– Der David Moyes snakket om hvordan han håpet ting ville gå bra, forklarer Louis Van Gaal i stedet hvorfor han vet det vil gå bra.
Denne artikkelen stod på trykk i US nummer 2, denne sesongen
Det sier Jamie Jackson til United-Supporteren. Den respekterte fotballjournalisten fra «The Guardian» og «Observer» har skrevet boken «A Season in the Red» der han beskriver tiden i United etter Sir Alex Ferguson.
– Både David Moyes og Louis Van Gaal kan ha fått en umulig jobb med å overta United etter Sir Alex Ferguson, men det interessante er å se hvor ulikt David Moyes og Louis van Gaal grep an jobben, påpeker Jackson.
Annonse
– Store kontraster
– Vi visste at Ferguson en dag ville trekke seg tilbake, men likevel virket det som om denne dagen kom overraskende på de fleste, Manchester United inkludert. Den arven Sir Alex etterlot seg på Old Trafford var enestående. Derfor var det påfallende å se hvordan klubben nesten kollapset så snart Ferguson hadde pensjonert seg. De fleste hadde nok forventet en liten nedtur, men at fallet ble så stort var en stor overraskelse, sier Jackson.
Men hva gikk egentlig galt for Moyes?
– Jeg tror faktisk vi fikk en del av svarene allerede på Moyes sin første pressekonferanse som United-manager. Han snakket om at han håpet han kunne etterfølge Ferguson på en god måte. Han håpet på å bringe suksess til United. Han håpet at klubben ville fortsette å vinne troféer og han håpet at United-fansen ville se på ham som en stor manager en gang i fremtiden. Han tilnærmet seg den nye jobben med en stor grad av forsiktighet. Alt han snakket om var håp. Spillerne var ikke vant til dette. De var vant til en sjef som uttstrålte sikkerhet og selvtillit, forklarer Jackson.
Da ble tonen en annen da Louis Van Gaal fikk jobben med å rydde opp i kaoset etter Moyes. – Van Gaal snakket umiddelbart om sin filosofi og hvordan klubben og spillerne måtte innrette seg etter denne. Forskjellen på hvordan de to tok fatt på jobben var som natt og dag, sier Jackson til US. Jackson er de to søsteravisene «The Guardian» og «Observer» sin faste Manchester-korrespondent og har fulgt både United og City tett i flere sesonger.
Han har sett gullgrossisten Ferguson skape mesterlag etter mesterlag og han har sett den legendariske manageren kjempe en innbitt kamp for å sikre Uniteds posisjon som den ledende klubben i Manchester og i Storbritannia. Etter «eksperimentet» med David Moyes, mener Jackson at United simpelthen ikke har råde til å feile med utnevnelsen av Louis van Gaal.
– United snublet på overgangsmarkedet den sommeren Moyes tok over, og det kom tidligere rapporter om spillere som var misfornøyde med Moyes sin stil. Han fikk det vanskelig fra dag én Gjorde han en tabbe ved å bytte ut hele treneraparatet? Sannsynligvis, men jeg tror problemene ville kommet om han hadde beholdt sem også. Da ville det bltt brukt mot ham også. Van Gaal derimot kom til United med en selvtillit man knapt har sett maken til. Han beordret at flere av gressmattene på Carrington måtte erstattes og gjorde en rekke endringer på Carrington. Men han har spillerne med seg. Selvtilliten smitter over på spillergruppen, mener Jackson.
– Woodwards klubb nå
Annonse
Jacksons bok er i all hovedsak en fortelling om hvordan den erfarne journalisten har opplevd de siste to sesongene i United. Men opprinnelig skulle ikke boken handle om david Moyes i det hele tatt. Under fjorårets sommerturné fikk Jackson nemlig en henvendelse fra en agent som ville at han skulle skrive en bok om Van Gaals første sesong i United.
– Jeg likte idéen og tenkte «hvorfor ikke?». Men da jeg begynte arbeidet med boken, ble det tidlig klart at det var umulig å si noe om Van Gaal i United uten å ta med David Moyes sin korte epoke. Jo mer jeg tenkte på det jo sikrere ble jeg på at det var rette måten å gjøre det på, forklarer Jackson.
I boken beskriver han ettertrykkelig hvor ulike David Moyes og Louis van Gaal er, men han vier også mye plass til å beskrive Ed Woodwards fremtredende rolle i klubben.
– Manchester United var Sir Alex Fergusons klubb. Men nå er United på mange måter blitt Ed Woodwards klubb. Med Ferguson borte har Woodward mye friere tøyler til å gjøre det han ønsker på alle nivåer i klubben, mener Jackson. For mens Moyes måtte betale prisen for den sportslige fiaskoen, ble Woodward sittende. Og United-administrasjonens mektige mann viste at han hadde lært.
– Flere nye stjerner kom inn sist sommer og United opptrådte resolutt og bestemt på overgangsmarkedet i motsetning til sommeren før, sier journalisten.
Men debutsesongen i United ble heller ingen dans på roser for Van Gaal. Kjøpene sist sommer skulle gjøre United til tittelkandidater igjen, særlig med tidenes dyreste Premier League-spiller Angel di Maria i stallen. Di Maria, med den himmelske navnet og den himmelsk begavede pasningsfoten, er imidlertid ikke enig med et av de største bannerne som henger på Old Trafford, «Manchester is my heaven». Manchester ble slett ikke Di Marias himmel. – Under sommerens turné i statene snakket Van Gaal ofte om hvordan United manglet kreative spillere i angrep. Så selger han Di Maria. Det er selvsagt flere grunner til at argentineren fikk dra, men jeg trodde han kom tilø å få minst én sesong til. Van Gaal har fremdeles mye å bevise. Han har nesten fått blankofullmakt til å gjøre de endringene han vil og derfor må vi snart se resultatene av det, mener Jackson.
– Må vinne noe
Til tross for at Uniteds spill fremdeles går i bølgedaler, forklarer Jackson at spillerne er lojale til Van Gaal. – Spillerne liker ham og respekterer ham. De trodde aldri de kunne få en manager de hadde like mye respekt for som Sir Alex Ferguson, men Van Gaal er veldig nær. Det motsatte var tilfellet med David Moyes og kanskje det største sviket mot ham var da lagoppstillingene ble lekket ut i media gjentatte ganger. En god journalistisk jobb, men det satte United, og særlig Moyes, i et dårlig lys, sier Jackson.
Annonse
I Manchester er Van Gaal i ferd med å bli den mest berømte filosofen, riktignok selvutnevnt, siden Socrates og Platos dager. Jackson tror både spillerne og fansen liker den direkte og ærlige stilen hans.
Særlig ble dette synlig under takketalen på årsfesten etter sist sesong.
Det veloljede, men til tider noe sterile, pr-apparatet til United ble spilt utover sidelinjen da Van Gaal kuppet showet fullstendig. «Dette er et one man show ingen hadde sett komme. Trolig ikke van Gaal selv. Nå er han kongen på dansegulvet, og dette er funky så det holder. Han topper en allerede innholdsrik kveld med å forlange at alle klapper for den glimrende saksofonisten», skriver Jackson i boken.. – United har enorm tillit til Van Gaal, men han må levere nå. Han har vunnet noe uansett hvor han har vært før og i United forventer man troféer, påpeker han.
– Hvor ville United vært om Van Gaal hadde overtatt direkte etter Ferguson og ikke Moyes?
– Jeg har stilt meg selv det spørsmålet mange ganger og jeg hadde gitt Van Gaal en bedre sjanse til å lykes enn Moyes. Jeg er likevel ikke overbevist om at det hadde blitt umiddelbar suksess. Men Van Gaal er definitivt rett mann til å rydde opp etter Moyes og United beveger seg i riktig retning. Men jeg skulle gjerne sett klubben lykkes enda bedre med å tiltrekke seg de aller største navnene i europa, for ikke å si verden. Manchester United MÅ jakte de største spillerne. Dagens lag mangler spillere av verdensklasse, og den eneste som virkelig er det, David de Gea, vil bort. Men jeg liker at Woodward og klubben er ambisiøs og akkurat det kjennetegnet United også under Ferguson, forklarer Jackson.
Boken «A Season in Red» kan bestilles direkte fra Amazon, eller hos de fleste bokhandlere i England.