Da Glazer kjøpte Manchester United, sa Duncan Drasdo opp sesongkortet på Old Trafford og ga heller beløpet som det kostet til Shareholders United (nå MUST). Her forteller han om 15 år med kamp mot eierne og samarbeidet med klubben.
Denne uka er det 15 år siden Glazer-familien overtok klubben vår. United.no ser derfor nærmere på diskusjonene rundt og kampen mot amerikanerne DA og NÅ!
Få om noen har kjempet hardere og lengre i kampen mot Glazer enn Drasdo. Han var i frontlinjen da det stormet som verst i 2005, og selv om han kanskje er blitt mer diplomatisk med årene så er han like engasjert i Manchester United Supporters Trust (MUST), der han nå er daglig leder.
– Da Glazer tok over sa du at de ville være ute innen ti år og at vi ville danse i gatene når de dro. Hva er hovedgrunnen til at de ikke har solgt klubben, og b) vil vi være for gamle til å danse den Glazer omsider selger klubben?
Annonse
– Sa jeg virkelig det, sier Drasdo og ler høyt.
– Jeg er faktisk overrasket over at jeg trodde det skulle ta såpass lang tid som ti år. Når du ser hvordan overtakelsen var strukturert og spesielt den enormt dyre finansieringsplanen der mye skjedde helt på tampen, så tyder alt på at de faktisk ikke hadde planlagt å ta over Manchester United.
– Jeg tror intensjonen deres var kjøpe opp et tilstrekkelig antall aksjer slik at det ville tvinge John Magnier og JP McManus til å kjøpe aksjene tilbake til en høyere pris for å kunne overta kontrollen i United.
Drasdo tror at alt gikk etter Glazers plan helt til Sir Alex Ferguson kom på kant med Magnier og McManus over eierskapet av hesten «Rock of Gibraltar». Ifølge Drasdo tvang det Glazer til å velge mellom å backe ut med halen mellom beina og et stort økonomisk tap siden de hadde kjøpt aksjer til en meget stiv pris, eller gå all in med et bud for å overta klubben.
– Siden de i utgangspunktet ikke hadde planlagt å kjøpe klubben, trodde jeg de ville selge ved første og beste mulighet de fikk med profitt.
Dette var etter det Drasdos beregninger Glazers plan helt til finanskrisen i 2008. Den spolerte alt håp om at det skulle komme en kjøper og overta klubben med stor fortjeneste for amerikanerne.
– Til slutt ble det ekstremt vanskelig for noen å legge fram et bud som ikke ville resultere i tap for Glazer-familen siden de hadde brukt så mye penger på finansieringen av oppkjøpet.
– Det var ene og alene grunnen til at Red Knight sitt forsøk på å ta over aldri ble noe av i 2010.
Annonse
– Tre Glazers-søsken ønsker å selge
MUST-lederen peker også på at Glazer også hadde Fru Fortuna på sin side. TV-inntektene steg mye raskere enn noen ville tippet. I tillegg fikk Glazer mye gratis ved at vant United trofè etter trofè inkludert Champions League i 2008 og tre strake ligagull fra 2007.
– Glazer begynte å tro at dette var lett match. De ønsket ikke å hoppe av karusellen så lenge ting gikk bra og de ville hele tiden være med på den neste store fortjenesten.
– Etter den perioden var Glazer bare villige til å lytte til virkelig store bud.
Til nå har ingen bud i den størrelsesorden blitt lagt på bordet. Drasdo forteller at tre av seks Glazer-søsken riktignok ønsker å selge, men de øvrige tre er kun interessert dersom det kommer en virkelig stor lønningsdag.
– Men samtidig kan Covid-19 ha skapt stor usikkerhet rundt en fremtidig lønnsomhet. Tatt det i betraktning er det muligens et gunstig tidspunkt å selge nå. Glazer MÅ ikke selge, men de tenker kanskje at det er bedre å selge nå hvis de mistenker at verdien vil synke snarere enn øke de neste årene, sier Manchester-mannen og legger til at han inderlig håper at en eventuell ny eier bør involvere seg og samarbeide med supporterne.
Har mistet mange tidligere venner
Det siste var i hvert fall ikke tilfelle i 2005 da Glazer kjøpte Manchester United.
Annonse
Den svorne United-supporteren som er født og oppvokst i Whalley Range-området av Manchester reagerte med å si opp sitt sesongkort på Old Trafford. Det samme gjorde hans kone, og i stedet puttet de beløpet de to sesongkortene ville kostet inn i Shareholders United.
For en som elsker Manchester United var det emosjonelt vanskelig å holde seg borte. Etter noen år bestemte han seg for å returnere til Old Trafford. Et valg som falt enkelte av de han hadde sloss skulder ved skulder med tungt for brystet.
– Det var veldig tøft å slutte å gå på kampene selv om jeg hele tiden sa jeg skulle forsøke å gå på minst en hjemmekamp hver sesong fordi jeg var redd for å miste all forbindelse med klubben.
– Trist nok så jeg at nettopp det skjedde med mange av mine venner som helt sluttet å følge United, og kanskje spesielt de som gikk over til FC United. Det er mange av mine gamle venner som jeg sjelden eller aldri treffer mer og det er både synd og skam.
– Jeg tror mange av dem som byttet til FC ble bitre på oss som kjempet mot Glazer, men ikke valgte å følge med dit. Jeg kan forstå hvordan de tenker, men alle må gjøre det de føler selv er riktig.
– I 2009/10-sesongen tok jeg imidlertid en beslutning om at jeg kunne ha større innflytelse som «match going fan» enn om jeg holdt meg borte, et valg jeg tok sammen med min venn Ian Stirling, nå nestleder i MUST.
– De som gikk til FC mente det var feil å gå på Old Trafford, men den store majoriteten fulgte jo fortsatt Manchester United. Vi syntes det var ekstremt vanskelig å bli konfrontert med spørsmål som «hvordan vi som ikke gikk på Old Trafford kunne representere United-fans som fortsatt gjorde det?»
– Sluttet å regne da det passerte én milliard pund
Lørdag 16. januar 2010 var Duncan Drasdo en av 75.120 tilskuere på Old Trafford. Han husker ettermiddagen som om det var i går, men ikke først og fremst for at United slo Burnley 3-0 og Mame Biram Diouf scoret sitt første og siste mål for Manchester United.
– Fra øverste seksjon på Stretford End brettet Ian ut et svært LOVE UNITED HATE GLAZER banner. Det var rett og slett gåsehud å høre det enorme emosjonelle brølet fra hele Old Trafford. Banneret på Burnley-kampen var definitivt startskuddet som satte i sving hele Green & Gold-kampanjen, og den virkelig ristet Glazers eierskap.
– Apropos det. I desember og januar virket det som om Green & Gold-kampanjen var på vei tilbake mot en renessanse, for så å flate ut igjen. Kan det enkelt forklares med at kampanjen kom i flyten da laget hadde svake resultater, men sank da vi begynte å vinne?
Annonse
– Jeg tror det var hovedsakelig var et resultat av at folk innså noe vi har hevdet hele tiden. Nemlig at den virkelige skaden etter overtakelsen ville bli synlig først etter Sir Alex med stadig nye utskiftinger i ledende stillinger og flere investeringer for å kunne konkurrere med andre topplag. Han fungerte som et skjold for Glazer mens de brukte av klubbens inntekter til å dekke oppkjøpskostnadene.
– Frustrasjonen av å oppdage dette, spesielt kanskje blant fans som er for unge til å huske noe særlig av det som skjedde i 2005, begynte å koke.
– Seirer og gode kamper vil alltid bidra til å dempe uroen og misnøyen, men sannheten er at en slik protestbevegelse vil trolig dø ut så lenge det ikke finnes noen annen eier.
– Det var nøyaktig den konklusjonen vi hadde i rapporten vi skrev etter Green & Gold-protestene i 2010. Derfor vil vårt fokus fortsatt være å jobbe videre mot en bedre eierskapsmodell snarere enn å blåse liv i en ny protest.
– Hvor mye har eierskapet kostet klubben i skrivende stund?
– Jeg sluttet å regne på det da vi for flere år siden passerte en milliard pund. Det er mer enn nok, er det ikke?
– Kan du forklare hvordan Glazer har klart å ikke bruke noen av sine egne penger på nye spillere?
– Ja, ganske enkelt ved at de ikke har investert noen av sine egne penger i selve klubben.
– De brukte et forholdsvis lite beløp av faren sine penger i 2005 ved å kjøpe aksjene som førte til overtakelsen, men den store majoriteten av kjøpesummen var takket være lån og siden har de brukt klubbens inntekter til å betale tilbake.
– Alle investeringer på spillere, Old Trafford, treningsanlegg eller hva det måtte være er brukt av klubbens overskudd eller reserver. Derfor er det korrekt å hevde at Glazer ikke har investert en penny i klubben og samtidig kostet klubben godt over en milliard pund gjennom renter på lån, gjeld, finanskostnader, utbytte av overskudd og andre ting.
– Ingen hensikt å være fiendtlig bare for å være fiendtlig
Etter det united.no erfarer har Drasdo blitt godt kjent med Ed Woodward, selv om han forsøker å dempe betydningen av hva han personlig kan oppnå som følge av forholdet.
Annonse
– MUST har utviklet et godt arbeidsforhold med flere mennesker i klubben. Selvsagt skulle vi gjerne sett en annen eierskapsmodell, men i påvente av at det skjer forsøker vi på vår vesle måte å forbedre forholdet for United og supporterne.
– Vi mener det ikke er mulig å tvinge Glazer til å selge på grunn av aksjestrukturen siden 2012, med A og B-aksjer, og slik jeg ser det har det ingen hensikt å være fiendtlig bare for å være fiendtlig.
– MUST gjør sitt ytterste for å få en bra deal for fansen og selve klubben parallelt med at vi kontinuerlig utforsker mulighetene for et bedre eierskap.
– Mordet stoppet det politisk
For fem år siden uttalte Drasdo til United-Supporteren at han trodde Glazer ville være ute av Manchester United innen sommeren 2020. Drasdo svarer følgende når han blir konfrontert med sin feilslåtte spådom:
– Kanskje jeg ikke er Nostradamus likevel!
– Nei altså, grunnen til at jeg sa det var at jeg forventet at det ville bli ekstremt vanskelig å få suksess etter Ferguson uten å putte alle inntekter tilbake i laget igjen. Det tror jeg fortsatt, men det kreves også at noen er interessert i å ta over og hittil har ingen kommet med et tilbud.
– En mulig overtakelse kunne vært selskapet fra Saudi-Arabia, men det barbariske mordet på journalisten Jamal Khashoggi satte en stopper for det rent politisk, selv om de kanskje tar Newcastle.
– Uansett virker de ute av bildet for Manchester United og alle andre potensielle eiere har nå andre fotballklubber, derfor er det best bare å vente. Og kanskje jeg heretter ikke skal spå noe om fremtiden!
– Utover å maksimere inntekter vet jeg ikke hva de vil
– Hva vet du om Glazers langtidsplaner for United?
– Jeg er ikke sikker på om de har noen langtidsplan for MUFC utover å maksimere inntektene for seg selv. Det korte svaret er at jeg ikke vet og det tror jeg ikke Glazer vet heller.
Alle de seks Glazer-søsknene sitter i dag i Manchester United-styret med Avram og Joel som de to toppsjefene. Også Ed Woodward og Richard Arnold er i styret på totalt tolv personer.
Drasdo har en drøm om en helt annen styrekonstellasjon, men understreker at for å få til det kreves en lovendring og den vil ikke skje med det første.
– Det jeg virkelig ønsker er at fotballklubber, ikke bare United, får en ny type direktører som har en lovpålagt plikt å ta vare på klubbens langsiktige interesser fremfor noen andre hensyn, selv om de hensynene skulle havne i konflikt med aksjonærenes interesser.
– Jeg kan gi et eksempel: La oss si at den samlede nettoverdien av en fotballklubb, med alle dens eiendeler, er mye høyere enn selve driftsverdien av klubben. Det vil da være i aksjonærenes interesser at eiendeler (f.eks. stadion) blir solgt for å gi maksimal gevinst for aksjonærene. Direktørene vil etter loven være tvunget til å favorisere det alternativet.
– Den typen uavhengige klubbdirektører jeg ønsker å se vil motsette seg en slik verditapping, i ytterste konsekvens likvidasjon av en fotballklubb, fordi å beskytte fotballklubbens interesser vil være deres fremste oppgave.
Hovedmålet fortsatt et fanstyrt United
– Du har også snakket om kampen for at supportere bør få en stemme ved styrebeslutninger, slik mange klubber blir drevet for eksempel i Tyskland. Kan du se at det kan skje i England?
– Det kan jeg, men for å få en reell og varig innflytelse kreves det at supporterne kollektivt får nok aksjer slik at det kan svinge ulike avstemninger i supporternes favør.
– MUST har alltid hatt det som hovedmål og vi streber etter det fortsatt. Hvis det finnes supportere som har samme mening så bli med i MUST – vi trenger dere!
– Jeg var på mange av MUSTs (da Shareholders United) tidlige møter og den gangen var det en organisasjon som var veldig ivrige etter å rekruttere nye medlemmer. Nå ser jeg nesten aldri noen “Bli med i MUST”-kampanjer. Hvorfor?
– Hovedsakelig fordi en stor del av kampen bestod i å bygge opp en stor base med aksjonærer bestående av supportere, men etter overtakelsen i 2005 ble det umulig siden aksjene ikke lenger var børsnotert og tilgjengelige for fans. I tillegg gjorde 2012-flotasjonen med endringen til A- og B-aksjer det lite attraktivt for supportere å kjøpe aksjer.
MUST-lederen presiserer imidlertid at alle er velkomne til å bli medlem og han ser ikke bort fra at det kjøres i gang en ny aksjon for å få plusset på medlemstallet som allerede teller over 200.000.
– Hvis vi kan få millioner av fans til å kjøpe kun èn aksje hver, kunne vi samlet disse til en felles aksjepott. Klarer vi det kan dette kanskje føre til at millioner av fans kjøper FLERE aksjer og dermed får en betydelig del av klubbens aksjebeholdning.
– Jeg skjønner imidlertid at vi må begynne stille og pent og heller bygge opp over tid. Derfor: Bli gjerne med i MUST enten som gratismedlem (Lite-medlem) eller fullt medlem. (Sjekk www.imust.org.uk for mer)
Som nevnt ovenfor ble det blåst liv i Green & Gold tidligere denne sesongen. Duncan Drasdo tror ikke den flammen dør ut av seg selv.
– Det er mange United-fans som fremdeles går kledd i Green & Gold, og som bruker det som et symbol for ønsket om en bedre eier av Manchester United. Derfor vil jeg ikke bli overrasket om Old Trafford en gang i fremtiden blir dekket av Green & Gold når supporterne til slutt får den eierskapsmodellen som de og klubben så inderlig fortjener.
MUST-FAKTA Stiftet: 8. september 1998 Tidligere navn: Shareholders United Against Murdoch (1998-99) og Shareholders United (1999-2006) Opprinnelse: Ble stiftet av blant andre journalistene Michael Crick og Jim White i kampen mot at Rupert Murdoch i 1998/99 skulle kjøpe Manchester United Daglig leder: Duncan Drasdo Antall medlemmer: Ca 210.000
Helt siden Glazer-familiens overtakelse av United har MUST jobbet hardt for å belyse ringvirkningene av gjelden på 500 millioner pund som United ble påført da Glazer-familien lånte dette beløpet for å kjøpe den største klubben i verden.
MUST organiserte demonstrasjoner, og var i kontakt med myndighetene for å belyse situasjonen. MUST spilte også en aktiv rolle da Red Knights gjorde et Forsøk på å kjøpe klubben i 2010.
Uheldigvis ble aldri Red Knights enig med Glazer-familien og verdifastsettelsen av klubben og planene strandet.
I 2014 fikk MUST etablert en nye dialog med styret i Manchester United og den dialogen har fortsatt frem til dags dato.
2018 og frem til i dag
MUST fokuserer nå på å bygge relasjoner og representere United-fans verden over enten det er snakk om fans som regelmessig går på kamper, ser kampene på pub eller følger klubben fra sine respektive land.
Som den eneste anerkjente supporterstiftelsen som jobber sammen med United, gjennom Supporters Direct, har MUST blitt den største supporterstiftelsen i verden med over 200.000 medlemmer. Organisasjonen ønsker å utvikle en felles stemme på vegne av supporterne, og bygge en plattform og et fundament for at United-fans igjen kan eie aksjer i klubben.