Det hele begynte da foreldrene mine kom hjem fra en førjulstur til England med den røde drakten som Manchester United brukte da Everton ble slått i FA-cupfinalen i 1985. Gjennom årenes løp ballet det på seg, og i dag teller draktsamlingen rundt 220 United-drakter. Min kone hevder hardnakket at situasjonen for lengst er ute av kontroll, men har innsett at det er nytteløst å få meg på andre tanker.
Dette er nemlig min store lidenskap, og den har resultert i bloggen du nå leser.
SE VIDEO: Eivind og Bjarte diskuterer drakten og drar frem historiske paralleller.
Annonse
Tre ting vil bli gjenstand for umiddelbare diskusjoner nå som den nye United-drakten er lansert.
1. «Hvorfor har adidas valgt et mønster på kragen av typen klubben aldri har hatt før?»
2. «Hvorfor har adidas valgt sorte striper på skuldrene, i motsetning til de tradisjonelle hvite?»
3. «Og hvorfor er bildene av spilleren som skal være det største kommersielle trekkplasteret, Cristiano Ronaldo, tonet kraftig ned?»
Det siste spørsmålet er trolig det letteste å svare på. Så lenge fremtiden til Ronaldo er uavklart og en tanke kaotisk, er det heller ikke naturlig at portugiseren blir den største frontfiguren i forbindelse med draktlanseringen.
Det første spørsmålet er ikke like enkelt å svare på, men vi har også sett at adidas har valgt en lignende løsning med kragen på den nye Arsenal-drakten.
Utfordringen til draktdesignerne er å ivareta tradisjonelle elementer samtidig som man skaper noe nytt, og med den nye kragen har designerne hos adidas definitivt gjort det siste.
Dette er imildertid langt fra første gangen at United-drakten kommer med en krage, selv om adidas tradisjonelt sett har vært noe restriktive med å bruke en slik løsning på United-drakten.
Annonse
En liten dose historie
Allerede i 1887, for 135 år siden, kom den første hjemmedrakten med krage. Det bekreftes i boken «Manchester and District rule book» fra 1887/88-sesongen. Den første bortedrakten med krage kom tre år etter, begge mens United fremdeles var Newton Heath.
De helrøde trøyene, som har blitt Uniteds kjennemerke, kom passende nok med navnebyttet fra Newton Heath til Manchester United i 1902. For 120 år siden hadde noen av draktene rød krage, mens andre hadde hvit.
Siden den gang har United benyttet røde hjemmedrakter, med to unntak:
I 1922, altså for nøyaktig 100 år siden, byttet United til hvite drakter med en stor rød V på brystet og magen. Det var en løsning klubben brukte i fem år frem til 1927. I en kort periode fra mars til mai i 1934 spilte United også med burgunderrøde og hvite horisontale striper.
Både Admiral, som var Uniteds utstyrsleverandør fra 1975 til 1980, og adidas som overtok i 1980, kjørte drakter med den store hvite kragen.
Men da «SHARP ELECTRONICS» (senere bare «SHARP») ble den første draktsponsoren til United, forsvant også den store kragen, og i ti år kjørte adidas en integrert krage i stedet.
«It’s a Whole New Ball Game»
Annonse
I 1992 ble Premier League lansert med brask og bram. For Uniteds del bød det også på en ny utstyrsleverandør.
Og det er trolig den første hjemmedrakten i Premier League-epoken United-fansen først og fremst assosierer med den store hvite kragen, mye takket være Eric Cantona som gjorde det til et varemerke og en trend ved å brette den opp.
Cantona spilte aldri i adidas-drakt som United-spiller, men ble et viktig trekkplaster for United og Umbro som var klubbens utstyrsleverandør gjennom 1990-tallet. Trolig var det denne populariteten som gjorde at Umbro produserte drakter med krage helt frem til 2000, og når adidas velger å lansere en drakt med krage i 2022, er det neppe bare jeg som får Cantona-fornemmelser.
Da Nike overtok i 2002 ble kragen tonet kraftig ned, og det samme har vært tilfelle på adidas sine drakter fra 2015.
Frem til nå.
Mønsteret på kragen på den nye drakten er unikt og vil bli omdiskutert, særlig fordi stort sett alle kragene tidligere har vært rene, ensfargede eller hatt striper.
Det som også vil bli diskutert er de sorte stripene på skulderne.
Uvanlig, men ikke unikt
Det er et uvanlig trekk fra adidas sin side, men de har gjort det før.
I 2018 valgte adidas svarte striper på skuldrene, akkurat slik dagens drakt har. Det var imidlertid ikke stripene som skapte størst oppmerksomhet.
Det var det to andre elementer som gjorde.
Annonse
Først de sorte horisontale stripene nederst på drakten som gjorde, med det som var en hyllest en hyllest til jernbaneindustrien i Manchester.
Og deretter, og kanskje det som var mest omdiuskutert, de svarte shortsene, en farge United aldri hadde hatt som sin offisielle shortsfarge til hjemmedrakten før.
Et element med de nye draktene jeg virkelig falt for er de vertikale røde stripene på drakten som både er nyskapende, men også gir et retropreg.
Vi legger også merke til at den nye drakten har fått en ny sponsor på ermet med DXC Technology som erstatter Kohler.
adidas overrasker en smule med de blå keeperdraktene, men David de Gea og Mary Earps skal ikle seg drakter som har en farge og ikke minst et design jeg digger. Keeperdraktene skal være spenstige, og det er denne blå drakten.
De nye draktene kan bli tatt i bruk for første gang når United møter Liverpool i Bangkok førstkommende tirsdag, avhengig av hvilket av de to lagene som får spille i sine hjemmedrakter.
Det bør nevnes som en kuriositet at verken United eller Liverpool foreløpig har presentert sine bortedrakter per 8. juli.
Det store spørsmålet nå er imidlertid hvor mange nykommere som kommer til å aksle den nye United-drakten når Brighton venter på Old Trafford i ligaåpningen 7. august.