United sjokkerte ved å hente Cristiano Ronaldo, Manchester City smadret overgangsrekorden i Premier League med Jack Grealish-kjøpet, mens Romelu Lukaku vendte hjem til Chelsea.
Men hvilke klubber kom best ut av sommerens overgangsvindu, og hvem står igjen som taperne?
Det har tre av united.no-journalistene prøvd å svare på.
Vinnerne
Annonse
Eivind Brennhovd Holth:
Jeg tillater meg å opptre borderline illojalt og heller trekke fram de tre klubbene jeg synes har handlet mest spennende enn å gjøre et forsøk på å kåre vinnerne. Det er først i mai vi vet hvem som vant på overgangsmarkedet.
Men at Manchester United er en av de sterkeste kandidatene er det ingen tvil om. Samtidig: Dersom verken Jadon Sancho, Raphaël Varane eller Cristiano Ronaldo bidrar i større grad enn de som allerede er der, står de plutselig igjen som den store taperen.
Chelsea hadde en ellevill sommer i fjor og har forsterket seg ytterligere i år. Timo Werner, Ben Chilwell, Thiago Silva, Kai Havertz, Edouard Mendy, Romelu Lukaku og Saúl Niguez. Nesten et helt nytt lag på 24 måneder. Det er veldig spennende, men akkurat som på Old Trafford er fallhøyden desto større. Werner må jo snart vise at han har flere gir, Chilwell og Silva har startet sesongen på benken, og jeg er nok ikke like overbevist om at Lukaku blir den monster-hitten mange virker å forvente.
Går litt lenger ned på tabellen for å trekke fram to til.
Jeg synes Aston Villa har vært smarte. I stedet for å forsøke å erstatte Jack Grealish, har de fordelt milliarden på flere forsterkninger. Danny Ings er allerede godt i gang, og jeg tror Emi Buendia melder seg på etter hvert. I tillegg er jeg spent på hva Leon Bailey kan utrette på Villa Park. Axel Tuanzebe vet vi jo hvor god er på sitt beste, så det er et fornuftig lån.
Crystal Palace har ikke akkurat vært et sprudlende monster på overgangsmarkedet de siste årene, men på én sommer har Patrick Vieira forvandlet dem fra et av de eldste lagene i ligaen til et av de yngste. Mest spennende synes jeg «Deadline Day»-kjøpet Odsonne Edouard er. 23-årig franskmann som har scoret over 20 mål for Celtic i tre sesonger på rad.
Bjarte Valen:
Annonse
To av toppklubbene skiller seg ut i positiv forstand, Manchester United og Chelsea.
Ole Gunnar Solskjær fikk omsider Jadon Sancho og Manchester United lyktes med å hente Raphaël Varane fra Real Madrid overraskende rimelig. I tillegg kom kjøpet av Cristiano Ronaldo og salget av Daniel James til Leeds på tampen, og det gjør dette til et veldig bra vindu for United samlet sett.
Ønsket om å hente en sentral midtbanespiller er fremdeles sterkt i United, men i dette vinduet var det praktisk talt umulig ut fra et økonomisk perspektiv. Det er ingen tvil om at United nå er betydelig sterkere enn på samme tid sist sesong.
Chelsea på sin side hentet en rekke toppspillere sist sommer, og behovet for en ny storhandel denne sommeren var ikke like stort. Klubben valgte å sette ny overgangsrekord for Romelu Lukaku, men kanskje enda mer imponerende er det at klubben har hentet inn nesten 130 millioner pund på spillersalg, mens en haug med spillere har enten blitt sendt på lån eller fristilt fra kontraktene.
Dette har vært Chelsea sin måte å operere på i en årrekke, og gjør det mulig for Chelsea å konkurrere med United, City og Liverpool som har en høyere omsetning enn London-klubben.
Aston Villa har vært smarte med måten klubben har mesteparten av overgangssummen for Jack Grealish på, mens Tottenham har fått gjort mye på kort tid med Nuno Espirito Santo i managerstolen og klubben har fremdeles Harry Kane i sine rekker. Både Leicester og Leeds virker å ha opptrådt smart og nøkternt nok en gang.
Crystal Palace har snudd opp ned på aldersprofilen i spillerstallen, men har rett og slett for mye skjedd på for kort tid?
Håkon Aaberge
Annonse
Manchester United er en åpenbar kandidat, men det er to ting som gjør at United er uaktuelle her for min del.
Det ene er at vi ikke fikk inn noen på den sentrale midtbanen. Det skal ikke ha vært planen nå heller, men det er et problemområde, så da trekker det ned. Det andre handler om spillere ut. I et virkelig godt vindu ville vi kanskje kunne fått solgt unna enten Lingard eller Martial (fint at ikke begge drar, men ikke nødvendigvis optimalt at begge blir heller) for en god sum, men slik gikk det ikke.
Det er forståelig det, og det er ikke nødvendigvis selgers marked (selv om vi fikk en veldig god sum for Daniel James), men jeg synes at det er litt pussig at vi ikke fikk lånt ut verken Shoretire, Hannibal, Elanga eller Amad Diallo. Sistnevnte selvsagt på grunn av skade, og jeg mener ikke at samtlige skulle blitt lånt ut samtidig, men ingen av dem? Det virker veldig rart for meg, spesielt når vi vet at det var interesse for i alle fall noen av dem.
Chelsea og Aston Villa er gjengangere for alle som skal snakke om gode overgangsvinduer, og jeg er helt enig. Leeds har også handlet inn spillere som bør passe Bielsas stil. Norwich har handlet lurt, selv om det nok ikke blir direkte enkelt denne sesongen heller. Tottenham har forsterket, og klarte å beholde Kane (så får de nok mye mindre for ham om de ender opp med å selge ham senere, men det kan de kanskje leve med).
Jeg ender, mye basert på magefølelse, likevel opp med Leicester. For en gangs skyld har de ikke mistet noen av sine store profiler, og de har forsterket seg i både forsvar, på midtbanen og i angrep med en del spennende spillere, og det uten å bruke enorme summer.
Taperne
Bjarte Valen:
Jeg er både overrasket og kritisk til Arsenals pengebruk i sommer, og om ikke resultatene snur relativt kjapt for Mikel Arteta havner klubben i en skikkelig kattepine.
Enorme summer er bundet opp i mange nye spillere jeg er usikker på vil passe Arsenal med unntaket av Martin Ødegaard som virker som en fornuftig investering.
Samtidig er jeg noe overrasket over mangelen på investeringer hos Liverpool, særlig med det tøffe kampprogrammet og Afrika-mesterskapet som venter flere av de største stjernene.
Etter flere kostbare vinduer har Everton funnet frem sparekniven, mens Newcastle fort kan rote seg inn i nedrykksstriden etter minimale investeringer i sommer.
Annonse
Eivind Brennhovd Holth:
I dette forumet er det vel trygt å si Liverpool? De vil nok være der oppe denne sesongen også og har en av ligaens sterkeste tropper. Men jeg hadde trodd Jürgen Klopp ville ha mer enn kun Ibrahima Konate. Nå er Roberto Firmino skadet, og etter nyttår skal Mohamed Salah og Sadio Mané ut i Afrikamesterskapet.
Arsenal har brukt mest, men jeg sliter med å se at de seks spillerne de har kjøpt skal heve laget så voldsomt.
Ellers er det enkelt å peke på Newcastle og Everton med en advarende pekefinger. Rett og slett tynn suppe, med Demarai Gray som for 1,7 millioner pund fort kan bli sesongens kupp.
Håkon Aaberge
Det er vel neppe så originalt, men Newcastle skiller seg ut her. De fremstår ikke styrket, og det blir neppe en enkel jobb for Steve Bruce å styre dette mannskapet til ny kontrakt så lenge han ikke får bedre hjelp fra eieren.
Om Bruce fikk hentet inn Axel Tuanzebe fra United, så ville jeg følt meg tryggere på Newcastle-overlevelse, men han prioriterte heller Aston Villa.
Jeg synes vel egentlig at Liverpool-klubbene har forsterket seg helt OK, selv om jeg skjønner at begge klubbenes supportere gjerne ville sett mer penger bli brukt. Jeg tror begge klubbene får ganske bra sesonger, så jeg er altså ikke så «bekymret» på klubbenes vegne.
Ellers reagerer jeg som mange andre på Arsenals pengebruk. Det er en del spennende spillere der, og kanskje vil det på sikt være et OK overgangsvindu, men samtidig ser det akkurat nå litt ut til at de har brukt rundt 150 millioner pund uten at det kommer til å forandre stort på hva de leverer.