Jo da, vi vet at Ralf Rangnick ikke akkurat har mange kamper på samvittigheten så langt.
Crystal Palace og Norwich i Premier League er ikke det store sammenlikningsgrunnlaget satt opp mot de 14 tidligere kampene United hadde spilt denne sesongen. Én enslig Champions League-kamp med reservene teller heller ikke så mye.
Det mest spennende er egentlig ikke Rangnicks start, men hvordan fortsettelsen blir, spesielt i et England som nå sliter med store coronautfordringer for flere lag, deriblant United.
Samtidig har de fleste fått med seg hvordan tyskeren har snakket om det defensive i starten av United-perioden, at United må bli bedre defensivt, at de må kontrollere kampene. Det har vært fokuset i alle Rangnicks tre kamper så langt, og spesielt de to Premier League-kampene.
Annonse
De to ligakampene mot Crystal Palace og Norwich viser også tydelig at United nå scorer blant de beste på alt av defensive statistikker – i stedet for å være blant de verste – som de var.
Siden dette er så viktig for Rangnick vil United.no følge dette utover, for å se om han lykkes også over tid.
For å ta det overordnede først: StatsBomb har en fargekake som viser Uniteds defensiv sammenliknet med resten av ligaen før Rangnick kom inn og samme fargekake sammenliknet med resten av ligaen etter at han kom inn.
Desto mer farge, jo lengre ut i kantene fargene går, jo bedre er United sammenliknet med resten av Premier League.
Se så på de enorme forskjellene.
Uniteds defensiv mot resten av Premier League før Rangnick kom inn:
Uniteds defensiv mot resten av Premier League etter at Rangnick kom inn:
Dette viser at United – riktignok bare etter et par kamper mot på papiret noe svakere motstand – tross alt har blitt bedre på alt unntatt én ting.
Annonse
Det ene unntaker er sjanser imot på dødballer.
Der har United fortsatt en stor jobb å gjøre, men på alle andre statistikker har det umiddelbart blitt klart eller litt bedre – selv om united.no igjen understreker at tallmaterialet er lite og at Uniteds motstandere i de to siste kampene heller ikke har vært de beste.
Merk: De utvalgte statistikkene er StatsBombs vanligste når man ser på et lags totale defensive spill. Det er ikke valgt av united.no bare for å trekke frem som faktisk er bra.
xG conceded:
Dette kan enkelt kalles sjanser imot.
Her var United et bunnlag før tyskeren kom inn, men etterpå har United kommet seg opp blant de seks beste i ligaen her.
United har i Rangnicks to Premier League-kamper i snitt sluppet til cirka bare halvparten så mange sjanser som de slapp til på de 14 kampene før det.
United slapp i snitt til over 1,5 xG før Rangnick kom inn, men i de to kampene etterpå har snittet falt til under 0,9 per kamp.
Annonse
Passes/Defensive action:
Dette står for antallet pasninger laget tillater hos motstander før de går i en duell, takling eller lager frispark når ballen er 40 meter eller mindre fra eget mål.
Her var også United blant de svakeste, og langt bak lag som Liverpool, City og Chelsea, og som på «xG conceded» over så har United nesten halvert dette.
Før Rangnick kom inn var snittet på nesten 11 pasninger hos Uniteds motstandere hver gang de hadde ball før United virkelig forsøkte å vinne den tilbake, mens de beste i ligaen lå på under 8.
På de to siste kampene ligger Under selv på 6,8 – noe som også er et stort skritt i riktig retning.
Defensive distance:
Hvor langt unna eget mål setter laget inn en takling, duell eller liknende.
United var midt på treet her, på noe Liverpool og City var best på. Dette virker å være en klar indikasjon på hvor mye et lag dominerer.
City og Liverpool er også best de siste par ukene, Liverpool setter inn sine defensive forsøk over 51 meter fra eget mål, City drøyt 49 meter fra eget mål, men United har under Rangnick satt inn sine defensive inngripener cirka 47 meter fra eget mål – noe som er topp 5 i ligaen – og nesten fem meter høyere i banen enn United gjorde det i snitt i de første 14 kampene.
Aggression:
Hvor ofte går et lag inn i en takling, duell etc i løpet av bare to sekunder etter at en motspiller har mottatt en pasning?
Annonse
Her var United også et av de svakeste lagene i ligaen.
Under Rangnick er United også blitt topp 5 på dette.
Opposition passing percentage:
Hvilken pasningsprosent har motstanderlaget. Det brukes for å vise om laget har tillatt mye eller lite pasningsspill hos motstanderen. United var også her godt plassert på nedre halvdel i ligaen frem til Rangnick kom inn.
Under «nye» United har motstanderne hatt en pasningsprosent på 73 – noe som er betydelig mindre enn 81 prosent som var snittet på de første 14 kampene.
Set piece xG conceded:
Hvor mange/store sjanser slipper United imot på dødballer?
Her var United verst før Rangnick kom inn, men dette er det ene området vi egentlig ikke har sett særlig endring i.
Jo da, det er fem andre lag som har vært verre enn United på dette de siste par ukene, men United slapp i snitt målsjanser til en xG-verdi på 0,42 imot eget mål før Rangnick kom inn.
Fortsatt ligger dette på 0,38 (38% sjanse for mål imot på dødball per kamp). Det er altfor, altfor høyt sammenliknet med rivalene.
Clear Shots Conceded:
Hvor mange avslutninger tillater et lag uten en forsvarer mellom avslutter og keeper?
Annonse
Dette var United også blant de verste på, mens Manchester City var suverent best i ligaen, tett etterfulgt av Chelsea – begge lag som er kjent som gode defensivt.
United slapp til 2,71 slike avslutninger mot eget mål før tyskeren kom inn, mens det nå ligger på 1,5 per kamp. Igjen altså en klar forbedring, selv om tallmaterialet er lite og motstanderne ikke har vært de beste.
Counter attacking shots conceded:
Hvor mange avslutninger slipper laget til etter kontringer imot, og her kalles en kontring noe som fører til et skudd mot Uniteds mål mindre enn 15 sekunder etter at et lag har fått kontroll over ballen på egen banehalvdel.
Dette var enda en statistikk United var blant de seks svakeste på i ligaen, med 1,5 avslutninger imot per kamp på denne måten. På de siste to kampene ligger den på 0,5 per kamp. Igjen en klar forbedring, altså.
Shots conceded:
Rett og slett avslutninger imot.
United også her blant de seks lagene som slapp til flest avslutninger imot.
United lå på 14,36 avslutninger imot per kamp, men har senket det til 9,5 – noe som er blant de beste ( 4. best) – etter Rangnicks inntreden.
xG/Shots conceded:
Dette betyr «hvor stor målsjanse er det i snitt på avslutningene laget slipper til mot eget mål»?
Her lå United på 0,11 – noe som betyr at hver avslutning mot eget mål i snitt hadde 11 prosent sjanse for å ende med scoring, ifølge xG-modellen. Dette var nest dårligst i ligaen. Kun Watford var dårligere.
Forrige oversikt (Shots conceded) viste altså at United nå får færre avslutninger imot nå enn tidligere, og denne oversikten viser at hver avslutning imot også er litt mindre farlig.
Nå har den nemlig falt til at hver avslutning imot i snitt har 9 prosent sjanse for mål – noe som akkurat er inne på øvre halvdel i ligaen de siste par ukene.
Merk: United.no vil altså følge med på dette videre, når United igjen begynner å spille fotballkamper. Den neste kampen på terminlista er akkurat nå Newcastle borte mandag 27. desember.