Richard Arnold er bekreftet som Uniteds nye toppsjef. 50-åringen må belage seg på en ilddåp med intern uro, et vanskelig kommersielt marked og misfornøyde stjerner som vil bort.
For 14 år siden ble han håndplukket av kompisen Ed Woodward for å gjøre Manchester United til en kommersiell gigant. Nå står Richard Arnold klar til å overta toppjobben i et kaospreget United etter Woodward.
Starten blir en helt annen enn den 50-åringen hadde ønsket seg, men Arnold beskrives som en tøff og beslutningskraftig leder av dem som kjenner ham.
– Richard Arnold er også en av Glazer-familiens menn, men han vil ha lært mye av Woodwards feil. I tillegg er Arnold en leder med en unik gjennomføringsevne, sier en kilde som står 50 år gamle Arnold nær til united.no.
For det er ikke lenger et spørsmål om, men når, Richard Arnold formelt erstatter Ed Woodward.
Annonse
– Jeg har allerede hørt kritiske røster som sier at ingenting vil endres når Arnold erstatter Woodward som toppsjef, men den analysen blir altfor lettvint og overfladisk.
– Jo, det stemmer at de to studerte sammen, er gode venner og samarbeider tett med Joel og Avram Glazer, men det er viktig å se på én ting som mange overser: Richard Arnold og Ed Woodward er ganske ulike både som mennesker og ledere. Arnold har lært mye av Woodwards feil og vil være bevisst på å styre unna de samme fallgruvene, sier den samme kilden.
Et klarere skille
En av de første endringene som trolig vil komme er at Richard Arnold vil få tittelen «Chief Executive» og ikke «Executive Vice Chairman» som Woodward har hatt.
– Formelt sett er det av liten eller ingen betydning, men det vi kommer til å legge merke til er et mye klarere skille mellom forretningsdriften av United og den sportslige delen under Arnolds ledelse, forklarer en annen kilde til united.no
Kilden utdyper:
– Da Ed Woodward overtok etter David Gill i 2013 fikk han utfordringen med å erstatte Sir Alex Ferguson som en av sine første oppgaver. Avgjørelsen om å velge David Moyes var imidlertid en avgjørelse som var dypt forankret i styret i klubben. Det Woodward gjorde feil var ikke å utnevne Moyes, men å ta på seg for mye av ansvaret for den sportslige delen i starten.
– Woodward var jevnlig på telefonen til både agenter og media. Samtidig skulle han ha det overordnede ansvaret for alt som skjedde i United, forklarer kilden videre.
Annonse
– Woodwards jobb, slik han valgte å løse den, ble for stor og det skjønte han etter hvert. Woodward var, og er fremdeles, en veldig dyktig forretningsmann som skjønte Uniteds komplekse finanser bedre enn kanskje noen andre.
Jeg er rimelig sikker på at justeringene i driften av Manchester United vil gi Murtough utvidede fullmakter og enda sterkere innflytelse.
– For Glazer-familien har han vært en strålende mann å ha med seg hele veien til å håndtere gjelden enten det har handlet om refinansiering, nye låneopptak, når deler av gjelden skal betales, og ikke minst under hvilke vilkår. Når Arnold overtar vil det gå et mye klarere skille mellom forretningsdelen i United og den sportslige satsingen. Arnold vil ikke være på telefonen til agenter og sjekke hvilke spillere som er tilgjengelig, opplyser kilden.
Mer makt til Murtough
En som kan vinne på den løsningen, i alle fall på kort sikt, er Manchester Uniteds fotballdirektør John Murtough.
– Jeg er rimelig sikker på at justeringene i driften av Manchester United vil gi Murtough utvidede fullmakter og enda sterkere innflytelse. Også rollen til teknisk direktør Darren Fletchers vil bli viktigere, legger kilden til.
Hvordan rollen til den nåværende United-manageren Ralf Rangnick vil bli i det nye oppsettet er imidlertid foreløpig uklart. Alt som så langt er bekreftet er at tyskeren vil få en rolle som konsulent eller rådgiver i to år etter endt vikariat som manager.
Sjokket over Superliga-planene i vår hadde knapt rukket å få fotfeste blant misfornøyde fotballfans før planene lå i ruiner.
Annonse
Fansen gjorde opprør.
Tidligere og nåværende spillere gjorde det samme, og et samlet pressekorps hudflettet planene, godt hjulpet av flere av de mest frittalende ekspertene.
Umiddelbart utpekt som arvtaker
Igjen satt eierne i de største klubbene i Europa med et luftslott som var umulig å realisere.
Tirsdag 20. april, kun to dager etter at Super League-planene ble lansert, og samme dag som planene var i ferd med å kollapse som et knusktørt sandslott, fikk United-fansen et nytt sjokk.
Mitt soleklare inntrykk var at dette var klarert allerede før Woodward leverte oppsigelsen, og bare en halvtime etter at United bekreftet Woodwards avgang, fikk jeg bekreftet at Richard Arnold ville ta over.
I en pressemelding fra Manchester United bekreftet klubben at Ed Woodward ville trekke seg fra toppjobben på Old Trafford, og forlate klubben innen utgangen av 2021.
«Klubben er godt rustet for fremtiden og det vil være vanskelig for meg å forlate den ved utgangen av året», skrev Woodward i pressemeldingen.
Woodward trakk også frem triumfene i Europa League, FA-cupen og ligacupen, men påpekte at United dessverre aldri vant Premier League under hans ledelse, men han har et håp om at det snart skal skje.
«Jeg er sikker på at fundamentet er på plass for at vi skal vinne ligatittelen tilbake for våre lidenskapelige fans», uttalte Woodward.
Umiddelbart startet spekulasjonene om hvem som skulle overta toppjobben på Old Trafford.
Annonse
Glazer-familien har gjentatte ganger vist at de har hatt is i magen, enten det gjelder utnevnelsen av nye nøkkelpersoner i klubbledelsen eller ved inngåelse av store kommersielle avtaler.
Det ville derfor vært overraskende om en ny toppsjef hadde blitt bekreftet umiddelbart, noe som heller ikke ble tilfelle.
Men bak kulissene i maktens korridorer på Old Trafford visste Glazer-familien hvem de ville ha.
– Mitt soleklare inntrykk var at dette var klarert allerede før Woodward leverte oppsigelsen, og bare en halvtime etter at United bekreftet Woodwards avgang, fikk jeg bekreftet at Richard Arnold ville ta over. I en stor bedrift som United handler det om å finne den rette timingen, forklarer en kilde tett på klubben til united.no
Gradvis overtakelse
Ed Woodward og Richard Arnold er begge 50 år, og møttes som studenter på universitetet i Bristol.
De to ble uteksaminert fra universitetet i 1993, like etter at Sir Alex Ferguson hadde ledet Manchester United til det første Premier League-gullet.
Woodward studerte fysikk, mens Arnold hadde en bachelorgrad i biologi. De neste årene valgte imidlertid de to den samme utdanningen, og tre år senere, i 1996, var begge utdannet regnskapsfører.
Dermed tok de fatt på sin karriere i finansverden, omtrent samtidig som dagens Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær tok fatt på sin karriere som Manchester Unted-spiller.
Både Woodward og Arnold stod lojalt bak nordmannen så lenge de kunne, men i november tok Solskjær-eventyret slutt i United. Stadige fremskritt ble til slutt avløst av en kollaps i høst og til slutt var det ingen annen utvei for United enn å starte jakten på en ny manager.
Selv om Woodwards beskjed om fratredelse kom allerede i april og på et tidspunkt der fotball-situasjonen på Old Trafford virket langt lysere enn det tilfellet er nå, er det interessant å merke seg Woodwards avskjedsord i pressemeldingen fra United:
«Vi har investert over 1 milliard pund i spillerstallen i løpet av min tid i United, og jeg er spesielt fornøyd med fremskrittene vi har gjort med Ole Gunnar Solskjær og hans dyktige lederskap de siste to årene. Jeg er sikker på at de endringene vi har gjort både i spillerstallen og på trenersiden gjør at vi snart vil løfte troféer igjen Det fortjener klubben.»
Annonse
– Det er ingen tvil om at Woodward har stått helhjertet bak Uniteds utvikling under Solskjær, og det er et dilemma for United nå. Woodward kjøpte ikke bare filosofien om hvilke spilertyper klubben skulle hente, i kraft av å inneha toppjobben i United var han også en pådriver for den kursen. Han har stått bak manageren i tøffe stunder tidligere, og ønsket egentlig å gjøre det igjen. Men resultatene til United var alarmerende i høst.
Ved å løse det på den måten klubben gjorde ble ansvaret på mange vis plassert hos Joel Glazer, og det er en løsning som jeg tror tjener alle parter.
– Managerskiftet kunne også blitt et skikkelig dilemma for United. Skulle Woodward sparke manageren som det siste han gjorde før han går av? Eller skulle det bli Richard Arnolds første store avgjørelse som den nye administrative sjefen på Old Trafford?
– Arnold ville vært tøff nok til å gjøre det, men han har også stått helhjertet bak den kursen United har valgt under Solskjær. Det ville ikke vært en ideell situasjon.
– Ved å løse det på den måten klubben gjorde ble ansvaret på mange vis plassert hos Joel Glazer, og det er en løsning som jeg tror tjener alle parter, sier en annen kilde til united.no.
Har talt Uniteds sak
Det vil kanskje ikke velte noen hvit røyk ut fra Old Trafford når sjefsskiftet blir bekreftet slik tilfellet er når det velges en ny pave i Vatikanet.
Ingen trenger imidlertid å bli forbauset over valget av Arnold som Woodwards erstatter.
På mange vis har han nemlig fungert som Woodwards stedfortreder en god stund allerede.
I flere av møtene for medlemsklubbene i Premier League er det, etter det US forstår, Arnold som har tatt ordet og har talt Uniteds sak. Arnold ser også Uniteds kamper fra direktørtribunen, mens Woodward bare unntaksvis har vist seg på den samme tribunen etter Super League-kollapsen i vår.
Arnold skal også ha blitt stadig mer involvert i møtene som handler om den strategiske utviklingen av fotballdelen i Manchester United. Det er imidlertid på det kommersielle feltet 50 år gamle Arnold har gjort seg mest bemerket, og det var derfor han ble håndplukket til jobben som markedsdirektør på Old Trafford av kompisen fra studiedagene i Bristol, Ed Woodward.
Det er nå 16 og et halvt år siden Glazer-familien sikret seg eierskapet i Manchester United. En av familiens viktigste rådgivere i den turbulente oppkjøpsfasen var nettopp Ed Woodward.
Richard Arnold er ikke lenger like «hands on» på den kommersielle delen som han var tidligere, men det rammeverktøyet som ble etablert under ham for 10–12 år siden har fortsatt å tjene United godt.
Den ukjente 33-åringen jobbet på dette tidpsunktet for finansinstitusjonen JP Morgan og Glazer-familien ble imponert over jobben den unge finansmannen gjorde for å sy sammen den finansielle pakken.
Glazer-familien tilbød ham sporenstreks jobben som finansiell planlegger i United. Joel og Avram Glazer hadde sett noe spesielt ved 33-åringen og la store planer for Ed Woodward i klubben. Og Woodward selv la enda større planer for klubben Manchester United.
Bygget et kommersielt imperium
I 2007 fikk Woodward ansvaret for Manchester Uniteds kommersielle operasjoner, herunder klubbens overordnede medieaktiviteter.
Woodward og Arnold hadde jobbet sammen for finansgiganten PricewaterhouseCoopers (PwC), og nå bød anledningen seg til en gjenforening av de to vennene.
Etter at begge jobbet for PwC, var Arnold blant annet finansdirektør for teleselskapet Global Crossing Europe fra januar i 2000 til juni 2002.
Det var likevel som direktør for internasjonale forbindelser i selskapet Intervoice fra 2002 og frem til han fikk jobben i United i 2007 at Arnold for alvor gjorde seg bemerket.
Under Arnold gikk Intervoice fra å være et selskap som gikk med underskudd til solide overskudd.
Aksjeprisen skjøt i taket fra beskjedne 0,88 dollar til 12 dollar per aksje før selskapet ble solgt til Convergys. Arnold ble sett på som mannen som kunne drive frem lønnsomheten til United, ikke minst på det kommersielle feltet der han blir bekrevet som et «råskinn» av en av våre kilder.
Å gjøre United til en lønnsom bedrift var imidlertid ikke noen ny tankegang i United. Et strategidokument fra 2003 som united.no har fått tilgang til, lister opp fire hovedsatsingsområder for klubben.
Videre suksess for laget
Behandle fans som kunder
Utnytte den globale merkevaren
Utvikle klubbens medierettigheter
Det er verdt å merke seg at dette dokumentet ble forfattet minst to år førGlazer overtok klubben.
Under det forrige regimet på Old Trafford hadde United bare delvis lyktes med å nå de økonomiske målene.
På 14 år ble de kommersielle inntektene mer enn femdoblet.
Eller sagt på en annen måte: Klubben nådde kanskje de økonomiske målene som ble satt, men den daværende ledelsen så ikke det samme potensialet i de kommersielle inntektene som det Woodward, Glazer-familien og spesielt Arnold gjorde.
Så snart Richard Arnold var på plass tok han og kompisen Ed Woodward fatt på den møysommelige jobben med å gjøre Manchester United mer attraktive for potensielle investorer og samarbeidspartnere sammen med brødrene Joel og Avram Glazer.
I om lag seks måneder jobbet kvartetten målbevisst med å legge strategien for hvordan United skulle bli verdens ledende kommersielle fotballklubb.
Planene var på, og kanskje over, grensen til det kyniske, men det kvartetten foretok seg var bevisst og nøye planlagt. I 2007, da Arnold kom inn som markedsdirektør i United var de kommersielle inntektene på 56 millioner pund.
Det tilsvarte da i overkant av en fjerdedel av Uniteds totale omsetning på 210 millioner pund. De siste årene har Uniteds kommersielle inntekter ligget på rundt 280 millioner pund, nær halvparten av Uniteds omsetning.
På 14 år ble de kommersielle inntektene mer enn femdoblet.
I 2013 ble Arnold forfremmet til Group Managing Director og fikk med det utvidede ansvarsområder i United.
Som bedriftsleder er Richard Arnold mye tøffere i stilen enn Ed Woodward. Kall ham gjerne en alfahann. Han er tydelig, kan oppfattes som sta, men også målbevisst og bestemt.
– Arnold har det overordnede ansvaret for den kommersielle utviklingen, men også den generelle driften av United. Han er ikke lenger like «hands on» på markedsbiten som han var tidligere, men det rammeverktøyet som ble etablert under ham for 10–12 år siden har fortsatt å tjene United godt, forklarer en kilde til united.no.
Flørten med mulige sponsorer
Rammeverktøyet kilden vår snakker om er i all hovedsak en møysommelig kartlegging av hvilke målgrupper United bør henvende seg til.
Klubben har i flere år sendt gaver til potensielle samarbeidspartnere. Noen ganger er det drakter, andre ganger t-skjorter eller kontorprodukter.
Uavhengig av hvilket produkt det er snakk om har disse produktene både hatt Manchester Uniteds og deres potensielle samarbeidspartneres logo.
På den måten får klubben vist hvordan et samarbeid kan se ut i praksis, og det har blitt sådd en spire til en tanke som er vanskelig å bli kvitt for bedriftsledere verden over.
United har også fått utarbeidet grundige undersøkelser som viser hvor mange United-supportere det finnes i ulike land i verden. Videre får United kartlagt alderssammensetninger, forbrukervaner og kjøpekraft.
Jeg har allerede hørt mange være skeptiske til Arnold fordi han er en ny Glazer-vennlig leder i United, men det går ikke an å se på de seks ulike Glazer-søsknene som én homogen gruppe.
Utrustet med de grundige rapportene bruker United mesteparten av tiden med potensielle samarbeidspartnere til å konkret vise hvilket inntektspotensiale bedriften vil ha om den velger å bli en eksklusiv leverandør av Manchester Uniteds offisielle produkter i deres geografiske område.
Målet er selvsagt at Manchester United skal tjene penger, men det skal også samarbeidspartneren. Da er sjansen for at avtalene senere fornyes stor.
– Som bedriftsleder er Richard Arnold mye tøffere i stilen enn Ed Woodward. Kall ham gjerne en alfahann. Han er tydelig, kan oppfattes som sta, men også målbevisst og bestemt. Skal jeg trekke frem hans beste egenskap vil jeg likevel si at det er handlekraften hans, eller gjennomføringsevnen om du vil.
– Jeg har allerede hørt mange være skeptiske til Arnold fordi han er en ny Glazer-vennlig leder i United, men det går ikke an å se på de seks ulike Glazer-søsknene som én homogen gruppe. Det er mange ulike visjoner og mål med eierskapet i United blant søsknene.
Woodwards problem da han overtok sjefsstolen for drøye åtte år siden var at han ikke hadde en managerkapasitet som Sir Alex Ferguson å støtte seg til. David Moyes sitt problem var at han ikke hadde en klubbleder som David Gill å forholde seg til.
– Det er mye som vil forbli noenlunde likt i Manchester United selv om Richard Arnold erstatter Ed Woodward, men det kommer til å bli et klarere skille mellom den sportlige delen og den forretningsmessige delen av klubben. Det vil jeg tro er utelukkende en fordel, blir united.no fortalt av ytterligere en annen kilde som står klubbeledelsen nær.
Bruker Gill og Ferguson som rådgivere
Det samsvarer med de opplysningene vi har fått fra våre andre kilder.
United.no blir også fortalt at dagens ledelse de siste månedene har lyttet mye til, og nærmest brukt Ed Woodwards forgjenger, David Gill og Sir Alex Ferguson som rådgivere.
Hva så med mannen som nå snart takker for seg i toppjobben på Old Trafford, Ed Woodward. Klubbdirektøren, som nylig rundet 50, hadde drømt om en helt annen avskjed med Manchester United enn den han nå får.
Men om United-fansen har vært kritiske til Woodward får han gode skussmål fra mange internt i klubben for sitt lederskap.
«God kommunikator», «strålende personellbehandler», «har en herlig humor», «og en enorm arbeidskapasitet» er ord som benyttes av de united.no har snakket med til å beskrive Ed Woodward.
– Jobben som administrativ leder for United var ikke nødvendigvis for stor for Ed Woodward, men den ble for stor når han selv valgte å ha en finger med i det aller meste i klubben. Jeg tror han skjønte litt for sent hvor viktig det var å delegere tilstrekkelig med oppgaver til andre i organisasjonen.
At Woodwards ledelse av den finansielle delen av United har vært et solid håndtverk, er det ingen tvil om. Det vil imidlertid ikke ha mye å si for fansen
– Det har versert rykter om at Glazer-familien ønsker å beholde Woodward i en konsulentrolle og at avskjeden hans med United kan bli forsinket, men jeg vet ikke hvor håndfaste disse ryktene er og om det ligger noe i dem, sier en av kildene til united.no.
En annen trekker frem at Woodward aldri vant fansens tillit etter en vanskelig start i jobben i 2013.
– At Woodwards ledelse av den finansielle delen av United har vært et solid håndtverk, er det ingen tvil om. Det vil imidlertid ikke ha mye å si for fansen. De vil trolig være enig med Louis van Gaal i stedet som, etter å ha fått sparken i United, beskrev Woodward som en leder med «null forståelse for fotball». Det var en ubarmhjertig beskrivelse. Det hadde vært riktigere å si at Woodward hadde en mangelfull forståelse for fotball til å kunne ha toppjobben i United, sier kilden.
– Woodwards problem da han overtok sjefsstolen for drøye åtte år siden var at han ikke hadde en managerkapasitet som Sir Alex Ferguson å støtte seg til. David Moyes sitt problem var at han ikke hadde en klubbleder som David Gill å forholde seg til.
– United har de siste årene forsøkt å gjenskape klubbens identitet under Solskjær, og Woodward har vært overbevist om at klubben, i alle fall helt frem til det siste, har vært på rett spor. Men nå kan det ligge tøffe avgjørelser å vente på Richard Arnold når han tar over, sier kilden.
– Én ting virker åpenbart nå, og det er at Manchester United er langt bedre forberedt som klubb og organisasjon på dette lederskiftet enn det klubben var i 2013 da Woodward overtok. Vil Arnold bli en suksess? På den forretningsmessige delen av United ja, men det er ikke det fansen måler suksess i. De vil ha pokaler og hungeren etter troféer er sterkere enn på lenge.
– Det vet Arnold, men det vil ikke skremme ham, påpeker en av kildene til united.no.