Fungerer det i Barca?

Andy Mitten skriver for united.no om eiermodellen i Barcelona.

Publisert Sist oppdatert

Andy Mitten er redaktør for fanzinet United We Stand, og har de siste årene skrevet for respekterte engelske aviser og Four Four Two. Blant annet følger han Barcelona tett for The Independent, og i en tid der sjansene er tilstede for at Manchester United kan bli eid av supportere, har vi bedt journalisten skrive om Barca-modellen for united.no:

FC Barcelona er eid av sine medlemmer, og hver socio gir hvert fjerde år sin stemme til en av presidentkandidatene ved valget. Dersom fansen er fornøyde, kan presidentene bli valgt i to perioder, men aldri mer. Den nåværende presidenten, tidligere supporteraktivist og jurist Joan Laporta, ble inspirert av United-supporternes forsvar av klubben sin i 1998. Han ble den mest suksessfulle presidenten i Barcelonas historie, og går av i juni når en ny president blir valgt.

Mange Barca-supportere kjemper om den æren, de som er reelle kandidater er dem som har penger nok til å drive valgkamp.

Vinneren må ønske det beste for klubben i sitt hjerte. Det innebærer å ha best mulig lag, utvikle ungdomsavdelingen, beholde en katalansk identitet og kjøpe verdensklassespillere.

Interessene til klubbens 155.000 medlemmer har høyeste prioritet. Turister og ikke-medlemmer av klubben betaler langt mer for kampbilletter enn de som ukentlig går på kamp. Det er ikke et perfekt system, og interne politiske tvekamper kan sørge for ustabile forhold, men Barca har ikke noe som ligner på den gjelden United bærer.

Og dersom fansen ikke er fornøyd, kan de stemme for forandring.

Vil noe slikt fungere i United? Kan det fungere? Les neste utgave av United-Supporteren for en mer dyptgående analyse.

Powered by Labrador CMS