Etter en elendig avslutning på sesongen er det liten tvil om at det er en formidabel jobb som venter både manager Ole Gunnar Solskjær og United-ledelsen denne sommeren.
Etter en rekke feilslåtte overganger de siste vinduene, er dette sommeren United MÅ treffe med kjøpene for å nærme seg toppen av Premier League.
Hørt den før?
Vel, uten Champions League-fotball den kommende sesongen, vil United gå glipp av betydelige inntekter og få en lavere klubbrangering hos UEFA. Det vil selvsagt skape utfordringer, men United er konkurransedyktige på lønn og klubben har stor tiltrekningskraft.
Det beviste United både i 2014 og 2016 da klubben også stod foran en sesong uten Champions League-fotball, men likevel hentet spillere som Angel di Maria, Falcao, Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba og Henrikh Mkhitaryan.
Men er det dyre etablerte spillere eller unge sultne talenter United bør gå etter? Hvor mye kan United bruke på spillerkjøp i sommer og hvilke konsekvenser får det for sponsorinntektene at det ikke spilles Champions League på Old Trafford neste sesong?
Dette er de ti viktigste tingene du som United-fan bør vite om sommerens overgagsvindu.
1. Når stenger overgangsvinduet i sommer?
Det kan være greit å starte med det mest elementære.
Sommerens overgangsvindu er allerede åpent for Premier League-klubbene (åpnet mandag 6. mai for overganger internt i England) og det stenger klokken 18.00 (skandinavisk tid) torsdag 8. august.
Nytt av året er også at overgangsvinduet i Championship stenger samtidig som vinduet for Premier League-klubbene.
Annonse
Det som vil skape utfordringer er at overgangsvinduene åpner og stenger på ulike datoer i Europa. I Frankrike åpner vinduet 11. juni, i Italia og Tyskland 1. juli, mens det åpner 2. juli i Spania.
Det som kanskje er mer interessant er når vinduene i de samme ligaene stenger. I Italia er vinduet åpent til 18. august, mens deadline day i Spania, Tyskland og Frankrike ikke er før i slutten av måneden.
2. Hvor mye kan United bruke i sommer?
Historien viser oss at United vanligvis har brukt mellom 140 – 170 millioner pund brutto, etter at David Moyes forlot klubben.
Det var nemlig først da Louis van Gaal kom til United at lommeboken virkelig ble åpnet på vidt gap for å løse problemene med en aldrende tropp.
I nederlenderens første sesong hadde United et nettoutlegg (kjøp minus salg) på rundt 130 millioner pund. Året etter var det samme beløpet heller beskjedne 50 millioner pund (mye på grunn av salget av Angel di Maria etter bare én sesong).
I José Mourinhos første sesong var nettoutlegg på spillerkjøp ca. 125 millioner pund, mens det i portugiserens andre sesong var rundt 140 millioner pund.
I det som ble et kranglete og utfordrende vindu for United sist sommer, endte klubben med et nettoutlegg på rundt 50 millioner pund.
Annonse
Ettersom Marouane Fellaini ble solgt i vinter er totalsummen for hele sesongen rundt 40 millioner pund.
Med en økende omsetning og lavere nettogjeld står United sterkere enn tidligere akkurat i øyeblikket, men samtidig må ledelsen ha minst et øye på konsekvensene dersom United ikke skulle kvalifisere seg til Champions League også neste sesong.
Mer om det senere…
Én ting er hva United kan bruke om strikken tøyes maksimalt. En annen ting er hva klubbens ledelse og eiere er villige til å bruke.
Uniteds finanser tillater at det brukes opp mot 200 millioner pund netto.
Klubben har dessuten en kredittfasilitet på 125 millioner pund (som kan økes med ytterligere 25 millioner pund ved særskilt behov).
Det er imidlertid lite trolig at United-ledelsen vil benytte denne ordningen som utløper i sin nåværende form 26.juni 2021.
United har hatt denne ordningen siden 2009 og har til dags dato ikke benyttet seg av den. I og med at den utløper i sin nåværende form om kun drøye to år, og United må innfri eventuelle lån innen utløpsdatoen, er det høyst usannsynlig at United vil benytte seg av den nå som klubbens inntekter vil bli hardt rammet av fraværet av Champions League-fotball.
3. Må United kutte lønnskostnader uten Champions League-fotball?
Det er to måter å svare på det spørsmålet. Kortsiktig og langsiktig.
På kort sikt er svaret nei, på lang sikt er det imidlertid å anbefale at lønnsveksten bremses.
Annonse
Å stå utenfor Champions League fører faktisk automatisk til et kraftig lønsskutt i seg selv for de aller fleste spillerne i førstelagstroppen. For mange av dem på opp mot 25 prosent.
I siste årsrapport (1. juli 2017 – 30 juni 2018) viste Uniteds regnskap at lønnskostnadene i klubben (og det gjelder alle de drøye 1000 ansatte og ikke bare spillerne) utgjør ca. 50,2 prosent av den totale omsetningen.
50 prosent er akkurat der klubben bør ligge om vi følger Premier League sin egen tommelfingerregel for bærekraftig klubbøkonomi. Det var riktignok en økning fra sesongen før der tilsvarende tall var 45,3 prosent, skjønt det var i en sesong uten Champions League.
Mye tyder på at ledelsen har lært av erfaringene med Alexis Sánchez sin lukrative kontrakt og at spillere som skal forhandle nye kontrakter ikke kan vente seg at ledelsen er like sjenerøse i fremtiden.
United vil imidlertid fortsatt kunne være blant de lønnsledende klubbene i overskuelig fremtid takket være klubbens høye omsetning.
4. Hvor stor er egentlig Uniteds gjeld?
Her er det to begreper som ikke må forveksles, nemlig bruttogjeld og nettogjeld.
Bruttogjeld er den samlede gjelden klubben har. Nettogjeld er kort forklart bruttogjeld minus de verdiene klubben besitter.
Uniteds bruttogjeld var i forrige regnskapsår på £495.8 millioner pund (ca 5,6 milliarder kroner). Denne har vært uendret i mange år.
Nettogjelden per 30. juni 2018 var på 253,7 millioner pund (ca. 2,9 milliarder kroner). I motsetning til bruttogjelden er nettogjelden i konstant endring ettersom den styres av endringer i Uniteds finansielle resultater og forhold som er utenfor klubbens kontroll som for eksempel kursen på dollar og pund.
5. Hvem bestemmer hva i United-ledelsen?
Annonse
De fem som styrer United i dag er i realiteten brødrene Joel og Avram Glazer sammen med Ed Woodward, Richard Arnold (markedsdirektør) og Cliff Baty (finanssjef).
Glazer-brødrene blander seg sjelden inn i detaljstyringen av klubben, men hadde en sentral rolle da Uniteds sponsorstrategi ble utformet.
Ed Woodward er ansvarlig for å ta de store strategiske avgjørelsene som gjeldshåndtering, aksjesalg og refinansiering.
Dette var oppgaver han hadde også før han overtok jobben til David Gill som Uniteds øverste administrative leder i 2013.
I likhet med forgjengeren David Gill er det også Woodward som har det endelige ordet, sammen med eierne, om hvilke spillere United skal hente.
Mens Woodwards hovedansvar er det finansielle, tar Arnold seg av det kommersielle. I Uniteds struktur skilles de to ansvarsområdene seg klart fra hverandre.
Ed Woodward blir ofte kreditert for Uniteds mange lukrative sponsoravtaler, men i realiteten er det markedsdirektør Richard Arnold og hans stab som forhandler frem disse.
Richard Arnold har i realiteten minimal eller ingen innflytelse på den delen av Manchester United som omhandler fotball. Ansvarsområdet hans har således ingenting med den daglige aktiviteten på Carrington å gjøre.
Derfor er han ikke direkte involvert i overganger eller ansettelse av manager.
Cliff Baty er finanssjefen som er ledelsens tallknuser og utarbeider rapporter på hva ulike investeringer vil koste og om de er bærekraftige.
Finansmannen Matt Judge har overtatt forhandlingene av spillerkontrakter på vegne av Ed Woodward, men det er grunn til å tro at de mest lukrative kontraktene har Woodwards velsignelse ettersom de skaper presedens for fremtidige kontrakter.
6. Men United har jo et eget fotballstyre også. Bestemmer de ingenting?
I realiteten nei.
I klubbens fotballstyre sitter blant andre Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton og David Gill, men fotballstyret har etter det united.no erfarer svært begrenset innflytelse på spillerlogistikk og har ikke avholdt et eneste formelt møte de siste tre årene.
Det er imidlertid grunn til å tro at både Ferguson og Gill har gitt råd til United-ledelsen det siste halvåret, dog uten noen form for beslutningsmyndighet.
7. Vil United tape sponsorpenger på ikke å delta i Champions League?
På kort sikt nei, på lang sikt ja.
Champions League er utvilsomt et glimrende utstillingsvindu både med tanke på sponsor- og spillerrekruttering, men i de største sponsoravtalene United har i dag (adidas og Chevrolet) ligger det ingen klausuler om direkte konsekvenser av én sesong utenfor Champions League.
Dersom United skulle stå to år på rad utenfor Champions League vil det imidlertid få konsekvenser.
Da vil United, etter det andre året, miste 30 prosent av den årlige summen fra adidas på 75 millioner pund. Det tilsvarer 22,5 millioner pund. United står imidlertid fritt til å spre denne kostnaden ut den resterende avtaleperioden.
Adidas-avtalen trådte i kraft ved inngangen til 2015/16-sesongen og har en varighet på ti år. Den står per 30. juni 2018 for 13,4 prosent av Uniteds totale inntekter.
United har også en rekke mindre regionale og produktbestemte sponsoravtaler som vanligvis har en varighet på to til fire år som bringer inn mellom to og fire millioner pund årlig. Om United ikke spiller i Champions League vil det være vanskeligere å selge disse avtalene, men på grunn av Uniteds store globale fanbase har klubben så langt klart å holde disse avtalene relativt stabile i en sportslig sett turbulent tid.
Skulle United vinne Premier League eller Champions League vil det utløse en bonus på fire millioner pund fra adidas, mens et nedrykk fra Premier League gjør at United vil miste 50 prosent av den årlige summen på 75 millioner pund.
8. United trenger jo store stjerner og draktsalget med de største stjernene finansierer jo uansett overgangen for dem?
Nei, det gjør de ikke, og media får ta sin del av skylden for de mange misvisende sakene som har vært skrevet om dette tidligere.
Det er flere som skal ha sin del av kaken når en drakt selges, og selv om draktsalg med «Pogba 6» eller «Rashford 10» har vært populære, er ofte effekten at andre spillere vil selge færre drakter når enkelte spillere er ekstra populære.
Det totale volumet går ikke nødvendigvis går opp.
Uniteds totale effektsalg var forrige regnskapsår på 102 millioner pund, men det er inkludert alt som blir solgt av varer som bærer Uniteds logo og som er lisensiert av klubben.
Den største endringen som har skjedd her siden adidas erstattet Nike som Uniteds utstyrsleverandør er, foruten at den direkte summen på avtalen ble mer enn fordoblet, at United har tatt tilbake eierskapet av klubbens Megastore og lisensieringen av produkter som bærer Uniteds logo.
Disse inntektene tilfalt tidligere Nike, mens United bare fikk en andel.
Endringen viser også tydelig igjen i regnskapene.
Ved utgangen av 2014/15-sesongen, som var Nikes siste sesong som utstyrsleverandør, var Uniteds totale inntekter i denne kategorien 31,65 millioner pund.
I de tre årene som fulgte har de samme inntektene årlig vært på rundt 100 millioner pund, altså en tredobling.
Det kan vanskelig beskrives som noe annet en solid økonomisk håndverk av United-ledelsen.
9. Så hvilke spillere er United faktisk på jakt etter i sommer?
Ja den som visste det!
Noe har imidlertid lekket ut og Swansea sin lynhurtige høyreving Daniel James ligger an til å bli førstemann inn.
I tillegg tyder informasjon fra troverdig hold, som også har blitt presentert av Andy Mitten i denne Q & A-seansen med dere lesere, at United ser etter en ny høyreback og en ny spiss.
Det vil også overraske om ikke en ny midtstopper står høyt på ønskelisten. Når Ander Herrera nå forlater United, og Real Madrid-linken til Paul Pogba ikke ser ut til å avta, er det behov for forsterkninger også i midtbaneleddet.
Ole Gunnar Solskjær skal ifølge Manchester Evenings News ha fortalt Ed Woodward at han ønsker nye spillere på plass innen 8.juli, men det kan være et optimistisk anslag særlig ettersom overgangsvinduene i Italia, Tyskland og Spania først åpner uken før.
Det er imidlertid et moment mange glemmer. Hvor mange som kan komme inn avhenger også av hvor mange spillere som blir solgt i sommer. Spillere som Matteo Darmian og Marcos Rojo ser ikke ut til å ha noen fremtid i klubben, men det kan bli en utfordring for United å finne nye klubber til dem ettersom begge tjener bedre i United enn de vil gjøre i noen annen klubb.
Akkurat det gjelder i alle høyeste grad en spiller som Alexis Sánchez også…
10. Når er en ny sportssjef/teknisk direktør på plass, og vil vedkommende overta jobben til Woodward?
Det eneste United har sagt offisielt om det var da Ed Woodward adresserte sine forretningsforbindelser og investorer i sin siste telefonkonferanse da resultatene for 2. kvartal ble lagt frem.
Da forklarte Woodward at det var «en prosess United jobbet kontinuerlig med».
Kjedelig svar, men akkurat like ullent som det var ventet.
Woodward skal imidlertid ha hatt samtaler med flere den siste tiden og tidligere spillere som Rio Ferdinand og Darren Fletcher. De to har begge blitt nevnt som mulige kandidater.
Det er trolig et ønske fra United at stillingen blir besatt i god tid før sesongstart, men dette er en stilling som skal ligge der i et langsiktig perspektiv.
Etter det united.no erfarer, og de opplysningene kommer fra svært troverdig hold, vil en ny sportssjef/fotballsjef/teknisk direktør/ jobbe tett sammen med manager Ole Gunnar Solskjær og hans team og identifisere overgangsmål for deretter å rapportere til Ed Woodward som fremdeles vil ha det endelige ordet sammen med Glazer-familien.
Samtidig som det hadde vært ønskelig at en ny sportslig leder hadde hatt større makt og innflytelse, kan United-fansen ha et berettiget håp om at Woodward i fremtiden vil lytte mer til klubbens egne folk enn agenter og eksterne aktører.