Men akkurat nå så føler jeg vi kan legge én del av den diskusjonen død.
Faktum er nemlig nå at resultatmessig har United levert stabilt bra i 40 kamper, og det er faktisk resultatene som er det aller viktigste i fotballen.
Annonse
Vi kan fortsatt diskutere frispilling bakfra, evnen til å spille ut lavtliggende lag og at det er for stor variasjon mellom det beste og det mindre gode under kamp, men resultatmessig er mitt soleklare inntrykk at Ole Gunnar Solskjær nå har bygget et lag som har tatt både det neste steget og enda et steg frem.
Meget bra seiersprosent
På de siste 40 kampene har United vunnet 27, spilt sju uavgjorte og tapt seks.
Det er en seiersprosent på 68, og en tapsprosent på 15.
Så vet jeg at det er Europa League, FA-cup og ligacup inni der, på samme måte som det er seirer mot Manchester City og Chelsea, men omgjort til poeng ville det gitt 88 poeng på 40 kamper – et snitt på 2,2 per kamp.
Jeg mener også at manglende ferie og manglende preseason – klart mindre ferie og dårligere preseason enn flere av de største konkurrentene – har skylda for den svake ligastarten.
Jeg mener det blir helt feil å skulle dømme Solskjærs United for de fem kampene, selv om vi slo Brighton (heldig) og også vant to ligacupkamper i samme periode.
For enkelthets skyld kan man gjerne fjerne de fem kampene i regnestykket.
Annonse
Jeg gjør ofte det.
Da får man 35 kamper, og 24 seirer, sju uavgjorte og fire tap.
Det gir en seiersprosent på 69 og en tapsprosent på 11. Omgjort til poeng ville det gitt 2,26 per kamp.
Enda bedre, altså.
Stabilt bra etter Bruno
Vi snakker i denne sammenhengen heller ikke om en helt tilfeldig valgt periode.
Vi snakker om perioden i forbindelse med at lagbygger Ole Gunnar Solskjær valgte ut og hentet Bruno Fernandes som triggeren til Uniteds offensive spill, et grep som akkurat nå må kalles genialt.
Så har jeg hørt stemmer som snakker om «Hva ville United vært uten Bruno Fernandes», men hva ville Tottenham vært uten Harry Kane eller Barcelona uten Lionel Messi? Kort sagt: De fleste lag har sine nøkkelspillere.
Annonse
Hemmeligheten er å gi nøkkelspillerne best mulig rammebetingelser for å levere hver uke, og som sagt – siden slutten av januar har United faktisk levert stabilt godt.
En ny og lengre nedtur nå, en kollaps på en eller annen måte, vil faktisk overraske stort.
På riktig vei
Det er mange måter å måle utvikling eller mangel på utvikling på, men for enkelthets skyld har jeg delt opp Solskjærs managerperiode i bolker på ti og ti kamper – først med alle cuper involvert, deretter bare med ligakamper.
Den oversikten gir følgende bilde.
Og hvis du kun tar ligakamper:
For ordens skyld:
For å nå 80 poeng i løpet av en sesong må snittet være på 2,1.
For å nå 70 poeng så trengs det 1,84 poeng per kamp.
Det er også verdt å merke seg at det kun er én eneste gang på de sju sesongene etter at Sir Alex ga seg hvor United har tatt mer enn 70 poeng.
Enorm forbedring
Annonse
All denne utviklingen var inkludert den vanskelige ligastarten United (og et par andre lag) fikk denne sesongen, men hvis man ser på det som ble prestert i den vanskelige sesongstarten mot det som har skjedd etterpå så er det også svært tydelige tendenser.
Det som skjedde innledningsvis var ikke representativt, mens det som skjedde etterpå likner mer på det vi fikk fra februar til og med august.
Forbedringen bakover og fremover på banen har vært enorm, og resultatene har som tidligere vist i denne saken også nådd et meget høyt nivå.
Forskjellene helt konkret
Den store synlige forskjellen poengmessig forrige sesong kom etter at Bruno Fernandes ble hentet i januar, men ser man igjen på såkalt expected goals for forrige sesong så var den eneste lille synlige forskjellen fra før og etter Bruno at United ble bedre defensivt.
Det var 1,74 mål offensivt både før og etter Brunos ankomst, men defensivt gikk vi fra 1,03 baklengs per kamp før til 0,95 i de siste 14 kampene med ham på laget.
Totalt sett altså ikke altfor stor forskjell, altså.
Men én ting er expected goals – en annen er hva som skjedde når man fikk på plass en verdensstjerne som rett og slett knuser expected goals-modellene.
1,41 poeng per kamp forrige sesong før Brunos ankomst ble til 2,29 poeng per kamp etter at han kom.
1,5 scorede mål per kamp før Bruno ble til 2,14 etter hans ankomst.
1,21 baklengs per kamp før Bruno kom ble til 0,5 etterpå.
Selv med den svake sesongstarten nå så ligger vi altså på 1,78 poeng så langt denne sesongen, men etter den så er snittet 2,16 – som altså er ganske nærme 2,29 som vi hadde fra februar til og med juli.
Annonse
For ordens skyld igjen: 2,29 poeng per kamp gir 87 totalt.
Det er egentlig i området fra 2,0 til 2,3 poeng per kamp United nå leverer på, og hvis United skulle klare å holde det nivået sesongen ut vil det være et stort skritt i riktig retning, uansett hvilken plassering det måtte gi.
Etter den vanskelige sesongstarten er det nemlig blitt 2,13 poeng per kamp, 1,84 mål fremover per kamp, og bakover er vi igjen nede på 0,56 baklengs per kamp.
Etter den vanskelige sesongstarten ser United igjen ganske så likt ut som det laget vi var etter Brunos ankomst forrige sesong.
Jeg understreker: Uniteds nivå de siste 40 kampene er cirka to scoringer per kamp, en baklengs per andre kamp og over to poeng i snitt per kamp.
Med mindre vi plutselig får voldsomme skadeproblemer så blir jeg derfor overrasket om vi nå får et United som plutselig kollapser.
Så stabilt har det faktisk vært resultatmessig over lang tid nå.
Det kommer garantert nye humper i veien, som det gjør for alle denne sesongen, men jeg sier som Jon Almås i praktisk info: Vi legger’n dø’!
Og lar Ole Gunnar Solskjær og trenerteamet få jobbe videre med dette laget i fred og ro. Akkurat nå ser de nemlig ut til å ha ganske så god kontroll.