Hvorfor aldri «ManU»?

Det var uttrykket motstanderne brukte til å hetse oss på sitt verste.

Publisert Sist oppdatert

Vi er Manchester United, United, Man. United og for noen kanskje også Man. Utd.

Så er det også en del – også United-fans – som sier «ManU».

Noen sier det uten å mene noe ondt og av uvitenhet. Men for noen vil uttrykket kun sees på som en fornærmelse og all bruk er et uttrykk for manglende respekt.

Spesielt i England.

Hvorfor?

munchen_plakett

WBA-fansen lagde sangen: «Duncan Edwards is manure, rotting in his grave, man you are manure – rotting in your grave».

Det var hets på det groveste av en United-legende som døde bare 21 år gammel grunnet flytragedien i München. Den originale bruken av “ManU” kommer altså fra noe av den groveste hetsen som er blitt brukt på en fotballbane. Er du for ung til å skjønne hva teksten over betyr, så gir nok en rask sjekk i Google Translate deg et raskt og brutalt svar.

Fansen i Liverpool og Leeds lagde deretter sine egne varianter, som: «ManU ManU went on a plane, ManU never came back again» og «ManU Never Intended Coming Home» – hvor du ser at de store bokstavene danner MUNICH – det engelske ordet for München. Alt gjort av én grunn – for å hetse og håne.

Så skal det sies at dette er i ferd med å vanne ut, at flere United-fans bruker «ManU», man kan også hører enkelte United-spillere, tidligere eller nåværende, bruke det og de som er opptatt av børs vet at det på New York-børsen heter «MANU» om alt rundt United-aksjene.

Likevel så kommer man ikke unna at de som opplevde flyulykken i 1958, de som levde med United i årene etter, for dem er det sårt. Vår erfaring er også at hvis du møter ordentlige United-fans i Manchester, så er det en klar fordel å bruke United, Man. United og holde seg unna Manu.

Men mest av alt handler det om respekt – respekt for de som døde, de som overlevde og de som tar dette personlig.

Fortell gjerne også de som ikke vet bedre om hvorfor de bør holde seg unna dette uttrykket.

 

Kommentar fra 2008/09-sesongen

Lars Morten Olsen, som er redaktør for Supporterklubbens medlemsmagasin, United-Supporteren, skrev følgende kommentar om emnet for fem år siden.

Av: Lars Morten Olsen

– Do you support ManU?, spurte mannen, og tonen var ikke spesielt vennlig.

Hjernen jobbet febrilsk etter et tilfredsstillende – og riktig – svar, mens øyene forgjeves flakket etter mulige smutthull fra hjørnet vi følte oss presset opp i. Vi likte oss dårlig. Det var bare et par timer til avspark mellom United og West Ham, og den noe tvilsomme puben vi befant oss på i tjukkeste Øst-London var smekkfull av støyende supportere.

– Nå?,.. purret han videre.

otutenfor

Han bar ingen farger, men siden han sa ManU var han heller ikke United-supporter. Såpass skjønte vi.

Vi hadde heller ingen farger som røpet klubbtilhørighet, men hva gjør man egentlig i East Ham i svarteste Øst-London en mørk novemberkveld to timer før en kamp mellom West Ham og Manchester United? Kjapt vurderte vi svarmulighetene.

«Tourist in London». Neppe. Det er et stykke fra Big Ben til det østkantland vi befant oss i her.

«West Hamsupporter». Det hadde vært det enkleste, men vi forkastet også det. Av to grunner. For det første fornekter man seg selv med et sånt svar. For det andre har vi hørt om tilsvarende tilfeller før, hvor vedkommendes såkalte identitet er blitt plukket fra hverandre som brødbiter med mer inngående spørsmål om klubben han ljuget på seg.

Og blir man avslørt sånn er man ikke særlig populær.

– Do you support ManU?, spurte han igjen, og nå måtte vi hoste fram et svar:

– Well, I support Manchester United, because there is a difference.

Han roste ikke ærligheten. Snudde seg bare til sin kamerat, og sa:

– Should we put a burning cigarette in his face?

I samme øyeblikk åpenbarte det seg en rømningsvei gjennom folkemengden, og vi lot oss ikke be to ganger. Trygt ute på gaten var det lett å blande seg i vrimmelen, og vi kunne puste ut.

Situasjonen i East Ham var kanskje ekstrem, men den illustrerer hvor viktig riktig navn kan være, og den forteller også litt om hvem som bruker hvilket navn om klubben vår.

Fordi: På de britiske øyer er det ingen Manchester United-supportere som sier ManU. Kjært barn har mange navn, men navnene som blir brukt er: United , Man United eller Manchester United. Noen sier konsekvent bare «vi». Andre sier «Reds», mens du også en sjelden gang kan høre «Red Devils». Men ManU? Aldri. Ikke blant United-supporterne, ikke blant de ansatte på Old Trafford, og definitivt ikke på Carrington, blant spillerne, trenerne, administrasjonen og støtteapparatet der.

De som sier ManU på motsatt side av Nordsjøen – og det var det som røpet den ikke altfor vennligsinnede mannen på puben i Øst-London – er ene og alene motstanderfans, de som uten skam utroper seg som abu (anyone but United), og…pressen.

Skjønt, selv om engelske journalister ofte omtaler ManU i sin sjargong, er det forholdsvis (og heldigvis) sjelden man ser det på trykk eller hører det på TV og radio. Derimot er det langt oftere man ser ManU på trykk i aviser her hjemme i Skandinavia, eller hører det på sportsendingene. Og det er trist. Mest fordi pressen med sin manipulerende makt klarer å feilinformere gode United-supportere til å tro at det er riktig å bruke ManU.

Gudskjelov finnes det hederlige unntak også her på berget. Enkelte journalister er flinke til å bruke navnet som geniet Louis Rocca lanserte på det der ekstraordinære styremøtet til Newton Heath i 1902. Da mannen som også sikret oss Matt Busby som manager, reiste seg og sa: «Gentlemen – why don’t we call ourselves Manchester United».

Også Canal+ Sport og Viasat fortjener honnør for at de fleste av deres  kommentatorer og studioeksperter ikke har hengt seg på bølgen, men sier fortsatt Manchester United. Hvor lenge denne ManU-trenden har vart her i Norge, Sverige og Danmark er vi usikre på.

Men ved å ta en kikk på VG, Dagbladet og Aftenposten fra dagene etter den historiske Treble-triumfen i 1999 (utklipp som vi alltid tar fram med en viss andakt), er det lett å slå fast at begrepet er kommet til etter det. Og; vi tør også påstå at trenden er voksende. Det er ikke bare i Skandinavia at ManU blir brukt. Vi vet at i USA bruker både majoriteten av United-fans, media og motstanderfans ManU. Også i Asia er begrepet utbredt. Mange her hjemme, spesielt barn og unge, vokser opp i den tro at ManU er det riktige navnet å bruke på klubben vår. Enten man befinner seg i Skandinavia eller i England. Og siden det i England er så enkelt som at motstanderfans sier ManU, mens United-fans sier United, Manchester United eller Man United, så kan det, i verste fall skape irritasjon, sinne eller at man rett og slett blir sett ned på.

Og det er selvfølgelig ikke noe hyggelig.

Spesielt ikke om man er i Manchester som stolt førstereisgutt eller jente.

Powered by Labrador CMS