«Cultural Reboot»: Uttrykket som har forvandlet Solskjærs United
Internt i Manchester United brukes uttrykket «Cultural Reboot» oftere enn noe annet for å beskrive den retningen klubben nå tar. Det er alt annet enn tilfeldig.
Hva innebærer egentlig uttrykket «Cultural Reboot»?
Identitetsjakt? Akademirevolusjon? Fremtidsplaner? En kombinasjon av alt?
Ved hjelp av en rekke kilder som kjenner henholdsvis Ole Gunnar Solskjær inngående og klubben fra innsiden søker vi svaret.
Ledelsen kjente risikoen, men støtten til Ole Gunnar Solskjær står klippefast.Kilde tett på klubben til united.no
Manchester United hentet rutinerte managere i David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho, men det var først da Ole Gunnar Solskjær kom inn at klubbledelsen så ut til å forstå verdien av å tenke langsiktig.
Annonse
Eller rettere sagt, ledelsen skjønte hva som måtte til for å ha en langsiktig strategi.
– Øverst på listen over kriteriene for dagens United står tålmodighet, sier en kilde tett på Manchester United til United.no.
– Minner mest om en revolusjon
Fotball er ferskvare og den slutter aldri å forbause.
For elleve måneder siden ble lagbyggeren Mauricio Pochettino ustanselig linket til managerjobben i Manchester United. Da argentineren fikk sparken i Tottenham ble han erstattet av José Mourinho, manageren som fikk sparken i United fordi han ikke var en lagbygger.
Kombinasjonen av svake resultater i høst for Solskjærs United og en Pochettino som nå er ledig på markedet, vil gi nye spekulasjoner og teste hvor fremtidsrettede og prinsippfaste United-ledelsen faktisk er.
«Cultural Reboot» er imidlertid mer enn et fagert uttrykk.
Arbeidet med å fornye United har kommet lenger enn hva de fleste er klar over, og minner mer om en revolusjon enn en kursendring.
Annonse
Nå mangler bare én ting for fansen, Glazer-familien, Ed Woodward, spillergruppen, og ikke minst Ole Gunnar Solskjær selv.
Resultatene.
Internt i United er man fullstendig overbevist om at de kommer.
Spørsmålet er bare når.
Det verserer en historie i United-kretser om at Ed Woodward besøkte Ole Gunnar Solskjær på kontoret kort tid etter at nordmannen ble ansatt. Solskjær skal da ha vist Woodward en ung lagoppstilling av hvordan han ønsket at United skulle se ut om et par år.
– Jeg er blitt fortalt at historien stemmer. Den skal også ha gjort såpass inntrykk på Woodward at han nevnte den til flere andre i ledelsen som et eksempel på den tankegangen United nå trenger, forteller kilden.
Solskjær har vist at visjonen om å bygge et nytt United ikke bare er fagre løfter. Han setter handling bak ordene og nyter stor respekt internt i United for det.Kilde tett på klubben til united.no
I 3-1-seieren mot Brighton i november, hadde Manchester Uniteds elleve utvalgte en snittalder på 23 år og 350 dager.
Det er det yngste laget noen klubb har mønstret i Premier League denne sesongen.
Annonse
Forrige sesong hadde Uniteds akademispillere 58 prosent mer spilletid enn akademispillere fra nærmeste konkurrent Tottenham.
Og av Uniteds første 34 mål denne sesongen, sommerens treningskamper inkludert, ble 32 enten scoret eller assistert av akademispillere.
Det er en grunn til at Ole Gunnar Solskjær ser ut til å nyte godt av en helt annen forståelse og tålmodighet enn sine forgjengere i managerstolen på Old Trafford.
– Solskjær har vist at visjonen om å bygge et nytt United ikke bare er fagre løfter. Han setter handling bak ordene og nyter stor respekt internt i United for det. Han vet allerede nå hvilke spillere han vil ha med videre i prosjektet sitt. Internt i United har man også enorme forventninger til 16-åringen Hannibal Mejbri, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Samtidig er det flere spillere som lever farlig. Én av dem er Jesse Lingard. Han kunne fort ha blitt solgt i sommer dersom det hadde kommet bud, sier vår kilde som er meget tett på klubben.
Og fortsetter:
– Samtidig som United omsider tenker langsiktig med sine investeringer, vet også Solskjær at han trenger å levere resultater her og nå. Resultatene denne sesongen har åpenbart vært for dårlige. Balansegangen er like krevende som å gå på slakk line over Niagarafossen. Særlig ettersom den største stjernen fremdeles vil bort. Paul Pogba har nemlig ikke endret standpunkt siden i sommer, men situasjonen er komplisert. Det er kun en håndfull klubber som har råd til ham. Både med tanke på overgangssum og lønn. United har så langt vært krystallklare på at han ikke er til salgs, men ledelsen vil lytte hvis det kommer bud på rundt 140–150 millioner pund. Pogba har imidlertid oppført seg eksemplarisk etter uttalelsene han og agenten Mino Raiola kom med i sommer. Det står i sterk kontrast til de siste månedene Romelu Lukaku hadde i klubben. Hans oppførsel var blitt et problem for klubben, sier kilden.
HER DISKUTERER VI ARTIKKELEN:
Herreras avskjed var ikke tilfeldig
Lukaku og Alexis Sánchez spiller begge for Inter denne sesongen.
Lukaku ble solgt, mens chilenske Sánchez er på lån.
Det er også Chris Smalling i Roma, mens Marouane Fellaini, Antonio Valencia, Matteo Darmian og Ander Herrera enten ble solgt eller forlot klubben etter at kontraktene deres gikk ut.
Annonse
At Ander Herrera ikke fikk ny kontrakt var kanskje det som overrasket mange.
Annonse
Men det har en forklaring.
– Kroppsbygningen til Herrera ble et diskusjonstema internt i United. Han hadde mange småskader og passerte 30 år i sommer. Herrera var populær som en del av den spanske trioen med David de Gea og Juan Mata, men Uniteds ankepunkt var at Mata og Herrera, til sammen, kun startet to kamper mer enn Paul Pogba alene sist sesong. Herreras representanter har senere hevdet det manglet et skikkelig tilbud fra United. Mata aksepterte betingelsene United ga ham. Herrera gjorde det ikke. Til slutt måtte United statuere et eksempel. Herrera var ikke blant verdens beste midtbanespillere, men ville ha en lønn som tilsa det. Klubben valgte derfor å si nei, sier en kilde tett på klubben til united.no.
En annen spiller som til stadighet har blitt linket bort fra United denne sesongen er Nemanja Matic.
– Matic fikk forsikringer i høst om at han hadde en fremtid i klubben hvis han selv ønsker det, får vi opplyst av en annen kilde som er tett på førstelaget.
Serberen har kun startet to ligakamper denne sesongen (per 10. desember), og kanskje det nå er grunn til å stille spørsmål ved om han selv faktisk ønsker å være i klubben.
Det er også spillere som lever farlig. Én av dem er Jesse Lingard. Han kunne fort ha blitt solgt i sommer dersom det hadde kommet bud.Kilde tett på klubben til united.no
Ole Gunnar Solskjær og United endte opp med tre nye forsterkninger i sommer.
Etter det united.no kjenner til, var det både midler til rådighet og, i utgangspunktet, et ønske om å hente flere.
Men United var fast bestemt på ikke å la seg presse på pris eller spilleres vikarierende motiver for å komme til United.
Det harmonerer godt med den oppfatningen Solskjærs etterfølger i Molde, og nybakt seriemester i Norge, Erling Moe, har.
– Jeg tror United hadde hentet flere spillere dersom klubben og Ole virkelig hadde ønsket det, men det handler om å finne spillerne de ønsker å tufte framtiden på. De venter heller til neste vindu for å få akkurat det de vil ha for byggverket sin del. Det er et byggverk som kommer til å ta tid, men slik jeg ser det, har Ole og klubben truffet veldig bra på de spillerne de har hentet inn til nå. Jeg tror for eksempel at Harry Maguire vil bli en United-legende, sier Erling Moe til united.no.
Troen på at United nå er på rett spor gjennomsyrer nå hele klubben.
Braut Haaland blant spissene som vurderes
United-legenden Bryan Robson er fremdeles tett på klubben i sin rolle som ambassadør. Han maner United-fansen til å vise tålmodighet.
– Vi ønsker alle at vi skal være der oppe og slåss om ligagullet, men vi er ikke der nå. Men henter vi to eller tre klassespillere, så kan vi utfordre Manchester City og Liverpool. Gapet er ikke så stort som tabellen nå indikerer, sier Robson united.no.
Både Borussia Dortmunds Jadon Sancho og Red Bull Salzburgs Erling Braut Haaland har blitt jevnlig linket til United.
– Det ble nylig gjort et stort nummer ut av at Solskjær sendte Simon Wells, en av sine mest betrodde speidere, for å se Braut Haaland i aksjon. Jeg er blitt fortalt at United har fulgt ham nøye over tid sammen med et par andre spissalternativer. Overganger av en så betydelig karakter er vanskelig å få til i januarvinduet. Vanskelig, men ikke umulig, påpeker en av våre kilder.
Juventus-spissen Mario Mandzukic har også stadig blitt linket til United i høst. Etter det united.no har grunn til å tro, er det faktisk godt mulig at 33-åringen kommer til Old Trafford i januar.
Bryan Robson mener Ole Gunnar Solskjær og United så langt har opptrådt meget klokt på overgangsmarkedet.
– Ole har bare hatt ett sommervindu. De han har hentet har alle imponert stort. Maguire er en kvalitetsstopper, Wan-Bissaka kan meget vel bli Uniteds høyreback i ti år, og unge James jobber knallhardt for laget og er rask. Farten og bevegelsen hans gir andre spillere rom, sier Robson.
Eikrem: Trenger tre sommervinduer
Magnus Wolff Eikrem kjenner Solskjær som trener bedre enn de fleste, etter å ha spilt under ham for Uniteds reservelag, Cardiff og Molde.
– Vi kan først vurdere Ole Gunnar skikkelig når han har hatt tre sommervinduer. United må fortsette den prosessen de har begynt på og bare stå i det, lyder rådet fra Wolff Eikrem, og fortsetter:
– Jeg håper United viderefører den kursen de har lagt seg på med å hente inn unge spillere som både kan og vil bli gode. Det var snakk om Paulo Dybala i sommer, men det var en spiller som kanskje ikke egentlig ønsket å gå til United. Vi så hva som skjedde med Angel Di Maria og Radamel Falcao for å nevne et par. United må gå tilbake til der klubben var før. Nemlig hente inn unge, lovende spillere som United gjør gode. Spillere som er sultne på suksess, påpeker Eikrem til united.no.
To sportsdirektører, som begge regnes som noen av de fremste i verden, har tidligere signalisert interesse for en tilsvarende jobb i United.
Tilbakemeldingen fra klubben har vært «takk, men nei takk».
I United er man nå meget tilfreds med de endringene som har blitt gjort i rekrutteringsavdelingen. En utfordring, men ikke nødvendigvis et stort problem, for Solskjær, er at flere av de mest fremtredende personene i Uniteds omfattende speidernettverk er hentet av ulike managere med ulike filosofier.
Erfarne Jim Lawlor kom under Sir Alex Ferguson, mens John Murtagh ble ansatt under David Moyes. Sjefen for det globale speidernettverket Marcel Bout kom sammen med Louis van Gaal, mens Steve Brown sluttet seg til United like etter at José Mourinho ble ansatt i 2016. I tillegg skal Solskjær ha gitt et større ansvar til Simon Wells som han kjenner fra tiden da Wells var Uniteds sjefsspeider for Skandinavia.
Selv om det er mange ulike filosofier og bakgrunner som møtes, blir United.no fortalt at samarbeidet i rekrutteringsavdelingen er meget godt. Ole Gunnar Solskjær skal ikke bare ha vært veldig tydelig på spillerne han ønsket å hente sist sommer. Respekten og fremtidsvyene har også overbevist en rekke av Uniteds unggutter til å skrive nye kontrakter med klubben, som eksempelvis Mason Greenwood og Brandon Williams så sent som i november.
– Både klubbledelsen, inkludert Glazer-familien, og et overveldende flertall av spillerne står helhjertet bak Solskjær. Resultatene har vært svake og United taper enorme inntekter på ikke å spille Champions League, men troen på at United nå er på rett spor gjennomsyrer hele klubben, men klubben frykter man at situasjonen rundt Paul Pogba fort kan blusse opp igjen og skape unødig støy, får United.no opplyst av en kilde tett på United.
Nøkkelspillere forlenget
Da Solskjær fikk jobben som midlertidig manager skal United-ledelsen ha hatt to klare ønsker hva spillerlogistikken angikk.
Ledelsen, med Glazer-familien i spissen, skal ha ønsket at særlig Anthony Martial og David de Gea forlenget sine kontrakter med United.
Det har de begge gjort.
– De Gea har sågar fortalt omgangsvenner at han ser for seg å bli i United ut karrieren, forteller en annen kilde.
United må gå tilbake til der klubben var før. Nemlig hente inn unge, lovende spillere som United gjør gode.Magnus Wolff Eikrem
– Ole er trygg på seg sjøl. Om du er Jørgen Hattemaker eller Kong Salomo så behandler han folk likt. Det gjør at han fremstår som folkelig og skikkelig. Samtidig kan han være knalltøff! Det er Ole når det trengs og i langt større grad enn folk er klar over. Men han går ikke rundt og utbasunerer og snakker høyt om det, sier Molde-trener Erling Moe til united.no.
Revolusjonen på bakrommet
Det er ikke bare på banen Solskjær har gjort store endringer med United-laget.
Staben som er ansvarlig for at spillerne kan yte maks, har også fått flere nye tilskudd under Solskjær.
De to hele sesongene som José Mourinho fikk på Old Trafford, viste at United løp henholdsvis minst og nest minst av samtlige lag i Premier League.
Solskjær har heller ikke lagt skjul på at han mener spillerne var for dårlig trent, og sommerens preseason omtales av mange i United som den hardeste i manns minne.
Uniteds manager har også sine kritikere som sier hardkjøret har slått uheldig ut i form av flere skader.
Erling Moe har ingen problemer med å kjenne igjen den krevende siden av Solskjær og tror en eventuell negativ effekt vil være midlertidig.
– Ole liker at det trenes og at det trenes godt. Han er stram på den biten. Du hadde den samme seansen da Klopp kom til Liverpool. Han begynte med et nytt treningsregime og da fikk Liverpool noen skader og Klopp fikk en del kritikk. Men du kan ikke hvile deg til topps. Du må utfordre noen grenser i sesongoppkjøringer og i kamper. I den prosessen kan det forekomme skader, men du må jobbe deg gjennom det, og spillerne må lære seg å tåle det for at de skal klare å dominere kamper i 90 minutter, sier han.
Mens de fysiske trenerne står for det meste av hardkjøret er det to av Solskjærs mest betrodde menn som styrer fotballøktene.
Kieran McKenna og Michael Carrick ble begge hentet til trenerteamet rundt førstelaget av José Mourinho. De to blir sett på som dyktige på feltet, men det finnes interne kritikere som mener de ikke er autoritære nok.
Etter det united.no erfarer deler Solskjær absolutt ikke den oppfatningen og skal ha stor tiltro til den unge trenerduoen.
Bryan Robson har overvært flere treninger på Carrington. Han roser Uniteds opplegg.
– Treningene jeg har sett har vært veldig bra. Michael Carrick forbereder seg hele tiden. Spillere vet og forstår hva Ole og teamet ønsker av dem. Ole vet bedre enn noen andre at vi burde vært høyere opp på tabellen, men likevel oppfatter jeg atmosfæren innad i United som veldig positiv, sier Robson til united.no.
Samtidig blir uited.no fortalt av en annen kilde at under den trøblete innspurten av fjorårssesongen skal stemningen ha vært en ganske annen.
– Stemningen på feltet og i spillergruppen var heller dårlig, akkurat som resultatene. Enkelte sammenligner faktisk atmosfæren i mai med hvordan det var mot slutten med Mourinho. Problemet var imidlertid ikke Solskjær, men en følelse av flere spillere manglet mentaliteten og holdningene som kreves i en klubb som Manchester United. Garderoben blir av kilden beskrevet som «rotete», men vedkommende påpeker at sommerens opprydning i stallen har ført til en merkbar endring til det bedre.
Du kan ikke hvile deg til topps. Du må utfordre noen grenser i sesongoppkjøringer og i kamper. Spillerne må lære seg å tåle det for at de skal klare å dominere kamper i 90 minutter.Molde-trener Erling Moe
Siden han overtok managerjobben har Solskjær hentet inn den fysiske treneren Charlie Owen.
Den tidligere United-treneren Richard Hawkins har også kommet tilbake til United etter en lederjobb i FA. Richard Hartis er en annen Solskjær kjenner godt. Keepertreneren vendte nylig tilbake til den samme jobben han hadde i United mellom 2000 og 2010, og han har jobbet med Solskjær både i Molde og Cardiff. I slutten av september sluttet keepertrener Emilio Alvarez i United, etter det united.no erfarer, av personlige årsaker.
Michael Clegg, som spilte for United sammen med Solskjær er styrketrener, mens Ed Leng kom til United fra Melbourne City etter anbefaling fra Solskjærs tidligere trenerkollega i United, Warren Joyce.
Leng leder teamet av «sports scientists», som har en vitenskapelig tilnærming til treningsresultatene som blir analysert grundig for å oppnå Solskjærs mål om at United skal bli det best trente laget i Premier League.
– Solskjærs lederstil fungerer
Tidligere i høst presenterte Manchester United resultatet fra første kvartal denne sesongen.
Det viser til fulle hvor sårbare United er uten Champions League-fotball. United estimerer et tap på over 60 millioner pund på uteblivelsen fra det fornemste selskapet i Europa.
Det er imidlertid verdt å merke seg at de kommersielle inntektene har en liten økning til tross for turbulensen på banen.
– Foruten merkevaren Manchester United er stjernespillerne det store trekkplasteret. De brukes for å hente nye sponsorer og de brukes med en klar og vellykket strategi av United for å nå ut til flest mulig følgere i sosiale medier. Internt i klubben er det imidlertid en betydelig bekymring for at mange av spillerne, særlig de yngre, har fått så mange hatefulle meldinger fra frustrerte fans, får united.no opplyst.
United er blant klubbene som ønsker konstruktive samtaler med blant andre Twitter, for å ordne opp i problemene.
Ed Woodward har uansett vært krystallklar på at Uniteds solide kommersielle avtaler gjør klubben konkurransedyktig på overgangsmarkedet.
Ole Gunnar Solskjær vil derfor få betydelige midler i 2020. Internt i United er det også en oppfatning av at Uniteds akademi er i en vesentlig bedre forfatning nå enn for få år siden, og at Solskjærs ungdomslinje vil betale seg på sikt.
United.no blir fortalt at Manchester United har som mål at 70 prosent av spillerkjøpene skal bli suksess.
Lykkes man med det, er det godkjent.
Hverken Louis van Gaal eller José Mourinho var i nærheten av å oppnå de tallene, men Solskjær har fått en solid start med de tre han har hentet, særlig Daniel James som har overrasket de fleste.
– Stemningen i United-garderoben er igjen preget av samhold og positivitet. Det er en gruppe som står samlet, og mye av det tilskrives Solskjærs lederstil. Han gir tillit, delegerer ansvar, men er også knallhard mot spillere som tråkker over streken, og nøler ikke med å irettesette spillere om han finner det nødvendig. Det har hendt flere ganger, men det er bare noen ytterst få historier som har lekket ut. Det viser respekten Solskjær har i garderoben, forteller en kilde tett på førstelaget til United.no.
– Ole vet hvilken behandling som trengs
Molde-trener Erling Moe, som har jobbet tett med Solskjær i flere år, er ikke overrasket over det skussmålet gamlesjefen får.
– Som trener har du to måter å påvirke enkeltindivider. Enten kan du prate sammen under fire øyne, eller så tar du praten i garderoben. Ole behersker begge kommunikasjonsformene godt. Ole er en god menneskekjenner, og vet fort hvem som trenger en arm rundt skulderen og hvem som trenger et spark bak. Bare spør Vegard Forren. Han er blå i rumpa ennå, beretter Moe med et smil, og legger til:
– Ole er også veldig flink til å ta vare på sine egne. Det er en av de tingene som gjør ham spesiell. Samtidig som han gjør det, er han også en 24/7-mann. Manchester United spiser det meste av tiden hans, men jeg er sikker på at Ole sover godt om natten, legger han til.
Molde-veteranen Wolff Eikrem var i United fra han var 16 år og snaut fem år frem i tid og avsluttet tiden med å spille under nettopp Solskjær for Uniteds reservelag.
– I United virker det som backingen fra alle i og rundt klubben er hundre prosent. Jeg er helt sikker på at Ole Gunnar er minst like trygg på seg sjøl nå som da det gikk veldig bra sist vinter, sier Wolff Eikrem.
Ungdomsrevolusjonen og fremtidsutsikter til tross, det er et ankepunkt som blir brukt mot Solskjær når i overkant av en tredjedel av sesongen er unnagjort.
Resultatene.
Den mangeårige United-kapteinen Bryan Robson sparer ikke på kruttet.
– Hvis du spør meg hva som virkelig har imponert meg mest denne sesongen, vil jeg være såpass tøff at jeg sier ingenting! Det er fordi vi snakker om Manchester United. Så enkelt er det. Spillerne og, ikke minst Ole, har en betydelig jobb foran seg med å få United opp der laget hører hjemme, sier «Captain Marvel».
Ole bruker kritikken som ren motivasjon. Han vil motbevise folk.Magnus Wolff Eikrem
Solskjærs tidligere trenerkollega i Molde, Erling Moe, sier at ingen bør undervurdere United-managerens tøffhet om det trengs.
– Ole er en tøffing og jeg vet hvor han har lyst til å ta United. Jeg vet også at han har en plan som er klar og tydelig både med tanke på hvordan laget skal spille og fremstå. Han vil at United skal stå høyere, være tøffere og dominere, selv om det er en prosess å komme dit at United kan makte det i 90 minutter. Han har også en klar plan for hvordan United-spillerne skal fremstå utenfor banen også, sier Moe.
– Nå er United i en gjenoppbyggingsfase. Det må fansen akseptere. Jeg håper Ole får den tiden som trengs, for jeg mener klubben er på rett vei, supplerer Wolff Eikrem, og fortsetter:
– Uansett hvordan man snur og vender på det, så blir du målt på prestasjoner resultater. Særlig i Premier League og i United. Med det trykket som kommer utenfra er det viktig at Ole har god ryggdekning og langsiktig plan.
– Ole bruker kritikken som ren motivasjon. Han vil motbevise folk. Jeg tror faktisk han bruker det bevisst når han snakker med spillerne i garderoben og på trening også. «Alle» skriver negativt om United og alle snakker «dritt» om United. Jeg tror han velger å bruke det til noe positivt, ved å si til spillerne at det er oss mot resten av verden, forklarer Wolff Eikrem.
Trygg med media
Media og Manchester United.
Det kunne vært skrevet et 20 binds leksikon om forholdet eller konfliktene om du vil, mellom de to institusjonene.
Interessen er ikke blitt mindre etter at Sir Alex Ferguson ga seg i 2013.
– Interessen for United er enorm over hele verden. Media tar mye av en managers tid i United. Noen av managerne hater åpenbart den biten, men Solskjær håndterer den i all hovedsak veldig bra, sier Jamie Jackson i The Guardian til united.no.
I motsetning til Fergusons overordnede David Gill, har United nå fått en administrativ sjef som stort sett trives i rampelyset.
Men da det velrenomerte internettmagasinet «The Athletic» kjørte historien «This is Ed Woodward», var det særlig én person som rynket på nesen av det han mente var en meget unyansert fremstilling;
Ed Woodward selv.
Uniteds administrative sjef har tatt selvkritikk på at klubben ikke var tydeligere i sin kommunikasjon med fansen om hva den nye kursendringen under Solskjær innebar, men han er lei av å lese at det er han som bestemmer hvilke spillere United kjøper og selger.
I motsetning til hva mange aviser skriver har han lite eller ingenting med den prosessen å gjøre, får united.no opplyst fra flere hold.
Men Woodward er en populær leder internt i United. Han er tykkhudet, humørfylt og handlekraftig. Tre kriterier du også kan feste på den fjerde manageren Manchester United har ansatt siden Ferguson ga seg i 2013.
– Jeg tror ikke kritikken påvirker Ole i nevneverdig grad. Han har stått i stormen før både som spiller og manager og vet hvordan ting fungerer, sier Erling Moe.
Guardian-journalisten Jamie Jackson roser Solskjærs stil på pressekonferansene. Særlig starten imponerte ham.
Solskjærs første pressekonferanser var nemlig forfriskende.
Kristiansunderens vokabular gikk rett hjem både hos journalistene og fansen, og superlativene haglet: Fantastisk! Selvtillit. Ydmyk. Stolt. Fornøyd. Ansvar. Lykke. Tillit. Ære. Privilegium. Morsomt. Identitet. Familie. Følelser. Vilje.
– Det var en enorm overgang fra José Mourinho, sier Jackson.
Han var journalisten som fikk portugiseren til å frese «RESPECT» og demonstrativt holde opp tre fingre (for tre Premier League-titler) etter tapet for Tottenham i starten av sesongen 2018/19.
– Høsten 2018 var tung, men Solskjær kom inn med en positivitet som smittet over på omgivelsene. Alle merket det, og kanskje særlig vi som dekker klubben, sier Jackson.
Ole er krevende, men du vet alltid hvor du ham. Han er klar og tydelig.Molde-trener Erling Moe
Solskjærs selvsikkerhet på podiet ble satt på prøve etter svake resultater. På sommerturneen ble Solskjær dessuten flere ganger tvunget inn i et hjørne, enten om det handlet om Paul Pogba som ville bort, eller manglende aktivitet på overgangsmarkedet.
Men nordmannen sto last og brast, og har fått ros for hvordan han har forsvarte klubben i en vanskelig situasjon.
– En av de viktigste tingene jeg har lært av Ole er å bevare sinnsroen og fatningen. Hvis du er høyt oppe når det går bra og tilsvarende langt nede når det går dårlig, blir du ikke gammel i dette gamet, sier Erling Moe med et smil.
Var med på starten av eventyret
Den journalisten som muligens kjenner Solskjær best av alle er Rune Edøy, mangeårig sportsansvarlig i Kristiansund-avisen Tidens Krav.
– Overfor pressen er han proff til fingerspissene Og han vet at det å møte pressen er en del av jobben. Jeg har vært på noen av pressekonferansene hans i England. Han er sjarmerende, åpen og ærlig, men først og fremst er han proff, presiserer Edøy.
Alle ville snakke med Cruyff og Poborsky. Noen ville prate med Ronny Johnsen, men ingen, absolutt ingen, var interessert i å snakke med Ole Gunnar. Bortsett fra meg da.Rune Edøy, sportsansvarlig Tidens Krav
Som sportsjournalist i lokalavisen ble Edøy godt kjent med Solskjær på begynnelsen av 1990-tallet og i 1996 dro han over på samme fly som Ole Gunnar Solskjær og Silje, da «The Baby-faced Assassin» skulle bli presentert som United-spiller.
– Jeg var på hotellet sammen med Ole Gunnar og Silje. Det var utrolig artig å være med hele veien på en tid der det var åpent og du hadde tilgang, forklarer Edøy.
Sommeren 1996 var det fem nye spillere som møtte pressen. Foruten Ole var det Ronny Johnsen, Raimond van der Gouw, Karel Poborsky og Jordi Cruyff.
– Alle ville snakke med Cruyff og Poborsky. Noen ville prate med Ronny Johnsen, men ingen, absolutt ingen, var interessert i å snakke med Ole Gunnar. Bortsett fra meg da, sier Edøy.
Akkurat det har endret seg dramatisk. Som både spiller og manager i Manchester United, har Solskjær trolig blitt verdens mest kjente nordmann. Interessen for ham og klubben er enorm.
– Jeg tror Ole Gunnar er flink til å koble av fra det stadige maset og skriveriene, sier Magnus Wolff Eikrem.
– Ole har egentlig ikke forandret seg. Om jeg intervjuer han, er det naturligvis formelt. Men om vi møter hverandre på gaten i Kristiansund, er det den naturligste ting i verden for oss begge å slå av en prat. For meg er han bare Ole Gunnar. Det er nesten så jeg glemmer at han er manager i United, smiler Edøy.
Akkurat det glemmer imidlertid ikke United-fansen. For den trofaste tilhengerskaren på Old Trafford, og de lojale supporterne som reiser land og strand rundt for å følge United, er Solskjær en legende.
Uansett.
Men tålmodigheten har blitt satt på prøve i høst etter en rekke svake resultater.
I høst hadde United den svakeste seriestarten på over 30 år.
Likevel forsvares Solskjær og klubbens nye kurs iherdig av ledelsen.
En som er tett på det indre liv i Manchester United forklarer det slik:
– Ole har en enorm stjerne i klubben. Hver eneste ansatt i United ønsker at han skal lykkes. Til syvende og sist er det imidlertid én ting man blir målt på i United. Resultater. Han har en uforbeholden støtte fra ledelsen, og Solskjær vil i en periode tåle at ting blir verre, før det blir bedre.
– Men både fansen og ledelsen forventer bedre resultater. Det er manageren som må ta de riktige og viktige avgjørelsene. De som tjener klubben. Både nå og om fem år. De som skiller suksess fra fiasko. De som avgjør om United snart er på toppen av engelsk og europeisk fotball igjen.
– Alt hviler på Oles skuldre. Ansvaret ligger hos ham. Amerikanerne har et godt uttrykk som passer til den jobben Solskjær har foran seg: