men Di Maria ble en fiasko, Pogba har ikke vært den man håpet på, Lukaku var veldig dyr og Sanchez har vært en gedigen skuffelse.
Den som imidlertid står øverst på Børslids ønskeliste har også vært koblet til både Liverpool og Barcelona.
– Matthjis de Ligt ville vært en gullsignering for United. Han ser ut som Duncan Edwards. Et beist som er ekstremt god til å spille fotball. I tillegg tror jeg han representerer de riktige holdningene som skal til for å vinne. Når du har disse holdningene som 19-åring – da er du unik!
Trond Johannessen i VG-sporten deler Børslids synspunkt om De Ligt. Johannesen, som har skrevet en rekke kommentarer om Solskjær i VG, peker på viktigheten av å treffe blink på overgangsmarkedet.
– Typer som De Ligt og kanskje mer realistisk Donny van der Beek i Ajax kan mulig bli enorme signeringer. Gode signeringer er viktigere enn mange signeringer. De fleste av de som er i klubben nå vil jo tross alt være med videre. Fotballhistorien er full av eksempler på at noen enkeltspillere kan løfte et helt lag. Jeg tror uansett at United skal legge noen ekstra pund i å skaffe seg en ordentlig ledertype, særlig en midtstopper.
Det er noe som Rene Meulensteen er enig i.
Nederlenderen var førstelagstrener under Sir Alex Ferguson i gullårene 2008 til 2013. Til sammen var han i Uniteds trenerapparat i 13 år. Han ble vevd inn i klubbens mønster og har tidligere fortalt United-Supporteren at det tok ham mange år å komme over avskjeden med United etter at han måtte gå i 2013. Han jobbet sammen med Solskjær og mener at personligheten og karakterstyrken er viktige egenskaper Solskjær må se etter når han skal verve nye spillere.
Annonse
– United trenger mye akkurat nå, men det er et sterkt behov for en skikkelig leder. En kaptein med stor K. Jeg snakker om virkelige ledere som Robson, Keane, Bruce, Cantona, Ferdinand, Vidic, Giggs og Gary Neville. Det er spillere som tar eierskap i hva manageren ønsker og som står fram som ledere på banen.
Meulensteen fikk Manchester Uniteds DNA ettertrykkelig i kroppen i løpet av sine mange år i klubben. Han mener det er en betingelse for at en spiller skal få framgang i United.
– Ole må være hundre prosent sikker på at de spillerne som blir værende i klubben kan ta United framover igjen. Hvis jeg skal gi Ole ett råd for sommeren må det være at han beholder spillerne som ikke bare har kvalitet nok, men også den rette personligheten som skal til for å føre laget videre. Spillere med Manchester Uniteds DNA i seg.
– Herunder ligger det at du må være fotballfaglig dyktig nok og ha den rette mentaliteten og personligheten. Angående kjøp må du være hundre prosent sikker på at du får valuta for pengene. Klubben har ikke råd til flere bomkjøp.
Noen mener at United vil slite med å lokke til seg de beste spillerne fordi laget ikke er i Champions League. TV 2 sin Premier League-kommentator Kasper Wikestad tror ikke det blir noe stort problem.
– Nei, dette er en av verdens største klubber, de kan betale massevis av penger og klarer å tiltrekke seg spillere uansett.
– Innkjøpspolitikken bør være en kombinasjon av spillere i riktig alder med spisskompetanse som man kan gjøre bedre, samt to, tre som er i beviselig toppklasse, som Napoli-stopper Koulibaly.
– Hvis du tenker høyreback så mener jeg United behøver en spiller med ekstreme ferdigheter som fart. Her kunne Reece James vært et alternativ hvis United kunne fått ham fra Chelsea. Eller Max Aarons fra Norwich. De to er spillere jeg tror vil bli topp, topp klasse med riktig utvikling.
– Jeg ville gått den veien på enkelte posisjoner, men midtstopper og sentral midtbanespiller ville jeg gått for verdensklasse.
Få om noen utenfor selve klubben har bedre innsikt i hva som foregår i Manchester United enn Andy Mitten. Hans kontaktliste er lang og han verner om sine kilder. Skribenten for blant andre FourFourTwo, ESPN og Supporterklubben advarer om at spillerkjøp er en vanskelig og tidkrevende prosess.
– Klubben har speidet på om lag 40 spillere. Av disse tipper jeg United henter fire eller fem. Det er ikke lett å signere spillere. Premier League-klubbene har såpass med penger at de ikke må selge, og utenlandske klubber priser spillere opp fordi de tror engelske lag er rikere enn de er. I mitt hode trenger United en høyreback, en spiss, en eller to sentrale midtbanespillere, og ikke minst en midtstopper i verdensklasse.
Annonse
Mitten er også redaktør av fanzinet United We Stand. Hans fanzine-kollega Barney Chilton, redaktør i Red News, har fulgt United regelmessig hjemme og borte siden han var fem år gammel, og er stadig å se på matchdager selgende Red News utenfor Hotel Football.
– United må slutte å gå i budkrig med City! Det fungerte dårlig med Di Maria og det fungerte dårlig med Sanchez. I stedet bør United kjøpe unge spillere som er sultne og som kan bli ledere. Spillere som ikke har oppnådd så mye ennå, med unntak av en erfaren midtstopper.
Spillere på vei ut
På spørsmål om hvilke spillere han helst ser forlate United svarer Red News-redaktøren at listen nesten er for lang til å ramse opp navn.
– Det er så mange! Jeg tror jeg aldri har sett et United-lag som er så mislikt av United-fansen som dette. Altfor mange av dem bryr seg ikke og noen burde vært solgt for to, tre år siden.
En tidligere United-spiller, som ønsker å være anonym i dette intervjuet, er hjertens enig med Barney Chilton.
– I mange år har det vært spillere som åpenbart ikke holder Manchester United-nivå. Altså nivå slikt det burde være. Jeg snakker om Chris Smalling, Phil Jones og Ashley Young, og alle har ganske nylig fått ny kontrakt! Det sier sitt om hvor dypt klubben har sunket. La gå Young har gjort en god jobb, men er for lengst passert middagshøyden. Smalling og Jones derimot, de har aldri vært gode nok.
Hardest skyts fra eksspilleren får imidlertid Anthony Martial.
– En av mine tidligere trenere i United hadde tre kriterier for å bedømme om spilleren var god nok eller ikke, og du skulle helst score på alle tre.
– Nummer en var om du ville gå på fest med spilleren. Hvem i all verden vil gå på fest med Martial? Han hadde kjedet alle på festen til døde. Kriterium to var om du ville bodd på en øde øy med spilleren. Martial på en øde øy hadde bare tenkt på seg selv og hvordan han skulle overleve. Det tredje punktet var om du ville vært i skyttergraven med spilleren. Dersom Martial hadde havnet i en skyttergrav hadde han dukket og holdt hodet så lavt som det går an uten å skyte tilbake. Få den spilleren bare vekk!
En fotballtrener, som også ønsker å være anonym, deler synspunktene.
– Du kan jo spørre om Chelsea, Liverpool eller Manchester City ville hatt Smalling, Jones og Young i sitt forsvar. Svaret er gitt.
Annonse
– Martial har enormt med talent, men har ikke rett mentalitet, personlighet eller arbeidsmoral. Typer som Jamie Vardy, Eden Hazard eller Son i Tottenham, det er spillere med rett arbeidsmoral.
– Utfordringen for Ole er at det er en rekke spillere i United som er gode individualister, men som ikke er lagspillere.
Andy Mitten har tre navn klar på spillere som bør forsvinne i sommer.
– Jeg blir overrasket om Darmian og Rojo blir værende. Personlig håper jeg Sanchez går. Han ser ferdig ut som toppspiller, men det vil koste United dyrt å bli kvitt ham.
Dilemmaet Pogba
Paul Pogba har vært diskusjonstema blant United-supportere siden han vendte tilbake fra Juventus for to år siden for svimlende 94 millioner pund. Mange mener han ikke har svart til forventningene og at det er for sjelden Pogba viser hva han virkelig er god for.
Hans tidligere trener Paul McGuinness sier med tungt hjerte at kanskje det beste er om United og Pogba skilles igjen.
– Jeg håper United klarer å få det beste ut av ham. Hvis ikke United makter det så er det bedre å la ham gå.
Den anonyme fotballtreneren holder med McGuinness.
– Det er så mye som må gjøres med Pogba. Et kjempetalent med en personlighet og en mentalitet som står på stedet hvil.
Den franske verdensmesteren med det store egoet er etter Børslid sin mening en av Solskjærs største utfordringer som manager.
– For å få Pogba til å fungere må han klare å få Pogba til å være en ledertype i gruppen og samtidig en som har troverdighet i gruppen. Det jeg har hørt er at han ikke er den ledertypen, den ledestjernen og det fyrtårnet som skal få United ut av mørket. Pogba må bli voksen på et eller annet tidspunkt.
– Ta for eksempel bortekampen mot Barcelona da han bare meldte seg ut. Roy Keane hadde aldri gjort noe sånt! For meg føles det som gambling å ha Pogba der. Hvis han blir værende så blir han også en av ledertypene og da må Solskjær få ham til å ta det ansvaret på en riktig måte.
Andy Mitten tipper det er lettere sagt enn gjort å selge en spiller med den prislappen som Pogba har.
– Jeg blir litt overrasket hvis Pogba blir værende, men samtidig har klubben ingen intensjoner om å selge ham og derfor vil det koste en formue å få ham ut av Old Trafford. Han må i så fall pushe på for et salg selv, noe spillere hater å gjøre.
Pogba har også sine tilhengere og Huseklepp er en av dem.
– På sitt beste er han vanvittig god, og Pogba er en spiller United bør bygge laget rundt.
Sportsdirektør og Woodward
Et annet hett tema i lang tid er hvorvidt United bør ansette en sportsdirektør og i så fall hvilken posisjon og makt denne personen får.
Trond Johannessen i VG mener behovet for en sportsdirektør på Old Trafford er stort.
– Solskjær bør få hjelp, fortrinnsvis av en sportsdirektør som har vært etterlyst i lang tid. United har gjort for mange dumme kjøp i for mange år, og det skyldes nok at det er hentet spillere med store navn uten at man har hatt full oversikt over hva slags mennesketyper de er.
– Den nye personen bør bidra til at kulturen i klubben endres. Det må settes nye standarder, også til spillergruppen. Personen bør få makt til å se noen år frem.
– Resultatkravene vil være der med en gang, men United vinner ikke ligaen i 2020 og neppe i 2021. Det er til å leve med så lenge det finnes en rød tråd og alle forstår at man er på vei tilbake mot toppen.
Det er nettopp hva Barney Chilton har påpekt i sine lederspalter og til US sier han:
– United trenger en sportsdirektør og han må få makt. Det er på tide å skyve til side en finansmann som Woodward som ikke forstår fotball og la han konsentrere seg helt og holdent om kommersielle avtaler.
Woodward har måttet tåle mye kritikk fra United-supportere etter at han erstattet David Gill som Old Traffords øverste administrative leder sommeren 2013. Delvis på grunn av feilslåtte kjøp og delvis fordi han ikke er noen ordentlig fotballmann, noe han heller aldri har hevdet.
Børslid er engstelig for Woodwards fokus.
– Det som bekymrer meg er de signalene jeg får fra folk som følger klubben tett som sier at Glazer og Woodward egentlig er strålende fornøyd fordi butikken går bra. De skal visstnok mene at så lenge butikken går bra er det nummer én og pokaler og sportslig suksess nummer to. Som supporter er jo dette det siste man vil høre. Hvis det stemmer, og det er det ting som tyder på at det gjør, er det for meg et varsko fordi da er de ikke sultne nok til å få på plass det som skal til.
– For å henge med i det tetfeltet som er i Europa i dag så er det ikke rom for halvveisløsninger.
Glazers tålmodighet
Ekspertpanelet er enige om at Glazer og Woodward må gi Solskjær den tiden han trenger, men er ikke like sikre på om nordmannen virkelig får det. Som kjent fikk David Moyes ti måneder, Louis van Gaal to sesonger og José Mourinho to og et halvt år.
– Det er tøft og vanskelig for Ole fordi det blir forventet at United skal ligge i toppen, og ikke bruke tre, fire år med ombygging, sier McGuinness.
Wikestad mener en god start på 2019/20 er alfa og omega.
– Hvis United starter sesongen som de avsluttet den forrige så tror jeg ikke han sitter veldig lenge. Hvis han derimot starter sesongen som da han tok over, vil han kjøpe han seg ganske mye tid. Til syvende og sist er det hundre prosent avhengig av resultater.
Mitten deler synspunktet og tror eierne og styret er veldig spent på hvordan de første ukene av den nye sesongen forløper.
– Hvis sesongen åpner på samme måte som de tolv siste kampene av forrige sesong så klarer jeg dessverre ikke å se at han sitter lenge i jobben.
Det å kunne overbevise omverdenen at han fortjener tålmodighet selv om United blir hengende et stykke etter City etter 10-15 serierunder, er ifølge Johannessen noe av det viktigste Solskjær må gjøre.
Derimot er han sikker på at Solskjærs legendestatus ikke på noen måte freder ham.
– Trolig vil United henge etter City, men folk må likevel kunne se at noe er på gang! Klubbledelsen legger nok litt ære i å gi ham noe tid, men tanken på at helterollen vil gjøre det vanskeligere å sparke ham, som jeg trodde en periode, er det nok bare å glemme.
– Hvis United gjør noen gode kamper og henger tålelig bra med, tror jeg han får minst én sesong. Er innledningen i nærheten av å ligne på avslutningen av denne sesongen, kan det være over fort.
Den svorne supporteren Barney Chilton er kanskje den av dem som er mest skeptisk til hva Glazer og Woodward kan finne på.
– Det kan ta mange år før vi er tilbake i toppen. Styret har rotet det skikkelig til og vi er nå langt etter City og Liverpool. Dagens situasjon minner sterkt om årene etter Busby. Ole trenger minst tre overgangsvinduer for få orden på det, men folk vil se resultater umiddelbart. Jeg frykter for Ole. Han trenger full støtte, ikke noe halvhjertet.
Tidspunkt for ansettelsen
Hvordan Solskjær totalforvandlet United fra det øyeblikk han kom inn som midlertidig manager forbløffet og imponerte en hel fotballverden.
Før han kom hadde United kun to seirer (hjemme mot Young Boys og Fulham) på åtte kamper og det fortjente tapet for rival Liverpool var som kjent den berømte dråpen for United-ledelsen. Solskjær snudde det til 14 seirer, to uavgjorte og ett tap på de 17 første kampene inkludert sterke borteseirer mot Tottenham, Arsenal og Chelsea, de to sistnevnte i FA-cupen. Til slutt kom mirakelet i Paris.
Deretter fulgte tap for Arsenal i ligaen og Wolverhampton i FA-cupen. Noen dager senere, 28. mars, annonserte United at Solskjær var klubbens nye permanente manager for tre år framover.
Etter den datoen spilte United ti kamper med to seirer (hjemme mot Watford og West Ham), to uavgjorte og seks tap som fasit.
På spørsmål om Solskjær, rent hypotetisk, hadde fått jobben hvis klubben hadde holdt seg til den opprinnelige planen; evaluere og deretter avgjøre managersituasjonen etter sesongen, med de samme resultatene, svarer VG-Johannessen kategorisk «nei!».
Wikestad er enig.
– Det er jeg ganske sikker på at han ikke hadde fått. Det er lett å være etterpåklok, men jeg er faktisk ikke etterpåklok fordi jeg sa til flere journalister som ringte da han fikk jobben at klubben burde holde an.
– Den midlertidige ansettelsen av Solskjær er kanskje det eneste riktig Manchester United har gjort siden Sir Alex Ferguson sluttet. I slutten av mars hadde de sett laget i medgang, men de hadde ikke sett hvordan Solskjær, laget og alle rundt reagerte da motgangen kom.
– Det er verdifulle ting å ta med seg for en evaluering som jeg synes de burde tatt seg tid til å vente på.
Den svake avslutningen
Den tidligere United-spilleren, som ønsker å være anonym, tror at den faste ansettelsen kan ha hatt en psykologisk effekt for spillerne.
– Du vet aldri hvordan en spiller reagerer. Spillerne var veldig på tå hev for å vise seg fram for Solskjær. Kanskje ansettelsen fikk dem til å roe ned et par hakk.
Huseklepp tipper imidlertid at den svake sesongavslutningen hadde helt andre grunner.
– Jeg tror det har sine fornuftige forklaringer fordi laget var trent for en helt annen type fotball. Det fungerte en liten stund, men så sluttet det å fungere da kreftene tok slutt.
Børslid holder med og trekker frem at på Premier Leagues offisielle skadelister for 2018/19 havnet United suverent i tet med 61 individuelle skader med Arsenal som nummer to med 42.
Han er sikker på at mange av skadene hang sammen med overgangen fra Mourinho til Solskjær.
– I starten var det veldig effektfullt med ny energi, ny stil, høyere intensitet, flere spurter osv. Det var ny måte å trene på, ny måte å spille på med et tøft og tett kampprogram. Jeg sa det faktisk underveis allerede i Solskjærs andre kamp, at dette var noe de kom til å måtte betale prisen for. Det går bare ikke, rent fysisk, å gå fra det ene til det andre.
Er Solskjær rett mann?
Det spørsmålet som ekspertpanelet synes er vanskeligst å svare på er om Solskjær er rett person for å føre United framover og tilbake mot toppen. Barney Chilton er imidlertid sikker i sin sak.
– Ja, fordi han gir oss håp og han representerer gode verdier. Hvis det ikke fungerer med Solskjær kan vi likegodt pakke sammen fordi nå har vi prøvd alle typer managere siden Fergie.
Mitten frykter at Solskjær kan bli slukt av kynismens rov.
– Han har min støtte, men jeg er ikke hundre prosent sikker for å være ærlig. Jeg tror han har det som kreves for å lykkes, men jeg er bekymret for at han skal bli overveldet av det hele og bli spyttet ut av den store Manchester United-maskinen.
Wikestad mener spørsmålet er umulig å svare og at kun tiden vil vise.
– Men hvis jeg nå skulle valgt mellom Solskjær og Pochettino må jeg være så ærlig å svare at jeg hadde valgt Pochettino.
– Solskjær må sette sammen et lag der lag og enkeltspillere utvikler seg og blir bedre sammen. Det er kanskje den vanskeligste jobben i et treneryrke, og det er der United har feilet størst etter Ferguson. Pochettino har klart det kun fra å hente spillere fra en annen hylle enn det United har muligheten til. Det er noe å tenke på, at en spiller blir ikke bedre selv om han har et utenlandsk navn og koster 70 millioner pund.
Johannessen påpeker at han aldri har ment så mye om Solskjær er rett mann eller ikke, men tror Solskjær merker at jobben er blitt enda større enn han tenkte da han kom.
– Ja, særlig når Solskjær ser hvilken betydning managere i andre store klubber har, og han vet også hvor mye Ferguson som leder betydde for United i så mange år. Han skjønner nok mer og mer hvor mye som vil avhenge av hans ledelse. Akkurat nå fremstår han litt «liten» sammenlignet med Klopp, Guardiola og Pochettino.
VG sin sportskommentator mener videre at Solskjær må fremstå med større autoritet.
– Han må slutte å snakke om at han er «supporter» og at det føles «merkelig» å være manager. Da blir det merkelig for spillerne også. De, og alle andre, må oppfatte ham som sjef. Lykkes han ikke så lykkes han ikke, men da får det gå galt på hans premisser, ikke etter at omgivelsene har kastet ham i alle retninger.
Også McGuinness understreker viktigheten av å være sjef med stor S.
– Som manager må du få spillerne til å trekke i samme retning, og hvis det er noen som ikke gjør det så er det bedre å la dem gå. Sir Alex gjorde nettopp det. Hvis han fikk snusen i et noen sluntret unna eller ikke var på ballen så var det over og ut, uansett hvor stort navn vedkommende hadde. Jeg håper Ole gjør det samme. I den rollen må du være nådeløs.
Børslid kaller oppgaven Solskjær har foran seg for «formidabel».
– Å få den skuten på rett kjøl er en vanvittig krevende oppgave. Derfor er det lettere å si at Solskjær ikke er rett mann fordi hvem er egentlig rett mann til den enorme oppgaven?
TV 2-programlederen sier det er en fordel at Solskjær har så bred støtte, både fra fans og tidligere United-spillere som Class of 92 og Roy Keane, i tillegg har han et godt forhold til klubbens ledelse og eiere.
– Det vil ta tid å få United tilbake til toppen. Det vil ta minst tre overgangsvinduer. Han kjemper mot Guardiola, han kjemper mot Klopp og alle ser hva Pochettino har fått til med Tottenham. Det satses stort både i Barcelona og Real Madrid, så konkurransen er mer nådeløs enn noen gang. Det å gjenreise United i det klimaet er en formidabel oppgave.
Spillestil og veien videre
Solskjær sin gamle trenerkollega Rene Meulensteen sier til US at hans fremste råd til Uniteds manager er å klare å prente inn spillemåten til spillerne allerede fra første treningskamp.
– Ole må legge ned mye tid på treningsfeltet så spillerne klarer å ta til seg spillestilen og gjøre den til sin egen. Men dette vil ta tid, det er ikke bare å knipse i fingeren. Ole må være klar og tydelig både på og utenfor banen så spillerne kjøper beskjedene, ideene og filosofien hans.
Jo snarere han klarer det, desto raskere kommer resultatene.
Den tidligere landslagsspilleren Erik Huseklepp håper at Jesse Lingard er en av spillerne som blir med videre. Ikke nødvendigvis for å løfte laget, men for å supplere. Fordelen med Lingard er ifølge Huseklepp at han har vokst opp i United-systemet og kjenner klubbens profil.
– Det samme med Rashford. Han har imponert og er en Solskjær kan bygge laget rundt. McTominay kan bli god på sikt, men laget kan ikke bygges rundt ham nå. Jeg tror også United kan få god bruk for Lukaku hvis han brukes riktig. United bruker ham altfor ofte som oppspillspunkt. Det er han ikke særlig god på fordi han har dårlig førstetouch. Jeg vil mye heller at United bruker ham som Belgia gjør, der han ligger på offsidegrensen og jager bakrommet og er tilgjengelig for innlegg når de kommer.
– Til sist er det viktig med en god oppkjøring og at United henter noen spillere som passer til den måten å spille fotball på.
Noe av det essensielle, ifølge Trond Johannessen, er at Solskjær setter sitt preg på laget og spillestilen.
– Han må definere hvordan United skal spille. Nå er det hans lag og han må bestemme hva han vil. Ballbesittende? Jagende? Direkte stil? Og hvilke spillere trenger han? Spillere med løpsstyrke? Teknikk? Det er ting Solskjær må finne ut av.
Dersom Watford hadde vunnet FA-cupfinalen hadde United måttet spille kvalifisering til Europa League fra 25. juli. Det hadde forkludret sommerturen, men enda viktigere ifølge Børslid, er at United da hadde mistet viktig oppkjøringstid.
– Det er bra at de slipper kvalik. Solskjær må få spillerne i skikkelig form med et godt nok treningsgrunnlag så de tåler den type fotball de spiller. Han må hente opp noen av de unge som eksempelvis Mason Greenwood. Han må få på plass fire, kanskje fem nye signeringer og selvsagt få mer ut av noen av de som er der nå. Rashford har et fantastisk potensial, og er en som kan utvikle seg til å bli knallbra.
Til sist minner Jan-Henrik Børslid om viktigheten av at spillerne, både nye og nåværende, tar til seg Manchester United-kulturen.
– Solskjær har vært veldig klar på hva Uniteds kultur er. Det er noe han kan og noe han lærte av Ferguson. Han må få spillerne til å forstå hva dette handler om. De som er i United nå har ikke i samme grad forstått kulturen på den måten som de som spilte under Ferguson, og det er ikke mange spillere igjen fra Ferguson-tiden fordi det har gått såpass med tid.