De fleste Premier League-lag har nå igjen ni kamper – Manchester City, Sheffield United, Arsenal og Aston Villa har igjen ti – og en naturlig konsekvens av et oddetall her er at en enten har flere hjemmekamper igjen, eller flere bortekamper.
United er blant lagene som har flere bortekamper enn hjemmekamper igjen.
United har igjen fem bortekamper i ligaen, og fire hjemmekamper.
Disse kampene gjenstår for United:
Annonse
(Hjemmekamper i uthevet skrift.)
Tottenham Hotspur (B)
Sheffield United (H)
Brighton & Hove Albion (B)
Bournemouth (H)
Aston Villa (B)
Southampton (H)
Crystal Palace (B)
West Ham United (H)
Leicester City (B)
I utgangspunktet skal overvekt av bortekamper være en ulempe, med enkelte tøffe bortekamper mot lag som nok gjerne vil sikre seg poeng mot United.
Men har store deler av denne ulempen forsvunnet, nå som det er tomme tribuner?
Det kan kanskje se slik ut.
Stor endring i Bundesliga
Mange har nok fulgt med på Bundesliga i det siste, hvor det har blitt spilt seks eller sju kamper nå etter at fotballen der startet opp igjen, med tomme tribuner.
Vi har sett på forskjellen i statistikk fra før- og etter coronapausen i Bundesliga, og det er foreløpig en ganske betydelig endring.
Annonse
Før pausen:
224 Bundesliga-kamper
97 hjemmeseiere (43,3%)
49 uavgjortkamper (21,88%)
78 borteseiere (34,82%)
Etter pausen:
55 Bundesliga-kamper
11 hjemmeseiere (20%)
16 uavgjortkamper (29,09%)
28 borteseiere (50,91%)
Litt under halvparten av kampen før pausen endte altså med hjemmeseier. Nå med tomme tribuner har det vært et stort fall i antall hjemmeseiere, en økning i antall uavgjortkamper, og en solid økning i antall borteseiere.
Over halvparten av kampene har endt med borteseier.
Ganske lik fordeling i England som Tyskland
Det får vise seg om dette vil gjelde også i England, eller om det er en tilfeldighet – en ganske stor forskjell er det uansett, og den samsvarer jo også litt med logikk. Joda, kanskje det ikke er noen grunn til at bortelagene skal vinne såpass mye, men det gir i det minste mening at hjemmefordelen blir betydelig redusert.
Annonse
Kjente omgivelser (og banestørrelse) er jo noe, men publikum er en betydelig del av det å være hjemmelag. Både fordi hjemmepublikum kan legge press på dommerne (eller i alle fall påvirke dem), og fordi det kan være ubehagelig for bortelagets spillere innimellom – men støtten kan også brukes for å evne å kunne løpe enda litt ekstra.
Men hvordan var det i England med tilskuere?
Slik var fordelingen i resultater i Premier League før pausen:
288 Premier League-kamper
129 hjemmeseiere (44,79%)
72 uavgjortkamper (25%)
87 borteseiere (30,21%)
Som en ser er tallene ganske like i England som i Tyskland – det er litt færre borteseiere i Premier League, mens det er litt flere hjemmeseiere og uavgjortkamper, men forskjellen er ikke veldig stor.
Men: Flere av konkurrentene har samme situasjon
En ting som taler mot at dette kan være en fordel for United, er at det samme gjelder mange av konkurrentene våre også.
Av konkurrentene som har ni kamper igjen, så har Leicester, Chelsea og Wolverhampton også overvekt av bortekamper.
Tottenham, en av våre tøffeste konkurrenter om en femteplass (hvis det skulle vise seg at femteplass er nok), er derimot blant lagene med flere hjemmekamper enn bortekamper igjen.
De er kanskje laget som mest av alle mister en fordel de egentlig skulle hatt.
En kan ellers kanskje tenke seg at de store lagene generelt vil ha en fordel fremfor de små, siden mindre lag tilsynelatende er litt mer avhengige av hjemmebanefordelen, og den voldsomme støtten de får, når de skal prøve å ta poeng fra et av de større lagene. Endringene i innbytterregelen er også ventet å gagne storklubbene mest, på grunn av bedre og større staller.
Annonse
Det store spørsmålet nå er hvordan resultatene i England vil bli påvirket av den nye situasjonen – uansett hvilket aspekt ved det som er grunnen til eventuelle endringer.