Uniteds 21 år gamle nykommer fra Nederland har som kjent ikke klart å innfri de store forventningene som ble stilt til ham etter sommerens overgang fra PSV Eindhoven. Det var forventninger som han nok delvis må ta sin del av skylden for ettersom han gikk høyt ut etter ankomsten og nærmest proklamerte sin egen suksess i United-trøyen. Og ikke i hvilken som helst United-trøye heller.
Memphis var nemlig ikke snauere på det enn at han selv ba om å få overta 7’er-trøyen som var blitt ledig etter Ángel Di Marías korte svipptur innom Manchester.
– Jeg kjenner nummerets historie og betydning, men jeg vil være min egen herre. Jeg vil vise at jeg kan bære drakten med stolthet, uttalte han blant annet i et intervju.
Dette tydet på en selvsikkerhet som forventningsfulle fans visste å verdsette.
Annonse
Dessverre har Memphis’ prestasjoner på banen senere vist seg å ikke stå i stil, verken til 7-tallet eller til de modige forhåndsuttalelsene.
Skyldes det draktnummeret?
Kan den sviktende formen, etter en riktignok lovende innledning, ha noe av sin forklaring i at det har gått opp for Memphis hvilken arv han er blitt satt til å videreføre? At det ikoniske draktnummeret virker skremmende og av den grunn har blitt en slags psykologisk sperre?
I så fall bør Memphis kanskje lytte til en som overtok 7-tallet fra et av klubbens virkelig ikoniske navn. David Beckham oppnådde selv å bli et symbol på Manchester United, og det etter at han i 1997 overtok nummeret etter selveste Eric Cantona. Da hadde franskmannen nettopp sjokkert verden ved å plassere fotballstøvlene på loftet.
– Når du får 7’er-trøyen spiller det ingen rolle hvem som har hatt den før deg eller hva den spilleren har utrettet tidligere, påstår han overfor Sky Sports.
– La deg heller inspirere!
Riktignok innrømmer Beckham at det er en spesiell trøye, men han hevder at det for ham personlig ikke fulgte noe press ved å trekke den på seg.
– For meg var den bare inspirerende, og aldri skremmende. Men så anså jeg den heller aldri for å være min trøye. Det var George Bests, Bryan Robsons, Eric Cantonas trøye, sier Beckham, og vedgår at disse spillerne var de eneste grunnene til at han selv ønsket dette trøyenummeret.
Annonse
– I Manchester United er 7’er-trøyen helt spesiell; slik har det alltid vært og slik kommer det alltid til å forbli, fastslår Beckham, som selv innledet førstelagskarrieren i United med ryggtavlen prydet med nummer 28. Senere overtok han nummer 24 fra Paul Scholes, inntil han i 1996 trakk på seg 10-tallet, det som hadde vært ledig siden Mark Hughes året før dro til Chelsea.
“Vi har akkurat signert Teddy Sheringham og han ønsker seg trøye nummer 10.”
A. Ferguson til D. Beckham
Men heller ikke dette nummeret forble lenge på Beckhams rygg, for sommeren 1997 hentet United en spiller fra Tottenham, en mann som var tiltenkt rollen som erstatter for den nylig pensjonerte kaptein Cantona.
– Da kalte manageren meg inn på kontoret og sa: «Vi har akkurat signert Teddy Sheringham og han ønsker seg nummer 10».
– For å være ærlig ble det ingen diskusjon om det. Jeg hadde alltid ønsket meg nummer 7, men trodde aldri at jeg ville få den. Men det var veldig spesielt for meg da manageren bestemte seg for å gi den til meg, sier Beckham, som bar 7’er-trøyen med stolthet i seks sesonger, og først leverte den inn da Real Madrid i 2003 dukket opp med £25 millioner.