Jeg vet ikke helt hvilke tanker som gikk gjennom hodet på Antonin Panenka da han så Pirlo latterliggjøre Joe Hart og England på søndag, men jeg vil anta at han var en smule stolt. Ikke fordi han nødvendigvis holdt med Italia, men fordi Pirlos frekke straffespark, en rolig stuss midt i målet, kun ble omtalt som Pananka-straffen.
ØL OG SJOKOLADE
Det var naturligvis med hentydning til straffesparket den nå 63 år gamle tsjekkeren avgjorde EM-finalen i 1976 med. Mot den regerende verdensmesteren, mot selveste Vest-Tyskland, mot selveste Sepp Maier. Snakk om å ha nerver av stål.Eller som Pele sa: Enten er han et geni eller så er han en gal mann. De fleste er skjønt enige om at han er det første. Men hvordan i alle dager kom han på å skyte straffen slik han gjorde? Det var tross alt den avgjørende straffen, den som skulle sikre mesterskapet som til dags dato er det siste for et tsjekkisk landslag.– Jeg pleide å trene på straffespark med lagkameraten min på Bohemians Praha, Zdeněk Hruška. Vi pleide å vedde på om jeg scoret eller ei. Innsatsen var som regel en øl eller en sjokolade. Han var en god keeper og reddet ofte. Derfor kom jeg i minus, fortalte Panenka i et intervju med Radio Praha for en stund siden.Den tsjekkiske midtbanespilleren ble liggende våken om nettene og gruble over det mest effektive straffesparket han kunne ta. Så slo det ham, at keepere stort sett alltid sjanser på et hjørne, og at det tryggeste stedet å plassere ballen faktisk var midt i mål. – Jeg prøvde det ut. Først på trening, så i kamp. Begge deler med stort hell. Da vi kom til EM-finalen i 1976 var det Guds vilje at jeg skulle ta den siste og avgjørende straffen. Jeg var ett tusen prosent sikker på at jeg kom til å score, sier han ubeskjedent i det samme intervjuet.Dermed var et fenomen født. Nå var det bare et problem for Panenka selv. – Jeg begynte å legge på meg ettersom jeg vant tilbake både øl og sjokolade fra veddemålene våre.
SKYT FØRST, BARE IKKE I EM
Det er imidlertid ikke bare Panenka-straffen som er imponerende med Tsjekkisk straffesparkhistorikk. Tsjekkoslovakia (og Tsjekkia) har vært involvert i tre straffesparkkonkurranser. Til sammen har de tsjekkiske spillerne skutt 20 straffer. De har fremdeles tilgode å bomme på et eneste ett. Det samme kan definitivt ikke sies om England. Men er det pur flaks eller kan vitenskapen hjelpe et lag til å bli de perfekte eksekutører? – Skyt først om du får velge. Det laget som skyter først vinner nemlig over 60 % av straffesparkkonkurransene, slår Ignacio Palacios-Huerta fast. Han er professor og professorer pleier å vite hva de snakker om. I alle fall om de holder seg til fagfeltet sitt. Palacios-Huerta har basert sine konklusjoner på nitidige studier, og lite eller ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Det vil si, når det gjelder straffesparkkonkuranse er akkurat det sistnevnte praktisk talt noe det er umulig å gardere seg mot. For sjekk disse selvmotsigende tallene:
MEN, siden det første Europamesterskapet ble arrangert i 1960, har 14 kamper endt med det ulidelige nervedramaet fra 11-metersmerket. Kun fire ganger har det laget som har skutt først vunnet. Altså over 70 prosent av de lagene som skulle vunnet, i følge Palacios-Huerta, har tapt.
Hvorfor er det slik?
Fotball er ikke matematikk, men det er mulig å finne en del logiske forklaringer når man undersøker nærmere. Og noe av forklaringen kan muligens ligge i at tre lag alene har vært involvert i 10 av de 14 straffesparkkonkurransene i EM. England og Nederland har hver tapt tre, og Nederland har tapt alle side tre der de har skutt først. Mot Sverige i EM i 2004 skjøt svenskene først og Nederland vant. Italia har også vært involvert i fire straffesparkkonkurranser. De har tapt to mot henholdsvis Tsjekkoslovakia og Spania, men de har også vunnet to. Gjett en gang mot hvem. Riktig, Nederland og nå sist England. Det danner seg unektelig et mønster. En kan bli overtroisk av mindre. En ting kan vi nesten garantert slå fast. Dersom Italia må ut i en ny straffesparkkonkurranse i dette EM, vil Pirlo ikke prøve seg på et lignende triks på nytt. Da kan han fort ende opp som noen av disse spillerne i videoene under. God fornøyelse.OBS: Under disse videoene vil du finne løsning på og vinnere av EM-quiz 4 – og en splitter ny EM-quiz!
<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/-psa7Utw4JM» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe> <iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/4F8e6mq3yqs» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe> <iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/L5FrOTeWZew» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe> <iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/Mb6Q1ycyFWE» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe> <iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/sTxA3osc9Es» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
———————————————————————————————————————
Løsning og vinnere
Og dermed glir vi elegant og sømløst over til EM-Quiz, hvor vi først av alt kjører løsningen på runde 4.
Paul Ince var den første fargede landslagskaptein for England, Wayne Rooney noterte seg naturligvis ikke for noen scoringen i EM for fire år siden ettersom England røk i kvalifiseringen; og EM i 1992 gikk av stabelen i Sverige. Vinnerne denne gangen ble: Kai Kulsvehagen, som vil få tilsendt Uniteds nye hjemmetrøye; samt Harald Skjelbred-Knudsen og Tor Einar Joreid. De to sistnevnte kan vente seg hver sitt eksemplar av Sesong-DVD’en 2011/12. Vi gratulerer vinnerne!
———————————————————————————————————————
Men så er det klart for ny quiz – den femte i rekken:
OBS 1: Kun én innsending pr. quiz! Å joda, vi holder kontrollen
OBS 2: Kort svarfrist – onsdag 27. juni kl. 20.30 (Merk tiden!)
Denne gangen består konkurransen rett og slett i å spå resultatet i de to semifinalene i EM. Dersom du tror det ender uavgjort etter 120 minutter, må du også legge inn det du tror blir resultatet av en eventuelt straffesparkkonkurranse. Og nei, du kan ikke vente til du får vite hvem som skyter først.
<div id=»wufoo-q7p8s1″> Fill out my <a href=»http://unitedno.wufoo.com/forms/q7p8s1″>online form</a>. </div> <script type=»text/javascript»>var q7p8s1;(function(d, t) { var s = d.createElement(t), options = { ‘userName’:’unitedno’, ‘formHash’:’q7p8s1′, ‘autoResize’:true, ‘height’:’448′, ‘async’:true, ‘h4′:’show’, ‘ssl’:true}; s.src = (‘https:’ == d.location.protocol ? ‘https://’ : ‘http://’) + ‘wufoo.com/scripts/embed/form.js’; s.onload = s.onreadystatechange = function() { var rs = this.readyState; if (rs) if (rs != ‘complete’) if (rs != ‘loaded’) return; try { q7p8s1 = new WufooForm();q7p8s1.initialize(options);q7p8s1.display(); } catch (e) {}}; var scr = d.getElementsByTagName(t)[0], par = scr.parentNode; par.insertBefore(s, scr); })(document, ‘script’);</script>